Korona

Ravnateljica vrtca v Kamniku obvezno testiranje razume drugače

Kamnik, 02. 02. 2021 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
213

Prejšnji teden smo na družbenih omrežjih zasledili to sporočilo: "V vrtcu Antona Medveda ti plačajo, da se greš testirat." Mnoge je ta novica presenetila, komentatorji pa so se razvneli. Poiskali smo torej vrtec v Kamniku in njegovo ravnateljico Liano Cerar, ki je v četrtek vsem zaposlenim poslala to obvestilo: "Vodstvo vrtca je podalo predlog, da zaposleni, ki boste opravili testiranje, za to prejmete dodatno točko pri delovni uspešnosti."

Kot je povedala ravnateljica vrtca Antona Medveda Kamnik Liana Cerar, je bila šokirana, ko je videla odziv ljudi na spletu, ki so si njeno gesto razlagali popolnoma drugače, kot je želela. "Zdaj, ko živimo v malo čudnih časih, se vsak ravnatelj ali direktor javnega zavoda srečuje z rahlim uporom pri testiranju, ker to res ni naša redna aktivnost. Po prvem testiranju sem dobila od zaposlenih informacije, da čutijo nelagodje in strah, da imajo občutek, da je to treba, in tako naprej. Naš vodstveni tim sem zato povprašala, ali so naši zaposleni upravičeni do nagrade po kriteriju odnosa do dela."

Zadevo so proučili tudi s pravnega vidika in se odločili, da si vsi zaposleni zaslužijo dodatno točko na področju odnosa do dela in s tem minimalni dodatek k plači – zgolj nekaj evrov. "To je zelo, zelo nizek znesek, ampak gre za gesto, s katero pokažemo, da vidimo sočloveka, da vidimo, da nam je hudo ..." pojasnjujejo ravnateljica in dodaja, da se na ta način skuša vsaj malo oddolžiti za vse, kar se nam zdaj dogaja. A ko udarijo družbena omrežja, je škoda že narejena. Največkrat ne preverjajo ozadja. Da to gesto ravnateljice ni razumela kot podkupovanje ali plačilo za testiranje, potrdi tudi ena od vzgojiteljic.

"Ko sem izvedela za to, se mi je zdela lepa gesta, poleg tega je ravnateljica zelo topla oseba, zelo je ljubezniva in sočutna do nas," pove vzgojiteljica Tina.

Tako se je odločila ravnateljica, ki ima pred vhodom v vrtec napis: "Nikoli ni preveč lepih besed, dobrih ljudi, širokih nasmehov in toplih objemov." Z ministrstva za šolstvo pa prihajajo precej drugačni ukrepi za tiste, ki se ne bodo testirali. Petkova krožnica ravnateljem nalaga, da se sami odločijo, ali in kako bodo ukrepali: dali so jim možnost disciplinskega postopka z opominom, pisnega opozorila pred redno odpovedjo, redne odpovedi iz krivdnih razlogov, izredne odpovedi in odškodninske odgovornosti delavca.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, pove: "Zadnja okrožnica je precej agresivno izpostavljala dolžnost zaposlenih, da upoštevajo vse ukrepe varnosti pri delu, s čimer ne bi bilo nič narobe, hkrati pa ni to ministrstvo naredilo popolnoma nič za to, da bi poskrbeli za varnost vzgojiteljic v vrtcih in učiteljev v šoli ni namestilo prezračevalnih naprav in izmenjevalcev zraka, ki bi bili lahko zdaj že vsi nameščeni, kar izjemno zmanjšuje možnost za okužbo; vse evropske analize kažejo na to."

 V sindikatu se zavzemajo, da bi bila testiranja prostovoljna, ne obvezna. Prepričani so, da bi bila ta strategija učinkovitejša.

Smo pa v šolstvu že zasledili obvestila pred odpovedjo. V dopisu, za katerega je ravnateljica najela odvetnico, piše: "Ugotavljamo, da se niste udeležili obveznega testiranja, kar predstavlja kršitev delovnih obveznosti." Zaposleno so ponovno pozvali k testiranju, da bi se lahko vrnila na delo. Če se spet ne bi udeležila testiranja, bi to veljalo za kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, zaradi česar bi začeli postopek redne odpovedi iz krivdnega razloga.

Delavka na testiranje ni šla, zdaj je v bolniškem staležu. "Osebno se mi zdi ukrep nesorazmeren glede na prekršek, ampak verjetno bo naša pravna služba prišla na koncu do sklepa, da obstajajo zakonske podlage, da je mogoče iti tako daleč, da pride celo do odpovedi," pravi Štrukelj.

