Korona

V Rusiji se pripravljajo na vrhunec epidemije, drugod po Evropi rahljanje ukrepov

Zagreb/Berlin/Praga/Rim/Washington, 27. 04. 2020 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Vse več evropskih držav nadaljuje rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Na Hrvaškem so odprli trgovine, ki niso v nakupovalnih središčih, pa tudi knjigarne, knjižnjice in muzeje. Na Češkem so znova odprte meje za državljane EU na službeni poti ter tudi trgovine, v Švici pa trgovine z gradbenim materialom, vrtnarije in frizerski saloni. Italijanski premier Conte je medtem zarisal jasnejši načrt rahljanja ukrepov – 1. junija bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in lepotilni saloni. Dijaki zadnjih letnikov v Pekingu in Šanghaju se vračajo v šolske klopi. Medtem pa se v Rusiji, kjer se je število okuženih močno povečalo, pripravljajo na vrhunec epidemije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na robu preživetja
    04:37
    Iz 24UR: Na robu preživetja
  • Iz Sveta: Rahljanje ukrepov na Hrvaškem
    05:56
    Iz Sveta: Rahljanje ukrepov na Hrvaškem

 

V Rusiji je število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom danes doseglo 87.147, kar je okoli 2500 več, kot so jih zabeležili na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil konec lanskega leta. Rusija je po številu potrjenih okužb trenutno deveta na svetu, na prvih treh mestih so ZDA, Španija in Italija. Kitajska je s 84.500 primeri na desetem mestu.

V zadnjih 24 urah so v Rusiji potrdili še 6198 primerov okužbe. Doslej je okrevalo 7346 bolnikov, umrlo je 794 ljudi, v zadnjem dnevu 50. V državi so doslej izvedli tri milijone testov na okužbo. Med testiranimi jih je bilo 2,9 odstotka pozitivnih.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Argumenty i Fakty ocenil, da bo epidemija v državi dosegla vrhunec v treh tednih, do sredine maja, nato naj bi se v juniju razmere izboljšale.

V Rusiji se pripravljajo na vrhunec epidemije sredi maja.
V Rusiji se pripravljajo na vrhunec epidemije sredi maja. FOTO: AP

Nekateri kitajski dijaki se vračajo v šole

V Šanghaju in Pekingu se je po več mesecih danes v šolske klopi vrnilo več deset tisoč dijakov zadnjih letnikov, medtem ko se obe kitajski velemesti po strogih ukrepih zaradi epidemije novega koronavirusa postopno vračata v normalno življenje. V Šanghaju so se v šolske klopi vrnili dijaki zadnjih letnikov srednjih šol, v prestolnici pa so se vrnili samo tisti dijaki, ki se pripravljajo na sprejemne izpite za visokošolski študij, ki bodo junija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Šole, ki so bile zaprte od januarja, so se v drugih delih Kitajske začele postopno odpirati že pred več tedni. V Wuhanu, kjer je koronavirus lani izbruhnil, pa naj bi šole znova odprli 6. maja.

Rahljanje ukrepov v soseščini

Hrvaška vlada je pretekli teden predstavila načrt sproščanja ukrepov, ki je za danes napovedal odprtje številnih storitvenih dejavnosti, pri katerih ni potreben neposreden stik s potrošniki, kot je to v primeru čevljarjev, šivilj in turističnih agencij. Odprli so še knjigarne, knjižnice in muzeje. 

Znova je uveden mestni in primestni javni promet ter hitre ladijske linije med kopnim in otoki. Odprli so tudi vse trgovine, razen tistih v nakupovalnih središčih. Na stojnice na tržnicah se lahko vrnejo prodajalci medu in svežih jajc. Prav tako so odprli veletržnice, na katerih je mogoče kupovati cvetje, sadje in zelenjavo med 5. in 8. uro. 

Med državami, ki sproščajo stroge ukrepe, je tudi Hrvaška.
Med državami, ki sproščajo stroge ukrepe, je tudi Hrvaška. FOTO: AP

Pokrite tržnice so lahko znova odprte tudi v Srbiji, kjer so se odprli še frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri in telovadnice. Znova je začel delovati tudi medmestni promet. 

