Korona

Psihologi: Breme, ki ga v epidemiji nosijo otroci, je večje, kot si mislimo

Ljubljana, 14. 11. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
69

"Posledice večtedenskega ali celo večmesečnega omejevanja življenj otrok in mladostnikov so nepredstavljive in njihovo preprečevanje mora biti ena od prioritet," v odprtem pismu opozarja skupina uglednih slovenskih psihologov. Že delno obiskovanje vrtca, šole ali univerze izjemno prispeva k blaženju dolgoročnih posledic, ki jih bodo otroci in mladostniki čutili še leta, ugotavljajo. Pristojne so pozvali, naj pri sprejemanju odločitev o obvladovanju epidemije upoštevajo tudi ta dognanja.

Psihologi poudarjajo, da je v zadnjem času objavljenih vse več študij in dokumentov, ki zaskrbljenost podkrepljujejo z empiričnimi podatki. V različnih okoljih otroci in mladostniki oziroma njihovi starši poročajo o težavah, kot so občutki osamljenosti, zaskrbljenosti, simptomi anksioznosti in depresivnosti, specifični strahovi, vezani na zdravje, smrt, ekonomski status družine in šolanje, razdražljivost, motnje spanja in teka, kronična utrujenost, so našteli in kot posebej zaskrbljujočo izpostavili poročila o povečevanju samomorilnosti pri mladostnikih. "Otroci in mladostniki lahko nase prevzemajo tudi strah, krivdo in odgovornost za obolevanje in smrt starejših ali drugače ranljivih družinskih članov, zato je zelo pomembna tudi pazljiva javna in družinska komunikacija o omejevalnih ukrepih," ob tem polagajo na srce odraslim.

V Sloveniji sistematičnih podatkov o vplivu epidemije na psihosocialno stanje otrok in mladostnikov še nimamo, zato se psihologi zanašajo na poročila nevladnih organizacij, svetovalnih delavcev v vrtcih in šolah ter na izkušnje kliničnopsihološke prakse, ki potrjujejo, da je breme epidemije na mlado generacijo zelo veliko. "Zaradi pomanjkanja osnovnih življenjskih dobrin in neustreznih pogojev bivanja so še posebej ogroženi otroci, ki živijo v revščini; teh je bilo po podatkih SURS že pred epidemijo več kot 45.000. Dejavniki tveganja se pri njih praviloma seštevajo, zato je pomen vrtca in šole kot varovalnega dejavnika pri njih še večji kot pri njihovih vrstnikih," poudarjajo v pismu. 

Že delno obiskovanje vrtca, šole ali univerze izjemno prispeva k blaženju dolgoročnih posledic, ki jih bodo otroci in mladostniki čutili še leta.
Že delno obiskovanje vrtca, šole ali univerze izjemno prispeva k blaženju dolgoročnih posledic, ki jih bodo otroci in mladostniki čutili še leta. FOTO: Shutterstock

"Menimo, da bi bilo za zdravje in razvoj otrok in mladostnikov izrednega pomena, da se v algoritme odločanja o ukrepih za preprečevanje širjenja virusa vključijo vse navedene informacije ter se iščejo rešitve, ki bi omogočile vsaj delno prisotnost v šolah in vrtcih za vse otroke in mladostnike. To bi jim omogočilo dostop do pedagoškega procesa ter vseh ostalih koristi bivanja v šolski skupnosti," izpostavljajo slovenski psihologi v pozivu, pod katerega so se podpisali  dr. Andreja Mikuž, predsednica Sekcije za otroško in mladostniško klinično psihologijo Zbornice kliničnih psihologov Slovenije, doc. dr. Jana Kodrič, predsednica Strokovnega sveta Zbornice kliničnih psihologov Slovenije, izr. prof. dr. Bojan Musil, predstojnik Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru,  prof. dr. Matija Svetina, predstojnik Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ter prof. dr. Mojca Juriševič, predsednica Sekcije psihologov v vzgoji in izobraževanju pri Društvu psihologov Slovenije. 

"Otroci in mladostniki lahko nase prevzemajo tudi strah, krivdo in odgovornost za obolevanje in smrt starejših ali drugače ranljivih družinskih članov, zato je zelo pomembna tudi pazljiva javna in družinska komunikacija o omejevalnih ukrepih," so ugledni psihologi zapisali v javnem pozivu. 