 Nocoj bomo v oddaji Preverjeno odgovorili tudi na nekaj pomislekov tistih, ki se ne želijo testirati. Razkrili pa bomo tudi, ali bo testiranje učiteljev v Savinjski dolini še naprej potekalo ob nedeljah.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ebik
09. 02. 2021 18.34
+2
Naj vas raje zanimajo dodatki pri plačah poslancev in vseh tesno povezanih vladnih ''prijateljev in stricev'' - tisto je šele kraja vašega (našega) denarja! Tako se dela že desetletja, še posebej aktualna vlada si ''izposoja'' naš denar v lastne žepe. V teh zgodbi nas moti par evrov, kaj pa milijoni, ki so jih pokradli in jih še kradejo, a to vas pa ne moti al kako?!
jezni janez
04. 02. 2021 17.43
Štruklja bi vprašal ali bi plača morala biti tudi prostovoljna?
veleumna2
03. 02. 2021 09.17
+3
Nas plačnike tega dodatka zanima koliko bodo dobile neto na trr za to testiranje. Po erar-ju razpolaga tale vrtec z ogromno količino denarja. Ker je to naš težko prislužen denar želimo vedeti koliko to nas stane!!! Trgovke in delavci ki delajo v proizvodnji niso dobili niti centa iz tega naslova.
zdrava.pamet
03. 02. 2021 08.10
+1
Sramota je , da sploh kdo reče, da je prisiljen, da se testira....neodgovorno do amena, ker ve da dela z otroci...res žalostno da opletate s to prisilo....
V SHESHELJ
03. 02. 2021 09.44
-2
Poslji mi mai.l dobis okroznico...pa si preberi...hurs paver
zdrava.pamet
03. 02. 2021 08.08
+3
OH UBOŽČKI, PRISILJENI STE, da se testirate, ker delate z otroci, namesto da bi sami dali pobudo za to, žalostno, da vas mora nekdo prisiliti, to kar bi vam pamet morala kazat....
V SHESHELJ
03. 02. 2021 09.45
+0
Najprej eno pol pa drugo...ne recte da ste prisiljeni ...pol pa vas mora prisiliti...bom poklicou Janso ce ti zrihta pojstlo zraven Kordeza...
Salomon
03. 02. 2021 08.06
+6
Svizec spet, jasno. Pol leta ne delajo, pa nimajo nič pripravljeno ? Ja, super. Točno se vidi, v katerih branžah ljudje hodijo v službo zaradi ugodnosti. Vse take neodgovorne lumpaste ravnatelje razrešit, naj pride kdo sposoben ( če ga najdejo, je drugo ). A država bo nameščala pregrade in urejala razpored v šoli ? Lenobe. Kdo pa mislijo, da je nam drugim to nameščal ? Izkoriščevalci sistema Ne bi se testirali, ne bi uredili razmer, ne bi namestili pregrad, ne bi nosili mask, ne bi se testirali ob vikendu, da lahko ljudje pripeljejo otroke v vrtec in šolo normalno z začetkom tedna... Kaj je tem ljudem ? Kakšna bolniška ? Delavsko knjižico vsem, pa da jih vidim
V SHESHELJ
03. 02. 2021 09.47
-2
Kaksnih razmer...poglej Srbijo, Bosno...vse zivi okuzbe padajo...Hrvaska pocasi vse odpira...dej ne govor traparij...ce si tok pameten in solan...kandidiraj za ravnatelja da vidim kaj bos naredu...al s kavca pa socialne pomoci komentiras tukaj?
V SHESHELJ
02. 02. 2021 21.58
-1
To kar je naredila ravnateljica kapo dol...ni pa cisto res ena stvar...ker dobro poznam stvari...stimulacija se obracuna glede na placo...in uzgojitelj ali cistilka ne bosta imela majhne razlike...bo kar precejsnja...tako da, kakor koli lepo da ima vsaj nekdo mozgane v tej nasi drzavida kaj za delavca postori...glede na to da smo v vrtcih in solah PRISILJENI na test!
zdrava.pamet
03. 02. 2021 08.04
+0
Sramota je , da sploh kdo reče, da je prisiljen, da se testira....neodgovorno do amena, ker ve da dela z otroci...res žalostno da opletate s to prisilo
V SHESHELJ
03. 02. 2021 09.42
-2
Halo...napisi mi svoj mai.l da ti posljem okroznico ministerstva...a mislis da smo v solah zaposleni ne solani kakor v zasebnem sektorju...kaj ti ni jasno?
veleumna2
03. 02. 2021 10.28
+1
Zakaj pa ne delate v zasebnem sektorju če je v JU tako hudo. Če ste dober delavec vas bo vsak privatnik vesel. PS: napiše se ministrstvo
jbtjbt
02. 02. 2021 21.55
-1
Simonca uci se od sokrajanke!!!!
Mark13
02. 02. 2021 21.49
+4
Samo malo! Država te lahko prišli, da plačuješ pavšal za ogrevanje tudi ko ni kurilne sezone, torej ne opravljajo storitve pa da plačuješ pri elektriki neko omrežnino, kot da si solastnik omrežja, ne morejo pa "prisliliti' da bi se tisti, ki delajo z otroci in starostniki testirali??? Adijo pamet, RES!
