Korona

Prvič je namero za cepljenje izrazilo več kot 60 odstotkov vprašanih

Ljubljana, 03. 06. 2021 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
47

Osebno doživljanje epidemije je vedno boljše, kljub temu pa poletje začenjamo precej slabše razpoloženi in bolj zaskrbljeni kot pred letom dni, ugotavlja najnovejša raziskava družbe Valicon. Poleg tega so prvič izmerili do sedaj najvišjo realizirano in izraženo namero za cepljenje, to je 62 %. Med že cepljenimi prevladujejo odgovori, da gre za zaščito pred boleznijo oz. okužbo. Med odločenimi proti cepljenju pa prevladuje mnenje, da gre za eksperimentalno cepivo.

Družba Valicon je v okviru raziskave #Novanormalnost eno leto po uradnem koncu prvega vala epidemije ter v času opaznega izboljševanja epidemiološke slike v državi predstavila nove izsledke. 

Tokrat je osebno doživljanje situacije ocenjeno veliko bolje, iz negativih vrednosti se je indeks povzpel na +1. Junija lani je ta indeks sicer znašal 43 točk. Podobno kot indeks normalnosti se izboljšuje tudi indeks optimizma. Najvišji do sedaj izmerjeni indeks optimizma je sicer znašal 89 točk in smo ga izmerili konec aprila lani. Skladno z boljšim osebnim počutjem in naraščajočim optimizmom opažajo tudi manj zaskrbljenosti. Kljub temu so v raziskavi opazili več zaskrbljenosti kot pred letom dni. 

Tudi ocena situacije glede na stanje pred epidemijo se je nekoliko izboljšala. V tokratni meritvi je razlika med deležem teh, ki menijo, da je njihovo življenje slabše ali precej slabše, in deležem teh, ki odgovarjajo, da je boljše ali precej boljše kot pred epidemijo, nižja, saj dosega vrednost –32 točk. V prejšnji meritvi je bil ta indeks –39 točk.

Na normalnejšo situacijo kaže tudi nekoliko večji obseg potrošnje. 

Motiv za cepljenje

Realizirana in izražena namera cepljenja prvič čez 60 %

V zadnji meritvi so pri družbi Valicon izmerili do sedaj najvišjo realizirano in izraženo namero za cepljenje, to je 62 % (gre za seštevek že vsaj enkrat cepljenih in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili). 

V zadnjih dveh tednih se je občutno povečal delež cepljenih, na ta račun sta se zmanjšala predvsem deleža tistih, ki se bodo zagotovo oz. bolj verjetno cepili (s 16 % na 11 % oz. s 16 % na 12 %), v manjši meri pa tudi tistih, ki se bolj verjetno ne bodo cepili (z 22 % na 18 %), medtem ko delež odločenih, da se zagotovo ne bodo cepili, ostaja pri 19 %. To je razlog, da oceni minimalno in maksimalno dosegljive stopnje precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let ostajata približno enaki, to je 67 % oziroma 81 % (pred dvema tednoma 65 % in 81 %). Potrjuje se torej teza, da bo večji delež cepljenih pozitivno vplival na manj odločene za cepljenje, pa tudi ocena, da so odločeni proti cepljenju bolj kot ne nedosegljivi, so sporočili iz Valicona. 

Zadržki pri cepljenju

Kaj je motivacija in kaj so zadržki pri cepljenju?

V tokratni meritvi so pri Valiconu tudi preverjali, kaj je za cepljenje motiviralo tiste, ki so se že cepili oziroma se zagotovo bodo, ter kaj so zadržki pri neodločenih in tistih, ki so odločeni, da se ne bodo cepili. 

Med že cepljenimi prevladujejo odgovori, da gre za zaščito pred boleznijo oz. okužbo (41 %) ter zaščito drugih (22 %), sledijo potovanja in možnost prehajanja meja brez omejitev (15 %). Ti odgovori so na prvih treh mestih tudi med tistimi, ki se bodo zagotovo cepili, pri čemer so deleži prvih dveh nekoliko nižji (34 % oz. 13 %). Zato pa med to skupino izstopajo odgovori, kot so zaščita pred hujšim potekom bolezni (8 %) ter predvsem vrnitev v normalno življenje (13 %) in želja po skorajšnjem koncu trenutnega stanja (6 %).