Pripravili so tudi pregled nekaterih psihosocialnih posledic dolgotrajnega omejevanja življenja otrok in mladostnikov. 

Poslabšanje kakovosti odnosov v družini

Zdravstvena in ekonomska tveganja, delo od doma ter hkratna skrb za predšolske otroke in/ali podpora pri šolanju na domu so dejavniki, ki pomembno otežujejo starševstvo in neugodno vplivajo na kakovost medosebnih odnosov v družini.

Večje tveganje za nasilje v družini

S pritiski na starše se stopnjuje tudi tveganje za vse vrste nasilja v družini. Prihaja do poglabljanja stisk otrok, še posebej tistih, ki živijo v družinah s konfliktnimi medosebnimi odnosi ter z družinskimi člani z duševnimi motnjami in boleznimi odvisnostmi.

Negativni učinki večje uporabe elektronskih medijev

Učenje doma je večinoma načrtovano prek informacijsko-komunikacijske tehnologije. Zmožnost večine otrok in mladostnikov za samonadzor pri času in načinu uporabe različnih elektronskih medijev je šibka, pretirana raba pa ima dokazano neugodne učinke na kognitivne funkcije, spanje, razpoloženje ter pogostost gibalne dejavnosti in proste igre.

Povečano tveganje za spletno nasilje in zlorabe

Dodaten dejavnik tveganja ob nenadzorovani rabi elektronskih medijev je izpostavljenost medvrstniškemu nasilju ter nevarnosti zlorabe otrok na spletu. Starševski nadzor je na tem področju sicer bistven, vendar ne zadosten. Šole, pogosto v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, s preventivnimi programi in ciljnim svetovanjem pomembno prispevajo k samozaščitnemu ravnanju otrok in dopolnjujejo starševski nadzor.

"Breme, ki ga v epidemiji nosijo otroci, je večje, kot si mislimo," opozarjajo psihologi.
"Breme, ki ga v epidemiji nosijo otroci, je večje, kot si mislimo," opozarjajo psihologi. FOTO: Shutterstock

Premalo proste igre in gibanja

Zdrav življenjski slog, ki je pomemben zaščitni dejavnik, vključuje poleg kakovostne prehrane dovolj pogosto in kakovostno gibanje, tudi na prostem, ter dovolj spanja. Pogosto spregledana, a izrednega pomena za otrokov razvoj in učenje, je tudi zadostna količina proste igre, z vrstniki in samostojno. Vse to otrokom omogoča struktura šolskega dneva ali dneva v vrtcu. Zaradi svojih razvojnih značilnosti otroci in mladostniki brez zunanjega okvira, ki ga dajeta šola in vrtec, kljub trudu staršev, ki imajo še druge zadolžitve ali delo zunaj doma, tovrstnih rutin ne morejo vzdrževati.

Manjša učinkovitost učenja

Učinkovitega samostojnega učenja doma so daljše obdobje zmožni le redki učenci in dijaki. Poleg samega poučevanja je za uspešno učenje namreč bistveno sodelovanje z vrstniki in pedagoškimi delavci, ki je pomemben motivator in pospeševalec učenja. To velja za vse otroke, še bolj pa za tiste, ki so vključeni v programe zgodnje obravnave, in za učence ter mladostnike s posebnimi potrebami, ki se šolajo v prilagojenih programih ter v programih s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo. Pri njih je za napredek ključno izvajanje individualiziranega programa in kontinuirana podpora strokovnjakov otroku in družini.

Izključenost iz vrstniških skupin

Za otroke in mladostnike je čas, ki ga preživijo zunaj družine, enako pomemben za učenje in zdrav razvoj kot čas, ki ga preživijo v družini. Vključenost v vrstniško skupino in medvrstniška podpora sta dva od najpomembnejših dejavnikov, ki varovalno vplivajo na razvoj in duševno zdravje.

Pomanjkanje podpore odraslih zunaj družine

V šolskem in drugih okoljih zunaj družine imajo otroci in mladostniki priložnost za vzpostavljanje odnosov z zaupanja vrednimi odraslimi osebami, ki niso njihovi družinski člani. Vse to so nezamenljive priložnosti za socialno učenje, za otroke iz obremenilnih družinskih okolij pa možnost za zaščito in podporo, kadar so doma ogroženi oziroma v stiski.

