Korona

Putin: Rusija razvila prvo cepivo proti covidu-19, cepila se je tudi hčerka

Moskva, 11. 08. 2020 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Pušnik, A.K., STA, Urška Šestan
Komentarji
402

Ruski predsednik Vladimir Putin je med vladnim sestankom naznanil, da so postali prva država, ki je registrirala cepivo proti covidu-19. Razvilo ga je obrambno ministrstvo v sodelovanju z raziskovalnim inštitutom Gamaleja. V kliničnem preizkušanju cepiva je sodelovalo 38 prostovoljcev, vsi pa so razvili imunost. Cepljena je bila tudi Putinova hčerka, ki se po njegovih besedah počuti dobro. Znanstveniki pri nas in po svetu so skeptični, saj so Rusi izpustili tretjo fazo testiranja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odmerek politične moči
    02:59
    Iz 24UR ZVEČER: Odmerek politične moči
  • Iz 24UR: Rusija registrirala cepivo
    03:52
    Iz 24UR: Rusija registrirala cepivo
  • Iz SVETA: Rusi razvili prvo cepivo proti covidu
    02:59
    Iz SVETA: Rusi razvili prvo cepivo proti covidu

 

Rusko cepivo proti novem koronavirusu je razvil raziskovalni inštitut Gamaleja v sodelovanju z ruskim ministrstvom za obrambo. Predsednik Vladimir Putin je sporočil, da so cepivo registrirali in tako postali prva država, ki je to storila. Klinično preizkušanje cepiva se je začelo 18. junija, 38 sodelujočih prostovoljcev pa je razvilo imunost. 

Putin je prosil ministra za zdravje Mihaila Muraška, da ga še naprej obvešča o dogajanju okoli cepiva, ob tem pa je dodal, da vedo, da deluje in da zagotavlja imunost. Muraško je sicer že napovedal, da bodo s cepljenjem začeli oktobra, najprej pa bodo na vrsti zdravstveni delavci in učitelji. Cepivo bodo proizvajali na inštitutu Gamaleja in v podjetju Binnopharm, je še povedal minister, in dodal, da zaenkrat kaže, da imunost traja do dve leti. 

Muraško je naznanil, da je več držav že pokazalo zanimanje za cepivo. Kot je razvidno iz registracije, bo cepivo dostopno 1. januarja 2021. Kot je zatrdil Muraško, se je v kliničnem testiranju cepivo izkazalo kot zelo učinkovito in varno. "Vsi prostovoljci so razvili visoko raven protiteles in nihče od njih ni zaradi cepljenja trpel resnih komplikacij." 

Ruski predsednik je razkril še, da je ena izmed njegovih hčerk že bila cepljena proti covidu-19. "Pravzaprav je sodelovala v eksperimentu. Po prvi dozi je imela telesno temperaturo 38 stopinj Celzija, naslednji dan pa malo čez 37. Po drugi dozi je prav tako imela malo povišano temperaturo, potem pa nič več. Počuti se dobro, ima veliko razvitih protiteles," je povedal.

Moskva je cepivo po sovjetskem satelitu poimenovala Sputnik V, je sporočil vodja nacionalnega investicijskega sklada, ki financira projekt cepiva, Kiril Dmitrijev.

Industrijsko proizvodnjo načrtujejo s septembrom, 20 držav pa je že izvedlo prednaročilo za skupno več kot milijardo odmerkov cepiv. 

Tuji znanstveniki sicer izražajo pomisleke spričo tovrstne hitrosti, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je Moskvo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva. Tudi danes je WHO v odzivu sporočila, da bi bila za morebitno odobritev cepiva z njene strani potrebna temeljita preučitev podatkov o varnosti.

Jerala: Kako lahko po nekaj mesecih govorijo o trajni imunosti?

Tudi v Sloveniji so novico iz Rusije sprejeli z dvomom. Po besedah infektologinje Mateje Logar o cepivu ni veliko znanega. Zanj ni dobrih podatkov o mehanizmu in varnosti, pri čemer ne gre le za to, da nekoga po cepljenju boli roka, da ima morda oteklino. Cepivo mora biti varno tudi po šestih mesecih ali enem letu, a kar se tega tiče, ruski podatki trenutno niso na varni strani, je Logarjeva opozorila na novinarski konferenci.

V primerjavi z Britanci in Kitajci, ki so prvo in drugo fazo testiranj opravili na 1000 oziroma 800 prostovoljcih, so jih Rusi cepili le 38.

Rusi pravijo, dosegli smo trajno imunost. To je vprašljivo. Kako lahko po nekaj mesecih govorijo o trajni imunosti? Torej tukaj gre dejansko za tekmovanje, za prevlado, opozarja Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu.  

