Korona

Redna telesna aktivnost zmanjša tveganje, da bi zboleli za hujšo obliko covida-19

Ljubljana, 17. 04. 2021 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
300

Nedavna raziskava, objavljena v reviji British Journal of Sports Medicine, je vključevala skoraj 50.000 odraslih oseb, ki so zbolele za koronavirusno boleznijo. Rezultati so pokazali, da so pri tistih, ki so se držali priporočil Svetovne zdravstvene organizacije glede telesne aktivnosti – te svetujejo najmanj 150 minut zmerne do visokointenzivne telesne aktivnosti na teden – zaznali znatno nižje število hospitalizacij, sprejemov na oddelke intenzivne nege in smrti.

Smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki jih upoštevajo prebivalci številnih držav po svetu, temeljijo na dognanjih, da redna telesna aktivnost krepi imunski sistem, zmanjša sistemska vnetja, krepi zdravje dihal, srca in ožilja ter izboljša duševno zdravje. 

Ob vseh koristih, ki jih prinaša redno gibanje, torej niti ni tako presenetljivo, da bi telesna aktivnost v skladu z omenjenimi smernicami zmanjšala tudi resnost simptomov okužbe z novim koronavirusom. "Akutna bolezen covid-19 je v resnici le eden od mnogih negativnih vidikov sedentarnega načina življenja, znanega dejavnika tveganja za bolezni srca in ožilja, debelost, diabetes, možgansko kap in nekatere vrste raka," so po poročanju CNN zapisali raziskovalci. 

Med tistimi, ki so bolj dovzetni za hujšo obliko bolezni covid-19, so po ugotovitvah Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni starejše osebe, moški in bolniki s pridruženimi boleznimi, kot so diabetes, debelost in bolezni srca in ožilja. Naštete dejavnike tveganja je težko ali pa celo nemogoče omiliti, zato je povsem razumljivo, če se ob njih počutite nemočne. Za razliko od njih pa je neaktivnost spremenljiv dejavnik tveganja, ki ga lahko ljudje dodobra nadziramo. 

Da bi dosegli 150 minut vadbe na teden, se morate vsak dan gibati vsaj 22 minut.
Da bi dosegli 150 minut vadbe na teden, se morate vsak dan gibati vsaj 22 minut. FOTO: iStock

Da bi dosegli 150 minut vadbe na teden, se morate vsak dan gibati vsaj 22 minut. Za nekoga, ki ni vajen redne telesne aktivnosti, se to sliši veliko. A 22 minut na dan ne pomeni, da se morate vpisati v fitnes, si kupiti sobno kolo ali svojo dnevno rutino obrniti na glavo. S pravo strategijo lahko dosežete svoj dnevni cilj vadbe z zelo majhnimi prilagoditvami vašega življenjskega sloga. 

Tu je nekaj praktičnih nasvetov, s pomočjo katerih boste poskrbeli za teh 22 aktivnih minut na dan. 

1. Redni sprehodi

Ker je hoja tako dostopna, pogosto odmislimo njene koristi ali pozabimo nanje. V resnici pa je hitra hoja, ki jo ljudje pogosto podcenjujemo, ena izmed zelo dobrih vaj za kurjenje maščob in krepitev zdravja. 

Če dnevno sprehajate psa, je podaljšanje poti, po kateri običajno hodite, enostaven način, kako vsak dan poskrbeti za teh 22 minut aktivnosti. Če psa nimate in tudi ne hodite na redne sprehode, zagotovo obstaja kakšna dejavnost, v kateri uživate in bi si želeli, da bi se pogosteje lotili. Med hojo bi se na primer lahko pogovarjali po telefonu s prijateljem ali družinskim članom, poslušali podcaste, avdioknjige ali glasbo. Če združite aktivnost, v kateri uživate, s hojo, bo to postalo nekaj, česar se boste veselili, zato boste to redneje počeli in lažje vključili hojo v svoj vsakdan. 

2. Več krajših segmentov za aktivnost 

Smernice za telesno aktivnost ne določajo, da morate vsak dan veliko telovaditi. Pomembno je, da v tednu dosežete 150-minutni cilj. Svoje aktivnosti lahko lahko razdelite na časovne enote, ki najbolj ustrezajo vašemu življenjskemu slogu. 