Na Češkem so od danes znova odprte meje za tiste državljane EU, ki pridejo na službeno pot. V državi bodo lahko ostali največ 72 ur. Na Češko bodo lahko prišli tudi sezonski delavci, a bo zanje dva tedna po prihodu veljala omejitev gibanja. Vsi, ki bodo želeli vstopiti v državo, bodo morali predložiti negativen rezultat testa za novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od štirih dni. Tam danes v okviru sproščanja pravil za zajezitev koronavirusa odpirajo tudi knjižnice in živalske vrtove. 

V Rusiji je število potrjenih primerov okužbe doseglo 87.147, kar je okoli 2500 več, kot so jih zabeležili na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil konec lanskega leta. Rusija je po številu potrjenih okužb trenutno deveta na svetu, na prvih treh mestih so ZDA, Španija in Italija. Kitajska je s 84.500 primeri na desetem mestu. 

Na Norveškem so se teden dni po odprtju vrtcev po šestih tednih učenja na daljavo v šole vrnili osnovnošolci, stari od šest do deset let. Razrede so zmanjšali na največ 15 učencev. Nekateri starši menijo, da se je to zgodilo prezgodaj, saj so po vnovičnem odprtju vrtcev okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več vzgojiteljih. Bojijo se, da bi se povečalo število okužb. Na ostalih šolah medtem nadaljujejo izobraževanje na daljavo, ki naj bi potekalo do poletnih počitnic. Za letos so tudi odpovedali tako pisni kot ustni del mature in zaključne izpite za dijake zadnjih letnikov. Med drugim lahko na Norveškem od danes delajo tudi frizerski saloni in dermatologi, še vedno pa so prepovedani kulturni in športni dogodki. Veljajo tudi pravila socialnega distanciranja in higienski ukrepi.

V Švici so rahljanje ukrepov začeli z odprtjem trgovin z gradbenim materialom, vrtnarij in frizerskih salonov. Omejitve ni več za zdravniške ordinacije, bolnišnice in medicinske masaže. 

Prve ukrepe so opustili tudi že v Nemčiji, kjer pa je od danes po vsej državi obvezno nošenje zaščitne maske v javnem potniškem prometu. To je v vseh deželah z izjemo Berlina in Brandenburga obvezno tudi v trgovinah. 

V Italiji zarisali jasnejši načrt rahljanja ukrepov 

Italijanski premier Giuseppe Conte je po predhodnih napovedih v nedeljo zvečer zarisal jasnejši načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu v Italiji. Po 4. maju bodo tako začeli znova obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele. 

Gibanje med posameznimi deželami bo medtem še naprej mogoče le na podlagi nujnih poklicnih ali zdravstvenih razlogov, je v nedeljo zvečer v televizijskem nagovoru naznanil Conte. S 4. majem bodo poleg tega za pripravo hrane za s seboj znova začeli delovati bari in restavracije. Odprli se bodo parki in druge zelene površine, ljudje pa bodo lahko znova obiskovali svoje sorodnike. Znova naj bi bili dovoljeni tudi pogrebi, a ob udeležbi največ 15 ljudi. Treninge bodo lahko ponovno začeli tudi v posamičnih športih, poleg tega pa športne dejavnosti ne bodo več omejene na bližino doma. 

V Italiji so v nedeljo zabeležili 260 smrtnih žrtev covida-19. Gre za najnižje število smrtnih žrtev od 14. marca. Skupno je doslej v epidemiji umrlo že 26.644 ljudi. Vrhunec so v državi dosegli 27. marca, ko je v enem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 919 ljudi. Vsega skupaj so doslej okužbo potrdili pri 197.675 ljudeh. 

Z 18. majem se nato v državi znova odpirajo še trgovine na drobno, muzeji in knjižnice. S tem dnem naj bi bili mogoči tudi skupinski treningi. 1. junija pa bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in lepotilni saloni. 