Lahko da gre za prestiž, za tekmo, po drugi strani pa moramo vedet, da dnevno umre 5000 ljudi zaradi tega in vsak dan hitreje, ko imeli cepivo, bomo bolj zaščiteni, torej bo manj žrtev, ampak seveda lahko pa to povzroči precejšnjo škodo za uporabo cepiv drugod.   Ker bodo ljudje manj zaupljivi, opozarja Jerala, ki se strinja s Štrukljem, da gre tu za nedopustno hitenje.

Izpustil so tretjo fazo, ki je ključna, faza v kateri pričakujejo, da je potrebno testirat vsaj 10. 000 ljudi, kjer se dejansko vidi, če cepivo deluje, torej če vas zaščiti pred okužbo, ampak nenazadnje tudi da se opazijo na širši populaciji možni stranski učinki.

"To je igranje z loterijo. Mogoče so na srečni strani, videli pa bomo kaj bo v bodoče, opozarja dr. Štrukelj. Skratka pri razvoju zdravil, kakor tudi cepiv potrebujemo faze. Klinične faze niso zaman in tretja faza je tista, ki dokončno prepriča tiste agencije za zdravila, ki so na svetu aktivne, da lahko registrirajo."

Svetovna zdravstvena organizacija zato Ruse poziva, naj predložijo dokaze o varnosti cepiva.

Kot poudarja Jerala, Rusi teh rezulatov tega cepiva niso objavljali, torej tudi ne vemo, kakšni so bili rezultati: "Sem pa pogledal zasnovo, torej prijavili so klinično študijo in to cepivo je nekako na osnovi edenovirusov, tko da  z znanstvenega stališča se mi zdi vredu narejeno."

Malce nenavadno, Rusi so sporočili, da bodo tretjo fazo, ki je del testiranj pred registracijo, začeli izvajati dan po registraciji, torej jutri - v prihodnjih mesecih pa naj bi cepili na tisoče prostovoljcev iz Združenih arabskih emiratov, Savdske Arabije, Filipinov in upajo da tudi iz Brazilije.

Kot najbolj obetavno se je izkazalo cepivo, ki ga razvijajo britanski raziskovalci. V ZDA se je prav tako že začela zadnja faza testiranja cepiva, ki ga njihov Nacionalni inštitut za zdravje razvija s podjetjem Moderna. Cepivo je v prvih fazah pokazalo obetavne rezultate, v tretji in najobsežnejši stopnji testiranja pa bo 30.000 prostovoljcev prejelo prave in placebo odmerke, znanstveniki pa bodo pozorno spremljali obe skupini – v kateri se bo pojavilo največ okužb ter kakšne morebitne stranske učinke bi lahko imelo cepivo. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je sicer predvidel, da bi bilo lahko cepivo širše dostopno v ZDA šele sredi leta 2021. 

Švedski epidemiolog poudarja hitro odkrivanje žarišč

Hitra identifikacija in izolacija izbruhov novega koronavirusa s pomočjo testiranja in kontaktnega sledenja bo ključna za uspeh ali neuspeh Švedske v naslednji fazi pandemije, je njihov glavni epidemiolog Anders Tegnell dejal v intervjuju. "Ključno bo, da čim prej ugotovimo, kaj bi lahko predstavljalo novo žarišče in to ustavimo," je dodal Tegnell. Poudaril je, da to pomeni, da je treba imeti vzpostavljen učinkovit način testiranja.

Na Švedskem je število opravljenih testov v zadnjih petih tednih upadlo za 34 odstotkov, na kar je opozoril epidemiolog. Javna agencija za zdravje je naznanila, da bodo pri sledenju kontaktov v prihodnje pomagali tudi okuženi posamezniki, ne le zdravstveni delavci in epidemiologi. 

Tegnella skrbi predvsem to, da ne poznajo razloga za velik upad števila primerov v juliju. Dejal je, da to ni povezano s poletnimi počitnicami ali kakršnimikoli ukrepi, ki so jih sprejeli. "Ta prelom se je zgodil kar nekaj časa po začetku počitnic. Mislimo, da ima vedno večja imunost populacij nekaj s tem, a v celoti ne razumemo, zakaj takšen upad," je dodal.

V zadnjem tednu so sicer v državi zabeležili rahel poskok novih primerov v starostni skupini med 19 in 30 let, kar se dogaja v več državah po Evropi. Tegnella te številke ne skrbijo, saj pravi, da so obvladljive. V prihodnosti ne pričakujejo drugega vala, ki bi bil tako hud kot prvi, epidemiolog pa je prepričan tudi, da bodo ukrepi, sprejeti na lokalni ravni, prihodnost v večini držav. 