Ljudem, ki na delovnem mestu večinoma sedijo, bo verjetno lažje uvesti krajše aktivne segmente. Presenečeni boste, kako hitro bo minil čas, če boste teh 22 minut razdelili čez ves dan. Kaj, če bi bili aktivni šestkrat po štiri minute? Ali pa osemkrat po tri minute – torej bi opravili še dodatni dve minuti, skupno 24 minut.

3. Telovadite pametneje, ne dlje 

Velja neko splošno prepričanje, da ljudje na dan potrebujemo vsaj eno uro telovadbe. Po rezultatih neke študije iz leta 2016 sodeč, bi bilo idealno, če bi telovadili celo od 60 do 75 minut na dan. Vendar so poznejše raziskave to ovrgle, češ da rezultati temeljijo na podatkih, o katerih so poročali udeleženci sami, ki so si napačno zapomnili svojo aktivnost. 

22 minut na dan je povsem dovolj, da dosežete tedenski cilj 150 minut. Učinkovit način za ohranjanje zdravja srca je hiter intervalni trening, sestavljen iz štirih krogov petih vaj, ki jih izvajamo po eno minuto. Sem lahko vključite vaje z lastno težo, kot so sklece, počepi, izpadni koraki, dvigovanje zadnjice in vojaški poskoki. K vsemu temu dodajte nekaj minut ogrevanja in ohlajanja, pa boste z lahkoto dosegli teh 22 minut. 

Ne glede na to, na kakšen način to počnete, vam bo spremljanje napredka pomagalo izpolnjevati zastavljene cilje.
Ne glede na to, na kakšen način to počnete, vam bo spremljanje napredka pomagalo izpolnjevati zastavljene cilje. FOTO: iStock

4. Vrnite se k otroštvu in igri 

Ste se kot otrok ukvarjali s kakšnim športom? Katere so bile vaše najljubše dejavnosti na prostem? Če se vrnete k igrivim aktivnostim iz mladosti, lahko v svoje življenje na zabaven in energičen način dodate več gibanja. 

Če ste v šoli igrali košarko, bi se lahko vrnili k temu športu, sodelovali v ligi za odrasle ali našli skupino, ki to redno počne. Mogoče ste se z borilnimi veščinami začeli ukvarjati že v otroštvu, a nikoli niste prišli do svojega črnega pasu. Kaj vas zadržuje zdaj? Ali pa bi se s partnerjem oz. dobrim prijateljem skupaj lotila golfa, tenisa, kolesarjenja? Če imate otroke, ki se ukvarjajo s športom, se jim pridružite – uživali boste in skupaj kvalitetno preživljali čas. 

5. Spremljajte svojo aktivnost in napredek

Ali sploh veste, koliko zmerne do visokointenzivne telesne aktivnosti opravite na dan? Obstaja ogromno tehnologije, ki si jo lahko nadenete za spremljanje svoje telesne aktivnosti, od ur do pasov in telefonskih aplikacij. Ne glede na to, ali uporabljate sodobno tehnologijo ali pa zgolj staromodno pisalo in papir – ko spremljamo svojo telesno aktivnost, ne vodimo le natančnejše evidence, temveč naredimo dodaten korak, saj smo odgovornejši. To nam pomaga, da ostajamo na pravi poti pri doseganju ciljev, povezanih s telesnimi aktivnostmi. Nedavna študija, objavljena v British Journal of Sports Medicine, je pokazala, da ljudje na dan prehodijo skoraj dodaten kilometer, če na telefonu ali uri uporabljajo sledilnik aktivnosti. 

Ne glede na to, na kakšen način to počnete, vam bo spremljanje napredka pomagalo dosegati zastavljene cilje. 

