Korona

S koronavirusom okužena dva stanovalca v domu starejših Hrastnik

Ljubljana, 13. 07. 2020 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA
Komentarji
460

V nedeljo so ob 440 testiranjih potrdili osem novih okužb, 17 oseb je hospitaliziranih, ena oseba je bila odpuščena iz bolnišnice. Prvič po 27. juniju en bolnik potrebuje intenzivno nego. V hrastniškem domu starejših je okužena ena od zaposlenih, okužbo pa so potrdili tudi pri dveh stanovalcih. Od 945 nadzorov, ki so jih opravili konec tedna, je 760 oseb spoštovalo karanteno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Inšpekcijski nadzor
    03:13
    Iz 24UR: Inšpekcijski nadzor
  • Iz 24UR: Okužbe v domu v Hrastniku
    01:01
    Iz 24UR: Okužbe v domu v Hrastniku
  • Iz SVETA: Se drugi val umirja?
    05:22
    Iz SVETA: Se drugi val umirja?
  • Iz SVETA: Inšpektorski nadzor med vikendom
    03:29
    Iz SVETA: Inšpektorski nadzor med vikendom

 

Potem ko so podatki za soboto pokazali, da nihče od okuženih z novim koronavirusom ne potrebuje intenzivne terapije, se je stanje v nedeljo očitno poslabšalo. Današnji uradni podatki kažejo, da so v nedeljo opravili 440 testiranj in potrdili oseb okužb. 17 oseb je hospitaliziranih, in kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je prvič po 27. juniju ena oseba na oddelku za intenzivno terapijo. Ena oseba je bila odpuščena iz bolnišnice. 

"Po dobri napovedi smo zdaj prišli do vrha krivulje, sedaj bomo nekaj časa ostajali na tej številki in če bo vse potekalo dobro, bomo počasi drseli po krivulji navzdol", pa je v oddaji SVET umirjanje števila novih primerov okužb s koronavirusom pri nas ocenil direktor NIJZ Milan Krek.  Kot je še povedal Krek, je sedanji val okužb s koronavirusom 'halo efekt vala v južnih balkanskih državah'. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot kažejo podatki na strani covid-19 Sledilnik, so danes dve okužbi potrdili v Ljubljani, dve v Murski Soboti, dve v Šentjurju, eno v Mariboru in eno v Hrastniku. 

945 nadzorov spoštovanja karantene, 182 nadzorov nad lokali

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, Andreja Mojškrc iz Zdravstvenega inšpektorata in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.  

Minister Koritnik je sporočil, da bo uporaba mobilne aplikacije o stikih z okuženimi prostovoljna za vse, tudi za tiste s potrjeno okužbo in odrejeno karanteno. S tem želijo spodbuditi državljane, da bodo aplikacijo uporabljali v čim večji meri, je dejal.

V nadaljevanju je Andreja Mojškrc iz Zdravstvenega inšpektorata predstavila statistiko nadzora karantenskih odločb konec tedna. V soboto in nedeljo so opravili 945 nadzorov (skupaj 2821). 760 oseb je spoštovalo karanteno. 40 oseb ni bilo prisotno na naslovu. V 11 primerih ni bil omogočen dostop do zasebnega zemljišča. V 32 primerih so osebe navedle lažen ali napačen naslov. V 15 primerih oseba ni odprla vrat. V 87 primerih osebe v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti, ker ni bilo navedene številke stanovanja. Inšpektorji so konec tedna opravili tudi 182 nadzorov nad lokali. V več kot 20 primerih so ugotovili nezadostni razmik med mizami, v 20 primerih gostje v notranjih prostorih niso uporabljali zaščitne maske, v nekaj primerih pa so zaposleni masko uporabljali napačno. 

Vladni govorec Kacin pa je predstavil podatke o okuženih na Hrvaškem. Z grafov je razvidno, da je varnih osem hrvaških županij, tri so nevarne, vmes pa so manj varne županije. 

Domova starejših občanov v Hrastniku in Metliki zaprli za obiske

Zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom so za obiskovalce znova zaprli domova starejših v Hrastniku in Metliki. V Hrastniku so namreč prejšnji konec tedna potrdili okužbo pri eni od zaposlenih, v Metliki pa so se za ta ukrep odločili zaradi pojava nove okužbe v občini.

V Hrastniku so okužbo potrdili tudi pri dveh od oskrbovancev, so poročali v oddaji 24ur . Enega so že prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, je za STA dopoldne potrdil župan Hrastnika Marko Funkl. Brise so za zdaj sicer med vikendom v hrastniškem domu odvzeli 13 oskrbovancem, a za zdaj še čakajo na rezultate testov.  Za zdaj so jih dali v za takšne primere vzpostavljeno t. i. sivo cono na opazovanje, je pojasnil Funkl.

