Korona

Ravnatelji v trenutnih razmerah kritični do izvedbe NPZ in šolskih tekmovanj

Ljubljana, 22. 03. 2021 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
1

Po poldrugem mesecu od vrnitve učencev v šolske klopi v združenju ravnateljev opažajo padec ravni znanja, a po besedah predsednika združenja Gregorja Pečana 'ni vse tako črno'. So pa ravnatelji v sedanjih razmerah kritični do izvedbe nacionalnih preizkusov znanja ter tekmovanj, ki bi jih morali po mnenju Pečana nemudoma prekiniti.

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan, po dobrem mesecu in pol, odkar so se šolarji po precej dolgem obdobju šolanja na daljavo vrnili v šolske klopi, počasi dobivajo informacije o posledicah, ki so zaradi tega nastale.

Med učenci opažajo nižjo raven znanja kot v podobnih časovnih obdobjih v preteklih letih. A po njegovih besedah "ni vse tako črno, kot so si nekateri drznili govoriti o izgubljenih generacijah". Bo pa potrebnega precej dodatnega dela in prilagoditev strategije pri načrtovanju doseganja standardov, ki so določeni v učnih načrtih, je opozoril. To po njegovih besedah delajo na vseh šolah prek preverjanj znanja. "Treba bo zelo dobro načrtovati, kako bomo letos in v naslednjih šolskih letih posanirali nastalo škodo in spravili generacije na raven, kot si jo želimo," je dodal.

Ob tem si ravnatelji postavljajo vprašanje o smiselnosti izvajanja nacionalnih preizkusov znanja (NPZ) v sedanjih razmerah. Pečan je spomnil, da so bila ta v lanskem šolskem letu po dveh mesecih šolanja na daljavo odpovedana, letos pa bosta dve generaciji, ki sta se od doma šolali več kot šest mesecev, NPZ opravljali. "Večina ravnateljev in drugih pedagoških delavcev meni, da bi bolj potrebovali mir in podporo za čimprejšnje saniranje stanja," je poudaril Pečan.

Glede poskusnega pilotnega e-testiranja NPZ, ki se je začelo danes, pa je Pečan dobil informacije, da to ne deluje, kot bi moralo. Kot je pojasnil, program ne deluje v vseh brskalnikih, poleg tega pa na različnih napravah, računalnikih, tablicah in telefonih deluje zelo različno.

Ravnatelji menijo, da trenutne razmere v državi niso primerne za izvedbo nacionalnih preizkusov znanj in šolskih tekmovanj.
Ravnatelji menijo, da trenutne razmere v državi niso primerne za izvedbo nacionalnih preizkusov znanj in šolskih tekmovanj. FOTO: Dreamstime

Še bolj kritični so ravnatelji do izvedbe šolskih tekmovanj v sedanjih razmerah. Po Pečanovih besedah menijo, da je ta neustrezna in nepravična. Opozoril je, da tekmovanja potekajo z "izrednim tempom", poleg tega pa veliko učencem, ki so zaradi okužbe v oddelku v karanteni, sodelovanje na njih ni omogočeno. Predsednik združenja ravnateljev ne razume, zakaj je treba tekmovanja izvajati "s takšno ihto", ob tem pa je pozval, naj se ta praksa nemudoma prekine.

Na današnji novinarski konferenci je Pečan spregovoril tudi o testiranju in cepljenju šolnikov. Testiranje poteka bolj ali manj brez posebnosti, glede cepljenja pa je opozoril, da "je zdrava mera dvoma dobrodošla, nerazumno iskanje mračnih teorij zarote pa je škodljivo". Hkrati je poudaril, da noben posameznik, ki ima glede cepljenja dvome ali zadržke, ne sme biti šikaniran ali drugače obravnavan.

Prav tako je pozval starše, ki imajo dvome ali zadržke glede izvajanja odlokov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v šolah, naj pobude naslavljajo na pravilne naslove, kajti vodstva šol to niso. Nekateri ravnatelji se namreč zaradi izvajanja odlokov soočajo z grožnjami s kazenskimi ovadbami, to pa po njegovih besedah ni na mestu ter vnaša nepotreben nemir in dodatno delo. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pomnim
22. 03. 2021 17.39
Domet Kustecčeve je, da pred kamerami razpreda o tem kako superiorno šolanje na daljavo imamo v Sloveniji. Punca nima stika z realnostjo, kako naj potem kaj pametnega skup spravi.