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skankhunt42
17. 04. 2021 15.52
+1
jaz treniram vsak dan in nimam covid-a, ta članek je 100% resnica
Arhaist12344
17. 04. 2021 12.43
+3
Zakaj so bili pa lani sportniki na intenzivni v italiji??? Kdo spet laze? Vsak dan nove lazi, nic drugega kot zavanaje ljudi.
Jožajoža
17. 04. 2021 12.39
+4
psiha trpi pod janšisti .
lnterReflections
17. 04. 2021 12.32
+3
"H-CRF 17.04.2021, 11:26:36 Interreflections: kaj naj bi bilo to "perpetual mobile"?" Energija, ki se stalno sama obnavlja. Voda, veter, sončna energija, energija plimovanja, gibanja korakov, itd. Ker pa to ne ustvarja dobičkov enako kot jedrska energija ali kurjenje premoga, elita tega ne podpira, znanost pa ima nalogo, da zanika obstoj tega "perpetual mobile".
lnterReflections
17. 04. 2021 12.36
+2
Ko ljudje korakajo po mestu, bi lahko njihove korake pretvoril v električno energijo. Ko odpreš pipo, lahko to pretvoriš v električno energijo. Vso gibanje lahko pretvoriš v električno energijo.
lnterReflections
17. 04. 2021 12.23
-2
CyberWorm00123, tako kot se 2 atoma zgolj privlačita in ne odbijata, je enako tako pri izolatorji kot pri prevodnikih. Eno je kristalizacija, drugo pa gravitacija. 2 atoma železa se povežeta v kristal, se ne odbijata. Enako je pri jabolku, ki je Newtonu padlo na glavo. Poglej npr. statično elektriko, kjer sta tako balon kot lasje oba izolatorja, pa se ti lasje prilepijo na balon. Meni je kmečka fizika bolj všeč kot tisto, kateremu vi pravite znanost.
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 12.25
+2
glih kmečka fizika ti powe da obstaja grawitacija : ))) drgač bi poletu na luno ne pa ob tla hahaha
lnterReflections
17. 04. 2021 12.33
+0
Kmečka fizika so zame lasje, ki se prilepijo na balon, čeprav sta oboje izolatorja.
lnterReflections
17. 04. 2021 12.37
+0
Zakaj 1 tona lesa plava na vodi, 1 tona železa pa ne, a oboje 1 tona?
lnterReflections
17. 04. 2021 12.41
+0
Nisi mi odgovoril na vprašanje. F=ma je zelo znana enačba, ki na vodi ne deluje. Deluje pri 1 toni železa, ne pa pri 1 toni lesa.
lnterReflections
17. 04. 2021 12.43
+2
Ko to stopiš na vago, ti npr. pokaže, da je tvoja teža 80kg. To je laže, saj te zrak drži navzgor in je tvoja teža dejansko višja.
lnterReflections
17. 04. 2021 12.45
+2
Mase nihče ne zna definirati, kaj to sploh je. Ker če imata železo in les isto maso, to deluje drugače na vodi, torej tukaj nekaj ne štima pri tej fiziki od Newtona.
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 12.46
+0
wzgon pa grawitacija : ))) po twoji logiki bi pol moglo lahko pero w wakumu past nawzgor ne pa nawzdol k ni kao grawitacije : )))
lnterReflections
17. 04. 2021 12.48
+1
Če je v vakumu samo ene par atomov in jih ne spravijo ven vseh, to več ni vakum.
lnterReflections
17. 04. 2021 12.49
+0
Pero ima elektrone v sebi, te pa potegne Zemlja navzdol.
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 12.50
+1
glih kle je fora da w wakumu ni atomou itd : ))) dej ti men rajš powej kaka mamila wam minister hojs dobawlja da ste pol tko zblojeni : ))
lnterReflections
17. 04. 2021 12.52
-1
Ko poskušajo nekaj izsesat ven, vedno ostane kak atom v vakumu, ne uspejo vseh pobrati ven. In če ima pero v sebi elektrone, potem Zemlja deluje na elektrone od perja, v čem je potem problem.
lnterReflections
17. 04. 2021 12.54
-1
To me niso učili politiki, to sem prebral od ene ameriške univerze.
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 12.55
+1
kera mamila wam dobawlja minister hojs? : ))))
