Korona

Stiska upokojencev v karanteni: Nikogar ne zanima, kako sva

Ljubljana, 13. 09. 2020 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
249

Oglasila se nam je bralka, upokojenka, ki v stanovanju skupaj z možem preživlja 14-dnevno karanteno. Nista si predstavljala, da bo tako hudo. Kriza je nastopila peti dan, pripoveduje. Smeti so se začele kopičiti, zmanjkalo jima je kruha in zdravil. "Živci so na psu. Ne spim, samo kuham, pospravljam, jem, pijem," opisuje. Predvsem pa sta razočarana, da ju nihče od pristojnih ni obiskal in jima ponudil pomoči.

Odločba o karanteni je bila naši bralki in njenemu možu vročena na meji, saj sta zamudila rok za vrnitev. "Ja, vedela sva. Oba sva upokojenca, pa kaj. Bova že. Nisva bila na zabavah, nisva žurirala. Odločba je tu in jo je treba spoštovati," bralka začne svoj zapis. 

A kmalu se je izkazalo, da ne bo tako preprosto. "Prvi dan ok, drugi dan ok, tretji dan – smeti se kopičijo. Ne upava jih odnesti, sva v bloku, kazen je previsoka, sosedje ... nikoli se ne ve, komu sva trn v peti. Četrti dan, nikogar od NIJZ, nikogar ne zanima, kako sva. Bova že, saj še imava nekaj za skuhati," opisuje. 

Ne bom preživela. Ne spim, samo kuham, pospravljam, jem in pijem.

Peti dan je nastopila kriza, prizna. "Smeti se kopičijo, kruha ni, zmanjkalo je kvasa. Šesti, sedmi, osmi, deveti dan ... živci so psu. V zdravstveni dom pokličem svojega zdravnika. 34 klicev, da se mi javi sestra in se ji zjokam. Rabim leksavrin, ne bom preživela, ne spim. Samo kuham, pospravljam, jem, pijem."

Nujno potrebne stvari – toaletni papir, jajca, moko, … jima je prinesla hči. 

Hkrati je za covidom-19 zbolela njuna druga hči, ki živi v Avstriji. "Slišiva se, hudo je, boli jo celo telo, kašlja, smrka, ima glavobole. Policija jo skupaj z otrokoma odpelje na testiranje. Test pokaže, da sta oba z možem pozitivna, otroka, hvala bogu, ne. Ne znam opisati občutka, kako se je pogovarjati z otrokom v tujini, ki je zbolel za novim virusom. Groza! Policija jih vsak dan obišče in preveri, ali so doma. Po telefonu jih kličejo zdravstveni delavci in sprašujejo, kako se počutijo. Pa pri nas? Deseti, enajsti, dvanajsti, trinajsti dan … nič," je razočarana."Ali je tako z vsemi ljudmi v karanteni ali sva edina?" se sprašuje. "Ali naju nihče ne obišče, ker nisva iz Ljubljane? "Če bi prišli, bi mi lahko odnesli smeti in prinesli pol kilograma kruha ter liter mleka." 

Covid ni nedolžen, še opozori in doda, da bi morali vsi okuženi, ki ne želijo razkriti svojih kontaktov, dobiti visoko kazen. 

Upokojenca v karanteni
Upokojenca v karanteni FOTO: Dreamstime

Katere ukrepe morate spoštovati med karanteno? 

Karantena je ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam in ga odredi Ministrstvo za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Odločbo za karanteno boste z Ministrstva za zdravje prejeli po pošti ali vam bo vročena na meji ob vstopu v Slovenijo, pojasnjujejo na NIJZ. 

Od danes naprej odrejene karantene bodo trajale 10 in ne več 14 dni. 

V času bivanja v karanteni upoštevajte vsebino odločbe za karanteno in naslednja navodila: 

– ne odhajajte od doma (ne zapuščajte svojega doma, ne hodite v službo, trgovino ali druge ustanove, ne uporabljajte javnega prevoza ali taksijev),
– izogibajte se stikom z drugimi in ne sprejemajte obiskov v vašem domu,
– v času karantene se zamotite s prijetnimi aktivnostmi (čas si lahko krajšate z vajami za fizično aktivnost, s kuhanjem, branjem, učenjem preko spleta, z gledanjem filmov ipd). 