Conte je ob tem posvaril, da bodo morali ljudje po 4. maju ob sproščanju nekaterih dejavnosti na javnih mestih nositi maske in dosledno upoštevati ukrepe družbenega distanciranja. To je namreč po njegovih besedah nujno, da bi preprečili ponovno rast krivulje okužb. "Zdaj se začenja faza skupnega bivanja z virusom," je dejal. "Če imate radi Italijo, ohranjajte razdaljo," je poudaril. 

V Italiji se bodo po 4. maju ljudje znova lahko gibali znotraj svoje dežele.
V Italiji se bodo po 4. maju ljudje znova lahko gibali znotraj svoje dežele. FOTO: AP

Vladni načrti so bili sicer že deležni tudi kritike. Italijansko katoliško cerkev moti, ker še niso dovoljene maše z verniki. Škofje se čudijo, da bo ob upoštevanju ustreznih ukrepov denimo mogoče iti v muzej, ne pa k maši Po poročanju časnika Corriere della Sera naj bi škofje želeli, da Conte dovoli obhajanje nedeljskega bogoslužja, ki bi bilo omejeno na približno 20 ljudi. Prizadevajo si tudi za to, da bi bilo lahko na porokah in krstih prisotnih do 15 ljudi. Conte je sicer v nedeljo izrazil razumevanje za trpljenje ljudi glede obiskovanja maš, a se morajo po njegovih besedah o rahljanju ukrepov na tem področju še pogovoriti s strokovnjaki. 

Rahljanje ukrepov naj bi bilo po mnenju nekaterih analitikov polno birokracije, zahtev in prepovedi, ki bi lahko bistveno otežile vsakršno poslovno dejavnost. Številni starši pa so medtem nezadovoljni z odločitvijo, da šole ostanejo zaprte do septembra.

V Španiji dnevni porast žrtev covida-19

Že včeraj so ukrepe začeli rahljati tudi v Španiji, kjer so doslej potrdili že več kot 210.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. Eno najbolj strogih karanten na svetu so uvedli sredi marca, včeraj pa so otrokom prvič po šestih tednih dovolili enourno igranje na prostem ali sprehod v spremstvu staršev. 

Danes iz Španije poročajo, da je covid-19 v zadnjih 24 urah zahteval še 331 življenj, kar je nekoliko več kot v nedeljo, ko jih je zahteval 288. Skupno je bolezen doslej zahtevala 23.521 življenj, kar Španijo uvršča na tretje mesto med državami z največ žrtvami, za ZDA in Italijo. 

Potem ko so okrepili testiranja, so v Španiji danes sprožili tudi obširno serološko študijo, ki bo zajela 60.000 do 90.000 oseb, s katero želijo oceniti število državljanov, ki so razvili protitelesa proti novemu koronavirusu. 

Večje število žrtev v začetku tedna je sicer pogosto zaradi zamud pri obveščanju o primerih med koncem tedna, navajajo zdravstvene oblasti. Novih okužb z novim koronavirusom pa so v zadnjih 24 urah zabeležili 1831. Predstavnik zdravstvenih oblasti Fernando Simon je tako danes poudaril, da "razvoj ostaja na isti spuščajoči se krivulji v zadnjih dneh".  Število bolnikov, ki so okrevali, je danes preseglo 100.000 in pritisk na bolnišnice se je zmanjšal do te mere, da bodo do konca tedna zaprli poljsko bolnišnico, ki so jo vzpostavili na sejmišču v Madridu, ki je v epidemiji najbolj prizadet. 

Okužbe v ZDA proti milijonu

Medtem se število okuženih s koronavirusom v ZDA pomika proti milijonu. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je bilo do nedelje zvečer okuženih že 970.000 ljudi, število smrtnih žrtev pa je doseglo 55.000. Največ okuženih in umrlih je v zvezni državi New York – 288.000 oziroma 22.300. 

V mestu New York je bilo po zadnjih podatkih več kot 158.000 okuženih, prek 17.000 ljudi je umrlo. New Yorku sledi New Jersey s 110.000 okuženimi in 6000 smrtnimi žrtvami, ostale države pa so daleč zadaj. Massachusetts ima na tretjem mestu 55.000 okuženih, okrog 3000 ljudi je umrlo. Georgii, Oklahomi, Južni Karolini in Aljaski se nameravajo pri delnem odpiranju gospodarstva v tem tednu pridružiti še druge države, kot so Kolorado, Montana, Misisipi, Minnesota in Tennessee. Nobena država sicer nima utečenega in dovolj razširjenega sistema za testiranje za novi koronavirus. 

