Korona

Remdesivir morda že kmalu z dovoljenjem za promet v EU

Ljubljana, 18. 05. 2020 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
M.V., STA
Komentarji
4

Zdravilo remdesivir bi lahko že v prihodnjih dneh prejelo dovoljenje za promet v EU, je napovedal prvi mož Evropske agencije za zdravila (EMA) Guido Rasi. Trenutno lahko to zdravilo nekateri bolniki prejmejo v okviru t. i. sočutne uporabe. Uporabo zdravila so sicer že odobrili v ZDA in na Japonskem.

"Mogoče je, da bo pogojno dovoljenje za promet izdano v prihodnjih dneh," je na odboru Evropskega parlamenta za okolje in javno zdravje dejal Guido Rasi. Tovrstno pogojna dovoljenja veljajo eno leto in jih je nato mogoče obnoviti. EMA je doslej priporočala t. i. sočutno uporabo zdravila remdesivir, ki nekaterim bolnikom s hudo obliko covida-19 omogoča dostop do zdravila že v času, ko Evropska agencija za zdravila še ocenjuje podatke o njegovih koristih in tveganjih.

Zdravilo remdesivir.
Zdravilo remdesivir. FOTO: Shutterstock

Podobno dovoljenje je za zdravilo, ki ga proizvaja ameriško podjetje Gilead, maja izdala tudi ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA). Naslednjega koraka, ki se sedaj v okviru pohitrenega postopka potrjevanja zdravil v boju proti covidu-19 obeta v EU, pa pristojne oblasti v ZDA še niso naredile.

Povpraševanje po remdesivirju, ki je sicer namenjen zdravljenju ebole, je v zadnjem času vse večje, saj trenutno še ni potrjenih zdravil ali cepiv za novi koronavirus. Poleg remdesivirja bi bila po besedah Rasija za covid-19 lahko kmalu na voljo tudi zdravila, ki temeljijo na monoklonskih protitelesih.


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bundy crocodile
18. 05. 2020 21.56
+13
O zdravilu, ki smo ga prejeli iz Japonske edini uspešni oh in sploh pa ni več govora? A je to to zdravilo? Kje je tisto zdravilo, ki so mi nekateri govorili kako je naša vlada uspešna, ker je kot edina pridobila japonsko zdravilo? počasi bo treba it spat in jutri na novo vstat!
ILikeIke
18. 05. 2020 21.47
+0
Narobe so prevedli: zdravilo se imenuje ZTRGFBEMINIM
fafajonka
18. 05. 2020 21.34
+16
že danes se da dobiti zdravilo za 3 dolarje ampak ne nova zdravila bodo po 3000 dolarjev kajti farmacevtska industrija hoče kot zmagovalec milijardne zaslužke poleg se bodo pa še mastili veliki bankirji
fafajonka
18. 05. 2020 21.36
+18
ko bo šla vsa svetovna ekonomija v maloro bodo zmagovalci nad korono samo farmacevti in bankirji