Ob izbruhu epidemije koronavirusa in vedno večji epidemiji panike, so se študentje psihologije odločili, da na enem mestu ponudijo kratke, strokovne in uporabne psihološke napotke. Na Facebooku najdete stran Psihosocialna podpora ob koronavirusu.

Spremljajte vaše zdravstveno stanje. Če se pojavijo znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje) ali drugi bolezenski znaki, pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Zdravniku povejte, da ste v karanteni. Zdravstveni delavci vam bodo dali navodila, ali je potreben obisk zdravnika. Prejeli boste tudi dodatna navodila, kot na primer, kako se odpravite na pot, kako si namestiti masko, kdaj se zglasite v zdravstveni ustanovi, kateri vhod uporabite, ipd. V primeru, ko morate sami na pot do vstopne točke zdravstvenega doma, ne uporabljajte javnega prevoza, sistema souporabe avtomobilov ali taksijev. 

Za osebe, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu in jim ni bila odrejena karantena, velja, da naj upoštevajo priporočila socialnega distanciranja. Socialno distanciranje pomeni, da naj osebe, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu upoštevajo navodila, da se brez potrebe ne družijo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazijo na razdaljo 1,5 m, v trgovino gredo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi, kar največ poskusijo opraviti preko spletnih strani. Tisti, ki ne morejo dela opravljati od doma, lahko hodijo v službo, vendar naj se čim bolj pozorno samoopazujejo in prenehajo z delom ob pojavu bolezenskih težav. Osebe naj bodo pozorne glede higiene. Osebam, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu in jim ni bila odrejena karantena, ni odvzeta svoboda gibanja. 

Na koga se lahko obrnete za pomoč? 

Za zagotavljanje osnovnih živil in higienskih potrebščin se s svojci, sosedi ali prijatelji dogovorite, da vam jih priskrbijo in dostavijo na dom. Pri dostavi naj v vaš dom ne vstopajo, ampak naj potrebščine pustijo pred vhodnimi vrati in vas o tem obvestijo po domofonu ali telefonu, svetujejo na NIJZ.

Za zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin se lahko obrnete na lokalno skupnost (na primer lokalna izpostava Rdečega križa, prostovoljci itd.). 

NIJZ priporoča tudi uporabo alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v vaš dom in vam dostavi paket pred vhodna vrata. 

Otrok in koronavirus
Otrok in koronavirus FOTO: Živ Živ

Poskrbeti morate za svoje duševno zdravje

Socialna osamitev, nepredvidljivost in spremembe v rutini lahko prispevajo k povečanju stresa. Mnogi ljudje, tudi tisti, ki običajno nimajo težav z duševnim zdravjem, so v takih razmerah lahko zaskrbljeni. Razumljivo je, da izvajanje takih ukrepov lahko povzroči dolgočasje ali je frustrirajoče. Lahko se boste slabo počutili, imeli težave s spanjem, pogrešali družbo, opozarjajo na NIJZ.

Kljub osamitvi, ostanite povezani z drugimi ljudmi, še posebej, če živite sami, svetujejo. Priskrbite si podporo prijateljev, družine in drugih. Poskusite ostati v stiku z njimi po telefonu, po pošti ali spletu. Dajte jim vedeti, da želite ostati povezani in naj to postane vaša dnevna rutina. To je pomembno za vaše duševno počutje. Morda vam bo koristilo, če z njimi delite, kako se počutite, in morda bo to koristilo tudi njim.

Ob stalnem spremljanju novic boste lahko bolj zaskrbljeni. Zato poskusite omejiti čas, ki ga namenite spremljanju medijskega poročanja o epidemiji. Preverite novice le ob določenem času ali nekajkrat na dan.

Delajte stvari pri katerih uživate: npr. branje, kuhanje, poslušanje radia, gledanje TV. Na spletu poiščite ideje za gibalne vaje, ki jih lahko izvajate doma. Poskušajte jesti zdravo in uravnoteženo, piti dovolj vode, izogibajte se kajenju, alkoholu in drogam. Poskusite se osredotočiti na stvari, ki jih lahko nadzorujete, npr. svoje vedenje, s kom govorite, od koga dobivate informacije. 

Nekaj dodatnih nasvetov za lažji prilagajanje na spremembe, povezane s covid-19, so zbrali tudi na spletni strani Živ? Živ!, ki je namenjena pomoči ljudem v stiski. 