Brez dela je doslej ostalo najmanj 26,5 milijona Američanov in nadaljnje zaprtje ekonomije bo po mnenju velikega dela Američanov povzročilo več škode kot virus. Kongresni proračunski urad ocenjuje, da bo stopnja brezposelnosti še prihodnje leto okrog 10-odstotna, v drugem četrtletju letošnjega leta pa se pričakuje kolaps gospodarske rasti na minus 40 odstotkov. 

Zdravstveni strokovnjaki in uradniki opozarjajo, da se bo odpiranje gospodarstva brez zadostnega testiranja in spremljanja okužb maščevalo s povečanjem okužb, pritiskom na bolnišnice in naraščanjem smrtnih primerov. Ukazi guvernerjev 42 držav, da ljudje ostanejo doma razen za nujne izhode in za zaprtje vseh nenujnih podjetij, so pomagali zmanjšati število hospitalizacij in sprejemov na intenzivno nego. 

Arkansas, Iowa, Nebraska, Severna Dakota, Južna Dakota, Utah, Wyoming in Oklahoma niso nikoli izdale ukaza prebivalstvu, naj ostane doma. Tennessee bo dovolil odprtje restavracij, v Misisipiju se danes izteče ukaz prebivalstvu, naj ostane doma, Minnesota vrača na delo 100.000 ljudi v predelovalni industriji in po pisarnah, Montana odpira posle, če se bodo držali družbenega distanciranja. 

Država New York, kjer se razmere izboljšujejo, bo po 15. maju začela odpirati gradbena podjetja in predelovalno industrijo severno od mesta New York. Kot je dejal guverner Andrew Cuomo, pa bi kakršnokoli odpiranje mesta New York moralo biti usklajeno z oblastmi v sosednjih državah New Jersey in Connecticut. Kot je še povedal, je v soboto za covidom-19 umrlo 367 ljudi, kar je manj kot v petek (437) in precej manj kot na višku pandemije, ko je umrlo po 800 ljudi na dan. Tudi število hospitalizacij se je krepko zmanjšalo na več kot 1000 na dan. 

V Kaliforniji so ljudje med vročinskim valom ta konec tedna napolnili plaže, v New Yorku pa v soboto parke. Američani so zelo verni in več težav je skoraj z omejitvami maš v živo kot pa zapiranjem tovarn. V Laurelu v Montani je v nedeljo na mašo v katoliško cerkev prišlo 100 ljudi, ob upoštevanju družbenega distanciranja in z rednimi dezinfekcijami. 

V Kaliforniji so ljudje med vročinskim valom ta konec tedna napolnili plaže.
V Kaliforniji so ljudje med vročinskim valom ta konec tedna napolnili plaže. FOTO: AP

Prvo mašo v živo so imeli tudi v Indianapolisu, v Louisiani pa pastor Tony Spell ni nikoli upošteval prepovedi zbiranja, čeprav je bil zaradi množičnih maš že aretiran, ponovno pa je bil aretiran zaradi napada na protestnike s cerkvenim avtobusom. V njegovi cerkvi ni mask, niti družbene distance. 

Predsednik ZDA Donald Trump je medtem v nedeljo tvitnil, da so medijska poročila o tem, da namerava odpustiti ministra za zdravstvo Alexa Azarja, lažne novice. Mediji naj bi to dobro vedeli, kljub temu pa da obupno ustvarjajo podobo kaosa in zmešnjave v Beli hiši. "Niti poklicali niso. Alex opravlja odlično delo!" je tvitnil Trump. 

Nova Zelandija razglasila zmago nad virusom

Medtem pa je premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern sporočila, da je država dosegla pomembno zmago v boju poti širjenju novega koronavirusa."Zmagali smo v tej bitki. Ni razširjenega, neugotovljenega širjenja virusa znotraj skupnosti," je dejala. 

