Korona

Prekuženost v Sloveniji precej nizka, koronavirus naj bi prebolelo 66.000 ljudi

Ljubljana, 05. 05. 2020 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V., STA, Ti.Š.
Komentarji
800

Analiza rezultatov raziskave o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji še ni končana. Raziskava naj bi sicer pokazala na precej nizko prekuženost prebivalstva. S koronavirusom naj bi se okužil vsak 30. prebivalec oziroma 66.000 ljudi, kar predstavlja 45-krat višjo številko od doslej potrjenih okužb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Spreminjanje nakupovalnih navad
    09:21
    Iz 24UR ZVEČER: Spreminjanje nakupovalnih navad
  • Iz 24UR: Priprave na drugi val epidemije?
    04:03
    Iz 24UR: Priprave na drugi val epidemije?
  • Iz 24UR: Kdaj bodo znani uradni rezultati raziskave?
    04:24
    Iz 24UR: Kdaj bodo znani uradni rezultati raziskave?
  • Iz 24UR: Neuradni izsledki raziskave: prekuženost je nizka
    01:08
    Iz 24UR: Neuradni izsledki raziskave: prekuženost je nizka
  • Iz SVETA: Končana raziskava o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji
    01:03
    Iz SVETA: Končana raziskava o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji

 

Glavni vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci dejal, da analiza rezultatov nacionalne raziskave še ni končana. Danes popoldan se je z rezultati raziskave seznanila vlada, širši javnosti pa bodo rezultate in ugotovitve predstavili na jutrišnji novinarski konferenci.

Kacin je sicer prepričan, da bo raziskava zanimiva tako za Slovenijo kot v globalnem merilu, saj smo "prva država, ki jo je izvedla na tako celovit način, ki poleg testiranja na virus vključuje tudi celovito analizo krvi".

Šest novih okužb, ena smrtna žrtev

V Sloveniji smo v ponedeljek opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej skupno torej 1445. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 56 bolnikov, od tega jih je 17 potrebovalo intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98, je objavila vlada. Iz bolnišnic pa so odpustili tri bolnike, doslej tako že 244.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Doslej so skupaj opravili 57.474 testiranj. Med 1445 pozitivnimi je 637 moških in 808 žensk.

Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je med zdravstvenimi delavci in sodelavci okužba potrjena pri 300 osebah. V domovih starejših občanov so okužbo potrdili pri 453 osebah, od teh je 319 oskrbovancev.

Štiri od šestih v ponedeljek potrjenih okužb so v Domu starejših občanov Ljutomer, kjer so v ponedeljek odvzeli 57 brisov. Eden je ozdravel.

Nove primere okužbe s koronavirusom so v ponedeljek tako potrdili v treh občinah. Največ so jih potrdili v Ljutomeru - štiri primere, po eno okužbo pa v Lendavi in Rogatcu. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Več kot 100 okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 17 bolnikov s covidom-19. Intenzivno zdravljenje potrebuje sedem oseb, štirje so intubirani. Stanje tako ostaja enako kot v ponedeljek, so pojasnili v osrednji slovenski bolnišnici.

Prav tako se stanje ni spremenilo v Klinik Golnik, kjer zdravljenje potrebuje deset bolnikov. Od teh sta bila dva hospitalizirana na intenzivnem oddelku.

V UKC Maribor pa je bilo v ponedeljek do polnoči hospitaliziranih 25 bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa je bilo sedem oseb. Doslej so iz mariborskega kliničnega centra odpustili 73 bolnikov.

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 412 okuženih z novim koronavirusom, 303 iz savinjske, 186 iz pomurske, 149 iz jugovzhodne Slovenije, 124 iz podravske, 84 iz gorenjske, 51 iz koroške, 34 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Dvanajst obolelih je tujih državljanov, še poroča NIJZ.

V Sloveniji precej nizka prekuženost

V raziskavo o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji, ki se je začela 20. aprila, so vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa.

Po podatkih, ki jih navaja TV Slovenija, je prekuženost s koronavirusom precej nizka. Z virusom naj bi se okužil vsak 30. prebivalec, to pa pomeni okoli 66.000 okuženih oseb v Sloveniji, oziroma 45-krat več od doslej potrjenih okužb.

Po do zdaj objavljenih podatkih so v raziskavi na podlagi odvzetih brisov namreč dokazali eno novo okužbo, in sicer 25. aprila. Eni osebi, pri kateri je bil test v raziskavi pozitiven, pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.

