Korona

'Razkritja glede nakupov zaščitne opreme zahtevajo takojšnje ukrepanje'

Ljubljana, 24. 04. 2020 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Včerajšnja razkritja o pritiskih in vmešavanju politike v posle za dobavo zaščitne opreme odmevajo. V TI Slovenia pozivajo organe, da nemudoma preverijo postopke nakupov zaščitne in druge medicinske opreme za spopadanje z epidemijo covid-19: "Primer nakupov zaščitne opreme jasno kaže, da v kriznih razmerah država nima razvitih ustreznih mehanizmov za izvedbo nakupov, ki so nujno potrebni. Zdi se, da se ponavlja zgodba z nakupom žične ograje."

Poročali smo že o številnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme v Sloveniji. Včeraj pa so v oddaji Tarča razkrili pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in respiratorjev družbe Geneplanet. Razkrili so tudi pritiske politikov, kot sta Marjan Podobnik in Lojze Peterle, za posle nekaterih manjših podjetij. Vse pritiske vpleteni zanikajo. 

V Transparency International (TI) Slovenia pozivajo vse pristojne organe, da nemudoma preverijo postopke nakupov zaščitne in druge medicinske opreme za spoprijemanje z epidemijo covid-19. "Razkritja oddaje Tarča, pa tudi številna druga medijska poročila v zadnjih tednih, vzbujajo toliko dvomov o smotrnosti in pravilnosti porabe javnih sredstev, da je nujno te dvome čimprej razjasniti," opozarja dr. Alma Sedlar, predsednica TI Slovenia.

'Razkritja glede nakupov zaščitne opreme zahtevajo takojšnje ukrepanje'

"Primer nakupov zaščitne opreme jasno kaže, da v kriznih razmerah država nima razvitih ustreznih mehanizmov za izvedbo nakupov, ki so nujno potrebni. Zdi se, da se ponavlja zgodba z nakupom žične ograje, kar je v oddaji nakazal tudi uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve. Prenašanje odgovornosti na organe, ki nimajo izkušenj ali kadrov, ustanavljanje ad-hoc skupin, angažiranje pro bono svetovalcev in podobni pristopi nevarno povečujejo tveganja za korupcijo. Brez ustaljenih postopkov je možnost neetičnih vplivov in neformalnih pritiskov visoka, kar se je, glede na pričevanja in razkrite dokumente, zgodilo tudi tokrat," je poudarila dr. Alma Sedlar

TI Slovenia pričakuje, da bodo pristojni v najkrajšem času po normalizaciji razmer vzpostavili standarde za nakupe v času nujnih razmer, da se tovrstne zgodbe v prihodnje ne bodo ponavljale. "Skrbno ravnanje z javnimi sredstvi v času kriz rešuje življenja. Če gre denar zaradi morebitnih osebnih interesov odločevalcev dobaviteljem, ki opreme ne dobavijo, ta ni ustrezne kakovosti ali pa se jo preplača, lahko to ogroža zdravje in varnost ljudi, česar si v sedanjih kriznih razmerah nikakor ne bi smeli privoščiti," je še dodala dr. Alma Sedlar.

Pozvali so  tudi k ustrezni zaščiti žvižgačev, saj je ob primerih nepravilnosti pri porabi javnih sredstev njihova vloga ključna za odkrivanje teh. Rok za prenos Direktive o zaščiti žvižgačev teče, sumi nepravilnosti pa nas stalno opozarjajo, da je treba zaščito ob prenosu urediti celostno in po najvišjih standardih. 

Židan zaradi razkritij meni, da bi vlada morala privoliti v predčasne volitve

Na razkritje se je že odzval del opozicije. Marjan Šarec je izrazil prepričanje, da je za sporne poteze vedel tudi vrh vlade. Kot je dejal, imajo informacije, da je zaščitna oprema ves čas prihajala, zato po njegovih besedah ne drži, da velikih pošiljk ni bilo. "Imam občutek, da se je skušalo ustvariti vtis še večjega pomanjkanja," je dejal.