Cepljenje
Cepljenje FOTO: Dreamstime

Na drugi strani se še bolj značilno razlikujejo tisti, ki se bolj verjetno bodo oziroma ne bodo cepili, ter tisti, ki se zagotovo ne bodo cepili. Med odločenimi proti cepljenju prevladuje mnenje, da gre za eksperimentalno cepivo (32 %), ki mu ne zaupajo (28 %), kar nekaj jih niti ne verjame v koronavirus (16 %) ali pa menijo, da ne sodijo v rizično skupino (13 %). Pri ostalih dveh skupinah je poleg mnenja o eksperimentalnosti cepiva (22 % med bolj verjetno se bom cepil/-a oz. 24 % med bolj verjetno ne) pogostejši odgovor še strah pred stranskimi učinki (19 % oz. 17 %), največja razlika med obema pa je v prepričanju tistih z manj verjetno namero, da ne sodijo v rizično skupino, medtem ko je med tistimi z bolj verjetno namero tudi nekaj takšnih, ki so covid-19 že preboleli, potovanja in prehajanje mej pa omenja le manj kot desetina vprašanih, še sporočajo v Valiconu. 

 

Koronavirus pasica nova

​​​​​​​
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
03. 06. 2021 18.35
-1
Itak da lažete. Ljudje se ne cepijo zaradi tega ker to želijo,ampak zato ker ste jih prisilili v to. Druge izbire nimajo.
anatomija
03. 06. 2021 17.44
+0
že 20 let je na igli , proti korone se pa ne bo cepil , ker ima cepivo baje stranske učinke
sg1010
03. 06. 2021 12.54
+3
Zapisali ste, da med odločenimi proti cepljenju prevladuje mnenje, da gre za eksperimentalno cepljenje. Wikipedija: V zgodnjih 2000-ih so proučevali neposredno injiciranje mRNA kot način preprečevanja melanoma.[12] Kot prvo RNA cepivo je bilo 2. decembra 2020, sedem dni po osemtedenskem obdobju preskušanja, zaradi »koristi, ki odtehtajo vsakršno tveganje«, za »široko uporabo« odobreno cepivo BNT162b2 proti covidu-19 družb BioNTech in Pfizer.[13][14] Celotno preskušanje III. faze tega cepiva bo predvidoma končano do januarja 2023.[15] Drugo odobreno mRNA cepivo je postalo cepivo mRNA-1273 družbe Moderna.[16] Globalni regulatorji morajo pri odločanju o odobritvi teh cepiv pretehtati med pomanjkanjem podatkov o srednjeročnih in dolgoročnih učinkih novega mehanizma mRNA cepiv[17][8] ter potrebnim ukrepanjem ob pandemiji covida-19,[9][18] za katero je hitrejša proizvodnja mRNA cepiv velikega pomena.
Komendator
03. 06. 2021 12.39
+0
Podoben rezultat je bil tudi v anketi tu na 24ur. Tam jih je glasovalo skupaj 53.430, od tega je bilo proti cepljenju 19.217 oz 36 %.
kmkm
03. 06. 2021 12.38
+6
namera je pa zaradi tega, da bodo lahko šli na dopust in to je glavni razlog za cepljenje
Komendator
03. 06. 2021 12.48
-1
FB doktorji pa glavni razlog proti cepljenju!
92ddt 1
03. 06. 2021 12.18
-1
Osebno ne odobravam tega kar se je včeraj zgodilo v Celju. Saj je verjetno kar nekaj razočaranih ostalo brez svojega odmerka. Da je sploh do tega prišlo bi rekel , da je kriva popolna anarhija v zdravstvu. Kot prijavljen na cepljenje sem kar dvakrat doživel čudne zadeve. Prvo koda ki jo je bilo treba vnesti v prijavo. Sistem mi je javil da je koda že porabljena. Ni mi pa javil ali sem se uspešno prijavil ali pač ne. Ob telefonskih poizvedbah vsi ki naj bi to vedeli mi niso mogli povedati ali sem prijavljen ali ne. Saj ta seznam bi si upal trditi ne obstaja sploh. Razen morda v cepilnih centrih.Nekje po 4 tednih sem prišel na vrsto za prvi odmerek in ga tudi prejel. Po približno dveh urah sem bil prvič preko SMS-a klican na drugi odmerek čez tri dni Približno 4 ure po odmerku sem prejel še drugi SMS . Z enako vsebino. Vabilo na drugi odmerek čez tri dni. Kot pri prvem poizvedovanju sem enako storil tudi tokrat. Na teh predlaganih telefonskih številkah ne vedo ali sem prijavljen kakor tudi ali sem bil cepljen. Ne znajo pa niti odgovoriti zakaj sem bil klican na cepljenje po treh dneh. In ali bom vabljen čez 4 tedne ko bi moral dobiti drugi odmerek. Dobil pa sem telefonsko upam da direktno od cepilnega centra. Sedaj čakam da poteče 4 tedne. In če ne bo vabila bo pač potrebno poklicati. Ne verjamem da je tole v Celju pripomoglo k boljši organiziranosti. In če je res da so iz vse slovenije prišli. Kaj zdaj to pomeni za drugi odmerek. Spet v Celje na cepljenje? Druga plat Celja je pa lahko tudi odpoved že prijavljenih na cepljenje in so potem te odmerki ostali. Seveda v tem primeru je pač akcija ponuditi vsem, ki to želijo bila uspešno izvedena.