Po skoraj štirih tednih najvišje stopnje omejitev, ko so delovale samo nujno potrebne dejavnosti, bodo jutri stopnjo s pete znižali na tretjo. To bo omogočilo vrnitev na delo okoli 400.000 ljudem, odprtje nekaterih podjetij, šol in dostavo hrane.Večina prebivalcev pa bo še vedno morala ostati doma in se izogibati vsem družbenim stikom. 

Premierka je dejala, da je optimistična, da bo država lahko nadaljevala po uspešni poti, a opozorila, da omilitev ukrepov ne pomeni vrnitve na način življenja pred pandemijo koronavirusa. "Vsi bi radi obnovili družbene stike, ki jih vsi pogrešamo, da pa bi to lahko naredili samozavestno, moramo delovati počasi in pazljivo," je izpostavila.

Pasica posebne novice POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikolajev
28. 04. 2020 08.35
+13
Če ne bi bilo ukrepov, bi bilo v Sloveniji znatno več okuženih in mrtvih.
Tone 12345
27. 04. 2020 20.04
-10
Dejte nehat s temi ukrepi raznimi karantenami ker bo gospodarstvo....................crknilo za brez veze po celem svetu!!!!
Tone 12345
27. 04. 2020 20.05
-9
Vse skup je izmišljeno to je lahko jasno vsakemu
Nikolajev
28. 04. 2020 08.37
-5
Se strinjam. Coronavirus je blef, sploh ne obstaja. Resnica je ta, da v Italiji in Śpaniji sploh ni bilo mrtvih.
Supervillain
27. 04. 2020 15.38
+6
Vsi ti ukrepi s karanteno,ostani doma,zaustavitev gospodarstva in podjetij je bila neumna odločitev zakaj je moral celi svet obstati zaradi koronavirusa,ko pa so bili že prej po svetu drugi nevarni nalezljivi virusi pa ni bilo nobenih ukrepov tudi pri tem bi moralo biti tako odločitve so bile napačne in zdaj se kaže škoda trpeli bodo pa delavci,ki bodo zaradi teh ukrepov ob zaposlitev in na borzi.
RamzesII
27. 04. 2020 16.39
-2
Kaj ti to pove, da je za tem nekaj drugega.
Streznitev
28. 04. 2020 08.41
+8
To pove le, da je v vaših glavam ni pameti, ampak nekaj drugega.
Gekla
28. 04. 2020 09.41
+4
Torej tudi zaradi drugih virusov je bilo toliko bolnikov in mrtvih kot npr. v Bergamu, da so bolnice kar pokale po šivih?
periot22
27. 04. 2020 15.02
+8
Same laži o koroni z namenom uničevanja in zastrahovanja!
Streznitev
28. 04. 2020 08.42
+4
Če boš s svojim zastraševanjem uničil sam sebe, ne bo nobene škode.
periot22
27. 04. 2020 15.00
+2
Mungos2
27. 04. 2020 14.53
+2
Sicilija, prihajamo !!!!!
melhijad1
27. 04. 2020 14.03
+12
povsod po evropi se rahljajo ukrepi,pri nas pa se obcin ne morejo...vladni bedniki
Aljaž List
27. 04. 2020 14.32
-4
To se pa Sarcu zahvali,ko ni zaprl mej takrat ko so v Italiji bli prvi primeri koronavirusa
periot22
27. 04. 2020 15.00
-5
majmun11223344
27. 04. 2020 15.19
+1
Aljaž, vse ok?. Našo statistiko poznaš?!? Kaj ima sarec z tem😂
Tone 12345
27. 04. 2020 20.07
+3
Kaj ima Šarec pri tem ti jedu!!kakšne meje??
Streznitev
28. 04. 2020 08.47
+0
Še naslova nisi prebral, ker že v njem ti piše kako povsod v Evropi rahljajo mogoče "zemljo". Ravno v tvoji vzornici gredo v obratno smer.
aljo kot
27. 04. 2020 13.16
+39
Nas bodo imeli pa pod ključem še do naslednjega leta izgleda... Prvo je Slo zaprla Janšo, zdaj pa on celo Slo...
Aljaž List