lnterReflections
17. 04. 2021 12.57
-1
Vprašaj tisto ameriško univerzo, ki me je tako naučila, po tvoji logiki narobe. Sem prebral par PDF-ov na to temo.
lnterReflections
17. 04. 2021 13.01
+0
Napiši "electric gravity", pa boš našel kar nekaj člankov na to temo.
lnterReflections
17. 04. 2021 13.03
-1
Očitno sem te pustil brez besed, ker nimaš drugega protiargumenta.
lnterReflections
17. 04. 2021 13.07
-1
Tvoja logika je: "Kdor ne verjame v mojega Boga, je krivoverec."
defodil
17. 04. 2021 13.32
+1
zakaj 100 kg clovek plava na vodi, nekaj gr kovanec pa potone na dno🤣
misterbin
17. 04. 2021 12.14
-2
Kaj si bodo še izmislili ?
Fulano in Beltrano
17. 04. 2021 12.03
+1
EntityOne, tudi jaz sem aktiven, star 44 let, ne kadim, jem maksimalno zdravo, laboratorijski izvid tak kot pred 25 leti, EKG po besedah zdravnice kot iz učbenika. En teden nisem mogel NIČ. Vročina med 38.5C in 39C, ubijalski kašelj. Očitno garantiranega/nadzorovanega poteka bolezni ni.
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 12.05
+3
tipični potek gripe. Preživel si jo ker si na gripo imun. Povsem običajna zadeva
Shisui
17. 04. 2021 12.06
+5
Pri sosedih sta starša čisto iz forme in oba predebela pa sta imela samo "prehlad", sin pa vsak dan na kolesu, v vrhunski formi pri 35ih je pa 2 tedna ležal čist gotov. Tako da ja, garancije na žalost res ni. Eni prenesejo bolje drugi slabše.
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 12.10
+1
Odvisno koliko si na gripo prekužen. Okuževanje trenira imunski sistem
Shisui
17. 04. 2021 12.13
+3
Gripa je gripa, pri zapletih s covidom je problem pljučnica ne gripa.
polno3006
17. 04. 2021 12.14
+4
Od kolegice tast...onko bolnik, nepokreten, dementen...en dan vročine...smo se pogovarjali, če se okuži je konec z njim...pol leta po okužbi še živi, če se temu lahko reče življenje.
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 12.15
-1
Tudi pri gripi je problem pljučnica če do nje pride. To je isto. Covid seveda ni gripa. Je prehlad.
Shisui
17. 04. 2021 12.17
+4
... Pa ti razumeš da je "prehlad" skupek več kot 200 virusov?
Fulano in Beltrano
17. 04. 2021 12.37
+2
Nakamoto, se pravi, da je po tvojem mnenju pozitiven PCR test na covid enak okužbi z gripo?
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 12.44
+2
Corona virusi so virusi prehladov. Jaz nič ne pravim, Samo citiram univerze ki so hotele izolirat corona (covid 19) virus in so iz vzorcev uspele izolirat samo gripo A in gripo B. Ameriški CDC pa tudi ni mogel zagotovit izoliranega vzorca covid 19.
Gratitude
17. 04. 2021 13.37
@Bucefalo: dejansko ni neke formule, sem pa mnenja, da redni dolgi teki tako zelo okrepijo pljuča, in imunski sistem (ob zdravi prehrani, nič alkohola, noč cigaret), da pljučnico ob covidu težko fašeš.
Gratitude
17. 04. 2021 13.43
@Bucefalo: ti vsaj zdravnico poznaš, jaz na srečo ne, še edina, ki sem jo imel v življenju, je šla v penzijo. Z vso upravičenostjo, bi lahko ves denar, ki ga dajem iz plače za zdravstveno zavarovanje, terjal nazaj.
DominusMaximuz
17. 04. 2021 12.02
+2
Se pravi, če se izpostavim soncu, jem zdravo biološko hrano brez svinjarije, se vsaj zmerno gibljem se nimam česa bati. Le kdo bi si mislil? hehe.... Zakaj potem tako forsirajo cepiva ??? Aja, nekdo mora zaslužiti, ker s soncem - Vit.D se ne da služiti
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 12.06
+1
Forsirajo ti jih zato da bi ti sesuli imunski sistem. Tako kot so naredili tistim ki so umirali za špansko gripo
V SHESHELJ
17. 04. 2021 11.49
+7
