Korona

Rast okužb v Evropi, Nemčija uvaja obvezno testiranje za potnike iz rizičnih držav

Pariz / Berlin / Madrid, 06. 08. 2020 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Skupno število okužb s koronavirusom po svetu je preseglo 19 milijonov. V Avstraliji se je zaradi porasta okužb Melbourne zbudil v karanteno. V Evropi se ponekod že soočajo z drugim valom epidemije. Po ponovnem izbruhu virusa na Balkanu število novih primerov narašča tudi v Zahodni Evropi. Nemčija, Francija in Španija so zabeležile več kot 1000 okuženih. Nemci tako s soboto uvajajo obvezno testiranje za vse potnike, ki prihajajo iz rizičnih držav.

V Franciji so v sredo potrdili 1695 novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, kar je največ v enem dnevu od konca maja. Sreda je bila tudi sedmi dan zapored z več kot 1300 okužbami, čemur v Franciji niso bili priča že od konca aprila, ko je v državi veljala karantena.

Avgusta v Franciji beležijo v povprečju 1222 okužb z novim koronavirusom dnevno, kar je skoraj za trikrat več kot julija, ko so v povprečju potrdili 435 novih okužb. Aprila, ko je bila pandemija covida-19 v Franciji v največjem razmahu, so beležili 2585 okužb na dan.

Pristojne francoske oblasti so v sredo še sporočile, da je v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo devet ljudi, skupno pa več kot 30.300. Francija se tako po številu smrtnih žrtev uvršča na sedmo mesto na svetu.

Zaradi ponovnega naraščanja števila okužb ponekod na lokalni ravni znova veljajo strogi ukrepi za zajezitev virusa. Tako je v mestu Lille v bližini meje z Belgijo od ponedeljka obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem. Maske so na prostem obvezne tudi v severni regiji Mayenne ter turističnih destinacijah Biarritz, Saint-Malo in Le Touquet. V Franciji je sicer obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, v petek pa je vlada dala dovoljenje lokalnim oblastem, da lahko tudi same uvedejo obvezno nošenje mask.

Ker se številni Francozi odpravljajo na dopust, je povpraševanje po testiranju v prestolnici ogromno. Prebivalci v dolgih kolonah čakajo pred laboratoriji v Parizu, nekateri čakajo tudi en teden, da pridejo na vrsto. 

Španija, ki je poleti priljubljena turistična destinacija Evropejcev, zaradi virusa letos beleži katastrofalno sezono.
Španija, ki je poleti priljubljena turistična destinacija Evropejcev, zaradi virusa letos beleži katastrofalno sezono. FOTO: AP

V Nemčiji prvič po več tednih več kot 1000 okužb, v Španiji dnevni rekord 

V Nemčiji so v sredo prvič po več tednih zabeležili več kot 1000 novih okužb z novim koronavirusom. Virus so potrdili pri skupno 1045 ljudeh, so danes sporočile pristojne oblasti. Glede na trenutno oceno en okuženi prenese virus na približno še enega človeka. Stopnja širjenja sicer temelji na stanju v državi pred nekaj več kot tednom dni.

Nemški minister za zdravje je danes sporočil, da bodo v soboto v veljavo stopila nova pravila glede prehajanja meja. Vse potnike, ki prihajajo iz rizičnih držav, ob prihodu v Nemčijo čaka obvezen test na koronavirus. Tisti, ki jih bodo testirali, bodo začasno v karanteni, dokler rezultat ne bo znan. V primeru kršitev je zagrožena globa. Med rizične države na nemškem seznamu spadata tudi BiH in Srbija. 

V Nemčiji se v zadnjem času trudijo preprečiti vnose novega koronavirusa iz tujine. Predele z višjim številom okužb oblasti uvrstijo na seznam rizičnih območjih, pri katerih je ob povratku v domovino potreben ali negativen test na koronavirus ali pa 14-dnevna karantena.

Potem ko je prejšnji teden Nemčija na seznam uvrstila tri španske regije, je v sredo nanj dodala še širše območje mesta Antwerpen v Belgiji. Število okuženih je namreč preseglo 50 primerov na 100.000 prebivalcev.

V Španiji so odkrili 1722 novih okužb, kar je največji porast od konca karantene junija. V uradno statistiko sicer niso vključeni podatki iz dveh regij. 