27. 04. 2020 14.33
+15
ho?emVšolo
27. 04. 2020 12.55
+12
bari so pa res velika dodana vrednost za gospodarstvo
ILikeIke
27. 04. 2020 14.50
+9
O ja! SO! Se sploh zavedaš, koliko delovnih mesto (v takšni ali drugačni obliki) ustvarijo? Pa tudi kar nekaj DDV-ja se nabere. Razen mogoče od takšnih skopuhov, ki ne hodijo v bare in restavracije (vsaka podrobnost z malim miškom je zgolj naključna...)
ho?emVšolo
27. 04. 2020 15.27
+3
ILikeIke
28. 04. 2020 10.07
+2
Supervillain
27. 04. 2020 12.44
+13
Vsi ti ukrepi s karanteno,ostani doma,zaustavitev gospodarstva in podjetij je bila neumna odločitev zakaj je moral celi svet obstati zaradi koronavirusa,ko pa so bili že prej po svetu drugi nevarni nalezljivi virusi pa ni bilo nobenih ukrepov tudi pri tem bi moralo biti tako neumnost ne pozna meja.
Moros
27. 04. 2020 12.28
+19
KriZA ŽE PRIHAJA. EURIBOR že dosega rekordne vrednosti. Pripravite se na to da se obroki kredita povečajo za 100€/mesec!
ho?emVšolo
27. 04. 2020 12.55
+5
Gekla
27. 04. 2020 12.27
+11
"Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele." To drži, a bodo dovoljeni le obiski ožjih družinskih članov, drugače pa še vedno velja prepoved gibanja izven občin.
japk
27. 04. 2020 12.26
+15
... jaz res ne vem kaj je bolje ... Tako živeti , z vsemi omejitvami ali umreti ...
Aljaž List
27. 04. 2020 14.35
-15
jodr
27. 04. 2020 12.05
-6
Italijani, vi samo odpirajte bare, restavracije,... Gotovo ste pripravili tudi dovolj veliko zalogo krst.
HoS
27. 04. 2020 12.25
+12
RamzesII
27. 04. 2020 11.36
+15
"V Kaliforniji so ljudje med vročinskim valom ta konec tedna napolnili plaže." Čudna slika, svetlolasi fantič v ospredju 'nima' deske, čeprav jo nese.
HoS
27. 04. 2020 12.25
+1
šoferkabusa
27. 04. 2020 11.18
+3
No zdaj pa še natakarice z maskami, pa eni smo zato na kavo hodili. Upam da bojo vsaj brez nedrčkov.
Andrej Volaj
27. 04. 2020 11.57
+16
Uporabnik261021
27. 04. 2020 11.14
+22
Iz uradne WHO strani, ki je kao referenca za virus, včeraj objavljeno. We expect that most people who are infected with #COVID19 will develop an antibody response that will provide some level of protection. Pomeni da je potrebno, da se rešimo virusa zgradit čredno imunost, kot jo gradi Švedska, ne pa zapiranje v karantene, kar se gre balkan.
Moros
27. 04. 2020 12.25
+2
HoS
27. 04. 2020 12.26
+2
Zanesenjak
27. 04. 2020 11.06
+9
Glejte kaj delajo hladni Nemci. Maske. Vsi maske. To je rešitev za obdobje do končne rešitve.
"brez imena"
27. 04. 2020 11.08
+32
Ko bo resnice okrog agende koronavirusa prišla na dan, bodo maske padle.
RamzesII
27. 04. 2020 11.37
+4
Itak. Mišljene so drugačne maske, se razume.
galo31 1
27. 04. 2020 10.53
+15
kako lepo, Italija pravi da bo junija odprla bare in gostilne, lepo slišati a v enačbi pač ni drugega vala, sliši se fino, a vlada bi morala reči da takomisli , a to je lahko tudi fake news.
"brez imena"
27. 04. 2020 10.53
+52
Obstajata dve možnosti: ali se zaradi lažnega občutka varnosti odpovemo temeljnim človekovim pravicam in svoboščinam, ali pa se čimprej vrnemo v normalno življenje.
RamzesII
27. 04. 2020 11.38
+15