9°C
Podatki za dan: 18. 10. do 24.00
Oboleli
13,678
+537
+4.1%

Kriterije za razglasitev epidemije bi lahko presegli že v soboto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
30
Epidemiološki podatki kažejo, da se v državi hitro približujemo t.i. rdeči fazi, ki pomeni ponovno razglasitev epidemije in prinaša dodatno zaostritev ukrepov. Pogoja, da se vlada za to odloči, sta tako rekoč že skoraj izpolnjena. Na Inštitutu Jožefa Stefana ocenjujejo, da bomo kriterije za rdečo fazo presegli že v soboto.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:21

Iz 24UR: Na robu zmogljivosti

02:01

Iz 24UR: Še dve rdeči regiji

Maske na prostem so trenutno obvezne v rdečih regijah.
Maske na prostem so trenutno obvezne v rdečih regijah.FOTO: Miro Majcen

Po aktualnih podatkih trenutna 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev v Sloveniji znaša 258. Hospitaliziranih je 242 bolnikov s covid-19, 45 jih potrebuje zdravljenje na intenzivni negi. Kot kaže, je zdaj le še vprašanje časa, kdaj bo vlada aktivirala 1. paket ukrepov rdeče faze. Ta vključuje šolanje na daljavo za srednje šole in univerze, zaprtje trgovskih centrov in kulturnih ustanov in splošno prepoved verskih obredov ter porok z gosti povsod po državi in ne le v rdečih regijah. 

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina vlada čaka, da se premier Janez Janša vrne iz Bruslja, kjer poteka Vrh Evropske unije, nato pa se bo vlada posvetovala s strokovno skupino, kako naprej in kateri so naslednji ukrepi, so poročali v oddaji Svet na Kanalu A. 

Če se bo epidemiološka slika še slabšala, bo glede na vladni načrt za obvladovanje drugega vala epidemije nastopil 2. paket rdeče faze. Ta predvideva uvedbo šolanja na daljavo za vse učence, posebne slote za starejše, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje hotelov, splošno prepoved vseh javnih prireditev, zaprtje športnih objektov za amaterje za individualne športe in omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro. 

Zadnji paket ukrepov, ob znatnem poslabšanju epidemiološke slike, predvideva ponovno zaprtje gibanja med občinami, zaprtje vrtcev, zaustavitev javnega prometa, zaprtje meja, prepoved izhodov ter zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti. Za izpolnitev teh pogojev bi se moralo v bolnišnicah zdraviti že 360 pacientov, od tega 60 na intenzivni negi. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Inštitut Jožef Stefan: Kriterij za rdečo fazo ukrepov bo presežen že jutri

Na Institutu Jožefa Stefana, kjer pripravljajo projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji, v svojem poročilu navajajo, da je ocenjeno reprodukcijsko število R 2.05, ki je spet naraslo. To ne obeta nič dobrega, saj so številke že tako velike, opozarjajo. Nakazuje se, da ukrepi, ki jih je vlada uvedla 9. oktobra in katerih vpliv bi se že moral poznati, morda ne bodo uspeli niti kompenzirati posledic vse večjega preseganja kapacitet epidemiološkega zajezevanja, kaj šele, da bi uspeli zmanjšati R. 

Povprečje reprodukcijskega števila kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi s koronavirusom ( ne glede na to, ali je bil uvožen ali je bil okužen v Sloveniji). 

Razlogi, da R narašča, bi lahko iskali v začetku študijskega leta, ali pa recimo v jesenskem vremenu, ko se ljudje običajno dlje časa zadržujemo v zaprtih prostorih. Kaj se dogaja z reprodukcijskim številom in pri kateri vrednosti se bo ustalil, bo jasno v naslednjih dneh, dodajajo. Dokler pa se R ne bo ustalil, bo tudi negotovost podanih napovedi velika. Če bi današnje število pozitivnih testov (podatki bodo objavljeni jutri) manjše od 730, bo R nekoliko upadel, podvojitveni čas pa nekoliko narastel, sicer bo ravno obratno. 

Na IJS opozarjajo, da bo epidemija začela pojenjati, ko bo R manjši od 0,95. Trenutno je verjetnost, da srečate kužno osebo, že znatna, dodajajo. Ob tem predvidevajo, da bo kriterij za rdečo fazo ukrepov presežen že jutri. 

Na institutu sicer predpostavljajo, da bodo ukrepi, ki smo jih uvedli danes, dovolj učinkoviti in bodo uspeli spustiti R na 0,9, do takrat pa bo epidemija sledila trenutki dinamiki. 

V tem primeru se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo v območju od 200 do 1200 okoli trenutne povprečne vrednosti 651, ki bo sprva še naraščala do 22.10.in nato začela padati. Kot pa ugotavljajo, je smrtnost po starostnih skupinah v drugem valu glede na pozitivne teste manjša za približno 50 odstotkov kot v prvem valu spomladi. Kot predvidevajo, je tako zaradi boljšega zdravljenja. 

Pasica koronavirus oktober