Korona

Razkuževanje blokov: NIJZ predlaga spremembo, vlada vztraja pri odloku

Ljubljana, 11. 05. 2020 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
159

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb je v veljavi že od konca marca. O njegovi smiselnosti se krešejo mnenja. Na NIJZ so že ob sprejemu dejali, da gre za neučinkovit ukrep, zdaj pa so tudi vladi predlagali, da se odlok spremeni iz razkuževanja v čiščenje. Tudi v Združenju upravnikov nepremičnin predlagajo vsaj omilitev ukrepa, če že ne njegove odprave.

Od konca marca velja odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb dvakrat na dan. Že ob uvedbi ukrepa so bila mnenja o njegovi smiselnosti deljena. Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ) so takrat dejali, da gre za neučinkovit ukrep, ki ne more bistveno zmanjšati števila okužb. Direktor Klinike Golnik dr. Aleš Rozman se z njihovim mnenjem ni strinjal. "Razlika je med tem, ali se okužena oseba dotakne tega gumba in virus na njem ostane tri dni in tem, če se to vsakih nekaj ur prebriše."  V prvem primeru se namreč lahko okuži množica ljudi, v primeru, ko se razkužuje stavba, pa je to bistveno manj mogoče, je takrat poudaril.

Danes, mesec in pol kasneje, ukrep še vedno velja, čeprav so nam na NIJZ pojasnili, da so vladi predlagali, da se odlok smiselno spremeni iz razkuževanja večstanovanjskih stavb v čiščenje večstanovanjskih stavb, a ostaja odlok vlade nespremenjen. Tudi direktor Združenja upravnikov nepremičnin Boštjan Udovič pravi, da so na podlagi številnih pripomb članov in etažnih lastnikov pristojnim institucijam predvsem ministrstvu za zdravje že v aprilu predlagali, da razmislijo o odpravi tega ukrepa oziroma vsaj o njegovem blaženju. Glede frekventnosti razkuževanja (dvakrat na dan) v SPL (eden večjih upravljavcev nepremičnin) menijo, da bi bilo dovolj redkejše izvajanje, saj izvajalci sami z vsakodnevnim množičnim obiskovanjem vseh objektov lahko predstavljajo bistveno in nepotrebno povečanje nevarnosti za prenos okužbe. Menijo, da je bolj pomembno, da stanovalci upoštevajo splošna priporočila,  da se obnašajo enako skrbno (ne glede na razkuževanje), in sicer kot da so prostori okuženi in si posledično, ko se vrnejo domov, ustrezno razkužijo roke in tudi sicer skrbijo za ustrezno higieno, kot se pričakuje v tem času. 

Na vlado smo naslovili vprašanja o smiselnosti odloka in morebitnem rahljanju. Na odgovore še čakamo. 

Dodatni stroški za gospodinjstva 

Drug vidik ukrepa, ki je prav tako sprožil številne debate, pa so bili stroški, saj so že ob uvedbi na Gospodarski zbornici pojasnili, da je razkuževanje osnovi strošek uporabnikov, torej etažnih lastnikov oziroma najemnikov, kar seveda pomeni dodatno breme za gospodinjstva. V naše uredništvo dnevno prejemamo številna vprašanja, kdaj se bo ukrep sprostil in tudi zgodbe o visokih stroških, ki jih nekateri težko krijejo. "Živim v večstanovanjski hiši, kjer se dvakrat dnevno izvaja mehansko razkuževanje skupnih prostorov. Mesečni strošek na stanovanje znaša  35,5 evra. To je poleg vseh ostalih stroškov zelo visoka obremenitev," pravi bralka.  

Za mnenje oziroma dodatne pojasnitve smo poleg združenja upravnikov prosili tudi tri upravnike stanovanjskih stavb – SPL, Metalka Stanovanjske storitve in Prima Plus. 

Udovič pojasnjuje, da so si že od uvedbe ukrepa prizadevali, da bi bil ukrep izvajan čim bolj racionalno, zato so tudi predlagali, da za razkuževanje oziroma za izvajanje odloka poskrbijo sami etažni lastniki oziroma uporabniki, upravniki pa poskrbijo za nabavo zaščitnih in razkužilnih sredstev. To namreč za izvajanje ukrepa pomeni minimalne stroške. Po njegovih informacijah se je velika večina za tak način tudi odločila. O oceni stroškov težko govori, saj pravi, da so ti odvisni od številnih faktorjev  razkužilnih sredstev, velikost stavbe ...    še posebej pa od tega, če ukrepe izvajajo etažni lastniki oziroma uporabniki sami. V tem primeru je strošek dejansko minimalen, saj je tudi strošek razkužilnih sredstev v skladu z že omenjenimi priporočili Urada RS za kemikalije in NIJZ minimalen, pojasnjuje Udovič.  Če ukrepe v posamezni stavbi po odločitvi etažnih lastnikov izvajajo zunanji izvajalci, pa so lahko stroški bistveno višji.

