Korona

Preveč energične pse vodnike prešolali za odkrivanje covida-19

London, 20. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
2

Trije 'vajenci' za pse vodnike iz Združenega kraljestva so bili preveč radovedni in energični ter zato neprimerni za vodenje slepih in slabovidnih. A ravno zato, ker radi vohljajo, so zdaj dobili novo priložnost za plemenito službo. Usposabljajo jih namreč za odkrivanje koronavirusa.

Ivan, Maple in Spencer so trije dve leti stari vajenci za pse vodnike. Vzredila jih je britanska humanitarna organizacija Guide Dogs, ki pse vzreja in usposablja za pomoč slepim in slabovidnim. A ko so ti trije nadebudneži odraščali, se je pokazalo, da niso najbolj primerni za vodenje slepih in slabovidnih ljudi, saj so se prevečkrat zamotili, vohljali naokoli in bili nasploh preveč energični.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda njihovi vzgojitelji so vedeli, da bi lahko to njihovo energičnost in ljubezen do najrazličnejših vonjav izkoristili za kakšen drug, prav tako zelo plemenit namen. Tako so trije štirinožni prijatelji zamenjali karierno pot in se zdaj pri organizaciji Medical Detection Dogs usposabljajo za službo, ki jim je bolj pisana na kožo. 

Če bodo Ivan, Spencer (oba mešanca med labradorcem in zlatim prinašalcem) in Maple (mešanec med labradorcem in navadnim kodrom) usposabljanje uspešno končali, se bodo pridružili boju proti novem koronavirusu in postali del britanske elitne pasje ekipe za prepoznavanje covida-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Združenem kraljestvu namreč nameravajo na javnih krajih, kot so šole in letališča, testno uporabiti pse za odkrivanje ljudi, ki so okuženi z novim koronavirusom. Če bodo psi uspešni pri prepoznavanju vonja covida-19, bi to lahko postal hiter in neinvaziven način za odkrivanje potencialno okuženih oseb. 

V preteklosti so v organizaciji že uspešno izšolali pse za zaznavanje bolezni, kot so denimo rak, Parkinsonova bolezen in različne bakterijske okužbe. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z usposabljanjem psov za prepoznavanje okuženih oseb s pomočjo vonja, upajo, da bodo psi lahko odkrivali tudi asimptomatske osebe, torej osebe, ki ne kažejo znakov okužbe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pasji vonj je 10.000-krat boljši od človeškega. Pse najprej trenirajo s pomočjo vzorcev, v naslednji fazi pa jih bodo naučili, da bodo vonj covida-19 prepoznali tudi na osebah. 

"Izjemno smo hvaležni organizaciji Guide Dogs, ker nam je daliate tri fantastične pse. Ker so jih že kot mladičke usposabljali za pse vodnike, imajo že veliko izkušenj z gibanjem zunaj, na prometnih javnih površinah in s spoznavanjem veliko različnih ljudi – to je gromozanska prednost za nas," pravi Chris Allen, vodja usposabljanja psov za medicinsko detekcijo pri organizaciji Medical Detection Dogs. 

Mlade vajence odlikujeta tudi neutrudljivost in delavnost. "Ti psi izjemno uživajo med delom – zanje je to prava igra. Izkoriščamo njihovo željo, da bi nam ugajali, in njihov nagon, da uporabljajo svoj nos, in to usmerjamo na pozitiven način," pravi Allen. 

"Organizacija Medical Detection Dogs je dala tem psom novo kariero, ki se bolje prilega njihovi energičnosti in iskalnem nagonu, zato smo vsi pri Guide Dogs navdušeni, ko vidimo, da bodo počeli neverjetne stvari," pravi Tim Stafford predstavnik humanitarne organizacije Guide Dogs.

Elitna pasja ekipa za prepoznavanje covida-19 je skupni projekt organizacije Medical Detection Dogs, Londonske šole za higieno in tropsko medicino ter Univerze v Durhamu. Projekt financira britanska vlada. Podobni projekti potekajo tudi drugje po svetu, denimo v ZDA, Franciji in Nemčiji. Prvi izsledki raziskav so vzpodbudni in kažejo, da lahko psi že po enem tednu usposabljanja z veliko natančnostjo prepoznajo okužene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
20. 10. 2020 16.25
….ko bi kužki znali povedat kaj jim paše šnofat in kaj ne
G8J
20. 10. 2020 09.28
+3
Saj pri nas bo kmalu tako da če za nič nisi dober boš pa naredil NPK za kovidovalca