Korona

'Okrožnica podlaga za ukrepanje, a upamo, da ne bomo nikogar sankcionirali'

Ljubljana/Kranj, 25. 08. 2021 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar, Špela Lobe, T.H.
Komentarji
188

Ravnatelji, ki so pred začetkom šolskega leta večkrat opozarjali na to, da nimajo pravne podlage, ki bi določala, kako ukrepati, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT, ki je za zaposlene v vzgoji in izobraževanju obvezen, so nekoliko pomirjeni. V okrožnici, ki so jo prejeli v torek, jasno piše, da je neupravičena odklonitev testiranja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, kar jim daje zakonsko možnost ukrepanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaradi pogoja PCT ob službo?
    02:16
    Iz 24UR: Zaradi pogoja PCT ob službo?
  • Iz SVETA: Okrožnica šolam o pogoju PCT
    03:08
    Iz SVETA: Okrožnica šolam o pogoju PCT
Nošenje mask in pogoj PCT sta pogoj za zaposlene v VIZ, piše v okrožnici.
Nošenje mask in pogoj PCT sta pogoj za zaposlene v VIZ, piše v okrožnici. FOTO: Dreamstime

Kot smo poročali v torek, so vzgojno-izobraževalni zavodi včeraj prejeli okrožnico šolskega ministrstva, v kateri je jasno opredeljeno, da je pogoj PCT za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja obvezen, kar pomeni, da morajo tisti, ki niso cepljeni ali prebolevniki, vsak teden na obvezno testiranje.

Ravnatelji so okrožnico dobro sprejeli in jo načeloma podpirajo, predvsem zato, ker, kot pravijo, je "neka podlaga za ukrepanje". Daje jim namreč tudi zakonsko možnost, da ukrepajo zoper delavca, ki ne upošteva oziroma izpolnjuje obveznosti iz delovnega razmerja. Ravnatelji sicer upajo, da jim po tako skrajnih ukrepih, kot je odpoved delovnega razmerja, ne bo treba posegati. 

"Končno, a približno eno leto prepozno. Zdaj imamo navodila, kako ravnati, in pojasnila, zakaj je treba tako ravnati. To je tisto, kar smo ravnatelji želeli," je za STA dejal Gregor Pečan iz združenja ravnateljev.  Sam sicer obžaluje, da se to ni zgodilo že pred enim letom. "Če je prvi val epidemije covida-19 lani marca še vse presenetil, tako nas v šolah kot tudi odločevalce iz zdravstvene stroke, politike in druge, to do septembra ne bi smelo biti več presenečenje," je poudaril.

Kot je dodal, ni pravnik, a predvideva, da so okrožnico pripravili pravniki. Ravnatelji pa imajo tako zdaj navodilo oz. pojasnilo in pravne utemeljitve, kako ravnati, če zaposleni ne izpolnjujejo pogoja PCT. Ob tem je sicer pripomnil, da naj bi, kot je slišal, nekateri pravniki že ugotavljali, ali je okrožnica oz. ali so dana navodila v skladu z delovnopravno zakonodajo. "A to ni stvar ravnateljev," je jasen. Okrožnico bodo osnovnošolski ravnatelji spoštovali, saj so dolžni tako ravnati, je še dodal.

Ravnatelji so zadovoljni, da so dobili navodila za ukrepanje ob neizpolnjevanju pogoja PCT.
Ravnatelji so zadovoljni, da so dobili navodila za ukrepanje ob neizpolnjevanju pogoja PCT. FOTO: Dreamstime

V vrtcih testiranj že vajeni

Predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije in ravnateljica Vrtca Medvode Romana Epih pa je za 24ur.com pojasnila, da se v vrtcih testirajo že od maja, tako da so testiranja že navajeni. Kot je pojasnila, imajo vrtci testiranje organizirano na določenih lokacijah, kamor pošljejo seznam zaposlenih, tam pa nato seznam potrdijo in jim sporočijo, ali so zaposleni bili na testiranju ali ne. "Bilo je veliko pogovorov. Na mizi sem imela tudi opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, a smo se dogovorili," je povedala in dodala, da je v njihovem vrtcu od 123 zaposlenih 50 cepljenih, 40 pa jih ima še status prebolevnika, medtem ko so se ostali enkrat tedensko dolžni testirati. "Tak način preverjanja velja že nekaj časa, bo pa zanimivo, če bo uvedeno samotestiranje," je povedala.