Ohranjajte dnevno rutino
V trenutkih negotovosti in občutkov, da je prihodnost nepredvidljiva, je pomembno, da ohranjamo stabilnost in rutino v naših vsakodnevnih življenjih. Vzpostavite si urnik življenja, ki vam bo najbolj ustrezal in ki vam bo pomagal ohranjati občutek varnosti. Vzdržujte konstanten ritem dnevnih aktivnosti, dnevnih obrokov in spanja ter ne pozabite skrbeti za higieno in telesno urejenost. Stabilna dnevna rutina je še zlasti pomembna za otroke, ki so v danih okoliščinah na drugačen način od odraslih dojemljivi za stres. Ustrezno je, da otrokom pojasnimo resnost situacije – na starosti primeren način – vendar je pomembno, da jim ob tem zagotavljamo občutek varnosti.

Počnite tisto, za kar vam sicer vedno zmanjkuje časa
V času, ko je vse malo ustavljeno, se lahko tudi vi ustavite in končno preberete tisto knjigo, ki jo imate na polici že nekaj mesecev. Ali pa od začetka do konca pogledate film, za katerega ni nikoli časa. Naredite si dobro kosilo in ga pojejte v miru. Ustvarjajte, zlagajte origami, štrikajte, sestavljajte puzzle ali poiščite v omari priljubljeno družabno igro, ki jo lahko igrate v krogu ljudi, s katerimi bivate. Karkoli je tisto, v čimer uživate, pa vam za to navadno zmanjka časa – zdaj se je čas upočasnil, zato le poskrbite zase.

Poskrbite za telesni vidik dobrega počutja 
Vsak dan se sprehodite in razmislite o načinih, kako se lahko razgibate doma. V literaturi ali na spletu poiščite napotke za izvajanje vaj joge, raztezanja ali enostavnih vaj za telesno kondicijo, za katere poleg kakšne mehke podloge ne potrebujete posebnih pripomočkov, in se pol ure dnevno posvetite izbrani vadbi.

Smejte se
Humor nam lahko pomaga, da prebrodimo trenutke, ko smo zelo obremenjeni. Zato se nasmejte – poglejte komedije, preberite nekaj smešnega ali pa si s prijatelji izmenjujte šale, na katere ste že skoraj pozabili. 

Kdaj je konec karantene? 

Karantena traja 14 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 oz. 14 dni od prihoda v Slovenijo (za osebe, ki jim je bila odrejena karantena ob vstopu v Slovenijo). Ob morebitnem testiranju med karanteno se ta kljub negativnemu izvidu ne prekine oziroma se trajanje karantene ne skrajša. 

Če boste v času 14-dnevne karantene brez zdravstvenih težav, lahko po koncu karantene pričnete z vašimi običajnimi aktivnostmi ob upoštevanju priporočil zdravstvene stroke in odlokov Republike Slovenije. Testiranje po koncu karantene ni potrebno. 

