Korona

Vodji območne enote gozdarjev 5300 evrov covidnega dodatka, zaposleni v laboratorijih pa brez

Ljubljana, 29. 01. 2021 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
292

Sindikati v zdravstvu že nekaj časa opozarjajo na nepravilnosti v zdravstvenih ustanovah, predvsem kar zadeva izplačevanje covidnih dodatkov, ki so v veljavi med epidemijo oziroma delom v nevarnih razmerah. Zgodbe niso posamezne, in relevantno vprašanje je, zakaj dobi administrator covidni dodatek, tisti, ki dela s kužnimi vzorci v laboratoriju, pa ne?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Covid dodatek za delavce Zavoda za gozdove
    02:21
    Iz 24UR: Covid dodatek za delavce Zavoda za gozdove
  • Iz 24UR: Epidemija oklestila proračun
    02:16
    Iz 24UR: Epidemija oklestila proračun
Je delo v gozdu epidemiološko nevarno?
Je delo v gozdu epidemiološko nevarno? FOTO: Thinkstock

Več sindikatov v zdravstvu opozarja na nepravilnosti pri izplačevanju dodatkov za delo v nevarnih razmerah, drugi pa na dolge zamude pri izplačevanju. Sistem dodatkov je precej zbirokratiziran, je pa odvisno od volje in energije vodij, ki se morajo potruditi, da se dodatki izplačajo. Že v prvem valu, pa tudi pozneje, sta se v UKC Ljubljana višina in upravičenost do dodatka računali na podlagi neposrednega dela z bolniki, marsikdo, ki je bil v drugih ustanovah, pri manjši izpostavljenosti, do njega upravičen, ga ni dobil. Tako v bolnišnici Trbovlje zaposleni še vedno niso dobili obljubljenih dodatkov za oktober, ministrstvo pa nam je na novinarsko vprašanje le odgovorilo, da "bo SB Trbovlje sredstva po 123. členu ZIUOPDVE (sredstva po KPJS) prejela 29. 1. 2021 (167.155,27 EUR)." "Danes so zaposleni prejeli plačilo dodatka za oktober. Za ta del smo sredstva založili. Smo pa danes tudi prejeli s strani države nakazilo sredstev za vse 3 mesece v višini 911.711 EUR, tako da bomo dodatke za preostala dva meseca nakazali zaposlenim v ponedeljek oz. torek. Bolnišnica žal nima dovolj likvidnostnih sredstev, da bi vse dodatke lahko izplačevala prej kot prejme sredstva. O načinu oz. rokih izplačila smo se dogovarjali s sindikalnimi poverjeniki, ki na sestankih niso izražali nestrinjanja ali slabe volje," so pa sporočili iz SB Trbovlje. 

Sindikati v zdravstvu Slovenije PERGAM (SZS PERGAM) skupaj s Sindikatom laboratorijske medicine Slovenije (SILMES) in Sindikatom kliničnega centra Ljubljana pa so opozorili ravno na zaposlene v laboratorijih, ki imajo neposreden stik z brisi in drugimi vzorci okuženih z novim koronavirusom. Kot pravijo, še vedno niso vključeni med upravičence za delo v rizičnih razmerah do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve.

V sporočilu za javnost pravijo: "V času epidemije se je obseg dela v laboratorijih ob nespremenjenem številu zaposlenih večkratno povečal, zlasti se je tudi povečalo število samoplačniških preiskav, ki so posledica manjšega števila napotitev k specialistom. Obremenitve zaposlenih so posledično nečloveške in ne samo kot posledica odsotnosti zaradi odrejenih karanten, temveč tudi obolelosti, predvsem pa izgorelosti." Sindikati zato zahtevajo, da se v PKP 8 nemudoma vključi določba, v kateri se tudi zaposlenim v laboratorijih prizna pravica do izplačila do dodatka .

A to očitno še ni edina nenavadna razlika v zdravstvu, saj, kot pravijo sindikati, nekateri delodajalci poročajo, da bodo zaposleni morali vračati dodatke, če ministrstvo za zdravje ne bo nakazalo denarja, ki ga je obljubilo zaposlenim. "Takšno ravnanje je skrajno sprevrženo in obsojanja vredno, saj se navedeno že dogaja v največji zdravstveni ustanovi v Republiki Sloveniji (UKCL)," so zapisali. 