V Sloveniji naj bi bila prekuženost precej nizka. V ponedeljek so sicer zabeležili šest pozitivnih in eno smrtno žrtev s covidom-19. Doslej je za posledicami okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji skupaj tako umrlo 98 ljudi.
V Sloveniji naj bi bila prekuženost precej nizka. V ponedeljek so sicer zabeležili šest pozitivnih in eno smrtno žrtev s covidom-19. Doslej je za posledicami okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji skupaj tako umrlo 98 ljudi. FOTO: Shutterstock

Od rezultatov raziskave pa bo odvisno, kakšni bodo nadaljnji koraki pri rahljanju ukrepov na različnih področjih, tako na vzgojno-izobraževalnem kot tudi športnem področju in pri gospodarskih dejavnostih, je napovedal Kacin.

Natančna analiza raziskave bo v veliki meri vplivala tudi na usodo vrtcev in šol. Ker se bo danes z rezultati najprej seznanila vlada, Kacin pričakuje, da bo dala jasne usmeritve ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport glede vprašanj, ki se porajajo ob napovedovanem vnovičnem odpiranju vzgojno-izobraževalnih ustanov z 18. majem. Ukrepe po njegovih besedah pripravljajo, pri tem se na eni strani povezuje stroka in na drugi NIJZ, ki "zahteva določene standarde pri organizaciji varovanja otrok in pouka".

Seja vlade, na kateri so se med drugim seznanili z rezultati Nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19, se je začela ob 17. uri v kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Vlada se je na današnji seji seznanila tudi s prvimi analitičnimi ocenami raziskave. Rezultate raziskave bo vlada predstavila jutri.

Dialog vključuje tudi sindikate, ki po Kacinovih navedbah zahtevajo, da so vsi udeleženci v vzgojno-izobraževalnem procesu varni pri opravljanju svoje dejavnosti. Kot je napovedal, bo o ukrepih na tem področju v enem od prihodnjih dni spregovorila pristojna ministrica Simona Kustec, ki bi lahko kaj več povedala tudi o sproščanju posamičnih športnih panog.

"Pričakujemo, da bo v kratkem, morda že danes, dosežen dogovor med direktoratom za šport na pristojnem ministrstvu in NIJZ," je dopoldne povedal Kacin. Kot je dodal, si pristojna ministrica želi, da bi bili dogovori o posamičnih športnih panogah doseženi v najkrajšem možnem času, niso pa "še tako daleč". Pogovarjajo se tudi o kolektivnih športih in o tem, kakšna naj bo razdalja. Po Kacinovih besedah se tudi v drugih državah že govori o morebitnih datumih, ko naj bi se nadaljevala ligaška tekmovanja.

Vlada bo danes zasedala tudi na temo vnovičnega zagona nenujne zobozdravstvene dejavnosti, h kateri pozivajo zobozdravniki. "Priprave na zagon tečejo že nekaj časa," je povedal Kacin. Pri tem je opozoril, da je tako bolnika kot zobozdravnika in drugo osebje treba v pogojih epidemije zaščititi dodatno in drugače kot doslej.

Glede ponovnega odpiranja avtošol in njihove povezanosti z javnim prometom, pa je Kacin pojasnil, da so tudi na tem področju pravila že začrtana, čakajo pa na soglasje NIJZ. Pristojni minister Jernej Vrtovec si po njegovih besedah prizadeva, da bi javni promet stekel že prihodnji teden. V kratkem času bi lahko sprostili tudi dejavnost avtošol, kjer je sicer, kot je dejal vladni govorec, treba prav tako spoštovati ukrepe.

Krek: Navodil se moramo držati kljub sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije

Novookuženi s koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb in ne iz splošne populacije, tako da podatki o epidemiji vlivajo optimizem, meni novi direktor NIJZ Milan Krek. Glede na to se po njegovih besedah ukrepi za zajezitev epidemije lahko počasi sproščajo, ki pa jih bo treba ob poslabšanju razmer takoj zaostriti.

Ukrepi se po Krekovih zagotovilih ne sproščajo prezgodaj, ker je število okuženih v državi nizko.
Ukrepi se po Krekovih zagotovilih ne sproščajo prezgodaj, ker je število okuženih v državi nizko. FOTO: Bobo

Ukrepi se po Krekovih zagotovilih ne sproščajo prezgodaj, ker je število okuženih v državi nizko. "Navaditi pa se moramo živeti tako, da se ne bomo okužili in da okuženi ne okužuje naprej. Treba je torej nositi masko, paziti na razdaljo in se ne zadrževati v večjih skupinah," je dejal novinarjem po današnji videokonferenci. "Če se bomo držali navodil, virus ne more preskakovati med ljudmi in lahko normalno funkcioniramo," je poudaril.