Tudi po prenehanju karantene še naprej upoštevajte pravilno higieno kašlja in si še naprej pogosto umivajte roke, še svetujejo na NIJZ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
14. 09. 2020 15.50
+5
Kriza je nastopila po petih dneh? Sorry ampak to je pa naravnost smešno. Saj nista stara 5 let madona.
Vipavka
14. 09. 2020 13.01
+7
"Pa kaj. Bova že" Mislim, da to vse pove. !4 dni pa tudi ni toliko, da ne bi zmogel preživeti. Če si bolan, si tudi lahko doma tudi več kot 14 dni. Pa kaj! Bomo že preživeli!
pepe007
14. 09. 2020 12.42
+21
Ta dva, če sta se lahko po svoji volji dalj zadržala v državi z rdečega seznama, nista tako strašno stara, da ne bi mogla poskrbeti zase. Vedela sta, da nekaj dni dalj na luštnem pač pomeni 14 dni samote. Čudi me, da pri teh letih nista še nista doslej spoznala, kaj točno to pomeni in kako sta sposobna to drug z drugim preživeti. Škoda se mi zdi, da bi za take zapravljali svoj čas prostovoljci. Obstaja več drugih skupin, ki so pomoči potrebne. Ti pa naj naročijo plačan servis in bo. Saj si lahko privoščijo.
borut_p
14. 09. 2020 12.35
+12
bosta pa naslednjic boljs pripravljena ane
nemski_ovcar
14. 09. 2020 12.37
+14
Tako bodo vedno enaki. Neodgovorni, arogantni , najbolj pametni. In vedno bodo čakali do zadnje sekunde.
šavrin
14. 09. 2020 11.58
+19
kdor ne uboga , ga tebe nadloga. Vse sta vzela z levo roko. Štirinajst dni hitro mine vmes pa naj razmišljajta o lastnih napakah.
anakondabox
14. 09. 2020 11.58
-10
Veliko dobrih misli vama pošiljam, da se v tem nezavidljivem položaju, čim bolj opolnomočita. Mnogo srčnih ljudi misli na vaju. Ne poslušajta vladnih govorcev, ki s svojimi kaotičnimi ukrepi "danes ja, jutri ne" dokazujejo, da njihovo srce bije v disharmoničnem ritmu. Koliko spodbudnih besed, koliko srčnih in lepih misli nam pošiljajo. Sama nisem slišala niti enega spodbudnega stavka, pa nisem gluha. #korajža velja in pravi utrip srca tudi
nemski_ovcar
14. 09. 2020 12.02
+4
In kaj bi rada slišala " Saj bo saj bo, vi kar uživajte. Morda pa ne boste dobili korone. Ni panike, saj je samo prehlad. Če pa že dobite imamo pripravljenih 1000 postelj v hotelu A kategorije. Vse sobe s TV, klimo, in raspiratorji""
Uporabnik1940659
14. 09. 2020 12.21
-6
Žal se je ukrepov potrebno držati, sicer se pa strinjam z vami. Država bi lahko naredila veliko več, če bi hotela.... Pridružujem se dobrim željam za vaju!!🧡🧡🧡
nemski_ovcar
14. 09. 2020 12.24
+7
Ja država bi LAHKO ZAPRLA meje in ne da še prosi, da se ne hodi tja kjer je veliko okuženih.
Akuster
14. 09. 2020 11.33
+36
Glavna krivca sta sama, saj je bilo od napovedi karantene dovolj časa, da se vrneta. Ampak trdoglavost občutita sedaj.
martinov
14. 09. 2020 11.15
-1
Žalostno, toda resnično. Domski oskrbovanci ostajajo skrivnostni glede oporoke! Če bi vse prejemnike obvestili, kar jim sledi, ne bi bili tako osamljeni ! Prejemniki bi jih bolj obiskovali, ker bi gledali in čakali na dan, ko bodo kaj dobili !!
yss
14. 09. 2020 11.48
+9
Uporabnik1940659
14. 09. 2020 12.23
+0
Se strinjam, res je nizko..... Ne morem razumeti negativnih komentarjev ob človeški stiski.... Pa upam, da komentar ne bo izbrisan.....
nemski_ovcar
14. 09. 2020 12.27
+15
Pa kakšna stiska, kaj tebi ni jasno??? A ne dostavlja Mercator hrane tudi na dom????? Pa nehaj že jokcat, ker sploh ni to nič takega.
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 09. 2020 14.46
-3
Probaj si... Ne glede na to, da sta si "sama kriva", je osamljenost hujša bolezen od vsakega kvazi korone. Človek je socialno bitje in vsaka osamitev pušča brazde v duši, ki jih težko zaceliš. Veliko težje od brisanja nosu.