V večji soseski mesečni strošek 6 evrov na stanovanje

Na začetku so v SPL prejemali ponudbe za izvajanje odloka s predvidenim stroškom okoli evro na dan na stanovanje, v naslednjih tednih pa tudi v povprečju za 50 centov na stanovanje na dan, seveda pa je cena povsem odvisna od posameznega izvajalca in seveda njegovih razpoložljivosti. V SPL namreč poudarjajo, da se je treba zavedati, da je prihod na objekt stroškovno enak za malo ali veliko stavbo, tako da to v neki meri dviguje ceno na stanovanje v manjših stavbah, poleg tega pa je zelo odvisno od dosedanjega obsega čiščenja in prisotnosti oseb, ki so že do sedaj čistile oz. opravljale druga opravila v stavbah. Če so slednje bile že do sedaj redno prisotne na objektih, lahko za manjši dodatni strošek ob tej svoji prisotnosti zagotavljajo še izpolnjevanje odloka. Če objekt do sedaj ni imel pogodbeno urejenih prisotnosti tretjih oseb na objektu, njihovo dodatno angažiranje v celoti odpade na strošek izvajanja odloka in je tudi zaradi tega lahko v tem primeru strošek višji kot pri stavbah, kjer so tretje osebe bile že tudi do sedaj bolj prisotne in angažirane na samem objektu večkrat na teden. V večji soseski v Ljubljani, kjer so imeli že do sedaj zagotovljeno stalno prisotnost hišnika, so uspeli preko slednjega doseči razkuževanje po odloku za ceno tudi samo 6 evrov na stanovanje na mesec. 

Poudarjajo pa, da upravnik po zakonu ni registriran za opravljanje dejavnosti čiščenja, seveda pa slednje v imenu etažnih lastnikov izključno organizira ter naroča od za to specializiranih izvajalcev teh storitev na trgu (upravnik praviloma ni bil nikoli izvajalec čiščenja, temveč izključno tretje osebe v imenu etažnih lastnikov to so čistilke, čistilni servisi in tudi hišniki). 

V SPL menijo, da je zaščitnih sredstev in razkužila dovolj na voljo, da se lastniki lažje odločajo, ali bodo za razkuževanje poskrbeli sami. Izpolnjevanje odloka se na ta način izvaja že v večini stavb v upravljanju SPL, kar vsekakor tudi bistveno prispeva k zmanjševanju stroškov za zagotavljanje izpolnjevanja samega odloka.  Priporočilo k samostojnemu izvajanju odloka s strani samih etažnih lastnikov je po njihovih dosedanjih izkušnjah lažje uresničljivo v manjših objektih, kjer se etažni lastniki lažje sporazumejo kot pa v večjih objektih oz. kompleksnejših objektih oz. skupinah le-teh.

Razkuževanje blokov v Novi Gorici
Razkuževanje blokov v Novi Gorici FOTO: Aljoša Kravanja

Ni možno plačevati iz rezervnega sklada

Dodajajo, da so že od začetka apelirali na pristojne organe, da morda zagotovijo možnost koriščenja rezervnega sklada za potrebe izvajanja odloka (sicer bo strošek treba poravnati s strani lastnika na redni mesečni položnici, na kateri se razdeli strošek izvajalca) oz. glede na to, da gre za izvrševanja oblastnega akta za reševanje nujne in izredne situacije, da država tudi v tem primeru celo pomaga s financiranjem izvajanje predpisanih aktivnih ravnanj z namenom preprečevanja širjenja okužbe. Ministrstvo za okolje in prostor je medtem že zavrnilo možnost koriščenja rezervnega sklada za pokrivanje stroškov razkuževanja in izdalo mnenje, da je razkuževanje strošek obratovanja objekta in tako v primeru, ko se nepremičnina oddaja, obveznost slednjega pade najprej na najemnika oz. uporabnika nepremičnine in šele nato na lastnika, ki sicer vplačuje v rezervni sklad stavbe.   

Za zunanjega izvajalca od 15 do 30 evrov na dan

Upravnik Metelka Stanovanjske storitve pojasnjuje, da se cene razkuževanja razlikujejo glede na način razkuževanja (v lastni režiji ali najem čistilnega servisa) in velikost objekta.  Cene najema zunanjega izvajalca razkuževanja so se pri ponudbah, ki so jih pridobili, gibale od 15 do 30 evrov na dan, odvisno od velikosti objekta. 