Do odločitve o nadaljnjih sprostitvah ukrepov želijo na inštitutu sicer počakati približno 14 dni, da bi videli rezultate dozdajšnjega sproščanja. Če bi se razmere poslabšale, bi ukrepe namreč znova zaostrili. Če se prebivalci ne bodo držali navodil, se val epidemije lahko znova sproži, je posvaril. Epidemija namreč še ni obvladana in skoraj v vsaki epidemiji prvemu sledi drugi val, je dejal.

Zdaj se tako pripravljajo na drugi val. "Ne želimo, da nas jeseni preseneti," je povedal. Upa, da bo tudi drugi val zahteval čim manj žrtev in čim manj obremenil javno zdravstvo.

Glede vprašanja o vnovičnem odpiranju vrtcev pa je povedal, da priprava ukrepov poteka v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Inštitut zagovarja strokovne ukrepe, ki niso preuranjeni.

Krek sicer ob začetku vodenja inštituta meni, da morajo biti odločitve inštituta strokovne in v dobro ljudi. Sloneti morajo na strokovnih dokazih in sistemu dobre prakse, je dejal na videokonferenci. Nekaterim področjem, kot so starostniki in okolje, pa bodo namenili več pozornosti. Glede na to se bodo morali nenehno prilagajati tudi v organizacijskem pogledu, je napovedal.

