Korona

'Čas dostopa do cepiva proti covidu-19 je pomemben, enako tudi varnost cepiva'

Ljubljana, 10. 11. 2020 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija za dobavo cepiv proti covidu-19 sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv, ki ga vodi evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države članice Evropske unije, so sporočili z ministrstva za zdravje. V pogajanja je vključenih sedem obetavnih proizvajalcev cepiv, za katere ocenjujejo, da bodo med prvimi na svetu lahko zagotovili cepivo. Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanji, bo prvo cepivo dostopno v drugi polovici decembra letos ali v začetku januarja prihodnje leto, napovedujejo.

"Evropska unija lahko kot velik kupec, s približno 450 milijoni prebivalcev, v pogajanjih s proizvajalci cepiv proti covidu-19 dosega najugodnejše pogoje, vse od časovnice dobav do drugih pogojev ter seveda najnižje cene cepiv. Dostopnost cepiva je bistvena za pozitiven učinek na širšo družbo Evropske unije. Zagotovo je čas dostopa do cepiva proti covidu-19 pomemben, vendar je enako pomembna tudi varnost cepiva," je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

"Ves čas se trudimo, da bi zagotovili cepivo proti covidu-19. Jutri bo evropska komisija podpisala pogodbo za 300 milijonov odmerkov s podjetjema BioNTech in Pfizer, ki sta najbolj obetavna proizvajalca do zdaj. To je četrta pogodba, še več jih bo sledilo." predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Evropska komisija je v pogajanja vključila sedem obetavnih proizvajalcev cepiv proti covidu-19, za katere ocenjuje, da bodo med prvimi na svetu lahko zagotovili cepiva, seveda ob upoštevanju zahtev glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti, ki so določene s predpisi Evropske unije na področju zdravil. 

Evropska komisija je že sklenila tri pogodbe o predčasnem nakupu cepiv proti covidu-19 v okviru navedenega skupnega javnega naročila, in sicer z AstraZeneco za 300 milijonov odmerkov, s Sanofi za 300 milijonov odmerkov ter z J&J za 200 milijonov odmerkov. V kratkem pričakujejo tudi podpis pogodbe z BioNTechom in Pfizerjem. Intenzivni pogovori glede dobave cepiva pa potekajo še s Curevacom, Moderno ter Novavaxom. Slovenija bo podpisala pogodbe z vsemi proizvajalci cepiv proti covidu-19, s katerimi je Evropska komisija že oziroma s katerimi bo v kratkem podpisala pogodbe o nabavi po predhodni pridobitvi dovoljenja za promet na Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Slovenija cepivo proti covidu-19 naroča v skupnem javnem naročilu, ki ga vodi evropska komisija.
Slovenija cepivo proti covidu-19 naroča v skupnem javnem naročilu, ki ga vodi evropska komisija. FOTO: Dreamstime

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da se trenutno še ne ve, kateri od navedenih proizvajalcev bodo uspeli na EMA pridobiti dovoljenje za promet za svoje cepivo proti covidu-19 in s tem dokazati njegovo varnost, učinkovitost ter kakovost. Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanji, bo prvo cepivo dostopno v drugi polovici decembra 2020 ali v začetku januarja 2021.

Takoj ko bo prvo cepivo pridobilo dovoljenje na EMA, bo v najkrajšem možnem času dostopno tudi na trgu EU in to vsem državam članicam istočasno. Razdelitev cepiv bo potekala po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni državi – za Slovenijo je to 0,47 %.

Če bodo vsi proizvajalci obetavnih cepiv proti covidu-19, s katerimi je evropska komisija že sklenila oziroma s katerimi bo v kratkem sklenila pogodbe o predčasnem nakupu teh cepiv, odobreni, bo imela Slovenija na voljo celo več cepiv, kot jih bo potrebovala, še pravijo na ministrstvu.

Vse potrebne korake za uspešno logistiko – distribucijo in razdelitev cepiv na cepilna mesta ter cepljenje proti covidu-19 bo v Sloveniji določila nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19, ki je v pripravi. Evropska komisija pa je vsem državam članicam poslala strategijo cepljenja, do katere se morajo opredelili do 15. novembra, do takrat pa morajo pripraviti tudi svojo strategijo cepljenja proti covidu-19 glede finančne, logistične in izvedbene možnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
10. 11. 2020 20.14
+3
Že vsi pozabili na primer na zdravilo Tamiflu, proti gripi, pred desetletjem ? Opehariti ljudi in ogromno zapravljenega denarja ?
Matjaž Pihler
11. 11. 2020 08.58
rob3rt
10. 11. 2020 18.46
+5
Želim vam veselo in uspešno cepljenje... in čipiranje.
Moncsa
10. 11. 2020 18.36
+1
Ne vidim na seznamu nobenih ruskih firm. Čeprav za nas bi bilo verjetno njihovo naprimernejše cepivo, saj smo bistveno bližje genetsko rusom, kot kakšnim francozom, da ne govorim o američanih.