Korona

Gantar razmišlja o odstopu? 'Ne gre za tekmovanje med mano in Počivalškom'

Ljubljana, 08. 12. 2020 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š., STA
Komentarji
997

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki s pozivom po zaustavitvi gospodarstva ni naletel na odobravanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, poudarja, da razmere sproščanja ukrepov ne dopuščajo. "Če bom ocenil, da imam popolnoma zavezane roke, bom razmišljal tudi o odstopu," pravi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: O popolnem zaprtju gospodarstva
    07:53
    Iz 24UR ZVEČER: O popolnem zaprtju gospodarstva
  • Iz 24UR ZVEČER: Ministra na nasprotnih bregovih
    03:55
    Iz 24UR ZVEČER: Ministra na nasprotnih bregovih
  • Iz 24UR: Zapiranje ali odpiranje?
    03:27
    Iz 24UR: Zapiranje ali odpiranje?
  • Iz SVETA: Minsitra na nasprotnih bregovih
    06:37
    Iz SVETA: Minsitra na nasprotnih bregovih
Zdravstveni minister pravi, da če bo ocenil, da ima zavezane roke ter s svojim znanjem in delom ne more prispevati k izboljšanju položaja, bo razmišljal tudi o odstopu.
Zdravstveni minister pravi, da če bo ocenil, da ima zavezane roke ter s svojim znanjem in delom ne more prispevati k izboljšanju položaja, bo razmišljal tudi o odstopu. FOTO: Bobo Miro Majcen

Tomaž Gantar je zaradi slabih epidemioloških razmer in obremenjenosti zdravstvenega sistema na Zdravka Počivalška v ponedeljek naslovil poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, kar je Počivalšek danes zavrnil. Namesto tega gospodarski minister predlaga postopno sproščanje omejitev ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. Vlada bo o morebitnem sproščanju ukrepov sicer odločala na sredini redni tedenski seji.

Gantar je nato sporočil, da bo pri predlogih ukrepov za zajezitev epidemije na prvo mesto vedno postavil zdravje ljudi in ohranitev delujočega zdravstvenega sistema. Enako stališče po njegovih navedbah zagovarja tudi vrh EU. "Za življenja gre," je dodal.

"Zadnjo odločitev o ukrepih ima vlada, kjer bomo morali skrbno pretehtati med predlogi ministrstva za zdravje za ohranitev zdravja, življenja državljanov ter predlogi gospodarskega ministrstva za (prehitro) odprtje gospodarskih dejavnostih, s katerimi lahko povzročimo popoln kolaps zdravstvenega sistema," je ob tem poudaril.

"Vsak dan nam zaradi covida-19 umre za en avtobus državljanov. Kdor tega ne želi videti, žal tišči glavo v pesek. Če bom ocenil, da imam povsem zvezane roke in da s svojim znanjem in delom ne morem več prispevati k izboljšanju situacije, bom razmislil o svojem položaju," je dejal zdravstveni minister. "Doseganje pričakovanih rezultatov je odvisno od spoštovanja ukrepov. Okuženega je skoraj polovica delovno aktivnega prebivalstva. Brez dvoma tudi v gospodarstvu. Zato je nujno, da karseda omejimo stike tudi na tem področju."

Na novinarsko vprašanje, ali bo v primeru, da pogovori v sredo ne bodo šli v smeri potrditve njegovih predlogov, ocenil, da nima več smisla nadaljevati z delom na ministrstvu, je Gantar odvrnil, da bo o tem razmislil. "Nikdar nisem grozil z odstopom, zagotovo pa je v določeni točki, če človek vidi, da ne more narediti koraka naprej glede na vse argumente, verjetno vreden razmislek v tej smeri," je dejal v današnji izjavi za medije. Ob tem je poudaril, da se zagotovo ne bo odločil preko noči, saj da je položaj preveč resen, da bi se odzvali na ta način.

"Ne gre za tekmovanje med mano in Počivalškom ali med zdravstvom in gospodarstvom, gre za argumente, podatke in številke. Če nimaš na razpolago dovolj zmogljivosti zdravstvenega sistema, česar Slovenija v tem trenutku nima, potem ukrepov pač ne moreš sproščati," je poudaril. "Vsak dan nam umre en avtobus državljanov zaradi okužbe," je še orisal.