Pasica za 24UR
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (800)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
06. 05. 2020 16.32
+1
štirinajst dni že malo močneje prdim, ali je to znak na okužbo
provni
06. 05. 2020 15.16
+5
Oćitno je bilo premalo okuženih tako, da prekuženosti nimamo. Zanimivo. Do zdaj so pa vrteli, da treba preprečiti okužbe.
genir
06. 05. 2020 11.43
+0
Kako ste vsi pametni, a ste to od nasih politikov nalezli?
simeoni
06. 05. 2020 10.04
+12
Prekuženosti ni in ne more biti, če je vlada vse zablokirala in zaprla za štiri stene.A sedaj ste pa spet pametni, kako ljudstvo prekužiti. Ne veste, kaj bi spet ušpičili, da bi narod spet okužili in prekužili. Vsi pametni na koncu izpadejo ... Več jih je pri koritu z mešanjem štren,slabši so rezultati in velika škoda je narejena.
KavčStrokovnjak
06. 05. 2020 08.29
+22
Na Studiu City sem slišal, da je samo 10 ljudi v SLO umrlo v bolnišnici. Vsi ostali v domovih za ostarele. Torej so ukrepi države popolnoma neustrezni. Namesto, da bi se zaščitilo ranljive (70.let+) in prekužilo ostalo prebivalstvo, so nas zaprli kot pse in s svojimi ukrepi povzročili več škode kot koristi.
spam1
06. 05. 2020 08.59
-2
Korist je ta, da več 1000 ljudi ni umrlo. Kakšna je pa škoda?
simeoni
06. 05. 2020 10.06
+1
Krek je izračunal po svoji matematiki, da bi moralo v Sloveniji umreti najmanj 90 000 ljudi zaradi virusa. Halo !!!!
spam1
05. 05. 2020 21.59
-9
Tisti, ki se vam ukrepi zdijo pretirani, se malo ZAMISLITE nad seboj. To, da je malo okuženih in malo smrtnih žrtev pri nas, je rezultat edino tega, da so ukrepi bili USPEŠNI. Logika, da je vsa stvar prenapihnjena, ne vzdrži tehtne presoje, saj imamo podatke iz DRUGIH držav, kjer bolnišnice še vedno pokajo po šivih, mrtvih je pa toliko, da nimajo kam z njimi. Vaša logika, da to, da imamo nizko stopnjo okuženosti, pomeni, da so ukrepi nepotrebni, je obsojanja vredna. Pfuj! To je tako, kot da bi na semaforjih ukinili rdeče luči na vseh križiščih, na katerih ni veliko prometnih nesreč. Pa po tej isti logiki je najbolje, da otrokom dovolimo strelno orožje, saj od tega pri nas ni še nihče umrl! Dajte se malo vzeti v roke, no.
Evforija
06. 05. 2020 08.29
+8
Ti bo nas potem za vecne case zaprl v domove? Virus se dolgo ne bo izvenel. Ce gospodarstvo ne bo delalo, nas bo laj drugega pobralo, ne virilus! V postev pridejo le.masle, razkuzevanje rok, varnostna razdalja pa zame ni opcija, ker potem kup stvari ne more funkcionirati. Javni prevoz, na primer, ze ne. Pa cisto nezivljensjki ukrepi so v trgovinah z oblacili in knjiznicah. Pa vse otroke v sole in vrtce, da se poveca prekuzenost med nerizicnimi osebami.
spam1
06. 05. 2020 08.58
-1
Zaenkrat sploh še ni dokazov, da se ustvari imunost, tako da je to s prekuženostjo tudi velika neznanka. Šole in vrtci so kar tvegani, glede na to, da je praktično zagotovljen prenos na starše in večinoma tudi na stare starše. Gospodarstvo je pomembno, se strinjam, a življenja so na prvem mestu. Še enkrat poudarjam, ne podcenjujmo virusa, samo zato, ker smo se mu (začasno!) uspeli izogniti! Samo vprašanje časa je, kdaj se spet pojavi, ko se odpro meje.
Zentrum
06. 05. 2020 12.21
+0
Po tvoji logiki je bi bilo najbolje, da zapremo vse za vse večne čase in ostanemo zaprti za štirimi zidovi. Če ti in tvoji somišljeniki želite tako živeti, izvolite, zaklenite se v stanovanja in zavrzite ključ. Tega vam noben ne brani. Da pa si TI jemlješ pravico diktirati drugim, kako naj živijo, ker se TI bojiš kašlja in vročine, pa je egoistično in primitivno.
Pepe Bolcev
05. 05. 2020 21.59
+2
Sosed ja ti citiras svetovne strokovnjake! Bravo! Lahko se imena teh svetovnih strokovnjakov pripopas... al to raje ne???
Uporabnik458403
05. 05. 2020 21.56
+1
Tonin na KNJF napovedal, da bo vlada sprejela že večkrat napovedano obsežno poročilo o nabavi zaščitne vlade. Razkril je, da je bila povprečna cena nabave FFP2 maske v času Šarčeve vlade 4,64 evrov, v času Janševe vlade pa 3,40......... VSAK NORMALEN CLOVEK VE, KDO JE VOJNI DOBICKAR!!!!!!!!!!!!!!!!! Sarec ni samo za 1.2eur na FFP2masko bolj koruptivem ampak se za cenejso nabavo in prevoz v normalnih casih........
Alojz69
05. 05. 2020 21.54
+12
Kako da ta virus ne napada politikov in novinarjev
Pepe Bolcev
05. 05. 2020 21.53
+1
Sosed. Ena stevilka samo zate. V italiji je smrtnost za 40% visja kot v enakem obdobju lani.
Pepe Bolcev
05. 05. 2020 21.51
+0
fedely... ja dejmo ukinit semaforje tam kjer v kriziscih ni nesrec. Ocitno niso potrebni.
