Korona

Poziv rektorjev univerz k spremembam, težava predvsem kontaktne ure

Maribor, 08. 01. 2021 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rektorji slovenskih univerz so se sestali na izredni seji in razpravljali o problematiki izvajanja pedagoškega procesa v času epidemije. Menijo, da bi morala vlada omogočiti vsaj izvedbo nujnega dela pedagoškega procesa in izvedbo individualnega znanstvenoraziskovalnega dela v prostorih visokošolskih zavodov.

Univerza v Ljubljani.
Univerza v Ljubljani. FOTO: Dreamstime

Na izredni seji Rektorske konference RS so rektorji ugotavljali, da največjo težavo v času poučevanja na daljavo predstavljajo neizvedene kontaktne ure, ki zahtevajo prisotnost študentk in študentov v prostorih visokošolskih zavodov, torej znanstvenoraziskovalno delo, laboratorijske in terenske vaje, hospitacije in nastopi, pedagoška praksa ter praktična usposabljanja. Težave so tudi pri izvedbi pisnih izpitov, ki jih ne morejo nadomestiti prilagojene oblike preverjanja in ocenjevanja znanja. 

Opozarjajo, da nekatere študentke in študentje ob nespremenjenem načinu dela ne bodo mogli izpolniti vseh obveznosti ter posledično ne bodo mogli pristopiti k preverjanju in ocenjevanju znanja. 

Zato so sklenili, da bi morala Vlada RS nemudoma omogočiti vsaj izvedbo nujnega dela pedagoškega procesa v prostorih visokošolskih zavodov v obliki individualnega ali skupinskega (3–5 oseb) dela ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov MZ in NIJZ ter izvedbo individualnega znanstvenoraziskovalnega dela v prostorih visokošolskih zavodov ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov MZ in NIJZ, ki bo študentkam in študentom študijskih programov prve in druge stopnje ter doktorskim študentkam in študentom omogočala dokončanje njihovih zaključnih del. 

"Usvajanje in oblikovanje znanja sta ključnega pomena tako za posameznika kot za družbo, zato je treba vzpostaviti konstruktiven dialog z odločevalci v državi, katere prihodnost bo krojilo znanje, ki mora biti ena najpomembnejših vrednot današnje družbe," so zapisali. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ka?ica
09. 01. 2021 16.44
+2
Pa še vidik s strani študentov: pisanje kolokvijev na daljavo. Profesor te brez kakršnihkoli dokazov in samo na podlagi, zdi se mi, da ste prepisovali oz. imate isti rezultat kot nek drug študent, obtoži goljufanja in ti celo prepove pisati naslednji kolokvij! Dajte jih poslat že 1x v šole in na fakultete, da se bodo lahko normalno izobraževali brez dodatnega stresa, ki jim ga povzroča vlada in nervozni profesorji!
Kuku456
09. 01. 2021 20.15
+1
Sej ce te na kolokviju dobi s plonkci tut ne smes na en rok
Kuku456
09. 01. 2021 20.17
+1
Pa ce imata dva podobno reseno domaco nalogo dobita oba 0! Tko da dobrodošli v realnosti
Kuku456
08. 01. 2021 20.02
+2
Sej tko ko nrdijo faxse ne bojo melsli kaj pocet..se morjo ze sedaj navadit kao zgleda bit na minimalcu
Mother Russia
08. 01. 2021 18.29
+4
Težave Štrukljevih "izobraževalcev" so v tem: če ni pouka, si ni moč izplačati dodatkov za pripravljenost na domu (če so 24 ur na dan doma), ki so dosegali tudi tretjino plače. Ni dodatkov za prevoz na delo in malico, ki so presegali naslednjo tretjino plače. Torej "mozgovalci" morajo delati za navadno plačo, to pa je seveda, nesprejemljivo.