Spomnimo, da je v okrožnici zapisano, da je za tiste zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki niso cepljeni ali prebolevniki, tedensko testiranje delovnopravna obveza. Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja. Delodajalec lahko tako ob kršitvah delovnih obveznosti uvede disciplinski postopek, v katerem lahko delavcu izreče opomin, delavcu lahko poda pisno opozorilo pred redno odpovedjo, začne postopek redne odpovedi pogodbe iz krivdnih razlogov ali začne postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Ker je izmikanje testiranju tudi prekršek, pa lahko delodajalci o tem obvestijo tudi zdravstveni inšpektorat.

V okrožnici je zapisano tudi, da so zaščitne maske, razen za določene izjeme, obvezne. Če mask ne nosijo učenci, morajo o tem takoj seznaniti starše. Če ti razlage o odloku, ki določa obvezno nošenje zaščitne maske, ne bodo sprejeli, pa morajo o tem obvestiti šolsko inšpekcijo, ki bo izvedla nadaljnje postopke. Šoloobveznim učencem pa v nobenem primeru ne smejo prepovedati sodelovanja pri pouku, še piše v okrožnici.

V Svizu pričakujejo omogočanje samotestiranja

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je poudaril, da se omenjena okrožnica nanaša na uredbo in na odlok, ki velja izključno do nedelje. "Govorimo o okrožnici, ki komentira odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju, ki velja do 29. avgusta. Kaj bo po tem, ne vemo," je povedal za STA.

V Svizu po njegovih besedah pričakujejo, da bo po tem datumu vlada omogočila samotestiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, kot je konec tedna napovedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec, ki ga je podprl minister za zdravje Janez Poklukar. "Pričakujemo, da bo samotestiranje odrejeno kot obveznost zaposlenih. Je pa res, da temelji na zaupanju do zaposlenih, da bodo to dosledno izvajali, o čemer ne dvomim," je še pojasnil Štrukelj.

Ukrepe v vrtcih in šolah ter obvezno izpolnjevanje pogoja PCT pa je danes komentirala tudi Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike. Kot pojasnjuje, je največja težava v tem, da otroci, ki navadno ne zbolijo za težko obliko bolezni, okužbo prenesejo v okolje, v katerem so rizični in slabo zaščiteni ljudje. A kot pravi, se da to preprečiti s spoštovanjem pogoja PCT, in Lejko Zupančeva upa, da so šolniki odgovorne osebe, ki vedo, da nimajo opravka samo z otroki, ampak tudi z njihovimi družinami. Predstojnica infekcijske klinike je vse, ki so starejši od 50 let ali pa imajo kronično bolezen, še pozvala, naj pohitijo in se cepijo.