Geres
02. 02. 2021 21.25
-6
Drugače pa se javni sektor lahko spravi v red samo s konkurenco. Država naj za vsakega otroka, ne glede na to ali je v privatnem ali javnem vrtcu prispeva enak znesek subvencije.
V SHESHELJ
02. 02. 2021 21.59
+1
Ti si bolan...vsi imajo moznosti za drzavni vrtec...
Geres
02. 02. 2021 21.22
+8
Ah, klasika. Nočeš it delat ali se it testirati, pa greš malo na bolniško. V Sloveniji ni nič lažjega kot dobit bolniško tja do enega meseca - stres ipd. In ti delodajalec ne more nič. Fantastično...
Andrej Volaj
02. 02. 2021 21.21
-1
nepomembna novica
V SHESHELJ
02. 02. 2021 21.59
-1
Ne komentiraj...ocitno ti je prisla do zivega...hah
TistoPravo
02. 02. 2021 21.21
+3
A ceste zakaj je korona pršla? Ne veste še zmer ne veste. Zaradi privic, prejetih in tistih ki jih sejete po svetu, zaradi tega krivičnega sistema...in sedaj se misli, da se bo vse skupaj z krivicami na kvadrat rešilo...enim dodatke, drugim onemogočit kruh...kontra svet še bolj kontra kot je bil kdajkoli...ne bo se dobro končalo, pa se lahko trudite kakor se hočete..,
TistoPravo
02. 02. 2021 21.21
+3
A veste zakaj je korona pršla? Ne veste še zmer ne veste. Zaradi krivic..
ajnat1
02. 02. 2021 21.15
+2
Korona očitno ne vpliva na pljuča, ampak na možgane...
kwa.dugaja
02. 02. 2021 21.14
+8
lepa gesta ravnateljice. tisti ki raje tvegate odpoved kot greste na bris ste pa res prvo klasni norci. nikoli in nikdar ne boste uspeli s tožbo če to mislite. ker bris ni isto kot cepljenje - ta ne sme bit pogoj. bris pa ni invaziven postopek. in zato ni teorije da vam uspe, edini rezultat bo izguba službe. ne poslušajte norce ki vas pumpajo z neumnostmi. ko boste pristali na zavoduahko sanjate o njihovi pomoči ker to so hujskači ki blage veze nimajo.
Krepki 2
02. 02. 2021 21.24
-4
A si ti ok nikoli in nikdar ti nobeden v Sloveniji ne sme nekaj naredit pod prisilo in k temu spada tudi testiranje,vsi ki grozijo z odpovedjo če se ne boš šel testiratlahko kazensko odgovarjajo in vsak ki bo na ta način izgubil službo ima pravico tožit delodajalca in seveda bo tožbo zlahka dobil,tako da ne nasedajte provokatorjem,smo v svobodni demokratični državi čeprav se nekateri sedaj obnašajo drugače,ampak ko bo prišlo do tožbe se bo plošča obrnila tako da kar grozite z opovejo delovega razmeja lahko se zgodi da boste prav vi tisti ki boste ostali brez stolčka.
Ponent
02. 02. 2021 21.25
-1
Res? Na kaki pravni podlagi pa lahko dobiš odpoved, če odkloniš testiranje?
TistoPravo
02. 02. 2021 21.07
+1
A v kamnku pa ženske delo kažejo :)
akmt
02. 02. 2021 20.59
+9
Tudi jaz bi ta dodatek. Delam sicer v bolnici....
felix59 drugič
02. 02. 2021 20.44
-1
In kaj poreče banda lopovska ministrska na tole : Na naši šoli je prišel pamž v razred okužen , okužil je še učiteljuco in še nekaj otrok , mislim da štiri. DOL Z JANŠO !!!
OrodniK
02. 02. 2021 20.57
+7
Ja pa saj ZAHTEVATE da so šole odprte tudi v črnih regijah!?! Kaj se pol čudite? Prej ali slej se bo pojavila okužba ali pri katerem od otroka ali pri učiteljih... In rešitev? Vsakodnevno testiranje vseh otrok in zaposlenih? PIn to z zanesljicimi PCR testi? NEUMNOST!
Krepki 2
02. 02. 2021 21.28
-1
Ja in a to se prejšna leta ni dogajalo samo lani so bolnišnice pokale po šivih zaradi gripe razredi so bili prazni ali napol prazni,pa nobeden ni nobenemu grozil da je nekdo nekoga okužil. Šole je potrebno odpret ,prav tajko vse trgovine in gostilne življenje mora tečt naprej,v Italiji je spet vse odprto pa spomnite se kakšna drama je bila,tudi Avstrija vse odpira Hrvaška le Slovencelji so spet nekaj bolj pametni od otalih.
medvedJEkriv
02. 02. 2021 20.41
+8
Če bi bili vrtci profitni organ, bi verjetno drugače razmišljala.
gregggegg2
02. 02. 2021 20.36
+6
ti js povem da niso nc dobil... mam podatke da so z dodatki ucitlji prakticno isto pokasiral kot ravnatli, za nic dela