Po svetu so sicer potrdili že več kot 20 milijonov primerov novega koronavirusa, umrlo pa je 736.000 ljudi. Najhuje je v ZDA, kjer so zabeležili več kot četrtino vseh primerov in največ smrtnih žrtev. Sledi Brazilija s tremi milijoni primerov, Indija z 2,2 milijona in Rusija z 900.000 primeri. Da je število primerov s pet zraslo na deset milijonov, je trajalo 38 dni, medtem ko je vzelo dva tedna manj, da je število doseglo 15 milijonov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (402)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Matvoz
12. 08. 2020 13.38
+11
Google in Billy G so vložili milijarde v proizvodnjo cepiva, zdaj jih bodo pa po desni prehiteli Rusi?!? Ni šans! Bo že prihajajoči ameriški doplomat naše loleke podučil o tem, katero cepivo moramo kupiti. Za nagrado nas bodo še 1x preletela letala NATO. Tokrat v obratni smeri, da bo še bolj zabavno kot je bilo prvič! 🐑
womanwndr
12. 08. 2020 11.23
-6
Po dveh mesecih testiranja? Temu rečejo trajna imunost?
Generacija56
12. 08. 2020 11.42
+5
Nihče ne govori o trajni imunosti... Kdor govori, je neumen. Rus jamči dve leti. Kdor pa je vsaj malo razgledan ve, da virus mutira.... Če sploh kdo ve, kaj to pomeni?
HolyRomanEmpire
12. 08. 2020 10.05
+4
Bolje Rus nego Prus(švab)
Tone 12345
12. 08. 2020 08.42
-2
Komu bodo dali prednost!jest jo dam vsem se postavim kot zadnji v 6 miljardni vrsti pa še s tega zadnjega mesta bom pobegnil!
Saloreich
12. 08. 2020 11.09
+4
Se pridružujem! Naj goltajo to cepivo, če želijo!
apodgra
12. 08. 2020 08.22
+12
Znanstveniki pri nas in v svetu so skeptični. Ruski znanstveniki so po njihovem znanstveno ne dorasli in delajo nekaj kar tako na silo. Čakati na varno preizkušanje cepiva leto ali še več in dopustiti, da v tem času umre na tisoče ljudi, samo zato ,ker se morajo upoštevajo predpisana navodila mednarodne zdravstvene organizacije WHO o postopku registracije tega cepiva . Posebno naši epidemiologi so zelo glasni in so skeptični do tega cepiva . Torej ruski znanstveniki zavestno gredo v masovno cepljenje , delajo torej v škodo zdravja svoje ruske populacije .Tudi 20 držav je pri njih že rezerviralo nabavo tega cepiva. Torej bomo tudi pri nabavi novega cepiva odlašali do konca in na koncu ostali brez cepiva , zato ker bomo upoštevali našo zdravstveno stroko , ki plava v globokem morju .
Lillija123
12. 08. 2020 10.31
-2
Generacija56
12. 08. 2020 11.19
+6
apodgra, strahovi so posledica nevednosti. Vedno! Cepivo je narejeno na ŽE PREIZKUŠENI platformi, ki jo gradijo Rusi že 5 let! Koristi Adenaviruse, ki so že raziskani desetletje. Varijanta Ad5 in Ad26 detaljno opisana na internetu... Rus ni izumil nič na novo, dodelal je ti dve varijanti na reakcijo na Kovid... Postopek je hiter in NE POTREBUE TISOČE testiranj, ker se že vse ve, test je potreben le zato, da se ugotovi ali so proizvedena PRAVA antitelesa... Ampak tega se zahodni mediji bojijo objaviti, ker so jim Rusi potegnili hlače dol... Povrhu Britanci uporabljajo opičji Adenavirus, Rusi človeškega...
Dejan Matvoz
12. 08. 2020 13.41
+1
Kdor koli se bo cepil s katerim koli cepivom proti #covid19 si dela ogromno škodo! Bodo pa biznismeni (ruski ali ameriški) veseli biznisa s prodajo! Pa še kaka drobtinica bo spet padla za naše vojne dobičkarje 😉🐑
Lillija123
12. 08. 2020 19.29
+1
Mptric
12. 08. 2020 08.15
+6
Zdej bojo vsi pametni pa da ni kao vredu cepivo pa ne vem kaj...naj se cepi kdo se hoce
kadabra
11. 08. 2020 21.48
+28
