Korona

Ravnatelj velenjske šole: Cepljenje bomo nadaljevali

Velenje, Ljubljana, Kamnik, 12. 03. 2021 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
486

Na osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda v Velenju je danes odpadel pouk, saj je zaradi reakcije na cepivo bolniško odsotnih 26 učiteljev. "Pri enem so simptomi že izzveneli, ostali pa se še slabo počutijo, poročajo o visoki vročini, vrtoglavici, glavobolu," nam je povedal tamkajšnji ravnatelj Sebastjan Kukovec. Kot pravi, bodo s cepljenjem sicer nadaljevali. "Vesel sem, da se je za cepljenje odločila večina zaposlenih," je dejal.

Kot smo poročali, je na velenjski osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda, kjer so cepili dve tretjini učiteljev, danes odpadel pouk, saj jih je zaradi reakcije na cepivo 26 bolniško odsotnih. "Eden od učiteljev je sicer sporočil, da je reakcija že izzvenela in da bi danes že lahko prišel delat, ostali pa se še slabo počutijo," nam je zjutraj povedal tamkajšnji ravnatelj Sebastjan Kukovec. Dejal je še, da zaposleni večinoma poročajo o visoki vročini (čez 39 stopinj Celzija), vrtoglavici, močnem glavobolu in slabosti.

Čeprav so starše o odpadlem pouku obvestili šele včeraj okoli 19. ure, ravnatelj pravi, da so bili zelo razumevajoči. "Organizirali smo nujno varstvo za otroke od 1. do 3. razreda, v šolo sta prišla dva učenca," je povedal Kukovec. Kot je še povedal ravnatelj, se je v sredo s cepivom AstraZenece cepilo 26 od 34 prijavljenih učiteljev. Na šoli je sicer 57 zaposlenih. "Vesel sem, da se je za cepljenje odločila večina," je dejal in dodal, da bodo s cepljenjem kljub omenjenim težavam nadaljevali.

Direktor ZD v Velenju je v telefonskem pogovoru za Svet na Kanalu A sicer povedal, da je izmed 650 cepljenih učiteljev do stranskih učinkov prišlo samo na omenjeni osnovni šoli. Nihče izmed učiteljev pa stranskih učinkov ni sporočil zdravstvenemu domu. 

Ob tem so v nekaterih zdravstvenih domovih prejeli več odpovedi cepljenja s strani učiteljev. V ZD Grosuplje pravijo, da  je bilo takšnih okrog deset odstotkov prijavljenih učiteljev.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je za Televizijo Slovenija povedal, da gre "po informacijah zdravnikov iz Velenja za običajne težave, ki so opisane v protokolu pri uporabi cepiva AstraZeneca". Da so vročinja, mrazenje in podobno "običajni zapleti, ki se v nekaj dneh popolnoma umirijo". Kot je še dodal, na NIJZ vse težave, ki se pojavijo pri cepljenju, registrirajo in in jih vsak dan tudi pregledajo. "Pogledali bomo tudi te in se bomo odločili, kako naprej," je še dejal Krek.

Šola je v stalni navezi z Zdravstvenim domom Velenje in ministrstvom za šolstvo, ki jim je dalo napotke glede nadaljnjega pouka, je dejal Kukovec. Če v ponedeljek pouk ne bo stekel v polni meri, bo potekal v okrnjenem obsegu, je še dodal.

Neuradno smo izvedeli, da se še na več šolah soočajo z bolniškimi odsotnostmi. Kot poudarjajo strokovnjaki, so takšne reakcije po cepljenju s cepivom AstraZenece povsem običajne. V torek so cepili tudi večino učiteljev na OŠ Notranjski odred Cerknica, kjer naj bi več učiteljev po cepljenju imelo reakcijo, zato v sredo in četrtek niso prišli na delo.

Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda, Velenje
Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda, Velenje FOTO: arhiv šole

Reakcije na cepivo lahko trajajo od 16 do 22 ur po cepljenju

Po vsakem cepivu se lahko pojavijo nezaželeni učinki. Najpogostejši so lokalni učinki na mestu cepljenja, temu se lahko pridružijo splošno slabo počutje ter bolečine v mišicah in sklepih, pri približno desetih odstotkih pa tudi vročina. Te težave lahko trajajo od 16 do 22 ur po cepljenju in postopoma izzvenijo, je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnila Mateja Logar. Kot je povedala, so bili s tem cepivom v velikem številu cepljeni zdravstveni delavci in med njimi niso zaznali nobenih resnih neželenih učinkov. Po trenutnih podatkih je cepivo učinkovito in varno, zagotavlja Logarjeva. 

Sicer je sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaradi zaustavitve cepljenja s tem cepivom v več državah Evrope izrazil pomisleke in pozval, naj se nemudoma "javno in enoznačno opredeli glede varnosti cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca".  Tudi minister za zdravje Janez Poklukar se je v oddaji 24UR ZVEČER odzval na zaskrbljenost šolnikov glede te zadeve. Dejal je, da razume pomisleke stroke vzgoje in izobraževanja glede cepljena s cepivom AstraZeneca: "A tako kot sam razumem stroko na področju izobraževanja, pričakujem, da tudi oni ta trenutek razumejo, da zdravstvena stroka ta trenutek  meni, da nimamo razloga, da prenehamo s cepljenjem. Če se opiramo na stroko, ji moramo verjeti tako takrat ko zdravimo infarkt, kot takrat, ko cepimo." 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NLKP
13. 03. 2021 21.41
Pri vsem tem cepljenju bo nekaj zanimivo videti, ne vemo za kaj bomo lahko še huje zboleli kot za covid 19, da se ne bo naredilo, da boš čez 5, 10 let zbolel za rakom, ali kakšno drugo hudo boleznijo..., ki je stranski učinek teh hitro narejenih cepiv... pa še lahko pametujete
Gonilnik3
13. 03. 2021 15.55
-1
To je sabotaža! Naključij ni: Ravnatelj OŠ v „Titovem“ Velenju je starše obvestil v petek 12.3.21, da zaradi stranskih učinkov 26 učiteljev na cepljenje (ki so bili cepljeni dva dni prej) pouka ne morejo izvesti. Vsako minuto so učitelji en za drugim sporačali o enakih stranskih učinkih? Da pa v ponedeljek pa bojo že lahko poučevali? S takim ravnanjem plašijo starše učencev in ostale državljane, da je ODOBRENO CEPIVO slabo!? Hudi enaki učitelji zaslužijo eno krepko staro vzgojno pripočiti okrog ušes! KB
User300173
12. 03. 2021 20.31
+1
Kaj tiči v ozadju? Tako močna in množična reakcija na cepivo sigurno ne, še totalnemu laiku je jasno, da je vse to inscenirano. Bolano in sprevrženo.
Netajkun
12. 03. 2021 18.18
+2
SVIZ-ovec Štrukelj pravi , da ni ravno korektno , če se učitelje in vzgojitelje cepi v petek . Morebitne reakcije na cepljenje bi potem morali " preživeti " v svojem prostem času ( čez vikend ) . Baje je bolj smiselno cepljenje med tednom , da se lahko potem zaprejo posamezne šole in mora nekaj 100 staršev vzeti dopust . . . dober je tale Štrukelj , majke mi .
fofnudl
13. 03. 2021 14.36
exdetektiv
12. 03. 2021 17.38
-1
