Korona

Psihoterapevti: Učitelji, držite se minimalnega števila ocen

Ljubljana, 26. 05. 2021 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Ne gre za znanje, gre za otroke in mladostnike. Veliko napako delamo, če pozornost usmerimo v ozko krpanje lukenj v kognitivnem znanju in ob tem pozabimo na psihofizično zdravje otrok in mladostnikov. Tovrstno 'krpanje' ran bo posledično veliko daljše in težje kot krpanje lukenj v znanju," ob zaključku šolskega leta opozarjajo v SKZP.

Strokovna skupina Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP) je v pismu, naslovljenem na vse odločevalce in strokovne delavce v šolstvu ter vse odrasle, ki imajo vpliv na otroke in mladostnike, slednje pozvala k nujni takojšnji prilagoditvi zahtev v šoli. Kot poudarjajo, so prav oni, strokovnjaki za duševno zdravje, tisti, ki dajejo glas najranljivejšim, torej otrokom in mladostnikom, ki so v času zaključevanja šole izpostavljeni izjemnim pritiskom učnih obveznosti celotnega šolskega leta, kot da se epidemija sploh ne bi zgodila.

"Večmesečnemu zanikanju dejstva, da se je velik delež otrok in mladostnikov tekom šolanja na daljavo tako ali drugače 'izgubil' pred zasloni, se (v zadnjih mesecih 'sproščanja' ukrepov) pridružuje nevarno pričakovanje, da je zamujeno mogoče nadoknaditi brez posledic ter tako nadaljevati šolanje (in življenje nasploh) znotraj 'tirnic normalnosti', kot da se ni nič zgodilo," poudarjajo.

Stiske otrok so čedalje večje.
Stiske otrok so čedalje večje. FOTO: Thinkstock

Po njihovem mnenju odločevalci niso dovolj upoštevali izrednosti razmer, prav tako vztrajajo v prepričanju, da bodo pod pritiskom z besedami "zdrži še malo" otroci in mladostniki kompenzirali izgubljeno in zamujeno. In prav zaradi nezmožnosti 'blaženja' storilnostno naravnanega delovanja in s tem nesočutnega odzivanja na spremembe otroci doživljajo duševne stiske, ki bodo po prepričanju SKZP pustile trajne posledice.

Psihoterapevti, ki delujejo na področju pomoči v stiskah, so namreč zelo zaskrbljeni nad togostjo šolskega sistema, ki kljub velikim spremembam, ki so se zgodile v zadnjem letu, ostaja zaprt v kalupu običajnega zaključevanja šolskega leta. "Več poskusov samomora, samopoškodovalnega vedenja, povečanja uživanja psihoaktivnih snovi ipd., to je zgolj vrh ledene gore, skrb vzbujajoče pa so tudi ostale posledice 'nenormalnega' šolskega leta. Pri svojem delu se srečujemo z najstniki, ki se soočajo s hudimi stiskami, kar pa ne zajema samo otrok, ki so imeli težave že prej, ampak tudi predhodno dobro funkcionalne otroke in mladostnike," opozarjajo. 

Psihoterapevti, ki se dnevno srečujejo s temi stiskami, odločno protestirajo proti družbenemu zanemarjanju najranljivejših, zato pozivajo k takojšnji akciji ključnih odločevalcev na področju šolstva. Učitelje pozivajo, da se držijo minimalnega števila ocen pri določenem šolskem predmetu. Vsa nadaljnja ocenjevanja, ki presegajo minimalno število ocen, naj bodo izbira učencev. Izboljšanje ocen posameznih predmetov za preteklo šolsko leto naj bo omogočeno do meseca oktobra, pogoji za prehod v višji razred pa naj se prilagodijo razmeram, npr. prehod z nekaj predmeti brez ocen ali z nezadostno oceno. Učencem in dijakom, ki so bili neuspešni pri popravnem izpitu, naj se omogoči še en poskus v začetku jeseni, obliko popravnih izpitov pa naj se prilagodi, s priporočilom, da se opravijo čim hitreje, odgovornost za nadomestitev primanjkljajev znanja pa sprejme šola in jih kompenzira v jesenskih mesecih. 