V Franciji so zaradi porasta okužb ponekod znova predpisali nošenje maske na prostem.
V Franciji so zaradi porasta okužb ponekod znova predpisali nošenje maske na prostem. FOTO: AP

V Avstriji znova več kot 100 novih okužb, menihi v karanteni

V Avstriji so v zadnjih 24 urah prvič ta mesec zabeležili več kot 100 novih primerov novega koronavirusa. Potrdili so jih 130, od tega več kot polovico na Dunaju, kažejo danes objavljeni podatki avstrijskih oblasti. So pa okužbo potrdili tudi v enem od samostanov na Solnograškem, zaradi česar so vsi preostali menihi v karanteni.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 130 novih okužb z novim koronavirusom, največ na Dunaju, in sicer 67. Na avstrijskem Koroškem so jih potrdili devet, na avstrijskem Štajerskem pa dve. 

Aktivno okuženih je v slovenski severni sosedi 1381 ljudi. 117 jih potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega jih je 25 na intenzivni negi, kažejo podatki avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve.

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri menihu benediktinskega samostana v kraju Michaelbeuern na Solnograškem, je potrdil opat Johannes Perkmann. Pri menihu so se v nedeljo pokazali simptomi okužbe, nakar je bil v bližnji bolnišnici pozitiven na testiranju. Kje se je okužil, ni znano, se pa njegovo stanje že izboljšuje, je povedal opat.

Zaradi potrjene okužbe je v karanteni vseh 11 preostalih menihov in negovalka. Vsem menihom in uslužbencem samostana so odvzeli brise, vsi rezultati bodo predvidoma znani še danes. Opat je pojasnil, da rezultate prejema postopoma. "Zaenkrat so vsi negativni," je povedal.

Iz avstrijske Koroške pa medtem poročajo, da je v povezavi z neko vrtno zabavo v Beljaku v karanteni 80 ljudi. Med njimi je tudi mestni svetnik, pristojen za zdravje, Christian Pober. Ta je sporočil, da je bil prvi test negativen, a bo kljub temu ostal še deset dni v karanteni.

V povezavi z zabavo, ki je potekala pretekli petek, so okužbo potrdili pri štirih ljudeh, vključno z organizatorjem. Gre za znanega beljaškega gastronoma Reinharda R., poročajo avstrijski mediji.

Pri šestih prebivalcih dežele Spodnja Avstrija pa so okužbo potrdili po vrnitvi z dopusta na hrvaškem otoku Pag. Po navedbah deželnih oblasti bi se lahko okužili na neki zabavi na Pagu. Potovali so v skupini 11 ljudi. Zaradi stika z okuženimi je v karanteni 21 ljudi.

Na Finskem pospešeno raste število okužb z novim koronavirusom

Stopnja reprodukcije okužbe je na Finskem narasla na med 1,1 in 1,4, kar pomeni, da okuženi prenese okužbo naprej na več kot enega človeka, to pa pomeni pospešeno širjenje novega koronavirusa. Predstavnica ministrstva za zdravje Liisa-Maria Voipio-Pulkki je opozorila, da se je verjetno začel drugi val.

Finska vlada je danes še uvedla preventivne ukrepe za Belgijo, Nizozemsko in Andoro zaradi porasta okužb. Vsi, ki se vrnejo iz teh držav bodo morali v 14-dnevno karanteno, turistom iz teh držav pa ne bo več dovoljeno na Finsko. Ukrep začne veljati v ponedeljek.

Kljub neugodnemu razvoju razmer pa Finska v pandemiji ostaja ena od najmanj prizadetih držav v Evropi, saj so potrdili le dva nova primera okužbe na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Skupno so v državi s 5,5 milijona prebivalcev potrdili 7532 okužb in 331 smrti.

Tudi Norveška in Danska sta v zadnjem času zabeležili porast novih okužb, ampak podobno kot Finska gre še vedno za manjše lokalne izbruhe. Na Norveškem je na primer prišlo do izbruha na ladji za križarjenje. Do sedaj so potrdili 53 okužb, od tega pri 37 članih posadke. Preventivno bodo še enkrat testirali več kot 160 ljudi.

V avstralski zvezni državi Viktorija znova karantena

V drugem največjem avstralskem mestu Melbourne so v veljavo stopili strogi ukrepi za zajezitev koronavirusa. Večina podjetij in trgovin je bila v četrtek zaprtih, ulice mesta, kjer živi okoli pet milijonov ljudi, pa povsem prazne. 