Okužbo zaposlene je na današnji novinarski konferenci potrdil tudi vladni govorec Jelko Kacin, ki je dejal, da naj bi se okužila že prejšnjo soboto, od nedelje naprej pa je delala in bila v stikih s stanovalci, saj ni imela znakov okužbe. Ker se je v sredo počutila slabše, je ostala doma, v petek pa je prejela informacijo o pozitivnem brisu. Od takrat je 60 stanovalcev v karanteni, je še dejal Kacin.

V Hrastniku so minuli konec tedna zaznali več okužb, predvsem znotraj družin, ki naj bi se okužili na večji zasebni zabavi. Med okuženimi naj bi bila po besedah Funkla tudi ena od zaposlenih v vrtcu, ki pa je bila na dopustu in v tem času ni bila v stiku ne z otroki niti z zaposlenimi.

Nevarnost širjenja okužbe velika

Dom so obiskali tudi predstavniki ministrstva, saj gre po besedah župana za enega slabših domov v državi glede infrastrukture, zato je nevarnost širitve virusa lahko zelo velika. Ker bolnišnice in zdravstveni domovi po njegovem trenutno obratujejo skoraj nemoteno, domovi pa nimajo dovolj usposobljenih kadrov za nemoteno delovanje, so na državo po Funklovih besedah naslovili tudi prošnjo, naj jim pomagajo s kadri.

"Gre za star dom, ki je bil pred leti predelan iz dijaškega doma, zato je eden slabših, kar se tiče kriterijev, ki naj bi jih domovi izpolnjevali glede ustreznosti namestitvenih zmogljivosti, na kar že nekaj časa opozarjamo," je še dodal hrastniški župan.

Župan je občane pozval, da se držijo navodil stroke in naj ne pripravljajo druženj za več kot deset ljudi. Tudi na teh naj se ljudje držijo predpisov, predvsem razkuževanja rok in izogibanja fizičnim stikom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obiski v domu starejših so do nadaljnjega seveda prepovedani, prav tako vse aktivnosti, stanovalci pa se morajo zadrževati v svojih sobah oziroma v svojem nadstropju. Kot je povedal direktor doma Drago Kopušar, so oskrbovanci informacijo, da je ena od delavk okužena in da je potrebno preventivno omejiti gibanje, sprejeli dobro, zato upa, da jim bo uspelo obvladati razmere.

Dom upokojencev
Dom upokojencev FOTO: Dreamstime

V DSO Metlika previdni

V DSO Metlika so ob začetku epidemije med prvimi odkrili okužene stanovalce in zaposlene, zato so ob pojavu nove okužbe v občini zelo previdni. V nedeljo so tako do preklica ukinili obiske, so zapisali na svoji spletni strani.

Po podatkih DSO so sicer imeli tam med 6. marcem in 4. junijem z novim koronavirusom okuženih skupaj 54 stanovalcev, od katerih jih je za posledicami covida-19 v navedenem obdobju umrlo 16. Po njihovih informacijah je zbolelo tudi 15 zaposlenih, zadnji pozitiven bris pa so v metliškem domu starejših zabeležili 18. maja.

Sredi maja so v DSO Metlika vnovič omogočili obiske, 9. junija pa so spet začeli sprejemati nove stanovalce. Dom sicer premore nekaj več kot 170 mest.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.35

Še vedno ugotavljajo, da razkužila niso dostopna. V več primerih natakarji niso pravilno nosili mask. V treh gostinskih lokalih obvestila o ukrepih niso bila zadostna.

11.34

Na območju Slovenije so opravili 182 nadzorov v gostilnah.

11.33

V 15 primerih oseba ni odprla vrat.

11.31

Z današnjim dnem se nadzori intenzivni nadzorujejo. Statistika vikenda: 760 oseb je spoštovalo odločbo, v 40 primerih v času nadzora oseba ni bila prisotna na mestu, ki je bilo navedeno na karantenski odločbi. V 11 primerih ni bil omogočen dostop do zemljišča, v 32 primerih so navedli napačen naslov.