"Naš dopis je poziv k streznitvi: kot ni možno pričakovati, da bodo delavci v enem tednu naredili normo enega meseca, tega ne moremo in si ne smemo dovoliti pričakovati od otrok in mladostnikov. Starše pozivamo, da ob zaključku šolskega leta z otroki vzpostavijo varno in povezovalno vzdušje pred storilnostno naravnanimi pričakovanji glede šolskega uspeha," pozivajo v SKZP.

Kot pravi dr. Dan Siegel, ameriški nevroznanstvenik, je v času izolacije en del možganov prenehal delovati, kar je zaznati tudi med odraslimi. Ko odrasli ne poskrbijo zase, pa vse vrste pritiskov padejo na pleča otrok in mladostnikov. Čas je, da odrasli vzamemo odgovornost v svoje roke, da bomo lahko z dobro mero treznosti, razumevanja in sočutja do teže trenutne situacije zaključili neobičajno šolsko leto. Ne gre za znanje, gre za otroke in mladostnike. Veliko napako delamo, če pozornost usmerimo v ozko krpanje lukenj v kognitivnem znanju in ob tem pozabimo na psihofizično zdravje otrok in mladostnikov. Tovrstno 'krpanje' ran bo posledično veliko daljše in težje kot krpanje lukenj v znanju, še pravijo. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User768643
26. 05. 2021 15.36
+6
Eno oceno po predmetu. In vse v enem mesecu. Takšno je sedaj stanje. Otroci preobremenjeni, s slabo podlago zaradi učenja na daljavo... Še kakšen slab dan in gre dober uspeh po vodi... Kar vodi v nadaljnje frustracije otrok, ker imajo občutek, da niso dovolj dobri, ker se primerjajo s prejšnjimi leti.
Poldileo
26. 05. 2021 15.23
+5
Učiteljem je važno le, da je vse po programu. Večini. Skripte so letos vse predelali, kljub temu, da so bili otroci v šoli cca. 6 mesecev od 10.
tutp
26. 05. 2021 15.06
+5
Otrokom ste v tem letu vse vzeli. Kino..druženja..klub..zabava s puncami...pred ekran jih potisnili. Zdaj naše lepe otroke silite v cepivo. NE PAMETUJTE ZDAJ. Da niste pisnili 😡😡🤬🤬
User768643
26. 05. 2021 15.36
-3
jbtjbt
26. 05. 2021 14.22
+5
Kje je pa glavni RABELJ,ga.Kustec,se spet skriva
Et54678
26. 05. 2021 14.15
+9
ne pozabite na pozabljene otroke s posebnimi potrebami, tudi tiste, ki obiskujejo običajne šole ampak so pozabljeni in odrinjeni s svojimi težavami in boleznimi. nekateri profesorji nimajo nobene empatije. veseli naj bodo, da imajo zdrave otroke, le to lahko rečem...
BogiEmil
26. 05. 2021 14.05
+2
Čakam da Primc pove svoje ....
guruguru
26. 05. 2021 14.16
+1
Roxy79
26. 05. 2021 13.56
-7
pazi to.... včeraj poslušam po radiju , ko dijakinja 4 letnika pove da # Jaz pa ne bom samotestirala doma, ker se nebi znala pravilno# ... Ljudje božji.... 4 letnik, pa punca ne zna prebrati navodil in gledati narisane slike ?????? Če bi pisalo v navodilih da mora pihniti v mikrofon mobitela, bi pa od šuba to znala storti....
Peace Sells
26. 05. 2021 13.58
+8
+Roxy79 - Popolnoma si zgrešil poanto članka.
guruguru
26. 05. 2021 14.17
-2
To je bil izgovor.... Ima prebrisane starse!
morfo
26. 05. 2021 13.43
-2
Ja ja res imajo probleme otroci, jih gledam vsak dan pred blokom in opažam da je največji problem pri vzgoji. Če bi se mamice malo distancirale od svojih telefončkov in se posvetile več otrokom .....
Peace Sells
26. 05. 2021 13.30
+19