Okrožnica MIZŠ
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
26. 08. 2021 15.54
+2
Ko vidimo, lahko šolstvo deluje brez ministrstva, gospa ima še prehude bolečine......no ravno tako bi lahko delovalo zdravstvo, sociala .
dho
26. 08. 2021 11.20
+2
Nekaterim je politika pojedla zdravo pamet.
vax-o-mat
26. 08. 2021 08.12
+4
PCT v kanto za smeti!!
ReAnDa
25. 08. 2021 21.47
+1
Sem šolnik, sem cepljen, ampak bi bilo zelo dobro delati samotestiranje. Ne bi želel, da bi kdo zaradi mene obstal na intenzivni, naj si gre za otroka ali pa posledično tistega, s katerim je bil kasneje ta otrok v stiku. Zna biti pa drug problem, zaradi karanten med učitelji bo manjkalo učiteljev. Evo priložnost za tiste, ki menijo, da imajo šolniki visoke plače. Ukvarjajte se s 100 otroki dnevno. Dejstvo je tudi, da tajnica v tovarni zdravil Krka ima višjo plačo kot šolnik. Trenutno so zelo iskani matematiki in fiziki na več šolah že nekaj mesecev. Evo priložnosti za delo. Tu ne gre za prostovoljstvo.
nikhrast
25. 08. 2021 21.42
-1
Če si normalen, se cepiš, če pa imaš zdravstvene probleme, to ti bo omenil zdravnik, potem se ne cepiš. Si predstavljaš obrtnika ki se ne bi cepil za tetanus, še za pasasti izpuščaj se zdaj cepimo.
ReAnDa
25. 08. 2021 21.36
+0
Septembra bo šola na daljavo predvsem zaradi oklevanja in pravljic za lahko noč.
tron3
25. 08. 2021 21.29
+4
Testiranje ni obvezno, od kdaj pa je odlok obvezen, to je že Ustavna sodnija povedala, torej učitelji kazensko in odškodninsko preganjat ravnatelje, dnarja itak imajo, leta in leta marsikdo meša meglo na delovnem mestu, zastonj se prehranjuje v šolski kuhinji, jasno to plačajo starši itd, torej boste imeli kje mu vzeti!!!
Diabloss
25. 08. 2021 21.28
+8
Poslanci se niso hoteli testirat za prisotnost drog ker bi to bil neupravičen poseg v njihovo telo
123maradona
26. 08. 2021 08.35
-4
Diabloss, če se drogiraš si uničiš svoje življenje. Če širiš okužbe si nevaren za okolico. Vseeno to kar praviš je brezveze in tako butasto.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
25. 08. 2021 21.17
+1
CEPITE SE RAJE VAM ISKRENO PRIPOROČAMO DO NEBES LJUBEZNI ZA VEČNO .NEVIDNO ZLO NAJHUJŠI VIRUS SMRTI CORONA NAPADA POPOLNOMA ŽE 3 TEDNE .VEMO ŽE SEDAJ ISKRENO DA JE SLOVENIJA GLEDE OKUŽENOSTI V RDEĆEM POLJU SMRTI ZAGOTOVO .VIRUS SMRTI POPOLNOMA NAPADA VAŠA PLJUĆA DO KONCA VENDAR CEPIVO DELUJE NE POPOLNOMA VENDAR ISKRENO DO NEBES LJUBEZNI DELUJE DA SMRT NE PRERASTE V HUJŠO OBLIKO KO VEČ NEMORETE DIHATI IN VAM ODPOVEDUJE SRCE .ČE STE CEPLJENI BOSTE PREŽIVELI EDEN TEDEN PEKLA NA ZEMLJI JE ZA NAMI SEDAJ POTRJUJEMO DO NEBES LJUBEZNI CEPIVO JE DOBRONAMERNO ZA VEČNO DA VAS REŠI NA ZEMLJI .NEBODITE BOGOVI NA ZEMLJI ZOPET SMO SE VRNILI SEDAJ KONČNO POTRJUJEMO ZA VEČNO CEPIVO DELUJE NE POPOLNOMA VENDAR HVALA BOGU LAHKO DIHATE IN PREŽIVITE .VSI VI TEORETIKI ZAROT NA ZEMLJI CEPITE SE RAJE NIMATE POJMA O POJMU Z KAKŠNIM NEVIDNIM ZLOM IMASTE OPRAVKA .VPRAŠAJTE NAS ISKRENO SEPTEMBRA ČE SMO SE MOTILI .DRAGA VLADA SLOVENIJE DRAGO ZDRAVSTVO SLOVENIJE PRIHAJA POPOLNA SMRT ISKRENO VAS ZARES NAPROŠAMO SEDAJ NI VEČ ŠALE BODITE V POPOLNI PRIPRAVLJENOSTI MUTIRANA RAZLIČICA DELTA JE IZREDNO SMRTONOSNA ISKRENO .ČE PREŽIVIMO ISKRENO TO ZIMO NISMO SAMO HEROJI AMPAK ZMAGOVALCI ZA VEČNO ISKRENO DO NEBES LJUBEZNI ZA VEČNO .CEPITE SE RAJE ČIMPREJ DRAGI LJUDJE LJUBEZNI PREDEN BO PREPOZNO .OPOZORILI SMO VAS VSE CEPIVO JE DOBRONAMERNO IN DELUJE .SAMO ZDRAVJA VSEM .PRELEP POZDRAV VSEM .MUTIRANA RAZLIČICA DELTA VIRUSA SMRTI JE IZREDNO AGRESIVNA ISKRENO VENDAR CEPIVA DELUJEJO .OPOZORILI SMO VAS ISKRENO VSE KER VAM ŽELIMO SAMO ZDRAVJA VSE OSTALO JE NEPOMEBNO IN BREZVEZE ISKRENO SEDAJ .CEPITE SE RAJE NEBODITE BOGOVI NA ZEMLJI ISKRENO .SAMO ZDRAVJA VSEM ISKRENO VSE OSTALO JE SEDAJ BREZ POMENA ZA VEČNO ISKRENO
1918
25. 08. 2021 21.02
+4
ravnatelji dobivajo plačo zato, da organizirajo delo v šoli, če so nesposobni naj odstopijo
procesoid