Waw...treniranje sportnikom prepovedano...kdo je zdaj tu nor?
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 11.51
+6
to da je janšot nor pa psihopat wemo že kr neki časa : )))
Stanchy55
17. 04. 2021 11.49
-2
Vivid Money
17. 04. 2021 11.33
+6
hahhhaaa, to mi rekreativci ze zdavnaj vemo, da je gibanje zunaj najboljsa tableta proti boleznim....ravno pred pol ure zakljucil polmaratoncek v casu 1:28:44
Gratitude
17. 04. 2021 11.38
+4
Bravo. Jaz pa ga danes nisem tekel, ker sem imel včeraj skoraj 3ure samo vaj za moč in še nekaj 50 saltov sem si privoščil, ker je telo v zraku zame kakor droga. Najlepša droga na svetu... Zato smo gimnasičarji odvisniki.
thetech
17. 04. 2021 11.42
+5
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 11.52
+1
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 11.53
+0
Pomemben petelin
17. 04. 2021 12.00
+4
No vsakemu kar mu paše ,samo človeško telo ni narejeno na tek na dolge proge, ampak kratke, beg pred plenilcem. Je pa narejeno za dolge sprehode- iskanje hrane.
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 12.06
+0
Leva feltna
17. 04. 2021 11.31
+4
Pa zakaj nas omejujejo?
thetech
17. 04. 2021 11.42
-1
Leva feltna
17. 04. 2021 11.31
+5
Potem zakaj se morjo cept vrhunski sportniki?
Gratitude
17. 04. 2021 11.34
+4
Ne bom se cepil, ker sem prebolel, če pride novi sev, se bom pač raje ponovno okužil, kakor cepil, glede na to, da sem prvič zadevo prebolel kot pardnevni prehlad. Redna in intenzivna vadba res ščiti. Povedano iz prve roke.
Sentis
17. 04. 2021 11.28
+3
Zato je še nisem fasal?
User1538643
17. 04. 2021 11.26
+10
Torej, nič omejevanja gibanja.
Uporabnik756220
17. 04. 2021 11.21
+1
🤦‍♂️🤣🤦‍♂️🤣🤦‍♂️🤣
Gratitude
17. 04. 2021 11.06
-1
Jaz sem med Covidom z vročino pretekel vsak dan od 12 do 15 km. Med 4h30 in 6h00, ko ni nikjer žive duše. Po par dneh sem bil zdrav. Sicer imam zelo aktivne vadbe med 35 do 40 ur na teden. In dva otroka in 12 urni delavnik. Če je volja, je uspeh. Tako, da ta članek je še vedno čisto podpiranje lenobe.
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 11.09
+0
Gratitude
17. 04. 2021 11.12
+6
Prevod znanega italijanskega pregovora pravi: Bolje en dan kot lev, kakor 100 dni kot ovca. Period.
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 11.21
+4
:) Načeloma se strinjam le da lev po cele dneve preleži po tistem kratkem sprintu tokom lova ;) Ovca se pa ves dan giblje
Gratitude
17. 04. 2021 11.26
+5
Ne morem ti oporekati. Tudi lenarnjenje je stil življenja, zato ni potrebno nobenega siliti v fizično aktivnost, če tega noče. Torej je tudi s tega vidika ta članek čisto mimo.
Nick.Mason
17. 04. 2021 11.33
-3
EntityOne,covid z testerjem ugotovljen ki pokaže pozitivno na marmelado,coca colo,redbull,mleko pa res ne moreš trdit da si bil bolan.
Gratitude
17. 04. 2021 11.41
+4
@krucefix: cela družina je bila PCR pozitivna. Ženo je kar vrglo dol. Tako, da ni dvoma, kaj sem imel.
RockRoller
17. 04. 2021 11.46
+0
Nosečniški test tudi reagira na Coca-Cola, Fanto... Sprašujem se, če nosečnost sploh obstaja. Vse bolj se mi zdi,da je nosečnost en velik svetovni nateg.
RockRoller
17. 04. 2021 11.47
+4
Gratitude
17. 04. 2021 11.49
+5
@RockRoller: Super komentar. "Svaka čast !" bi rekli naši bivši bratje.
medus
17. 04. 2021 12.01
+3
Nosečnost ne obstaja. Otroka prinese štorklja
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 12.08
+0
Jaz ti dam test ki bo pokazal da si mrtev. Te torej zakopljemo?
mihael ?or?e
17. 04. 2021 11.03
+17