Oblasti v zvezni državi Viktorija so odredile karanteno, ki bo trajala šest tednov, potem ko so bili novi ukrepi v začetku julija neuspešni. V Melbourneu ponoči velja policijska ura, prebivalci pa morajo ostati doma, razen če se odpravijo v službo. V četrtek so sicer v omenjeni zvezni državi zabeležili 471 novih okužb s koronavirusom, osem ljudi je umrlo. 

Avstralcem sicer grozi pomanjkanje hrane. V državi veljajo strogi ukrepi, sezonskim delavcem pa je vstop prepovedan. Domačini medtem panično kupujejo hrano, kar še poglablja krizo. 

Na Kitajskem dnevno testirajo 4,84 milijona prebivalcev

Na Kitajskem, kjer je virus sprva izbruhnil, so odkrili 37 okuženih s simptomi, 20 pa jih je asimptomatskih. Novih smrtnih žrtev niso zabeležili. Kitajska je sicer v zadnjih tednih močno povečala obseg dnevnega testiranja. Do konca julija so dnevno testirali 4,84 milijona prebivalcev. Pri tem je sodelovalo skoraj 5000 zdravstvenih ustanov. 

V zaporu v Arizoni s koronavirusom okužena skoraj polovica zapornikov

V enem od zaporov v ameriški zvezni državi Arizona so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več kot 500 zapornikih, kar je skoraj polovica vseh. 

Okuženi zaporniki v zaporu Whetstone v Tucsonu so ločeni od ostalih in imajo primerno zdravstveno oskrbo, so sporočile pristojne zdravstvene oblasti. Kot so dodali, se bodo lahko med ostale zapornike vrnili šele, ko bodo testi pokazali, da niso več okuženi.

Pandemija covida-19 je močno prizadela ameriške zapore, v katerih je skupno okoli 2,3 milijona zapornikov. V zaporniških celicah je namreč težko zagotavljati ustrezno medsebojno razdaljo, poleg tega se v zaporih soočajo s pomanjkanjem zaščitne opreme in zdravstvenega osebja.

V Arizoni s 7,3 milijona prebivalcev so do zdaj zabeležili več kot 180.000 okužb z novim koronavirusom, od tega 1429 v zaporih, kjer je covid-19 zahteval tudi sedem smrtnih žrtev.

Najhuje je sicer v zvezni državi Kalifornija, od koder poročajo o 51 umrlih za covidom-19 med zaporniki. Od tega je 22 zapornikov umrlo v zloglasnem zaporu San Quentin severno od San Francisca.

Ryanair se naj ne bi držal ukrepov, ki jih je sprejela italijanska vlada, kar pa v podjetju zanikajo.
Ryanair se naj ne bi držal ukrepov, ki jih je sprejela italijanska vlada, kar pa v podjetju zanikajo. FOTO: Shutterstock

Italija Ryanairu zagrozila s prepovedjo letenja

Italijanski nacionalni organ za civilno letalstvo ENAC je zagrozil, da bo nizkocenovniku Ryanairu začasno odvzel dovoljenje za letenje v državi zaradi domnevnega nespoštovanja koronavirusnih predpisov. Ryanair sicer vse obtožbe zanika. 

Oblasti so irsko letalsko družbo obtožile "ponavljajočih se kršitev trenutno veljavnih zdravstvenih predpisov covida-19, ki jih je uvedla italijanska vlada za varovanje zdravja potnikov". Prevoznik naj ne bi upošteval primerne razdalje med potniki. 

Če bo Ryanair še naprej kršil pravila, bo ENAC "prekinil vse dejavnosti zračnega prometa na nacionalnih letališčih in od prevoznika zahteval, da preusmeri vse potnike, ki že imajo vozovnice", so sporočili. 