Otežen dostop do svetovalnih služb in strokovne pomoči

Izjemnega pomena je tudi dostopnost do storitev svetovalnih služb ter različnih oblik dodatne strokovne pomoči. Prepoznavanje in pristopanje k otrokom in družinam v stiski je na daljavo oteženo; ključno je, da imajo strokovni delavci z otroki in mladostniki vsaj deloma tudi neposreden stik.

Otežen dostop do služb s področja duševnega zdravja

Za tiste otroke in mladostnike, ki v času epidemije doživljajo težje ali celo neobvladljive stiske, in tiste, ki so že pred epidemijo potrebovali storitve služb s področja duševnega zdravja, pa je pomembno, da te delujejo v največji meri. Pridružujemo se pobudi specialistov otroške in mladostniške psihiatrije, da se intenzivno iščejo možnosti, kako ohraniti delovanje služb v vseh treh sektorjih – zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu.

Stresna vrnitev po daljši prekinitvi za otroke z razvojnimi motnjami

Čeprav je bilo doživljanje ukrepov samoizolacije v nekaterih vidikih pozitivno za nekatere otroke in mladostnike z razvojnimi motnjami, kot sta motnja avtističnega spektra in motnja aktivnosti in pozornosti, pa so zanje obremenilne večkratne spremembe v rutinah, pa tudi vrnitev v šolo in socialne skupine po daljšem obdobju brez izzivov, ki jih zanje predstavljata druženje in učenje skupaj z drugimi.