Uporabnik1940659
14. 09. 2020 10.58
-13
Še enkrat bom delila poziv Amnesty International - naj bo starost lepa, tudi v karanteni! Država bi morala za starejše veliko bolj poskrbeti, namesto, da kupuje orožje!!
martinov
14. 09. 2020 11.22
+10
Skrbi zase po svoji moči, ne pa propagirat svoje dejavnosti iz državnega proračuna za druge nedržavljane! Po vrhu pa AI ima veliko donatorjev iz naslova domnevno dementnih oseb. Pomagajmo svojim ne pa na podlagi nekih reklam narodom, kateri so celo bolj bogati, kot je Slovenija !! Mislim na vse ustanove pod Združenimi narodi, katere se začenjajo na "U" Fukcionarji, tudi slovenski, imajo sredstva samo za izlete v ogrožene države !!
Uporabnik1940659
14. 09. 2020 12.22
-3
Amnesty International se financira iz donacij in ne iz proračuna. Ne širite neresničnih informacij. Nasvet: pojdite na Google in vtipkajte "Amnesty International" - mogoče se česa naučite!!
Mušmula
14. 09. 2020 10.31
+40
In v to zgodbico za lahko noč naj verjamemo?
nemski_ovcar
14. 09. 2020 10.16
+43
Pa glede teh potovanj na Hrvaško je tudi čista svinjarija. DVOJNA MERILA. Če imaš vikend si tam lahko vsak konec tedna. Če pa nimaš nič pa ne smeš brez da ti grozi karantena. Za rajo kazen, za bogatune pa še dodatne privilegije.
letmeseeit
14. 09. 2020 10.36
-18
Gorivo, cestnine in ostali stroški pa so gratis, za 2 dni ?!?
nemski_ovcar
14. 09. 2020 10.44
+19
to je sitnica za take ki imajo. Ma poznam jih. Gredo dol za en dan če je treba. Mala malica.
nemski_ovcar
14. 09. 2020 10.45
+19
Potem se pa hvalijo da so stalno na morju in mene sprašujejo zakaj nisem šel nič na morje......
nemski_ovcar
14. 09. 2020 10.49
+19
letmeseeit: veš to delajo tudi ko ni bilo corone in karantene itd... konec tedna na morje v nedeljo nazaj. A takrat pa ni panike za bencin, itd. Pa pišeš cestnine ????? Saj večina gre v Istro, našo cestnino pa imajo itak plačano z vinjeto. Oni imajo cestnino zastonj ker maximalno izkoristijo vinjeto.
martinov
14. 09. 2020 11.27
+1
Ne hvali se ! Tudi ŽIDANA bo KPK obravnaval, ker je dobil nek ključek v imenu Kmetijskega ministrstva od Vina Koper !! Nekaterim slovenskim vinarjem očitno smrdi poslovanje in promocija tega podjetja !!
brusilec
14. 09. 2020 13.25
+0
nemski ovcar.. nimam tam bajte, mi je pa jasno da gres za dva dni glih da spucas, ne pa da se kopas. al mislis da se redna vzdrzevanja delajo sama? najprej imej neprimicnino, pol pa pametuj
nemski_ovcar
14. 09. 2020 13.33
+1
Ej ne hodijo pucat ne seri in ti ne pametuj. To je bilo najprej rečeno za pucanje, potem pa je bil odlok da greš lahko za 48 ur, pa potem moraš biti par dni doma in spet za 48 ur..... ne me jeb... saj mi je včeraj frend povedal, da je stalno za vikende dol.
nemski_ovcar
14. 09. 2020 13.36
+3
BRUSILEC: citat " ...Lastniki nepremičnin na Hrvaškem, bivalnih plovil, najemniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcele v avtokampu na Hrvaškem bodo za konce tedna še vedno lahko hodili na Hrvaško, pa jim karantena ne bo odrejena. Edini pogoj je, da se čez mejo vrnejo v 48 urah. Če torej Slovenijo zapustijo v petek zvečer, se lahko vrnejo v nedeljo zvečer, samo ne kasneje, kot so v petek zapustili državo. V odloku, ki ga je vlada sprejela včeraj, nismo našli omejitve, da bi to lahko storili le enkrat, pred sprejemom odloka se je omenjalo, da bo šlo za enkratno izjemo, da bodo lastniki nepremičnine lahko pripravili na zimovanje. Teoretično bi se lahko nekdo, ki ima vikend blizu meje, vsakih 48 ur zapeljal čez mejo in se vrnil na vikend ..."""
nemski_ovcar
14. 09. 2020 10.12
+18
Me prav zanima koliko teh ki imajo odrejeno karanteno to sploh upošteva. Grem stavit da morda max 30-40 %.