spam1
05. 05. 2020 21.52
+0
magura
05. 05. 2020 21.49
+11
..v Franciji pa odkrili modela,ki je že lani prebolel pljučnico povzročeno z korono,...
Feedly
05. 05. 2020 21.46
+20
Cirka 100 umrlih na 66.000 okuženih? Torej je smrtnost ~0,15 %. Tako kot pri gripi?
MojsterSplinter
05. 05. 2020 21.54
-4
Prehitro sklepaš. Raziskava je potekala na PREŽIVELIH osebah. Teoretično bi lahko bilo tudi precej mrtvih, ki jih raziskava seveda ne bi zajela, ker so pač že mrtvi. (Govorim teoretično, surovih podatkov in metodologije še nisem videl.)
Uporabnik479666
05. 05. 2020 21.59
+0
Feedly...ne gre tako...preveč je dodatnih faktorjev trenutno še...lahko bomo naslednje leto ali mogoce celo kasneje imeli približno smrtnost v %, pa še ta ne bo čisto realna. Kot drugo, treba gledat cel svet, ne samo Slovenijo.
Sosed Sosedov
05. 05. 2020 21.41
+13
Miha325: samo se dve stevilki samo zate: 96 mrtvih in 300.000 ljudi na cakanju za delo. Hmmmm, v tvojih kriminalkah na A kanalu ( une k si od 1996 gledal ene 76krat ) temu mensezdi recejo overkill
spam1
05. 05. 2020 21.43
-11
96 mrtvih se ne bo nikoli vrnilo na delo ali kamorkoli drugam. 300.000 ljudi bo živelo naprej.
Uji5
05. 05. 2020 21.48
+17
No, bodimo realni, precej velik % teh 96 mrtvih pri nas ni delalo, niti prav veliko hodilo kamorkoli, glede na to, da so bili stari nad 80 let in povečini zelo bolni oz. po domovih za ostarele. Je žalostno, ampak roko na srce, bi bila za njih lahko usodna tudi navadna gripa
Zentrum
05. 05. 2020 21.48
+10
Tudi tistih 163, ki jih je lani umrlo za gripo, ne. Kje si bil takrat? Zakaj si nisi umival roke? Zakaj nisi kričal po ukrepih?
Dmg. 0
05. 05. 2020 21.50
+9
teh 300000 ma še vsak po 1-2 otroka brez prihodnosti,pa tebi je to verjetno tk čist mimo ,ker jih nimaš .Čakaš pa konc mesca verjetno kej od penzije od ta starih a ne?
Dmg. 0
05. 05. 2020 21.51
+2
spam1
05. 05. 2020 21.55
-5
Smrtnost pri gripi je 35-50x nižja od covid-19, prav tako je nižja kužnost, zato tako drastični ukrepi za gripo niso smiselni.
Zentrum
05. 05. 2020 21.57
+3
163 mrtvih se ne bo nikoli vrnilo na delo ali kamorkoli drugam.
Sosed Sosedov
05. 05. 2020 21.40
+9
Miha325: si pa uporabil enako stevilo zmerljivk kot jaz citiral svetovnih strokovnjakov. Kaj je bilo res, bova oba zvedela cez nekaj casa. Mogoce bo meni nekoc nerodno za moja stalisca, tebi bi moralo biti pa ze danes zaradi tvojega primitivizma
Zentrum
05. 05. 2020 21.34
+29
In ko se bodo Švedi septembra in oktobra lepo šetali naokrog, bomo mi spet poslušali "ZAPRITE ŠOLE IN VRTCE!!!!!" naših mladih mamic in očkov. Jupi.
spam1
05. 05. 2020 21.38
-14
Bi rajši hodil od enega pogreba do drugega?
Zentrum
05. 05. 2020 21.41
+11
Ja, ker vsak okuženi na koncu umre. Brihta.
spam1
05. 05. 2020 21.43
-7
Zentrum
05. 05. 2020 21.47
+9
Za gripo vsako leto umre 650 tisoč ljudi. To pa zate ni veliko ali kaj?
ManBoy
05. 05. 2020 21.49
+6
Veliko jih umre vsak dan. Samo do sedaj tega nisi vedel.
Zentrum
05. 05. 2020 21.49
+6
Ja kako bi pa vedel, če ni bilo na prvi strani 24ur?
spam1
05. 05. 2020 21.58
-2
Kdo pravi, da ni veliko? Ampak v dveh mesecih jih je zaradi covid umrlo 300 tisoč KLJUB zelo strogim ukrepom. V Italiji je umrlo desettisoče ljudi odkar so uvedli karanteno, brez bi bila številka mnogo, MNOGO višja.
Frel
05. 05. 2020 21.33
-36
Kaj premalo prekuzeni? Se to je absolutno prevec, rahraljne ukrepov klice po katastrofi. Takoj vse zapret, izhode iz hise omejiti na res najnujnejse (trgovina dokler res ne manjka 50 % zivilskih stvari to ni!) Pa bo mitlr in do cepiva se nima da se zapusti hisa. Pa ce traja do 2025 pa naj traja. Okrog kamor jaz zivim se obnasajo kot da korona ne obstaja. Prosto spregahanje, polne trgovine, itd. Skratka mnogo premili ukrepi katere pa so se rahrljat zaceli. To bo se katastrofa.
Zentrum
05. 05. 2020 21.35
+37
Dmg. 0
05. 05. 2020 21.41
+13
Na kolk cajta pa se pr tebi pojavljajo napadi panike ?
magura
05. 05. 2020 21.46
+6
...verjetno so prisotni nonstop - ker so tako rekli na poptv,rtv,...
Sosed Sosedov
05. 05. 2020 21.31
+6
OffGuardian: Sedem korakov od pandemije do totalitarizma
Vangaro Design
05. 05. 2020 21.31
+1
Sosed Sosedov
05. 05. 2020 21.30
+6
V Švici se je za krajši delovni čas prijavilo že 1,85 milijona ljudi ali več kot tretjina vseh zaposlenih. Gospodarski stroški so za obdobje od marca do junija ocenjeni na 32 milijard švicarskih frankov.
MojsterSplinter
05. 05. 2020 21.55
+2
Pride pa gre. Za dnarjem pa res naumo jokal.