'Kdor tega ne želi videti, tišči glavo v pesek'

Gantar sicer ni želel ne ugibati ne napovedati, kaj bo v sredo odločila vlada. Kot pravi, razpolaga s podatki, kaj zdravstvo zmore in kje je trenutno.

Ob tem je opozoril, da se ob izčrpanih zmogljivostih zdravstvenega sistema število okuženih ne sme več bistveno povečevati. "Glede na to, da se številke ne spuščajo, je treba narediti korak naprej in najprej omogočiti pogoje za sproščanje. Kdor tega ne želi videti, žal tišči glavo v pesek," je dejal.

"Če ne dosežemo boljšega rezultata v naslednjih dveh tednih, potem bomo imeli veliko težavo, da bi ljudem vseeno omogočili vsaj nekoliko bolj sproščene praznike," je opozoril. Poleg tega so prihajajoči prazniki po besedah ministra tudi neke vrste grožnja, da bi se razmere po njih še dodatno poslabšale.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (997)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
11. 12. 2020 09.28
Zdaj ko ste zavozil v drugem valu pa v maglo. Kaj ti je korli oblubu? Pralni stroj iz hodnika v bloku.
pesnitev
10. 12. 2020 15.59
Kaj bo Pivčeva žugala Gantarju! Se mu hoče maščevati? Sploh pa kaj Slovencem ne pomaga modrost Gantarja -verjamem, da je že izgorel, večina Slovencev pa še kar neodgovorno veseljači! Veliko krivde za to neodgovornost ljudstva jer pripisati medijem, saj plačujejo neodgovorne novinarje, da hujskajo narod, kako je ubog, kako se krši jo človekove pravice, kako nedemokratične ukrepe imamo, da takih v Nemčiji, Avstriji , Belgiji ni... pa take nebuloze, ki narod zmedejo, ubogi domski ostareli da umirajo zaradi osamljenosti (veš da, ja, iz trte zvite trditve,samo da bi se narid uprl in s tem zajadral k še množičnejšim okužbam!
Darko32
09. 12. 2020 11.53
+0
Tukaj vidimo sedaj neko drugo plat delovanja ministrstva za zdravje. Namreč imamo medicino dela, katera bi morala delodajalcem narediti neke smernice za zmanjšanje okužb in sočasno delovanje proizvodnje in drugih dejavnosti. ŽAL PA VIDIMO, DA JE MEDICINA DELA NA VSEH PODROČJIH POPOLNOMA ODPOVEDALA, KER SO V PRETEKLOSTI SAMO PRIREJALI PODATKE IN POROČILA PISALA Z FIGO V ŽEPU. Zato sedaj tisti barabini, k ibi morali delati pošteno in pravilno se spodtikajo ob gospodarstvo. Zato je vse to samo za publiko. Počivalšek in tudi GANTAR z primarijem JANEZOM so samo igralci na igrišču in v ozadju delujejo pravi igralci.
pesnitev
10. 12. 2020 16.01
Ja, edini in pravi igralec je virus, ki igra glavno in vse stranske vloge pa če se mi , godstitelji tega virusa, še tako repenčimo in krivimo vse druge, razem sebe!
kristofus@email.si
09. 12. 2020 11.23
+1
Malce izgubljen je ta bežeči minister
brezveze13
09. 12. 2020 11.22
-1
gantnar nov šef nova komanda, sam ni imel j...a,,,j,,,c kot nadomestni šef je počakal na pravega kapota in komando, če mene vprašate ja to odpoved slušbe iz osebnih razlogov, kako že gre po zakonu V KOLIKOR SAMOVOLNO ZAPUSTIŠ OZ DAŠ ODPOVED TI NE PRIPADA NOBENO NADOMESTILO OSEBNEGA RAZMERJA in to bi moralo veljati tudi za politike kajti tudi oni so v delovnem razmerju ,ne pa daš odpoved izstop plača ostane ista in celo ostaneš brez vseh obveznosti, ne bi se tile modeli tako prese---ra---va--li