1000 krat bolj zaupam Rusom kot pa Američanom ali Kitajcem
zinaaziza
11. 08. 2020 21.46
+18
no evo ga Rusa, nič se ni hvalisal, naredil in cepil Ostali za razliko pa samo nakladajo že pol leta nekaj obljubljajo in do danes še nič
Johnny_boy
11. 08. 2020 19.57
+1
Dajmo izpustiti vse varnostne predpise, kaj pa lahko gre narobe. To me spominja na uporabo agent orange-a, v vietnamu imajo še dans posledice in se rojevajo defektni otroci. Vrjetno bodo največje posledice občutili ravno naslednje generacije. Rak, avtizem, št. otrok s posebnimi potrebami, vse to se bo povečal. Če bi pri gradnji hiš opustili vsa pravila, tehnično gledano bi bile vse zgradbe zgrajene v skladu s predpisi, samo varne pa ne bi bile
Generacija56
11. 08. 2020 18.22
-11
Zaskrbljenost je zelo upravičena. Čipi, predvideni za cepivo, so šele na nivou, da, ko boste šli mimo kakšne bluetooth naprave, boste slišali le: Bip, Bip, Bip... Njihova operativnost, volumen podatkov, interoperativnost, še ni na pričakovanem nivou.... Agresivne kemikalije v cepivu namreč onemogočajo daljše obratovanje.... Hahahahahaha...
Generacija56
11. 08. 2020 18.24
+2
Uganite, o katerem cepivu je govora, zakaj še ni na trgu....
apodgra
12. 08. 2020 08.24
+9
Če bomo upoštevali naše zdravstvene strokovnjake , se boš lahko cepil v onstranstvu .
Tryhard
11. 08. 2020 17.23
+3
Vi se kar cepite ofce
Soul
11. 08. 2020 17.40
+1
Sale Ozrenac
11. 08. 2020 17.48
+3
Soul
11. 08. 2020 17.52
+0
Ate_ist
11. 08. 2020 18.29
+2
od nürnberškega procesa dalje, je cepljenje stvar posameznika. kasneje je bilo to potrjeno tudi z listino združenih narodov. in cepivo bo namenjeno predvsem rizičnim skupinam. če bi tryhard bil stanovalec doma za starejše občane, bi verjetno z berglo utrjeval svoje prvo mesto v vrsti, tako pa ...
Smrekar1
11. 08. 2020 17.19
+1
38 prostovoljcev ni niti zaključena II. faza. Po tem standardu že imamo 5-6 cepiv.
emilzapata
11. 08. 2020 17.15
+30
in vi sprašujete za mnenje o tem cepivu slovenske farmacevte, katerih domet je samo jemanje škatlic s polic. Tudi navadne čaje je poznala moja babica veliko bole, kot te vaše "strokovnakinje"
Jožica2611
11. 08. 2020 17.08
+1
Klinično preizkušanje cepiva se je začelo 18. junija, 38 sodelujočih prostovoljcev pa je razvilo imunost. Cepivo bodo proizvajali na inštitutu Gamaleja in v podjetju Binnopharm, je še povedal minister, in dodal, da zaenkrat kaže, da imunost traja do dve leti. OD 18.7.2020 PA DO DANES STA PRETEKLI NAJMANJ 2 LETI. PA KERI CE PCI PIŠEJO TAKE KAO ČLANKE
Žabec
11. 08. 2020 16.43
+44
Če bom imel jaz na izbiro, ali se cepim z ruskim ali ameriškim cepivom, potem definitivno izberem ruskega! Toliko in nič več o varni ameriški hrani, zdravilih ali pa čemerkoli drugemu!
VolkBrenin
11. 08. 2020 17.21
+4
nimam pojma zakaj se strinjam s teboj ...🤣🤣🤣
VolkBrenin
11. 08. 2020 16.41
+13
🤣🤣🤣...ker je rusko ...ni za naše sektaše in pro usa vernike zanič , laž , neuporabno...etc...Iz usa ali vb bo seveda za to isto čredo " zahodno cepivo " oh in sploh the best....😂😂😂......osebno ne verjamem niti enim niti drugim ...in tega " cepiva " ne želim zase ...enako velja za " cepiva " proti gripi in podobno...( so pa določena cepiva , ki jih seveda - podpiram .. ampak to so že druge teme ....) ......ps . ( uganka za - miljarde dolarjev...koliko bi dal trump , da ima to isto cepivo v usa tri dni pred njihovimi volitvami ...do volitev - usa cepivo bo - trdi trump...varno in testirano najmanj 7 let ...🧐🤣🤣🤣
Komentator16381