Zakaj dobi administrator covidni dodatek, tisti, ki dela s kužnimi vzorci v laboratoriju, pa ne?
Zakaj dobi administrator covidni dodatek, tisti, ki dela s kužnimi vzorci v laboratoriju, pa ne? FOTO: Thinkstock

Številni dodatki, tudi za (ne)delo s strankami

Mladina se je natančneje lotila dodatkov, ki so bili izplačani po vseh zakonih do zdaj, in opazila nenavadna izplačila. Med zmagovalci pri izplačevanju covidnih dodatkov je, zanimivo, ravno Zavod za gozdove Slovenije. Medtem zaposleni v zdravstvu poročajo, da obljubljenega denarja ni, ministrstvo pa še vedno ni nakazalo denarja ustanovam, te težave zavod ni imel. Kot pišejo v Mladini: verjetno je bila politična volja bolj naklonjena temu, saj je zavod dobil nakazanih 1,1 milijona sredstev za kritje dodatkov. "Predsednik Sindikata Zavoda za gozdove Slovenije Boštjan Režonja in pristojna oseba na ministrstvu za kmetijstvo Robert Režonja, ki ga je vlada julija imenovala za generalnega direktorja direktorata za gozdarstvo in lovstvo na ministrstvu, sta brata," pravijo.

Najvišje izplačilo je tako bilo kar 5348 evrov za vodjo brežiške enote zavoda za gozdove. Revirni gozdarji v povprečju dobijo 1500 evrov dodatka, tega je dobilo skoraj 800 zaposlenih. Za revijo so pojasnili, da so do dodatka upravičeni, ker so izpostavljeni možni okužbi. Samo mnenje, kaj je nevarno delo, ki upravičuje takšen dodatek, pa je seveda v domeni delodajalca. 

Ocenjevali so tudi različne druge dodatke, tako so precej visoke zneske dobili v Gasilski brigadi Koper, vojski, policiji, zdravstvu. Nekaterim so se plače podvojile, a najbolj zanimivi so ravno tisti, ki so si jih izplačevali v javnem sektorju. Kot je že nekaj mesecev jasno, je upravičenost do teh dodatkov odvisna predvsem od volje in politične povezave vodij posameznih enot, tudi dodatki se izplačujejo različno. Občina Ig je takšna, občinsko upravo vodi predsednik občinskega odbora SDS Brezovica Janez Miklič. Kot še pišejo v reviji, zaposlenim na občinski upravi redno izplačujejo dodatek za posebne obremenitve v času epidemije, za oktober 600, za november pa 1187 evrov. Zanimivo je predvsem, da občina Ig ne posluje s strankami v času epidemije. Mladina piše, da je Miklič dejal, da na občini delajo v rizičnih razmerah, rizičnost pa – v stavbi se med drugim vodijo sestanki. 

Izplačevanje dodatkov v Slovenski vojski:  5146 zaposlenih v vojski vsak mesec dobi v povprečju še 100 evrov dodatka. Pa tudi tukaj so velike razlike. Največ seveda dobi zdravstvena enota, nato sledi 2000 vojakov, ki dobivajo dodatek za polovico delovnega časa, "saj naj bi bili izpostavljeni velikemu tveganju pri varovanju državne meje, na protokolarnih prireditvah, mednarodnih misijah, pomoči civilni zaščiti, delo v kurirski službi, kuhinji ali vojaki na straži". Seveda znova najbolje vrvi potegnejo častniki in podčastniki, več sto zadnjih je dobilo vsak mesec 800 evrov dodatkov, "večinoma prav zaradi epidemije".