Po Židanovem mnenju pa so vse nepravilnosti v zvezi z zaščitno opremo vredne interpelacije celotne vlade. "To spominja na orožarsko afero pred 30 leti," je dejal.  Najbolj moralno bi bilo, da vlada privoli v predčasne volitve, da lahko sestavijo DZ z večjo kredibilnostjo, je dodal. Opozicijo je ob tem pozval, naj izkoristi vsa sredstva. Kot je zapisal na Twitterju: "Razkritja koruptivnih poslov, pritiskov in groženj ob nabavi zaščitne opreme, kot jih Slovenija še ni videla. To ni odgovornost enega ministra. To je način delovanja in odgovornost te vlade. Zaradi tega pozivamo vlado, da odstopi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmgrr
25. 04. 2020 12.41
+0
SPLOH ŠE NE VEMO, KAJ JE RES IN KAJ NE! SAMO PR ENGA DRŽAVNEGA USLUŽBENCA IN NJEGOVEGA PRIJATELJA. IN SEVEDA VELIK POMP NOVINARJEV, KI SO ŽE NAPISALI SODBO. ČE SMO ŽE V DEMOKRACIJI (KAR NOVINARJI RADI POVDARJAJO), DAJMO NA TEHNICO OBE STRANI. TO PA SEVEDA ZA NOVINARJE NI ZANIMIVO (pa upam, da spet kdo od srbnikov turškega POP ne bo natiplal negativnih ocen pod komentar, ki je kritičen do dela nekaterih novinarjev) SPLOH NE OPAZIMO, DA NOVINARJI ŽELIJO KREIRAT JAVNO MNENJE IN VZDUŠJE V DRŽAVI. AMPAK NEGATIVNO :( A JE ALI BO KDO ODGOVARJAL ZA TO? NE! POTEM VSI PONIKNEJO IN SE SKRIJEJO, ŠE JAJC ZA OPRAVIČILO NIMAJO :)
Milan Oni?
24. 04. 2020 21.44
-3
Kakšno ukrepanje pa je potem potrebno za leve vlade, tam so zginile, ne samo milijarde, našega denarja ampak tudi ljudje, drugega razmišljanja, ja, v prejšnjem sistemu! Pa še kar......!
komel123
24. 04. 2020 20.38
-3
Zakaj moramo plačevati RTV naročnino, da nas potem posiljujejo z enostranskimi ideološkimi prispevki? PopTv dela brez naročnin in z nič več reklamami kot javni zavod.
minkica91
24. 04. 2020 18.20
+0
SD mafija hoče to vlado in mandatarja vreči, samo to so, sektaši, primitivci in hinavci. Seveda imajo za sabo še vso drugo mafijo to je medije, kjer eni in isti pobarvani in plastik fantastik ljudi prepričujejo, da je vlada delala nezakonito. Če bi te sd-jevce postavili tja kamor spadajo, pred sodišča in bi morali odgovarjati,kot mi navadni ljudje bi imela sodišča še 100 let kaj početi. Tako pa preganjajo samo nas za navadne prekrške, pa seveda tiste, ki niso po volji SD in drugim levičarjem. Tudi brez dokazov jih obsojajo.
jodr
24. 04. 2020 16.42
+1
Levaki, sem dregnil v osje gnezdo. Tokrat niste zraven in ne bo denarja, maske so šle mimo vas. Saj ste obogateli v TEŠ6, pa v pralnici iranske miljarde, pa v Stožicah, zalomilo se vam je pa pri 2. tiru in 2. karavanški cevi. Vsemu pride enkrat konec.
vinogradnik33
24. 04. 2020 17.13
+8
Sektaši so že na okopih , že branijo svoje skiminalizirane in koruptivne velikaše sekte SDS , prisklednike in to skorumpirano vlado ! Že ponižujejo , zmerjajo in pljujejo po tistih , ki si “ drznejo “ povedati resnico ! Vizjak je prodal Slovenske železarne Rusom za žlico tople vode ( že naslednje leto so imeli dobiček !) , zanj pa je bil to posel stoletja ( morda zaradi kakšnih provizij ? ) , ta isti Vizjak in Janša sta dala žegen za izgradnjo največjega spomenika laži in korupcije TEŠ 6 !
sovrazimbelcke
24. 04. 2020 18.15
-1
Milan Oni?
24. 04. 2020 21.48
-1
Joj kak boli, ko nekje 25 let približno polne pipice usahnejo, pa se začne pošteno! Vem, da je hudo! Saj bo! Delati bo treba začeti!