Najhujši tretji val bo zagotovo na Ravnah na Koroškem ... predvidevanja iz neuradnih virov.
mosqito
12. 03. 2021 17.28
+0
Grem stavit, da je 90% teh bkeferskih aktivistov, LEVAKOV.. VSI PO NAROČILU FAJONKE IN SUKIČKE. SEVEDA JE TUD KUČANOV ŽLAHTNIK, TALE BOJKOT POŽEGNAL.
drhook
12. 03. 2021 19.39
Podborsky
12. 03. 2021 16.57
+2
A ste v Veleju pocukrani ucitelji? Pri nas so bli vsi ucitelji in medicinke cepljeni z Astro, po nobeden ni tk jamral, ko v Veleju. Pa normalno da malo roka boli, ce te piknejo, ce se doma s sivanko piknes, tud boli, pa ni to stranski ucunek, ampak direkten. Eni ste pa tud zjamrani ko lajne.
Andree
12. 03. 2021 15.32
+1
+ 14:55 EMA sieht schwere allergische Reaktionen als Nebenwirkung von Astrazeneca +
krneki_123
12. 03. 2021 15.27
-1
@Zentrum, ti se kar tolaži, da so tisti, ki so preživeli ta prehlad, ali kako ga že anticepilci kličete, brez posledic. To enostavno ne drži in čedalje več je takih, ki opažajo, da imajo kasneje težave. Si pač še en fb strokovnjak več.
jutri_pa_res
12. 03. 2021 14.39
+5
Vsekakor bi bilo treba vse, ki so javili tako močne stranske učinke, zdravstveno pregledati in ugotoviti, kaj je narobe. Odstopanje od siceršnjih stranskih učinkov je namreč preveliko, da bi bilo slučajno, torej je moralo na nekem cepilnem mestu iti nekaj narobe in to je treba raziskati, da se ne ponovi. Mogoče se je cepivo kje na poti pregrelo, mogoče so cepili s preveliko dozo (to se je zgodilo na začetku cepljenja s Pfilzerjem, ko so pomotoma cepili s 5 kratno dozo, ker nekdo ni vedel, da je v eni viali 5 doz). Skratka, taka stvar ne more kar tako iti mimo, če ne zaradi drugega, ker naredi preveliko škodo odnosu do cepljenja. Ali pa gre mogoče za tihi dogovor med šolniki, da si bodo podaljšali vikend?
silva-d
12. 03. 2021 14.30
+5
čitala v Grčijo brez da si ceplen ne moreš,potem pa se bodo vsi cepili samo da grejo na dopust,in marsikatera država bo to naredila brez potnega lista nema dopusta
silva-d
12. 03. 2021 14.28
-3
in opet šolniki me pa res zanima koliko od teh ki so bili cepljeni je bilo pri zdravniku,to da pokličeš zdravnika pa rečeš imam vročino ja to lahko delajo vsi če te zdravnik ne pregleda,en sam lari fari,pozmam ljudi ki so se cepili pa je bilo vse okej aja samo šočniki imajo probleme
Salomon
12. 03. 2021 14.22
-5
Drugega odmerka Astra Zenece ni dobil še nihče v državi. nehajte pisati neumnosti Po prvem cepljenju pa nas je imelo veliko povišano temperaturo in glavobol, pa ni cela Slovenija o tem razpravljala. Če pa nek šolnik zakuha, pa je panika. Sami zdraharji. To so običajni stranski učinki, od česa pa kdo umre, pa je treba raziskati. Kar nekaj neumnosti in zlonamernih podatkov kroži Kdor noče, naj se pač ne cepi in naj da mir.
Zentrum
12. 03. 2021 15.00
+5
Upoštevaj lasten nasvet. Kdor hoče, naj se pač cepi in naj da mir. Hvala lepa.
bundy crocodile
12. 03. 2021 13.52
+8
Če bi nekdo umrl bi se enako odločil? Imam občutek, da je tudi temu ravnatelju nekaj padlo v žep. Ravno bral, da je včeraj 4h po drugem odmerku cepiva umrla zdrava mlada mamica. Sicer pa če učitelji tako hočejo kar pogumno. Sploh drugi odmerek je baje zelo dober za zdravje. Vsak dan več smrti zaradi cepiva in vsak dan več pacientov, ki si ga želi. Izgleda, da razsaja nekakšen čuden fetiš na ta testiranja in cepivo. Ko bo virus popolnoma izginil se ne bi čudil, če se bodo nekateri še kar naprej testirali in cepili.