pizzamargerita
14. 09. 2020 10.24
+32
slišala sem za jugose, ki so bili v karanteni... oni sicer niso hodili okoli, so si pa zato žlahtniki pri njih kljuke podajali, obiski nonstop!!!
optimist11
14. 09. 2020 10.45
+17
Tudi v moji blizini se zbirajo in vesljacijo ne glede na opozorila. Potrebno bo obvesčat pristojne organe.
nemski_ovcar
14. 09. 2020 11.04
+16
Slovenija sploh ni več slovenska. Vse samo en čuden folk z juga. Kamorkoli pogledaš .
pizzamargerita
14. 09. 2020 10.07
+111
1. Vedela sta, da bosta v karanteni, zavestno in nalašč sta se vrnila prepozno. 2. Nenehno kuhata, jesta in pijeta (piše v članku), torej lačna nista. 3. Smeti SE SME odnašat, tudi če si v karanteni! Z masko po hodniku, po možnosti takrat, ko drugi spijo! 4. Imata hčer, "ki jima je prinesla vse potrebno" - naj jima odnese še smeti! 5. NIKOGAR NISTA KONTAKTIRALA za pomoč, pa je kup številk javno objavljenih ravno za te primere! Onadva pričakujeta, da bodo ljudje od NIJZ stali v vrsti pred njunimi vrati in se grebli, kdo bi jima smel odnest smeti?!??! 6. Znala sta pa poklicat na pooop tv. 7. Zgodbica je verjetno tako ali tako izmišljena, spada v rang "lačnih otrok". Vse v službi napadanja protikoronskih zaščitnih ukrepov. Bravo, neumni mediji.
Zentrum
14. 09. 2020 10.46
+1
Če že imamo vse tiste pravljice o "OMG ZARADI KOVIDA BOM BREZ LAS!!!", ne vem, zakaj ne bi imeli pravljic še z drugega brega?
nemski_ovcar
14. 09. 2020 11.09
+14
Nimata WC papirja, Pa kaj?? Saj imata verjetno banjo in tuš. Si bosta pa 14 dni malo bolj rit umivala.
pizzamargerita
14. 09. 2020 12.19
+12
Znala sta iti z avtom na morje, znala sta dobiti informacijo, da bosta dobila karanteno (in sta rekla "pa kaj"), imata hčer, ki jima je že prinesla toaletni wc papir... in kup sosedov v bloku, pa nenehno tudi kuhata in jesta... Komično, res :)
nemski_ovcar
14. 09. 2020 12.26
+8
Imata sosede v bloku, samo verjetno sta tako zatežena, da jih nihče ne mara in jima nihče noče pomagati.
Dinho8O
14. 09. 2020 10.02
+52
Da nista bila prej onadva tista, ki sta se pozvizgala na karanteno "midva sva v penziji, briga naju..." Kar si skuhal, to tudi pojej.
tečnež
14. 09. 2020 09.53
-3
važn,da ti seronje dajo papir,nato pa lahko greš na Žale
b75
14. 09. 2020 09.53
-13
Joj joj joj... Pa a ste sploh prebrali clanek!
nemski_ovcar
14. 09. 2020 09.47
+31
Saj sta uživala na Hrvaškem, sedaj naj pa še malo doma. Ko jih šljivi, eni smo pa lepo doma.
nick73
14. 09. 2020 09.31
+5
Verjetno izmišljena zgodba, ampak poanta je drugje. Da neokuženega državljana zaradi majhne napake strpaš za 14 dni v hišni pripor je pretirano, sedenje znotraj pa zdravju škodljivo. Obenem pa nek Jelko s potrdilom o lastništvu vikenda lahko isto dejanje naredi brez posledic. Povsem dovolj bi bilo, da bi tovrstne kršitelje poslali na samoplačniško testiranje in tistih 50 Eur bi bila kazen primerna teži prekrška. Si zamišljate, da na oblast pride nek zafrustriran samodržec in se odloči, da bo za napačno parkiranje rezal glave? Bi tudi vzklikali "Saj je vedel"?
Sredina
14. 09. 2020 09.39
+37
Nobena napaka ni, sama sta na hrvaskem nacrtovano ostala po roku za karanteno...
tash73
14. 09. 2020 10.34
+34
Ni napaka. Namerno sta ostala. Vedela za posledice. Sama kriva
hotchilipoper
14. 09. 2020 09.30
+4
Star človek v naši državi ni vreden nič,le čaka se kdaj umre,da se pobere njegovo imetje,in da se ne plačuje več penzije.
Dinho8O
14. 09. 2020 10.03
+5
pizzamargerita
14. 09. 2020 10.12
+13
Flancas v tri dni? Preberi članek najprej.
hotchilipoper
14. 09. 2020 09.28
+2
In prav za take ljudi je bila ustvarjena korona,se ve zakaj