pesnitev
10. 12. 2020 16.04
Tako je! S Šarcem na čelu, ki je pa sedaj najbolj zgovoren... Prej ni mogel shajati s pisanimi strankami, a sedaj pa bo naenkrat lahko....
inside1
09. 12. 2020 11.22
+0
Z odhodom Gantarja se ne bo rešilo nič, ker bo gor prišel en nov "kekec". Dejstva so znana, da je nekje nekaj fejst narobe z ukrepi, saj rezultata ni in je tudi morda kaj po krivem zaprto. Naj se malo zgledujejo po drugih, kjer imajo rezultate boljše in marsikaj vse normalno dela. Samo naši imajo svojo pamet in z glavo skozi zid.
pesnitev
10. 12. 2020 16.05
Pe z ukrepi je porazno, lkako bi šele brez njih? Kdo bo še delal v zdravstvu. oziroma, kam bomo dali okužene? V izvoz?
inside1
09. 12. 2020 11.14
+3
Z zapiranjem nenujnih dejavnosti ne bo spremenilo popolnoma nič. Problem je, ker je virus prišel v velike firme. Vem za eno, kjer so celo firmo zaprli.
rde?i2020
09. 12. 2020 11.03
+5
ok zaprimo vse, bojim se da po 14 dneh situacija ne bo boljša, kaj pa potem? kdo bo odgovarjal za situacijo?
inside1
09. 12. 2020 11.18
+1
Darko32
09. 12. 2020 12.01
+1
rdeči2020 Tudi sam se pridružujem tvojemu razmišljanju in ugotovitvam. Tukaj lahko mirne duše krivimo MEDICINO DELA, KATERA BI MORALA UKREPATI IN DOLOČITI POGOJE DELOVANJA DOLOČENIH DEJAVNOSTI. Rešitev je najmanj 10 samo problem je v tem, ker so zavozili na celi črti vse. Sedaj pa igrajo na karto kako bi zavajali narod, kateri vidi vse oslarije.
pesnitev
10. 12. 2020 16.07
Točno, rdeči, potem pa bodo vsi dali rep med noge!
staridida
09. 12. 2020 10.41
-3
Kaj čaka nova vlada-bo kmalu Novo leto...
poneumljanje
09. 12. 2020 11.08
+3
bonkintos
09. 12. 2020 10.38
-1
Tega nesposobnega Meha je potrbno čimprej odstranit..Vedno kar napada vlado in pametuje kakor mu kdo naroči ...za to kar je plačan pa nikoli ne pada nebene rešitve...MEH NAJPREJ POPRAVI RETORIKO POTEM PAMETUJ.
poneumljanje
09. 12. 2020 11.10
+1
m2002
09. 12. 2020 10.33
+4
spet grožnje? gospodarstvo se bo sesulo, ljudje pa umirajo, ker ne pridejo do zdravnika.
bonkintos
09. 12. 2020 10.22
-3
Ja Gantar kdaj še nisi odstopil...Sedaj boš v enem letu dvakrat..Potem si zamisli sam ali je kaj z tabo narobe...
pesnitev
10. 12. 2020 16.08
silva-d
09. 12. 2020 10.06
+0
kaj bi še zaprli če pa je itak vse zaprto,rajši več kontrole ne si vsi pišejo neka potrdila brezvezna
Opazujemvas
09. 12. 2020 10.00
+2
Dragi moji težko je, razumem oba ministra. res pa je, da imamo ukrepe, ki ne delujejo, torej je potrebno to spremeniti in poiskati vzrok, zakaj je temu tako, vendar nimamo več dosti časa za to. Na kocki je človeško življenje , totalni zlom zdravstva ali pa zlom gospodarstva in posledično siromaštvo, nezaposlenost, propad mnogih malih podjetnikov. Nekdo tu bo moral udariti po mizi, če ima tisto reč med nogami, ki jo ima moški in se odločiti, v katero smer gremo, časa je bilo zadosti in nekdo mora biti tako imenovano toliko moža, da se odloči in sprejme odgovornost na sebe. Res pa je, da je to nehvaležno, lahko je junak na koncu ali pa totalen bedak, ampak kdorkoli bo to, ga bom razumel, ker je enkrat to potrebno presekati in reči svoje.