puntova
24. 04. 2020 16.30
+2
Veliki spopad SD Mafije pod vodstvom Židana z min. Počivalškom. SD Mafija je zelo močna, če sam pogledamo, da lahko Židan izjavi, da se naj njega pokliče koga se bo sprejelo v Ptujsko bolnišnico in to naredi svojim rojakom Ptujčanom. Sprevrženi Slak o tem molči, Zakaj; ker je del te Mafije. Potrjeno.
resnicaosvobaja
24. 04. 2020 16.11
+2
Neumno je iti na soočenje ministroma, če je vse dokumentirano in poimenovano z imeni ...naj samo kimata ali pa samo lažeta ?
minkica91
24. 04. 2020 15.34
+1
če je vlada pametna, naj ukine ta rtv, pa bo vsem prav, nam ko ne bo treba plačevat naročnino in poslušat teh levičarjev, ki samo blatijo narod in se lažejo, podtikajo in hujskajo. Res to bi bila dobra poteza.
minkica91
24. 04. 2020 15.16
+3
zakaj ne ti brhki novinarji enkrat vprašajo kdo je ukradel denar od TEŠ 6, pa od bank, pa od drugih državnih podjetij. Od teh kraj niti mask nismo dobili, skratka smo ga morali šenkati tem, ki so nas okrog prinesli in nas oguljofali.
anakondabox
24. 04. 2020 15.14
Butale na štartu; #zdaaj!
minkica91
24. 04. 2020 15.14
+7
novinarji se pa bojijo za svoje previlegije, 2200 jih je na RTV, le kaj počnejo, aja čula rekla, kazala, pa lepotne operacije, pa ostalo nič od nič, po domače nikoli nič. Naj se ukine tak zavod, pa bo vsem prav.
minkica91
24. 04. 2020 15.11
+5
toliko kot so pokradli levičarji, posebej SD, ni še nihče, saj so bili oni na oblasti, ko so pokradli miljardo v TEŠ 6, pa 4 miljarde v bankah, da o drugih državnih podjetjih ne govorim. Kje je denar, kje so pa ti kriminalci, da jih država zapre. Ali so posebna kasta ali kaj.
trnavac
25. 04. 2020 12.18
anakondabox
24. 04. 2020 15.05
+3
Tarča je edina oddaja, ki ne dopušča frazeologije in govorjenja kar tja v en dan. Učite se od njih, kaj je to raziskovalno novinarstvo. Rezultati in argumenti iz prve roke. Kaj porečete na to? Seveda nič! Izgovorite se in v oddajo raje ne pridete, kajne g. Tonin in g. Počivalšek. Samo na to še čakam , kdaj bo IJJ to oddajo prepovedal, češ da klatijo neumnosti. #potem se bo zgodila ulica; čas je že
giler
24. 04. 2020 14.36
+4
to je še drobiž v primerjavi z državnimi poroštvi, ki so predvideni. Spet bo 5 milijardna dokapitalizacij bank, dobitniki posojil pa izgubijo spomin. Volitev pa nebo saj se zavedajo, da 2/3 poslancev nebo izvoljena kakor tudi stranke trenutne koalicije razen sds ne bo več v parlamentu.
Hock
24. 04. 2020 12.59
+8
Ne samo odstop, VRAČILO NAKRADENEGA !!!
komarec
24. 04. 2020 13.43
+4
ale999
24. 04. 2020 12.41
+7
Bolano na levi in desni, vse skupaj, korona njim je stopilo v glavo, bogi reveži...
mackon08
24. 04. 2020 12.19
+6
Jaz pa mislim, da če ne bi bilo afere z maslkami pa še katere,bi človek mislil, da je z vlado nekaj hudo narobe. Pa to.
simbol
24. 04. 2020 12.07
+18
Jaz sem Ivan Gale! #Upor2020
Majerca
24. 04. 2020 12.06
-15
Malo nazaj poglejte razne TV dnevnike, koliko gneva se je zlilo nad vlado, ker ni bilo dovolj zaščitne opreme. Zdaj to je, sledi interpelacija! In če berem spodnje komentarje, me je groza.
komarec
24. 04. 2020 12.43
+12
Majerca
24. 04. 2020 15.15
-1
mayjjya
24. 04. 2020 11.44
+30
afera Patrija--- afera zaščitne opreme. Kdor tega ni predvidel je butalec al pa zaslepljena ovca
nostalgik
24. 04. 2020 13.52
+7
Pozabil si prodaja orožja 91- PATRIJA -JANŠA