11.29

V času vikenda so inšpektorji opravili 945 nadzorov o karanteni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WEF_DOWN
13. 07. 2020 21.33
+3
Škoda, da ne moremo zbrati 15.9 bilijonov evrov da bi rešili svetovno lakoto, ko pa se gre za virus z smešno nizko smrtnostjo, pa se takoj zberejo bilijoni. Le kdo bo na koncu profiteral hmmm...
jugatneme
14. 07. 2020 11.07
...korona še ni rekla zadnje besede - lahko da nas bo še veliko zaradi nje imelo probleme in smrt....
Periot222
13. 07. 2020 20.50
+3
A je bila zaposlena na jugu?Spet bodo starejsi nastradali zaradi neodgovornih!!!!!!!!!!
anonymous666
13. 07. 2020 20.24
+3
Herman71
13. 07. 2020 20.04
+14
In ponovno se začenja ista napaka, ki nas je v prvem valu stala več kot 50% smrtnih žrtev. Prosim spremenite nekaj glede DSO ker drugače bomo zopet imeli štalo!!!
Zikepike
13. 07. 2020 19.37
-3
Mileneee, crni Milane. Jaooo, bo že, boooože!
hirajem
13. 07. 2020 19.31
+1
Hešteg zapret mejo#
Cicamica
13. 07. 2020 19.08
+10
Kako okužbe pridejo do njih. A so tudi za to Srbi in Bosanci krivi???
luzarf@arcor.de
13. 07. 2020 20.03
-1
veter jih je prinesel čez mejo, 😷 hitro vsi v 🏃‍♂️ Karanteno
graš?ak
13. 07. 2020 20.41
-2
uprašte opozicijo....bodo rekli da jim je janša tvitnu okužbo.....ziher bi to rekli....mesečniki
Lumpe?ka
13. 07. 2020 18.38
+23
V zaprtih prostorih obvezna maska in razkuževanje. Inšpektorji te lahko oglobijo od 400€ do 4000€,če se ne držiš ukrepa in te dobijo. Inšpektorji, če je res vse tako hudo, pojdite na obalo in pišite kazni ali pač kjer je množica ljudi. Najprej pa jo pišite sebi pa si jo vtaknite v.......
barjagula
13. 07. 2020 18.16
+40
Kako na domačem naslovu ne dobijo osebe v karanteni, češ, da je ta dala napačne podatke? Ali ne obstajajo os. dokumenti?
Tone Mihel?i?
14. 07. 2020 09.39
Neažurni dokumenti ..jih je precej takšnih ali namerno kazanje neažurnih dokumentov
*Violate*
13. 07. 2020 17.21
+54
Ma dosadni ste že s to Corono. Predno se je začela Ronamanija, ste na veliko pisal, kako je vojno stanje zaradi gripe. Prišla Corona, vse tiho je bilo. Pred gripo ste na veliko pisali o migrantih, prišla Corona, vse tiho je bilo. Prišlo zaprtje države, ste na veliko pisali o Italiji, sedaj niti besede o njih, je glavna Hrvaška. Pa, a se nič drugega ne dogaja po svetu? A migranti so se ugreznili v tla? A Turčija nič več ne grozi z odprtjem meje za te ljudi? Pa zakaj govorimo le o Italiji in Hrvaški skoz? Kaj pa vele Nemčija, ki jo tako radi dvigujete v višave? Niti ene omembe, kako je pa tam? Ali pa bilo kje drugje po svetu (poleg ZDA). Pač limate samo tiste članke, ki napihujejo paniko, ki niti ni potrebna. Kar se tiče pa inšpektorjev - da gredo med vikendom trkat folku na vrata je sigurno samo za to, da vlečejo dodatke za delo med vikendom pa kakšne nadure pa seveda za to, da potem Kacin in podobni tle gor trobijo, kako moralno neodgovorno je, da jim ne odprejo vrat pa kavico skuhajo. Kot da oseba (tudi tista, ki je bila pozitivna) nima pravice iti v naravo. V gozd s psom, daleč stran od vseh. Res, prov sedel bodo vsi doma, pa njih čakali. Pa vsak ima veselje, ne samo, da je v bazi in dobil to odločbo, ampak da se more potem še z inšpektorji ukvarjat, kot da je zapornik na pogojni. Lepo vas prosim, na tej točki ste lahko veseli, da vam samo vrat ne odprejo, ko bo narod imel tega dovolj, bo prešlo iz civilnega pogovora na kakšne fizične obračune.
?ebula
13. 07. 2020 18.00
+18
Violate - tvoje videnje problema in razmišljanje o njem - čista petka!
beaxie
13. 07. 2020 19.47
+10
bekson74
13. 07. 2020 19.59
+0