m2002
09. 12. 2020 10.39
+1
Bolj kot otroka tepeš, manj uboga. Bolj in bolj nas omejujejo in zapirajo, rezultatov željenih ni. Razlog? Kot kaže bomo vsi zboleli, žal ne vemo kako korona izbira, kako nas bo doletelo. Kdo pravi, da mask ne uporabljajo, če pa še nisem videla ljudi brez mask. Pa tudi v podjetjih je poskrbljeno za maske, distanco, umivanje rok. Morda bi pa morali iti v bolj mehki, prijetnejši način. Ljudje se bodo bolj pazili, morda se sedaj nekateri (malo jih je) upirajo, kot otrok, ki ga venomer grajaš in mu žugaš, pa ne vidi razloga.
pesnitev
10. 12. 2020 16.09
pesnitev
10. 12. 2020 16.10
Ja izgleda da smo Slovenci večni otroci...
Skunk Works
09. 12. 2020 09.56
-2
Bajke in povesti o KULjancih: Že kar nekaj časa je minilo odkar je peko krofov motilo vedno znova in ponovno odpiranje vrat...Ko so se stvari malo umirile in so dali jastoge na mizo, je glavni KULjanec nenadoma skočil v prazen bazen...kar je privedlo do splošne zmede in razdora med KULjanci, jastoge na mizi so pojedli drugi, vladavino pa je prevzel po mnenju KULjancev največji hudobec v državi..Sedaj so ubogi KULjanci po mesecih prišli malo k sebi, našli novega odrešitelja, ki naj bi prevzel vladavino od glavnega hudobca in so zakurili raženj, a imeli so samo 39 polen....Ker je bilo polen manj od 46, je žal zajec še vedno tekal po gozdu, jim ni preostalo drugega, kot da naredijo ene lepe vegetarijanske koline...Na vegetarijanskih kolinah se jim je malo razvedril obraz, saj se po dolgih mesecih končno menda malo rahlja vladavina največjega hudobca v državi, kot mu sami pravijo..Bomo videli so rekli, morda pa le dočakamo koline na katerih bomo jedli meso...
Berenika
09. 12. 2020 10.16
+2
Skunk, kaj se dogaja s tabo? Danes nisi začel s kopijo "Zanimivo, če berete..". Zaskrbljena sem zate. Resno me skrbi tvoja kletna vlaga na podstrešju.
poneumljanje
09. 12. 2020 11.15
+2
Denebola, preveč se je s skankom zadimil in zdaj piše neumnosti !
ŠKIS
09. 12. 2020 09.52
+2
zapri vse kje bo dobil za zdravstvo in za svojo ne tako majhno placo
m2002
09. 12. 2020 10.41
-1
Zelo123
09. 12. 2020 09.51
+2
Tista z olajšavami za vikende in barke je bila pa močna. Če kdo misli oditi, naj s seboj vzame še Kocino.
julij19
09. 12. 2020 09.51
+0
Desus bo itak raspadel,pol pa naj Erjavec in Gantar sama plešeta na zboru desusa.
julij19
09. 12. 2020 09.49
+1
Ja pa saj je bilo takoj jasno,ko je Erjavec prišel nazaj,ker se niso uskladili z izstopom iz vlade,sta naredila z Gantarjem drugo taktiko,bo pač izsiljeval,če pa nebo dosegel,pa bo odstopil.Naj kar gre,potem pa naj Janša odvzame desusu ministrovanje in naj postavi za zdr. ministra sposobno osebo,ki bo za zdravstvo nekaj naredila,ne kot Gantar,ki se je celi mandat ukvarjal samo z Pivčevo,v zdravstvu pa ni naredil nič koristnega.
markus13
09. 12. 2020 09.49
+1
Čim prej naj odstopi pa naj se zapre v bajto skupaj z njim isto mislečimi pa brez plače,ker se ne zaveda da mu gospodarstvo daje plačo