mijavci
12. 03. 2021 13.22
+5
Vlada pelje stvar v smer, da se bodo ljudje sami med sabo začeli kregat, ker vsi cepljeni bodo še zmeraj morali nositi maske in držati distanco, z izgovorom, da zaradi tistih ki se ne cepijo, zato že v naprej povem, da ne boste potem mpresenečeni. Ljudje se bodo med seboj pobijali vlada pa zadovoljno ploskala.
Gonilnik3
13. 03. 2021 16.24
Vprašajte medicinsko stroko NIJZ kdo, kdaj, kje in zakaj se nosijo zaščitne maske, ne vprašati opozicijo, ali Vlado! Vlada na podlagi medicinske stroke sprovaja ukrepe glede na stanje števila okuženih! VIRUSA NE IZBIRAJO LJUDJE, AMPAK OBRATNO! Virus se prenaša s človeka na človeka. Zdravi, cepljeni ravno tako lahko prenašajo virus, zbolijo pa ne, če so cepljeni z ODOBRENIM CEPIVOM. Ne cepljeni pa kakor hočete, imate prosto izbiro, da ogrožate sebe, vse ne cepljene in kapacitete v zdravstvenih ustanovah!
aljoteam
12. 03. 2021 13.14
+16
Če bi teh 26 okužil s covid. Bi glede na statistiko bilo 20 brez simptomov, kakšnih 5 bi jih imelo vročino in eden bi imel hujši potek. Umrl ne bi nihče. Govorim o statistiki. S cepivom pa 100% učiteljev na bolniški, 39 stopinj vročine, glavoboli itd. Se pravi hujše kot virus.
aljoteam
12. 03. 2021 13.15
+6
In oboje bi proizvedlo protitelesa. Edino logično je, da se torej cepijo samo ostareli, ne delovna populacija, ki bo imela hujše simptome, kot če se okuži s covid in tako ustvari protitelesa... Mlajšim covid ni nevaren (izjeme potrjujejo pravila).
mokoiko
12. 03. 2021 14.16
-2
Zanimivo,26 šolnikov pa nihce drug ,ki bi imel reakcijo. Kot pred časom pri testiranju s hitrimi testi,15 šolnikov s Polzele lažno pozitivnih,pa nihce drug. Pa mi naj nekdo to razloži,če ve.
Salomon
12. 03. 2021 14.23
-8
smo čisto preživeli tudi s 39,6 vročino in glavobolom, dva dni pozneje pa lepo delali. Šolniki pa itak, vsi na bolniško, zakaj pa ne... Mimoze
Zentrum
12. 03. 2021 14.59
+4
Tudi kovid pacienti so preživeli z 39,6 vročine in glavobolom, pa jim še naprej prodajate neke floskule o apokaliptičnosti tega virusa.
Invazija2020
12. 03. 2021 13.08
+2
Bravo narod da se cepite!!! Brez cepiva ste ze dovolj cepljeni in oprani a ne vidite kaj vam vlada dela. Se javno upravo zastruplja!👏👏👏👏
jutri_pa_res
12. 03. 2021 13.05
-3
Zanimivo je, da je % šolnikov, ki so za cepljenje, enkrat višji, kot % vzgojiteljev, prav tako tudi izobrazba, in najbrž tudi intelekt. To nam lahko veliko pove o povprečnem intelektu populacije, ki je proti cepljenju. No, na srečo je inteligenca edina stvar na svetu, ki jo imamo vsi dovolj, ker se nihče nikoli ne pritožuje, da bi je imel premalo.
oberkreiner
12. 03. 2021 13.04
+9
Cepilo se je 26 od 34 prijavljenih učiteljev in 26 učiteljev ima nezaželene učinke??? Torej vsi, ki so se cepili? Ni ravno vzpodbuden odstotek...
nnnnnnnnnnn
12. 03. 2021 13.01
+11
Mislm da je tale ravnatelj dobu klic iz dveh ministrstev da naj ne objavla takih zadev. Bi bilo zanimivo pogledat čez ene 2 meseca če bo še ravnatelj.