"Trditve, ki so bile danes objavljene v sporočilu za javnost ENAC, so napačne," je odgovoril Ryanair. "Ryanair se v celoti drži ukrepov, ki jih je določila italijanska vlada, in naši kupci so lahko prepričani, da delamo vse, da zmanjšamo interakcijo na naših letalih in na letališčih za zaščito zdravja potnikov. "

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antropozofija
06. 08. 2020 16.35
-1
Bodite veseli, da lahko nosite maske, ki jih je zrihtal Počivalšek. Vsa čast vladi
Bajkerrado
06. 08. 2020 15.28
+1
hahah ce se bojo prevec igral z ekonomijo bo tale kuronca macji kaselj
NLKP
06. 08. 2020 15.22
+0
Ko pridejo naši jugoti iz Bosne morajo biti v 14 dnevni karanteni, ja, če potujejo čez Hrvaško, če pa potujejo čez Madžarsko pa ne, ker so bili samo v tranzitu čez Madžarsko, PREVERJENO. Kaj pa na to poreče našo ministrstvo?
Bajkerrado
06. 08. 2020 15.25
+2
ne nabijaj Madzaraski meji moras dokazovat, da si bival na Hrvaskem...
Hitri Jezek
06. 08. 2020 14.57
-1
Ehh....zehhh....
Mptric
06. 08. 2020 14.01
+3
Dejmo novinarji, dejmo se malo sopat bedarije o prehladu....ni dost blo
soxx
06. 08. 2020 13.51
+11
Na razumnost ljudi ni za računat. Zaleže samo palica. Žal.
Uporabnik1833045
06. 08. 2020 13.50
+10
Avstrija ima sedaj že slabšo sliko od Hrvaške in je še vedno na zelenem seznamu. Kdaj se bodo dežurni zagovorniki zaprtja meja s Hrvaško oglasili? :)
the kop
06. 08. 2020 13.16
+4
vsi v maskah na prostem! Pa ni ga junaka ki bi me prisilil nositi masko zunaj!!
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.33
+4
hm, ja, tale bravado bi moral izkazati jutri na ulicah melbourna, imas mojo podporo
Šifra
06. 08. 2020 13.40
+1
Jaz jo še noter ne. V večjih trgovinah nisem imel težav, me je pa v enem manjšem Mercatorju nalajala, češ, "Kaj se grem, kje je maska?" :D Sem ji povedal, da sem virus že prebolel, ampak je še bolj ponorela :D Sem moral zapustit poslovalnico xD "Takoj ven!" xDDDD
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 14.01
+3
potem si pa za namecek se zakasljal na tecno prodajalko, ces kaj se pa gre, zahteva, da nosim masko. cestitke k pogumu?
zof4
06. 08. 2020 13.10
+2
Kar slabo mi postane ko vidim ljudi ,ki nosijo maske zunaj na vročini.Prave ovce.
Bajkerrado
06. 08. 2020 13.02
+3
to je bilo nekako razvidno ze pri prvem valu da na vzhodno evropo pretiranega vpliva covid nima...zdej je vprasanje zakaj in ce bodo kraljevi narodi zahoda to lahko sami sebi priznali in poskusali ugotoviti zakaj...
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 13.05
+0
slaba kontrola medijev, primerjaj samo madzarsko in slovenijo. ampak pocasi se bo tudi pri nas to porihtalo pravi korenjak gorenjak
Bajkerrado
06. 08. 2020 13.10
+4
mene samo zanimajo statisticni podatki strani euromomo na ostale medijske blamoze se niti ne oziram...
Blaz Visak
06. 08. 2020 12.57
-8
18.835.986 na Coronavirus COVID -19 dashboard tako piše Avtor kje si pa ti našel več kot 19 mio okužb,no sej mogoče imaš prav pa uradni podatki lažejo... Pa lep dan vsek skupaj :)
Uporabnik1833045
06. 08. 2020 13.50
+2
19.006.692 je zadnji podatek na uradnem števcu :)
majmun11223344
06. 08. 2020 12.46
+8
Pozdrav iz Tenerife 😍 Plaža, pesek sonček, morje, tapas... Paella. Mmmmm
medus
06. 08. 2020 12.41
+13
Samo bedak nosi masko na prostem
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 12.57
+0
Škrnicl
06. 08. 2020 17.50
Jaz, ki jo službeno moram nositi po terasi kot natakar, sem torej po tvoje bedak. Mi prideš to v obraz povedat?
jspatipaon
06. 08. 2020 12.41
+11
AlenkinaBratovš?ina
06. 08. 2020 12.58
+10
bolje je iti ven na zrak, klet je zaprt prostor s slabim pretokom zraka. če pa misliš na vinsko klet, me pa lahko povabiš, sama preferiram suha rdeča vina
newstead
06. 08. 2020 14.52
-1