Koronavirus pasica november
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellsrael
15. 11. 2020 21.53
Slovenci smo sramota. Zadnje mesece me je SRAM DA SEM SLOVENEC
shonchek
14. 11. 2020 18.35
+4
Pa srečaš družino najmlajsi otrok komaj shodil pa z masko, zakaj že
Sajeta5
14. 11. 2020 19.27
+5
Ker so starši k.eteni z opranimi možgani
WolfeWoof
14. 11. 2020 16.07
+4
Pa ne sam otroci. Vsi nosimo breme pa psihološko škodo ki ste nam jo vi usi skrivili. Men je šlo use na bolše. Meu sm dobrga kolega pa začel sm bolj telovadit pa gibat se pa sm bil tk srečn člouk pa sm hotu enga kolega obiskat tut k ga zdaj ne morm. Use ste mi pokvarli pa vas ne bom prosu za pomoč ampak vam bom naredu škodo nazaj. Če ne dans pa drugo leto. Dost mi je teh bednih ukrepov.
drhook
14. 11. 2020 15.10
+3
Zakaj pa potem podpirate vse to???
simple_mind
14. 11. 2020 11.56
+5
Mladino, polno enrgije, se kar zapre ? Ma vse zaprite v smrdlive lukne, vse, ne samo vrtce in šole ...
toti mišek
14. 11. 2020 11.13
-12
Ha ha kako se lepo manipulira ...ne stokat mulcem ni nič hudega.....poštimejte internet, da lepo laufa in ne bo problema!!
RamzesII
14. 11. 2020 14.22
+2
Ponudniki naj odprejo 'ventile' bolj, pa bo šlo, ni dvoma. Vsi vemo kaj počno.
ni_mi_vse_eno
14. 11. 2020 10.43
+7
Mladi ne umirajo, ampak breme nosijo mladi, ker je vlada zaprla šole in vrtce. Umirajo pa v domovih ostarelih, pa razumi sorazmernost ukrepov, če moreš.
Lolik
14. 11. 2020 10.22
-9
Krivi so pa nesposobnimstarsi
Lolik
14. 11. 2020 10.23
-13
Sploh pa mamice te dni(80% ) so same ker so se prodale za tistih 5min dokler niso otroka dobile lol
Lolik
14. 11. 2020 10.24
-11
Na koncu pa itk vedno tipcki krivi ker je mel bmw😂😂😂
proofreader
14. 11. 2020 10.20
+4
Otroci morajo nabirati delovne izkušnje, da bodo koristen del gospodarstva. Ne pa da gredo potem na razne FDV-je in Filofakse.
SlobodaNE
14. 11. 2020 09.25
-11
Otroci so končno tam kjer morajo biti. Doma.
Gsmm
14. 11. 2020 09.31
+4
Ti imaš pa sigurno vodilno vlogo pri sđs ali nsi. Kam po tvoje spadajo ženske, za šporhet in metlo?
štumbamfirer
14. 11. 2020 09.46
+7
Ja ,in otrokovo delo je igra,ne pa samo učenje,otroška leta so brezbižna,zakaj ne bi užival v odraščanju in ne da ga treba takoj v šolo in sto krožkov in ne vem kaj še.Otrok je kar je in v odraščanju mu le pomagaš ,ne pa vsiljuješ nekaj kar starši rečejo da mora.Starši smo dolžni ga učit bontona,kulture,obnašanja itd,da ko zraste bo tako kot se spodobi
Gsmm
14. 11. 2020 09.23
+9
Ablast namenoma zavira izobraževanje!!! Neizobraženim in neukim ljudem je najlažje vladati. To se lepo vidi pri 🐑🐑🐑, ki slepo sledijo navodilom svojega pastirja!!!
RamzesII
14. 11. 2020 14.24
-1
Kakšno izobraževanje, v smeri neukih vodljivih ipd. ljudi. Malo razišči pa boš ugotovil koliko laži učijo v šolah.
NotMe
14. 11. 2020 09.22
-3
Zakaj taki članki?! Še bolj napsihirate starše, ti še bolj otroke! A ne bi napisali članka o pozitivnih plateh? Pletenje družinskih vezi? Priložnost otroke naučiti kuhanja, gospodinjskih del, del na vrtu? Skrb za ljubljenčke? Raziskovanje občin? Zakaj taka negativa? Aja, vsako leto nekaj sto otrok hudo zboli in po mesece dolgo niso pri pouku, v vrtcu. Nikoli se z njimi ni ukvarjala armada psihologov, čeprav so v neprimerno težjem položaju, kot zdravi.
VF
14. 11. 2020 10.04
+1
Z tezje bolnimi otroki in starsi se ukvarjajo psihologi in v bolnicah imajo tudi pouk z bolnisnicnimi ucitelji. Samo novinarji se pa z njimi ne ukvarjajo
Sajeta5
14. 11. 2020 10.25
+12