Prid pa se nazauhi tega zraka..pa velik sreče pr okrevanju💩
jugatneme
13. 07. 2020 16.05
+35
14 dnevne karantene bi se moralo prestajati v za to namenjenih stavbah v neposredni bližini mejnega prehoda. Ne pa da se ljudje požvižgajo in z odločbo v roki krožijo po Sloveniji ter širijo korono. Ministrstvo lahko zakupi tudi kak penzion, motel ali hotel v bližini meje kjer bi prišleki lahko proti plačilu preživeli 14 dni. Kdor ne želi karantene ali ne želi plačati 14 dni bivanja pa ga enostavno poslati nazaj na Hrvaško.
brusilec
13. 07. 2020 16.26
-3
no, spomni se na svoje besede ko boš ti v karanteni. . zakupiti penzion, hotel .. a ti veš za kakšno stevilo oseb se lahko tu gre, za kaksne denarje? realno gledano, se boš prej okužil v portorožu, na bledu al pa kje drugje na slo destinacijah.. ce se zapre meja za hr, naj se zaprejo se obcine ..
tomazbodner
13. 07. 2020 16.28
-4
V vecini Azije imamo meje zaprte in so edini prihodi z letali. Na letaliscih se potniki vkrcajo v avtobuse ali kombije ter so prepeljani v hotele, ki so del karantene. Njihove kartice delujejo le za en vstop v sobo. V sobi je vsak sam. Vrata se da odpreti samo od znotraj, da se prevzame hrano ali karkoli je narocenega preko interneta, kar jim pustijo na mizici pred sobo. Tistim, ki ne zelijo placati za karanteno (med 1500 in 5000 EUR) ne dovolijo vkrcanja na letalo za polet sem. To je samo del potrebnega... testi za COVID (pred poletom in po pristanku - vsak potnik je ze na letaliscu testiran) ter dnevno testiranje med karanteno, zavarovanje, ki krije COVID, dovoljenje veleposlanistva za vstop, itd... Malenkost bolj resno kot pri vas...
Haloška ikebana
13. 07. 2020 16.38
+2
tomazbodner
13. 07. 2020 16.45
-4
Ja, predvsem zdaj, ko je jasno, da dejansko nihce, ki je COVID S prebolel, ni odporen COVID G virus, pa tudi na sam COVID S po cca. 3 mesecih izgubis protitelesa. Torej neglede na to, ali si ga ze prezivel, se lahko po 3 mesecih okuzis z istim virusom. V primerih, ki so jih analizirali v Hong Kongu, je bila druga okuzba bistveno bolj resna od prve, v vecini primerov je pacient potreboval ventilator, ceprav je imel pri prvi okuzbi zelo blage simptome ali nobenih. Vir: South China Morning Post.
Haloška ikebana
13. 07. 2020 17.01
+5
Potem bodo pa Švedi vsekakor izumrli... Saj pravim, Panic mode...
Janez0606b
13. 07. 2020 17.41
+4
South china post🤣lastniki medija pa rokefelerji, 😁zagotovo pišejo resnico🤣🤣🤣🤣
Salamandros
13. 07. 2020 18.13
+0
Na Bledu ni korone, ni turistov, kristalno čista voda, mir, dovolj prostora na obali,skratka, vabljeni....
jugatneme
13. 07. 2020 18.41
+5
BRUSILEC - odsvetujejo potovanja v države na rdeči listi, a če nekdo tja prav rine pa naj gre pri povratku v Slovenijo še v 14 dnevno karanteno. Zastonj se valjati v sobi in jesti seveda ne gre, strošek je treba poravnati! Sam bi seveda tudi šel v tako karanteno in to še zadovoljen da imam tako možnost in da doma druge ne okužim. Vse stane, tudi to da nekateri pridejo v Slovenijo in okužijo druge, pa tudi testiranje in kasneje ležanje v bolnici. Če ni denarja pa se ne potuje....tako je to.
Haloška ikebana
13. 07. 2020 19.31
+4
kako pa ravnati, ko Slovenci odidejo v tujino in okužijo druge?
pomlad 2020
13. 07. 2020 20.53
+1
@Salamandros, ne hvala. Bled, Bohinj naj kar župana imata. Njihovo obnašanje spomladi je vsaj mene za vedno odvrnilo od teh destinacij. Prav tako slovensko primorje.
Levicarjikmeee
13. 07. 2020 16.02
+3
Kako so "neodvisni" hvalili liberalno ŠveCko
Zaposleni-
13. 07. 2020 15.52
+17
a je aleš že odhojsal?
wlf461
13. 07. 2020 15.47
+10