Kot dijak lahko osebno povem, da so razmere v šolah nore. Profesorji kompenzirajo za šolanje na daljavo s tem, da v hočejo v zadnjih dveh mesecih pridobiti ocene za zadnje pol leta. Večina profesorjev se sploh ne drži pravila enega ocenjevalnega obdobja. Ne premorejo niti kančka empatije in niti za sekundo ne upoštevajo psihičnega zdravja dijakov.
meheust1
26. 05. 2021 13.28
+11
to leto je katastrofa. Po šolah učijo otroci, ki komej faks delajo!! letos za potrebe šolstva so tej ljudje kar učitelji postali, brez izkušenj itd... da ne govorim o ocenjevanju!!! najraje bi videli da bodo zdej v zadnjem mesecu pridobili za celo šolsko leto ocen
SAKOSAKO
26. 05. 2021 13.24
+11
Problem je že v sistemu, saj se kljub vsem razvoju računalniške tehnologije učijo večinoma budalaščine in ne stvari za življenje!!!
RamzesII
26. 05. 2021 16.22
+1
Ne reče se mu kar tako indokrinacijski sistem.
simbol
26. 05. 2021 12.56
+9
Na Danskem bodo učenci in dijaki ponavljali leto. Pri nas so pa sami sončki in sočni kralji, ki so dosegli nadpovprečne rezultate in morajo napredovati, ker pač morajo. Če jih pa delodajalci zavrnejo, grejo pa vedno lahko v parlament.
RamzesII
26. 05. 2021 16.22
+1
medo90
26. 05. 2021 12.51
+3
Pri šoli na dalajvo se je marsikaj drugega pokazalo. Vedno sem govoril, da so v vseh generacijah učenci kateri so dejasko odličnjaki in si to tudi zaslužijo, več jih ja takšnih kateri MORAJO biti odlični. Ravno slednji so po večini na realnih tleh. Torej ne znajo nič. So tudi reveži, ki so prikrajšani v šoli in doma, za takšne se nihče ne bori. Seveda so pozabljene obljube vseh pedagogov kako in kje ter zakaj jim bodo pomagali otrokom ob vrnitvi v šolo. Sedaj samo zahtevajo. Žal pri nas toliko časa nebo boljše na tem področju, dokler bodo v fakultete sprejemali vse luzerje, ki dobesedno niso za nikamor drugam. Seveda pedagoška sprejeme vse.
Slovencek1
26. 05. 2021 12.21
+12
škoda da plačujemo delovno mesto ministrici za šolstvo/šport, ker je nisem videl v javnosti več kot leto dni, kaj šele, da bi kaj pametnega povedala kot tisto opravičilo, kjer se je basala na večerji OKS-ja. Za koz-lat
blade90
26. 05. 2021 12.18
-1
Otroci so tako zelo veseli vrnitve k pouku po dolgotrajnem učenju na daljavo, kajne mediji?
SabinaZ
26. 05. 2021 12.33
+3
Tisti ki jih jaz poznam so veseli da so se vrnili nazaj v šolo. Pač alternative delo na daljavo je 100x slabša. Prejšni teden so bili pri sinu v karanteni. Sošolk ane naderila na Vibru anketo kaj ti je bolje v šoli ali na daljavo. Res da jih je odgovorilo le 12 od 28 od teh 12 je samo en bil za delo na daljovo ostali pa v šoli.
blade90
26. 05. 2021 12.38
-1
Zato ker tisti, ki niso pristopili k anketi se niso brigal za šolo in niso sodeloval pri anketi, torej 17 za na daljavo proti 11
krucyfix
26. 05. 2021 12.51
-1
Sej to je velik del problema, da so se mnogi krasno razvadili na poležavanje doma z internetom v žilo in minimalnim vloženim naporom.
Xyh
26. 05. 2021 12.07
-2
Dej ne bluzite. Mularija razvajena zdej cvili na veliko, med delom na daljavo so pa igrice igrali pa se zafarkavali na socialnih omrežjih. Zavožena TikTok generacija, nč drucga. Ta delovni imajo vse opravljeno in z nobenimi ocenami problemov. Lenobe so pa zdej padle na realna tla in jih seveda tepe to, da prej pou leta niso upoštevali navodil, ampak so bluzili, tako kot vi zdej, da jih je treba ujčkat.