To lahko napiše samo nekdo ki nima otrok, ali pa jih ima samo za to, da jih ima in ne gleda na njihovo dobrobit. Že spomladi, ko so jim s trakovi polepili igrišča, so bile otroške oči velike in prestrašene. Zdaj ne smejo v šolo k sošolcem in doma k prijateljem. Nekateri imajo brate in sestre in tudi hišne ljubljenčke, pa to ni isto. Sicer pa so ukrepi brca v meglo, namesto da ščitijo ogrožene skupine, tolčejo kar po vseh in še najbolj po otrocih. Potem pa greš v trgovino in trgovina polna penzionistov, ki so po uro ali še dlje v trgovini, vohljajo po vseh policah, potem pa grejo s tremi ali štirimi izdelki domov.... ali pa na dan penzije vsi masovno na banke.... zaprti smo pa vsi, otroci izilirani in za ekrani, starši razpeti med šolo od doma oziroma bolj dopisno šolo in službo, ki jo prav tako še zmeraj moramo opravljati .... ta dejanja bodo na otrocih pustila hude posledice, bo kdo odgovarjal, za vse napake ki so jih naredili? Samo spomnim na to, da se še ta vikend vali množiva Bosancev tja in nazaj, pa vemo, da je Bosna od junija rdeča...
RamzesII
14. 11. 2020 14.25
+0
"Zakaj taki članki?!" Zakaj, zato, preko otrok do staršev, zastraševanje, nadzor, itd.
Moncsa
14. 11. 2020 17.17
+1
Bravo, Sajeta, se popolnoma strinjam. In za kaj pišejo take članke? Za to, ker so poskušali vlado že večkrat, na različne načine opozarjati, da to se ne bo otrokom, in dolgoročno družbi dobro končalo, ampak oni, z "zapritevsedugačiodstopim" Gantarjem na čelu so imela gluha uha. Čim več takih člankov, če je treba, zasujte vse medije, dokler jim ne pride do živega!!!
akmt
14. 11. 2020 09.20
-6
Starsi, ki se ne znajo igrati z lastnim otrokom.. Ne vem, zakaj imajo otroka. Zame ni hujsega kot ponedeljek, ko mora otrok v vrtec
SlobodaNE
14. 11. 2020 09.35
+3
Ves čas se ukvarjate z otrokom, mož zanemarjate. Mora biti nekje srednja pot.
štumbamfirer
14. 11. 2020 09.39
+4
Sajeta5
14. 11. 2020 13.51
-2
Saj ne rabi, bodi z njim doma, otroci pa od tretjega leta naprej rabijo socializacvijo v družbi vrtnikov, v nasprotnem primeru odrastejo v čudake
štumbamfirer
14. 11. 2020 14.50
-1
sajeta5 ,čuden je vsak če ga ti tako vidiš,to pomeni ,če nekdo ni tak kot ti je že čuden,preveč gledaš po sebi
akmt
14. 11. 2020 09.17
-4
Vrtci so lahko zaprti. Otrok rabi druzino. To je vecja kvaliteta
ni_mi_vse_eno
14. 11. 2020 10.45
+3
Ne drži, otrok rabi socializacijo, sovrstnike. Starši so njegov pomembni drugi, ki mu v času stiske pomagajo, drugače se pa izkušnje nabira v igri s sovrstniki.
RamzesII
14. 11. 2020 14.28
-1
Ne drugi, pač pa prvi. Že tako bi nekateri radi ukinili termin oče, mama, ipd. ter uvedli v rabo zgolj termin roditelj. Tukaj so še drugi razlogi, vezani na istospolne pare ipd.
uporabnica portala
14. 11. 2020 09.15
+9
Zame je neopravičljivo, da so se zaprle šole in vrtci. V bistvu se izkazuje dejanski interes vzgojiteljic, šolnikov ter ravnateljev kot tudi drugega podpornega osebja, ker bi pač morali vložiti več truda in samoinciativne iznajdljivosti in zoorganiziranosti za izvedbo nemotene vzgoje. Žal. Niso samo priporočila NIJZ. Če bi se proaktivno pristopilo k stvari bi zadeve bile na šolah obvladljive. Veliko pravih informacij se ne poda v javnost. Ali je turnusna organizacija dela med.osebja zadovoljiva in vzdržljiva? Kako je ves čas s testiranjem osebja, ki imajo opravka s stiki z osebami 65+ ali drugimi bolniki? Je to poglaviten razlog zadnje zaznanih številk okužb po 14 dneh delne zapore življenja? Želim, da se ukrepi obravnavajo konstruktivno, z močjo argumenta in ne z argumenta moči. Drugače bomo imeli vedno več t.i. "nehotenih belih štrajkov". POZOR! To je samo moje razmišljanje, ki morda ne odraža niti delca realne slike stanja...
Ponent
14. 11. 2020 09.07
+10
Otroke v šole, pred domove za ostarele pa vojsko! Pa ne bo umrlih!!
ni_mi_vse_eno
14. 11. 2020 10.46
+2
Pametno, to bi res delovalo, manj umrlih bi bilo. Umirajo samo starejši, mladi jo večinoma prebolijo brez simptomov ali z blagimi simptomi. Starejši kot si, bolj je življenjsko ogrožujoča.
Sngvs9
14. 11. 2020 08.58
+1
Izjemno zahtevna situacija, po eni strani vpijete na vlado zakaj toliko mrtvih, po drugi strani pa bi radi vse v šole. Ja poglejte butalci, pa to ne gre. Vsi smo žrtve te situacije predvsem pa otroci bolj nesposobnih staršev 80%, a ukrepi so nujni, to je neizpodbitno dejtvo, kot zgodovinska razklanost naroda. In prav narod je kriv za razcvet virusa, kajti če bi se striktno držali ukrepov-vsak za sebe tile nebi bili potrebni, a ne, Slovenc more vsak dan v štarcuno, namesto enkrat na mesec, novenih preživetvenih sposobnosti, groza. Narod si bo sodbo pisal sam, in nebo mu je politika, temveč narod.