Pri nabavi materiala za razkuževanje v lastni režiji so za stanovalce pripravili paket, ki vsebuje razkužilo, pršilko, pralne krpe ter zaščitne maske in rokavice in zadostuje za približno mesec razkuževanja. Cena paketa se za manjše objekte giblje okoli 45 evrov, za večje objekte pa 90 evrov. Strošek, ki ga v tem primeru plačajo etažni lastniki, je izključno samo strošek materiala po nabavni ceni, medtem ko so sami prevzeli stroške logistike in distribucije.

Veliko razkuževanja v lastni organizaciji

V Prima Plus odgovarjajo, da se dodatni stroški za razkuževanje, kjer razkuževanje opravlja zunanji izvajalec, gibljejo od 0,50 do 0,60 evra brez DDV/enoto/dan. Kjer razkužujejo sami, je strošek nižji. Večinoma razkuževanje poteka preko čistilnih servisov, ki v posameznih objektih že izvajajo čiščenje, kar precej objektov pa se je tudi že organiziralo in samostojno razkužujejo, upravnik pa jim le dobavi razkužila in potrebno zaščitno opremo. 

Različna mnenja: za nekatere nepotrebno, za druge nujno

Pojasnjujejo, da so s strani etažnih lastnikov dobili nekaj vprašanj glede plačevanja omenjenih stroškov, ki so se nanašala predvsem na način plačila (iz rezervnega sklada ali iz rednih obratovalnih stroškov). Večina etažnih lastnikov pa razume, da je ukrep sprejela vlada RS in da so upravniki dolžni poskrbeti, da se odlok izvaja. 

V SPL pravijo, da se srečujejo s paleto različnih mnenj lastnikov: od tega, da je to povsem nepotrebno, kot tudi do tega, da bi morali to izvajati že ves čas. Glede vprašanj o višini stroškov, ki se v zvezi z razkuževanjem pojavljajo, pa se srečujejo s tistimi, ki se ne ozirajo na stroške, če se s tem le ohrani čim več zdravih ljudi do tistih, ki jim je vsak strošek odveč. 