reakcionar
03. 06. 2021 12.15
+8
In sploh kaj točno dokazuje zeleno potrdilo. Da si cepljen in to je to. In posledično: Ali lahko umreš od covida: baje NE več.................. Ali lahko še zmeraj širiš okužbo? Ene 40% verjetnost da lahko............Torej kaj se s tem zelenim potrdilom praktičnega dokazuje...... Nič...... To ni njegov namen....... Zeleno potrdilo je sredstvo....... korenček če želite, s katerim se nagradi pridne državljane, ki poslušajo......za tiste ki ne poslušajo pa ostane šiba.
Anonymus
03. 06. 2021 12.10
+4
Kdo pa še verjame statistikom? Te je Jajo najprej zamenjal. Je že vedel zakaj..
reakcionar
03. 06. 2021 12.10
+8
Če se bo kmalu vsaka posameznikova dejavnost v življenju pogojevala z REDNIM cepljenjem proti covidu in s predložitvijo QR kode ki "dokazuje" da je nekdo prejel svoj redni odmerek............ Potem je to za mene glavni razlog, da sem zaskrbljen. To ni normalno v nobenih še tako težkih okoliščinah. IN TO je GLAVNA TEMA, ne cepljenje kot takšno, ampak sistem ki ga ustvarja. Novinarji načrtno pišejo le o smiselnosti cepljenja, ne pišejo pa o zelenih potrdilih ki so "slon v sobi." O temu moramo razmišljat ker to direktno vpliva na prihodnost naših otrok. Tisti ki o temu ne razmišlja je ignorant, ki mu je mar samo za hrvaško morje in nič več na svetu. A je to prihodnost ki jo želimo ustvarit......
Rene Jelinčič
03. 06. 2021 11.37
+7
Eno je hvaliti se,realnost pa je spet nekaj tretjega,če je že tolikšno zanimanje za prehlad,zakaj potem ta vsakodnevna propaganda in nabijanje?
Andrej Volaj
03. 06. 2021 11.28
+0
45 letni gruzijec je začel ogrožati sebe...
tech
03. 06. 2021 11.27
+3
Prej ali slej se bomo itak primorani cepit vsi, ker drugače ne bi uvedli PCT in zeleni pasuš, pa cepljenje otrok, ki tega niti ne rabijo. Tak je plan in grenili nam bodo življenja dokler ne pristanemo vsi na to. Tako da lahko prostovoljno kar nehate uporabljat v povezavi s cepljenjem, ker ni prostovoljno . Tako kot niso davki prostovoljni.
Gutenberg
03. 06. 2021 11.08
+9
Včerajšnja Kacinova izjava, da je USPEH, da se gre lahko na Hrvaško že s prvim odmerkom cepiva in da je povratek možen s hitrim testom kaže na to, da je bistvo cepljenja odhod javne uprave na hrvaško morje in nič drugega. Zato tudi tak naval na cepilišča ob umaknitvi prioritetnih skupin ter naval na UE za izdajo potrdil.
OneEarth
03. 06. 2021 11.06
+1
Oznacite svojga antivaxerja da se mal nasmejimo
Omas1313
03. 06. 2021 11.04
+12
Kar cepite se bo prej konec tega !!!
rzui
03. 06. 2021 11.04
+8
mptour
03. 06. 2021 11.01
+12
Seveda. Je treba it na hrvaško na morje. Ni (več) važno s kom me pikajo (pa kolk košta), samo, da pridem na hrvaško.
SVETTEL5
03. 06. 2021 11.01
+10
Po odredbi policijske ure po 21 uri na Silvestrovo na božič pa ne je popolnoma jasno ,da je JJ podložen RKC zato delno spreminjam definicijo...Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih in tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni,RKC in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme in RKC!👿👹..
Ševednonaskradejo
03. 06. 2021 13.28
+3
Ni samo JJ odgovoren, da v SLO korupcija ni sankcionirana. Krive so vse vlade. Tudi levo sredinske vlade niso sprejele učinkovite protikorupcijske zakonodaje.
SVETTEL5
03. 06. 2021 11.01
+0
JA JA JJ je prepovedal praznovanje 1 .maja ...Že Sokrat(470-399p.n.š) je opisal JJ vlado; In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast ,ker kriminalci in zločinci težijo po moči bo nastala hujša tiranija ,kot je bila za časa katere koli monarhije ali oligarhije.
anabanana
03. 06. 2021 11.00
+12
Cepijo se SAMO zaradi potovanja, butalci, drugo leto pa❓❓❓❓❓❓❓brutalne posledice
Nightrider
03. 06. 2021 11.16
-2
Ti veš zakaj se kdo cepi. Naj se cepi kdor se hoce. kaj te to moti.