25. 08. 2021 20.56
+2
brezjajčniki, razočarali ste me na hard....
Sajeta5
25. 08. 2021 20.33
+6
Mnenje pravne stroke: pogojevanje prihoda na delo, opravljanja dela na delovnem mestu in zaposlitve s PCT pravilom pravno NI dopustno. Pogojevanje zaposlitve s cepljenjem ali testiranjem neposredno posega v ustavno pravico ljudi do svobode dela iz 49. člena Ustave RS in v pravice, ki jih ljudem zagotavlja Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/02, 79/06 – ZZZPB-F, 103/07, 45/08 – ZArbit in 21/13 – ZDR-1: ZDR-NPB3), zaradi česar delodajalec odškodninsko odgovarja: če delodajalec odkloni delavcu zaposlitev ali mu poda odpoved delovnega razmerja, ker delavec ne izpolnjuje pogoja PCT, je takšno ravnanje delodajalca mogoče izpodbijati pred pristojnim Delovnim in socialnim sodiščem.
aijtfia
25. 08. 2021 20.17
+2
TOžim vse povrsti do nesposobnega ministra Gabra¨!!
bra345
25. 08. 2021 20.13
+8
Ni pravne podlage... Lahko se slikate. Jaz si bom vzel pravnika...
aijtfia
25. 08. 2021 20.18
-8
nilly
25. 08. 2021 19.59
-4
Žalostno, da vodstveni kadri, ravnatelji, pomirjeni šele, ko prejmejo okrožnico, ki citira člene iz ZDRja, da znajo odreagirati na delavčevo neposlušnost in kršenje zakonodaje. Kaj so predpisi in kazni le za zasebni sektor, za javni pa je dovolj, da se v primerih, ko ne ukrepajo, sklicujejo na pomanjkanje okrožnic?
Eva14
25. 08. 2021 19.26
+8
Sploh ni cudno da imamo take b.u.t.a.s.t.e ljudi v drzavi pa na polozajih. Ucitelji in ravnatelji bi naj imeli kaj pameti v glavi. Cedalje bolj se mi zdi, da imajo otroci v prvem razredu vec pameti in vecji iq kot tale teleta
Korintos11
25. 08. 2021 19.36
+6
Učiteljem se gre za dodatek ne pa za varnost otrok.
nikhrast
25. 08. 2021 18.53
-5
V Sloveniji ste obsedeni z ustavo, nobeden pa ne omenja zdravo pamet. Ne vem od kje vsi ti anti-vaxerji, verjetno vraževeren, primitiven folk, zato pa zarote.
SVETTEL5
25. 08. 2021 20.36
+3
Sajeta5
25. 08. 2021 20.37
+2
Večina skeptikov do tokrat obravnavanega cepiva, ki jih poznam imajo praviloma vsaj višjo stopnjo izobrazbe, večina pa univerzitetno, magisterij ali doktorat .... tisti, ki sem jih videla cepit se (razen starejših od 65 let) so se vsi leteli cepit zaradi dopustov in imajo vsi poklicno ali srednješolsko izobrazbo.... mogoče pa je tudi to zgolj naklučje, kot že vrsta drugig v tej korona zgodbici
SVETTEL5
25. 08. 2021 20.42
+0
Saje...bravo točno tako in sedaj jim je že žal..
1918
25. 08. 2021 21.05
-3
najkasneje v letu dni bo v evropi ceplenje obvezno
Nebodijetreba
25. 08. 2021 21.43
-2
Sajeta5, pišešt totalne neumnosti. Cepljenje upada skladno s stopnjo izobrazbe. Vzemiva bolnišnice, kjer je cepljenih večina zdravnikov, najmanj pa pomožno osebje.
enakatalena
26. 08. 2021 08.39
+1
1918 :-) sanja svinja o koruzi, so rekli včasih
Uporabnik2005296
25. 08. 2021 17.56
+10
Podpiram pogoj PCT, imam pa vprasanji (sama sem cepljena z dvema odmerkoma Pfizerja!): prvic, prekrske za katere se izrece ukrep prenehanja delovnega razmerja, doloca Zakon o delovnih razmerjih in tega pogoja ni med njimi; drugic, zakaj je treba ob cepljenju opravljati se PCR test in kdo ga placa???
mackon08
25. 08. 2021 19.46
-4
o?alarca Kaj pišeš bedarije P je prbolevniki C je cepljeni T je testirani kaj ti ni jasno?
Korintos11
25. 08. 2021 17.39
+1
Samo poglejte koliko je en učitelj, recimo profesor, zaslužil na mesec z dodatkom za korona virus? Za otroke jim pa itak ne gre, samo da je visoka plača.
Uporabnik2005296
25. 08. 2021 17.56
+1
Migrant
25. 08. 2021 17.38
+3
Kot starš otroka imam pravico zahtevat ,da pošljem otroka v zdravo okolje(koneckoncev plačujem varstvo otroka v vrtcu in iz mojega plačila je vsaj delno pokrita plača varuhinje), ona ima pa tudi svoje pravice(ki jih ne negiram).. Potem pa nastane začaran krog... Kdo bo koga..
vonbongo
25. 08. 2021 18.25
+9
Ti njih in pol ne bo vec dovolj varuhinj za otroke in ga bos cuval sam ;)
aijtfia
25. 08. 2021 20.19
-1