V Prima Plus odgovarjajo, da je bilo pritožb zaenkrat malo, predvsem se nanašajo na dodatni strošek in višino le tega, nekaj pa tudi na to, da so od rakužil površine lisaste. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Djangoman
12. 05. 2020 20.50
+0
Isto kot maske... nekdo, ki ima v lasti (ali pa njegova žena) čistilni servis je tole zlobiral pri vladi.
ŠKIS
12. 05. 2020 09.46
+11
Sami strokovnjaki na vladi nič čudnega da gre vse k hud...
iga_biba
11. 05. 2020 18.15
+24
Če na NIJZju ne bodo nehali in se bodo še naprej upirali vladi , bo vlada spet koga odstopila na NIJZ :)
EkonomskaSvoboda
11. 05. 2020 18.04
-17
Komanda je komanda, pa četudi čudna. Kam pa pridemo, da vsak pigzigmar-kolesar začne furat državo? Mimogrede, pri nas šprica predsednica hišnega sveta in dobi nekaj plačila in ni nič posebnega. Pravičniki.
nanodelec
11. 05. 2020 17.46
-7
Kdo p bi se zavzel za prebivalce v "blokih", po goetheju unmansh ljudi; to je zelo elegantna tržna niša, za "pridne in delovne ljudi" v individualnih hišah, rezidencah, veljajo drugačna pravila: naj plačujejo "lenuhi"
Uporabnik1262524
11. 05. 2020 17.37
+26
To je isto kot maske ... naj malo raziščejo kako je s tem ... sploh v večjih mestih, kjer je veliko večstanovanjskih stavb.
STOP
11. 05. 2020 17.07
+53
glede na to da vlada noče tega ukinit, predlagam globljo preizkavom, novinarsko, ker drugih itak ni v tej državi, ker domnevam, da je med "čistilci" nekdo, ki je blizu nekomu od trenutne politične opcije in zato nočejo, da se to ukine
Savincan
11. 05. 2020 17.37
+19
sama lopovščina pr nam hišnik razkužuje plačamo mu na roke brez računa vse kar dela mu plačujemo brez računa se od kod je sam mamo take stanovalce ki se ga očitno bojijo upravljalec pa vse to podpira iz Žalca
MrtvoPijan
11. 05. 2020 17.01
+52
Najgluplji ukrep. Pomembno je, da stanovalci blokov plačujejo, a uoravniki služijo
matejcko
11. 05. 2020 18.00
+9
Kljub nicku si zadel žebljico na glavico, pa brez zamere ;)
LOS - T
11. 05. 2020 16.57
+45
Nateeeeeegaaaaa! Ta virus je nevaren ko vsaka gripa! Isto se nalezemo, isto bolani in neodporni umirajo vsako leto od jeseni do pomladi! Kdor še verjame v epidemijo ki grozi preživetju človeštva je kar se mene tiče total neinteligentna oseba, ki jo lahko zmanipulira vsak ki ima pet minut časa.
LOS - T
11. 05. 2020 16.55
+59
Čez 20 let let bo človeštvo neodporno na vsak virusek. Prej smo se kot otroc svinjali cel dan po igriščih, potem smo se kot najstniki menjali na eni flaši in enmu čiku, jedl skupaj s kolegi iz službe iz enga lonca, zdej pa že mularijo špricajo ko jablane spomlad in tastare zastrupljajo da bomo vsi raka fasal. Tud en ne bo več odporen in naši zanamci bodo cepal ko muhe ko bodo komaj v srednjih letih. Nardil smo katastrofo gospodarstvu in tisoče novih siromakov in ubil vse kar leze in je manjše od ptiča. A mislte da se nam to ne bo poznal v bodočnosti?!?
EkonomskaSvoboda
11. 05. 2020 18.06
-6
Se strinjam. Ne vedno. In še posebno ne glede kolesarske sekte. A glede povedanega, pa da. Plus.
Napake
11. 05. 2020 18.30
+6
Jaz se strinjam, želim pa, da napisana pravila in ukrepi ne delajo razlik med ljudmi in se logično povezujejo med seboj. To, kar pa se dogaja momentalno, pa nima ne repa ne glave. Isto kot zdravstvo. Specialist za vsako zadevo, celote pa ne pogleda nihče.
obupani jež
11. 05. 2020 16.54
+13
a davek se tukaj obračuna ? glede na to da gre za smrtno resno stvar bi rekel da ne. na bolezen pa res nemores davka pobirat. aja u bolnci je tud davek hahhhah
Vse strokovnjak
11. 05. 2020 16.41
+17
A ko blokarji plačujejo razne nevidne provizije izvajalcem s katerimi se upravniki kar po domač' zmenijo..a to je pa vsem ok?
SVOBODA 2020
11. 05. 2020 16.36
+44
Placajo naj to kar so zahtevali ne pa da placujemo napake te vlade vsak dan.....najvecji laznivci z Kacinom na čelu
Burtonnn
11. 05. 2020 17.38
+14
Ta člov'k je tko pametan, da bi lahko zamenjal Kim Džong-un-a. Kaj menite?
šoferkabusa
11. 05. 2020 16.34
+9
Kolk pametnjakovičev. Nič ni potrebno razkuževat, otrok pa ne pustite v šole, da se ne okužijo. Vse odpret ali pa se držat omejitev. Ne gre danes ja, jutri ne oziroma kakor vam paše. Zame ne, za soseda pa najstrožje.
Bofur
11. 05. 2020 16.27
+65
😂😂😂Kaj pa cerkve tudi razkuževanje dvakrat na dan?
periot22
11. 05. 2020 16.24
+56
Vlada so naj z varikino razkuzi mozgane!
adonai
11. 05. 2020 16.19
+63
Ja ja, zelo logično, otroci v vrtcih se slinijo drug po drugem, mi pa dvakrat na dan razkužujemo stavbe,.... bistroviči!
ma?ipa?i
11. 05. 2020 17.19
+22
Kdor se hoče izognit virusom, naj da polivinil vrečko na glavo do pasu, tam pa z elastiko zategnit.
Nany10
11. 05. 2020 16.08
+78
Takoj prenehat s tem STRUPOM razkuževanjem , samo zastrupljanje smrad in svinjarija, pa nekdo zoper služi na ta račun, TAKOJ ULINIT
Nany10
11. 05. 2020 16.14
+36
Virus ima vsak človek,če ga nima nima otpornosti, ne preživiš, torej poneumljate nas se pa samo sebe,,,, virus gre samo na živa bitja/norci/kje ste se učili,na fakultetah,,,, ne gre na steklo, ne gre na les, na mizo ne, na ničč ne blebetajte neumnosti,,,večji strup mečejo iz zraka letala prah,,,, to nas uničuje načrtno in nehajte zavajati
Invazija2020
11. 05. 2020 16.08
+55
Dezinfekcija stavb ali cest plocnikov je nesmisel
lucinda
11. 05. 2020 16.07
+27
Če je razkuževanje dvigal neumnost, je tudi razkuževanje taksijev neumnost