in zakaj je potem velik del korone bli fitnesi zaprti pa prepovedani treningi in pa tudi maske na prostem
Absurdistan
17. 04. 2021 11.26
+7
Ja zato da mladim pade odpornost in da kdo zboli za hujšo obliko potem pa imajo oni kaj za pisat
pop greznica
17. 04. 2021 11.27
+7
Zaradi jajotovega maščevanja ker je bil v kehi
SmiselZivljenja
17. 04. 2021 10.56
+0
ja in vsi imamo cajt in voljo it laufat po 10 urnem delovniku in 2 otrocih, ki ne morejo ene naloge sami napisat, da ne dobim živčni zlom in pri kuhanju, pranju, pospravljanju, likanju itd itd...
abmam
17. 04. 2021 11.03
+10
Ja, pa saj to, kar si naštel(a), je že rekreacija.😀
lnterReflections
17. 04. 2021 10.53
+3
CyberWorm00123, ti lahko štrom proizvajaš iz korakov, iz pip, iz tuša, iz vsega, kar se premika. Cela Zemlja je perpetual mobile, znanost pa je dobila nalogo, da to prikrije, saj potem ne bi bilo dobička.
lnterReflections
17. 04. 2021 10.54
+0
Kar se tebi zdi kot potratno, bi v večjem obsegu naredilo dovolj štroma za vse.
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 10.55
-2
Če bi ti poznal kakega znanstvenika bi vedel da niti slučajno česarkoli ne prikrivajo saj nimajo kaj prikrivat in v bistvu razkrivajo več kot vedo ker konstantno blefirajo. Kakšna znanost neki.
lnterReflections
17. 04. 2021 10.56
-3
V bistvu sploh ne prikrivajo, le oglašajo ne na veliki zvon. Ve se, da nekaj obstaja, pa še vedno nič ne naredi.
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 11.06
+2
brawo janštajn si dokazu grawitacijo : ))
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 11.08
nwm če ste mel fisko w srednji šoli : ))) nakonc boste še dokazal da je zarad grawitacije padu jabuk njutnu na glawo ne pa zarad tega k je bil naelektren z magnetom itd : ))
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 11.12
+2
drgač pa če ne wrjameš fizikom se lohka sam prepričaš če se wržeš iz 10 metrskega stolpa na tla : ))) boš kr konkretno prletu ob tla z magneti al pa brez al pa s kamni w žepu haha
FRC-H
17. 04. 2021 11.26
+3
Interreflections: kaj naj bi bilo to "perpetual mobile"?
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 11.29
+2
perpetum mobile je stroj k se giblje sam od sebe brez dodane energije : ))) zadewa laufa sam w teoriji w praksi pa fiziki pa to ni izwedljiwo zarad trenja pa ostalih sil k delujejo itd : )))
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 11.48
+0
@H-CRF: Saj o tem pišem. Tadva sta cvetki. Dobesedno nepismena a bi ves čas predavala folku nekaj
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 11.54
+1
pogrnete na srednješolski fiziki kaj naj rečem : ))) ni fizika politika k lohka mal lažeš pa nakladaš haha
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 11.57
-1
To kar ti in tvoj pajdaš pišeta ni Newtonova mehanika ampak kvantna mehanika. Zanjo ne velja Newton ampak Schrodinger. In kje izpeljava Schrodingerja ki nadomešča Newtona ne vzdrži? (toliko o tem kdo kaj ve o fiziki :) )
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 12.02
kolk je pospešek prostega pada : )) upam da ti rata ta pospešek ispeljat brez te konstante : ))) še enkrat če ne wrjameš se lohka iz 10 metrskega stolpa wržeš na tla pa zračunaš hitrost : )))
Satoshi Nakamoto
17. 04. 2021 12.09
-1
Pojma torej nima in se še naprej pogovarja na nivoju prvega razreda osnovne šole
CyberWormMythBuster
17. 04. 2021 12.13
+1
če si ti meu fisko w srednji šoli sm jst meu balet hahah : ))) osnowni pojmi ti niso jasni kaj je hitrost kaj je pospešek pa kaj je grawitacija : ))) zanalašč sm dau primer 10 metrskega stolpa : )))