Jak Tobim
14. 11. 2020 09.20
+2
ja poglejte butalec ali butalcka - kdor sam nima niti najmanjšega pojma pa naj druge uči - a vam je jasno vaša butalska nizkotnost kako globoka je podlost vaše butalske naravi, ko druge krivite za svojo lastno ničevost? za situacijo, ki jo imamo je kriv fahidiotizem stroke, kot prvi in največji krivec (prispevek, ki ga komentirate je to jasno in glasno povedal - samo razumeli ga ponovno niste, butale tprej, kejr tisti, ki ne ve, druge uči), ki mu sledi koruptivna in pokvarjena politika ter blaznost množcie, ki jo tako lepio odražate v svojem prispevku. toliko ničevost na kupu redko preberem - toliko nizkotne samopodobe, ki uživa šele takrat, ko je tudi drugim hudo je težko najti v tako kratkem prispevku. tukaj ste, da stojite za svojimi, takimi in drugačbnimi - absolutno tako, kot stojijo za svojimi v skandinavski čudaški državi švedski (ostali v soseščini niso dosti stran, nobene prisile ni tam, nobenih drakonskih ukrepov tudi tam, kjer nizkotnost iz juga Evrope misli, da so,..). virus je biologija - je biologija, rpebivalec butal - virus je biologija. svako telo je gostitel trilionov virusov in vsak od njih j elahko smrten,..epidemije pa so in bodo. biologija. ukrep karantenizacije pa največji zločin človeštva - večji od vseh svetovnih morij, saj je v ozadju prav vsake od njih. šele karatnenizirani um postane dovolj zločinski, da prične klati sočloveka. po vsaki karanteni so sledile lakote, diktature in svetovni poboji. vsak volilno rpavico bi vam morali vzeti. potem pa nujno učbenike v roke pa študij in študij in študij. po vsakem mesecu pa rigoroza iz tega kaj pomeni biti člvoek. nenazadnje nas čaka mračna prihodnost, ki jo vi buitalka ali butalec zapuščate tistim, ki vašega butalizma niso krivi - otrokom. in o njih piše prispevek. o zlobi in nizkotnosti takih, kot je oseba, ki se skriva za prispevkom. sram me je za vas in v imenu otrok se opravičujem, da med nami živijko taki nizkotni butalci - tisti originlni vsaj zlobni niso bili, če jim kaj dosti pameti avtor ni pripisal.
Common_sense
14. 11. 2020 08.57
+1
Ja in kaj zdaj? Se raje delamo, da nicesar ni, pa pici misko.
hotchilipoper
14. 11. 2020 08.56
+4
V glavnem zaje bodo celo generacijo otrok,in ne se čuditi,če bodo umobolnice premajhne.
RamzesII
14. 11. 2020 14.31
-1
Tega se sploh ni bati, za elito bo težava generacija/e otrok, ki bo spregledala, se zbudila, ker je nastala luknja v indokrinaciji.
Slobodan Cvijetinovic
14. 11. 2020 08.52
+10
Zakaj so nekateri državljani na robu živcev??? Ni mi mar za sebe,meni ne morete naškodit,lahko me zaprete v kam hočete,za koliko dolgo hočete..... Ampak kaj nam delate otrokom!!! Njihovo stisko vidimo najbolj starši,ko pogreša svoje prijatelje iz vrtca,skupne igrice,pesmice itd.... Ni isto kot je zaprt s starši v blokovskem naselju,kljub maksimalni posvečenosti le njemu.... Enostavno jih uničuje vaš teror nad njimi,zato sem neznosno razburjen,pripravljen na vse da vas več ni!!! Otroke nam pustite!!! To vam nikoli ne oprostim!!!
akmt
14. 11. 2020 09.18
-1
Ja bogi otrok, ki mora biti skupaj s starsi..... Zame je pa nadstandard, ce otroku ni treba v vrtec., ce je pri starsih
Jak Tobim
14. 11. 2020 09.28
+3
absolutno imate prav. moje opravičilo v imenu vseh nas, ki ne znamo najti načina, da kriminal in zločin nad otroci ne preprečimo. edino zaradi njih bi si želel znanja, poguma, .. karkoli-že, da bi ob epidemiji zaščitili ranljive (otroci, neizobraženi, brezposelni, samohranilci/ke,..) in ogoržene (starejši, v več kot polovici primerov po domovih za ostarele). na ponorelem planetu najti način, kako zaščititi njih, ki za to kar smo naredili niso krivi nič, trpijo pa neznosno in je njihova prihodnjost uničena na račun ničeve množice, ki tukaj moli h karantenizaciji, ker tam ni nikogar, ki bi štrlel visoko čez njihova ramena in jim govoril kako nič niso naredili v svojem kratkem bivanju.