Kje pa so zdaj novice o Švedski?? In potem vse tiho je bilo... Aja, ne rabijo delati panike, ker so tam po vsej verjetnosti že preboleli Covigripo.
Haloška ikebana
13. 07. 2020 16.35
+8
BesnoJezen
13. 07. 2020 15.39
+29
Ta vikend 252 ileglanih prehodov meje. 24 ur zakaj nobene novice.
BesnoJezen
13. 07. 2020 15.39
+20
Zaposleni-
13. 07. 2020 15.53
-7
ja pa v tvojo glavo ene tri koleščka namontirat
Uporabnik1565003
13. 07. 2020 15.38
+9
Nijz in zdravniki ,ki lahko govorijo o virusu opozarjajo ampak samo to. Ostale ukrepe sprejema vlada g.Hojs,g.Počivalšek,g.Ganter,g.Tonin vsi skupaj lahko dajo mnenje a zadnja je od šefa nato pa vladni govorec ali komentator kakor želite javnost obvesti. In vsporedno je isto kot v čakalnicah Zavoda za zaposlovanje je bolj visoko šolan kader kakor na okencih ki nudi zaposlitev.
Koral
13. 07. 2020 15.30
+16
Vse to je mlatenje brez potrebe v prazno,bedarija.
Gibsons
13. 07. 2020 15.21
+6
Koronavirusovec
13. 07. 2020 15.13
+46
govorijo da rabimo aplikacijo, sami pa v zaprtem prostoru niti mask ne nosijo
WEF_DOWN
13. 07. 2020 15.09
+20
Naj raj objavijo posnetek Britanskega whistle blowerja, ki je povedal, kaj bo notr v cepivih, ki jih pripravlja GSK (oz. so že pripravljena, človek je tam zaposlen). Seveda da ne bojo, raje širijo laži in propagando, saj zato pa so "mediji", da nam perejo glave. Da vas ni sram.
Lillija123
13. 07. 2020 15.21
+16
Titanium
13. 07. 2020 15.28
+28
Največje zlo človeštva niso virusi in politiki ampak pomanjkljiva izobrazba, kombinirana z YouTubom in Facebookom. Posledica tega je a puntarska populistična mentaliteta. To nas bo pokopalo, ne pa virus.
WEF_DOWN
13. 07. 2020 15.28
+22
Moj "smart" phone bo lepo šel naprodaj, v avtu bo pa ugasnjem mobičuk, za skrajne sile, ko bom rabila nujno koga poklicati. Norca se delajo iz nas, dovolj je tega.
Titanium
13. 07. 2020 15.31
-8
Lillija123
13. 07. 2020 15.32
+23
Titanium kaj si jezen, da ne nasedamo več eliti in lažnim knjigam ter medijem?
Janez0606b
13. 07. 2020 15.40
-1
Titanium in elite so že nevemkolikokrat rešile svetovno lakoto🤣 največja zarota je da ni zarot,povedu nekdo ki mu ti niti do gležnjev ne sežeš.
Titanium
13. 07. 2020 15.42
-6
"eliti". Ne, nisem jezen. Pomilujem te in vse tako kot so ti. Žalosti me za vse ki vas je izneveril nas izobraževalni sistem. Na koncu koncev izgubi zaradi tega celotna družba, ne samo posamezniki. Res žalostno.
terlox
13. 07. 2020 15.42
-5
Marin93: ja kako boš pa potem komentirala na 24ur...
Lillija123
13. 07. 2020 15.45
+12
Kar žalosti se naprej in bodi lutka sistema. Jaz pač ne bom.
WEF_DOWN
13. 07. 2020 15.47
+13
@ Titanium, meni je tudi žal, da kljub vsej tehnologiji, nisi sposoben sam poiskati JAVNO dostopnih podatkov, ki bi ti dale vedeti, kaj se dogaja po svetu.
Titanium
13. 07. 2020 16.18
-6
Misliš tistih na youtubu ali na medicinskih žurnalih najbolj priznanih univerzitetnih bolnicah na svetu? Ker jaz berem te slednje.
WEF_DOWN
13. 07. 2020 16.25
+5
@Titanium, si sam sebi navedel od kje težava. In ne, nisem na Jewtubu, ki je del problema. No saj, zaupaj zdravstvenemu sistemu, svoj imunski sistem daj totalno na ignor, skoči po cepivo ko bo na voljo, pa poročaj čez par dni kako se počutiš ;)
brusilec
13. 07. 2020 16.30
-3
dej Marina. ne verjemi vseha kar prebereš, vidiš .. uporabi najprej filter " a je to sploh malce smiselno? " .. pa to da naj bi placevali po 2 k € za to da je kao svojec umrl od korone .. pa ker gre to verjeti ? folk se je totalno poneumil ..
WEF_DOWN
13. 07. 2020 16.34
+2
A tebi je vsa ta situacija, kot je nam predstavljena preko medijev zelo smiselna?