marston
26. 05. 2021 12.09
+5
delno imaš prav, žal je nekatere uničilo kovin obdobje, depresije, poskusi samomorov. ni vse v lenobi, je pa veliko takih, to je pa res
blade90
26. 05. 2021 12.16
+2
Hecno je pa predvsem to kako so mediji prikazovali kako si otroci želijo nazaj v šolo, veliko lepše bi jim bilo če bi bila šola na daljavo do počitnic
SabinaZ
26. 05. 2021 12.36
+4
Žalostno je da za otroke nekateri menite da je najbolje da so kar skoz doma, najbolje da jih kar zapremo v en bunker. Ko pa se gre za svobodo odraslih pa tako na noge, vsi bi se cepili samo da bi imeli navidezno svobodo. Ampak otrokom je pa po veše bolje doma.
krucyfix
26. 05. 2021 12.54
+5
Finta je da je teh "lenob ki so zdaj padle na realna tla" precej več kot bi jih bilo v normalnem šolskem letu. Obvezna prisotnost v šoli marsikomu ni všeč, ampak z njo vseeno precej povprečno motiviranih veliko lažje zvozi skoznjo, kot da bi se sami pripravljali na izpite.
morfo
26. 05. 2021 13.44
+1
marston
26. 05. 2021 12.07
+2
navedeni šol hočejo učiteljice po 4 ocene pri predmetu. to so dejstva. naj inšpekcija obišče šolo v Velikih Laščah. tam se izživljajo nad otrocih pri preverjanju znanja. groza. starši pa tolerirajo, ker se bojijo posledic. otroci pa trpijo.
SabinaZ
26. 05. 2021 12.38
+4
Ni samo šola v Velikih Laščah taka. Ne poznam šolarja, ki sedaj 3 tedne pred koncem pouka nebi imel napovedanih še vsaj 10 ocenjevanj, no govorim za predmetno stopnjo. Hči v 9. ima 6 ocenjevanj še napovedano s tem da imajo še cca 2 tedna ocenjevanje.
meheust1
26. 05. 2021 13.33
+5
tudi na Krasu je isto, da ne poimensko izpostavljam šole, Ko smo bili tiho za lenobo učiteljic, evo je zdaj pršu davek, ki ga bodo otroci plačali
bimmbolina
26. 05. 2021 13.36
-1
Naša v 7. ima le še drug teden dva testa. Spraševanja pa mislim, da gredo tudi počasi proti koncu. V bistvu se je vse zamaknilo za en mesec. Kar so sedaj delali glede ocen, so običajno delali v aprilu. Tako da, v nekaterih šolah je še nekaj normale. Kot vidim našo, ocene so OK, kot lani, oziroma predlani, dela pa odkrito se mi zdi, da ima manj.
ncnestekam
26. 05. 2021 12.03
+1
Tole je šlo čez vse meje. Lanske in letošnje ocene se nikakor ne bi smele upoštevati pri vpisu v srednje šole. Tak pouk ki je bil v tem času ni bil ničemur podoben. Točke za vpisa so pa iste kot običajno.
blade90
26. 05. 2021 12.19
+0
Če so točke za vpis enake, to pomeni da otroci niso bili prikrajšani za znanje, edino če so testi lažji
lolek&bolek
26. 05. 2021 11.56
+5
veliko otrok bo ponavljalo letosnje solsko leto,zalostno
blade90
26. 05. 2021 11.55
+9
Kadar s šolo končaš se zaveš da je bilo sekiranje za ocene povsem brezvezno
SabinaZ
26. 05. 2021 12.40
+9
To je res. je pa tudi druga stvar res, da ocene v 3.triadi osnovne šole še štejejo za vpis v srednjo šolo. In če nimaš dobrega povprečja imaš težave pri vpisu.
simbol
26. 05. 2021 13.01
-2
In popolnoma se zaveš, da je slovnica, pravopis, postavljanje vejic samo ena teorija zarote, kajneda?