11. 08. 2020 16.26
-4
Vse tiste anti vaccine sprašujem.. Zakaj bi hoteli s cepivom pobit nevem koliko ljudi? Rakava obolenja itd. Zakaj?
Tomy Bananas
11. 08. 2020 17.18
+7
Ker bi pot pretvezo korone bilo to legalno. Sej veš čez 10 let začnejo ugotavljat da vsi ceplljeni ne morejo imeti otrok,zbolevajo za čudnimi boleznimi itd.. in rečejo pač smo se zmotili cepivo ni varno. Preden ga pa dobiš pa podpišeš izjavo da si seznanjen z vsem in da oni ne odgovarjajo za stranske učinke. Tako kot pri otrocih ko jih pelješ cepit podpišeš to in ono.
Kolani
11. 08. 2020 17.35
+3
Pobiti ne, narediti odvisne od zdravil, pa ja.
Soul
11. 08. 2020 17.38
+8
Komentator16...Zaradi vsem dobro znanega razloga.Farmacija,"korporacije",delujejo po principu"prodajaj"in ne zdravi na to temo ,je nešteto dokumentarnih odaj.-priporočam.
Ici
11. 08. 2020 16.19
+18
Putin je car. Kar danes reče, se jutri zgodi. Pri njih bi imel Gale govore, LGBT proteste in kolesarji demonstracije v gulagu v Sibiriji.
lotkolba
11. 08. 2020 16.49
+14
Pri njih bi IJJ ze zdavnaj na neznani lokaciji...
Johnny_boy
11. 08. 2020 16.02
+19
To pa je bilo dobro testiranje, majkemi. Niti 2 meseca niso testiral. In na celo 38 ljudeh. Zdej bi jih pa cepili miljardo. A pri cepivu pa imunost ne izgene kar magično? Tako kot če zboliš, potem kar magično izginejo tvoja protitelesa. Hčerka je vrjetno dobila placebo, bodimo realni. To je daleč največji šov v zgodovini. Nateg tako velik, da si večina ne more mislit, da je to nateg. Kot je že Goebels povedal, če je laž dovolj velika ljudje ne bodo niti pomislili, da je laž. Ne se hecat, a kdo dejansko vrjame, da je dal Putin cepit hčerko s cepivom, ki so ga preizkušali 2 meseca. To je cirkuška predstava in očitno je delovala, Vladimir je uspel prodat 1 milijardo odmerkov cepiva. Na žalost.
Johnny_boy
11. 08. 2020 16.04
+10
Probleme s tem cepivom bomo vrjetno občutili čez nekaj desetletij, ko bo število rakavih obolenj 1000x večje kot sedaj. Ker pač ni dobro spreminjat človekovega RNK, ima skoraj gotovo neželene posledice. In to cepivo spreminja RNK, genetsko te modificira.
Soul
11. 08. 2020 16.06
+6
Še kako verjamejo,kot si napisal sto krat izrečena laž postane resnica (za nekatere).
Komentator16381
11. 08. 2020 16.24
+6
Pa sej vi (proti cepivu) obrnete v svojo korist.. Če bi rekel da hčerke ni cepil, bi vsi rekli "zakaj ne" "ker ve da nedeluje". Ker jo je cepil "ziher placebo".. Dajte se mal zresnt
priželjc
11. 08. 2020 16.35
-5
Johnny_boy
11. 08. 2020 19.53
-6
Komentator: prej se je cepivo testiralo več let, razvoj novega cepiva je trajal vsaj 5 let, ne se delat norca, da če so ga "testiral" manj kot 2 meseca, da je to zdej dobro. Pač 38 so jih "cepil" in baje so še živi. Ne pove pa nič o stranskih učinkih, ki jih vsa zdravila imajo, ne pove nič o dolgoročnih učinkih in posledicah. To cepivo dejansko ni testirano. Enostavno, če si izpustil vse varnostne predpise to ne pomeni, da si uspel razviti učinkovito in varno cepivo. To je tako, kot da bi na maratonu se usedel v avto in odpeljal do cilja, nato pa izjavil da si prišel na cilj. Dejansko si res, samo nisi pa odlafual maratona.
apodgra
12. 08. 2020 08.32
+4
Johnny Ne filozofiraj , ker veš o tej zadevi toliko, kot o smem virusu. Tudi naši vrhunski zdravniki o tem virusi vedo zelo malo , od koga pa se naj učijo . Eden je pametnejši od drugega , na koncu pa eno samo nedokumentirano blebetanje.
ZAinKONTRA
11. 08. 2020 16.00
+15
Ja, hud udarec za zahodno farmacijo.