V Mladini so obdelali še številne druge poklice, ki močno izstopajo iz povprečja izplačevanja teh dodatkov, na primer Center za socialno delo Južne Primorske, ki je v prvem valu v povprečju zaposlenim izplačal za 1300 evrov dodatkov. Pod črto pa je seveda vprašanje, koliko denarja je šlo že za vse dodatke? To še ni jasno, saj ne vejo, kdo bo vse zaprosil za povračilo sredstev, ki so jih namenili za vse dodatke. A kar se ve: Slovenska vojska (6,4 milijona), Policija (20 milijonov), zdravstvo (109 milijonov), upokojenci (134 milijonov) in številni drugi, za katere se še ne ve, račun pa pride v letošnjem letu. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gozdar10
30. 01. 2021 12.43
+0
Dragi obiskovalci 24h portala. Sem revirni gozdar. Poleg 4 letne tehnične gozdarske šole, sem v Ljubljani 5. let študiral gozdarstvo in tudi magistriral. 2 leti nazaj sem se zaposlil na Zavodu za gozdove kot revirni gozdar. Moja NETO plača je 845€ (27. plačilni razred-lahko preverite). Prav tako nevem kje ste dobil takšen znesek za izplačilo Covid dodatka. Vse kar sem jaz dobil je 800€ za obdobje prvega vala. Sedaj nismo dobili nič... Ne pravim, da smo mi tisti, ki si najbolj zaslužimo dodatek, so pa nekateri dobili izplačan dodatek, ki so bili še manj v nevarnosti, oz. v stiku z ostalimi ljudmi... Prosim predno pišete takšne stvari o nam, se zavedajte, da imate vrjetno nižjo izobrazbo, prav tako pa imate višjo plačo kot mi. Mi nismo v tej službi zaradi denarja, ampak ker nam je mar za naravo/gozd.
MladInPerspektiven
30. 01. 2021 20.17
-1
Fejst pob?
30. 01. 2021 09.37
+1
😨 Samo gledaš in se čudiš
Tavullia46
30. 01. 2021 09.16
Ker je sistem tak kot je direktorji v JU stimulirajo (ne s svojim denarjem) svoje podložnike, da ti molčijo o vseh njihovih svinjarijah..... eni pa to veselo plačujemo. ... "vse skupaj je za bruhat"
janko jereb
30. 01. 2021 09.07
+1
To DURS malho brez dna ne more nafilati nobeno normalno gospodarstvo, pa če je narod še tako priden, ker je v javnem delu preveč voluharjev, ki samo bašejo in to ob izmišljanju nerazumljivih zahtev, država pa tone !!
žnidi
30. 01. 2021 08.48
Kakšne neumnosti pišete na Igu ni župan noben Miklič
ceta69
29. 01. 2021 21.35
+1
sami strokovnjaki v javni upravi na položajih.........
Npx_
29. 01. 2021 21.10
+5
Lahko to prosim Tarča izpostavi, da se začne govoriti o teh krivicah? Med tem ko gospodarstvo kleči na kolenih, imajo privilegiranci JU 2x večje plače? A se lahko to konca?
Sokril
29. 01. 2021 21.00
+2
Novinarji spet senzacionalistično zavajajo. Zavod za Gozdove je javna uprava, ki nadzoruje in usmerja delo v gozdovih. Veliko dela je tudi pisarniškega, kjer se neumorno prelaga papirje sem ter tja, ker je pač tako zakonsko določila država in EU. ZGS ne izvaja nobenih sečenj in fizičnih del v gozdovih kot zavajajoče poskušajo prikazati novinarji.
pridnaofca
29. 01. 2021 21.00
+3
Zakaj je gozdar v gozdu ogrožen zaradi covida? Zaradi klopov že mogoče, zaradi covida pa ne
Kr ena
29. 01. 2021 20.57
za bruhat!!! kdo bo za to odgovarjal? mogoče janša, ki izda takšne zakone, da jih lahko vsak po svoje interpretira? bolj kot so nemoralni, več si vzamejo iz malhe...ostali tepci bomo pa delali pa gledali kako se norca delajo iz nas. Sram me je, v kakšni gnili državi živim!
srečen
29. 01. 2021 21.13
Ta zakon je bil napisan že v Jugoslaviji in je bil samo prepisan!
Kr ena
29. 01. 2021 20.43
Eastman
29. 01. 2021 20.41
+12
Delam v gospodarstvu (privat firma). Enega dne nisem bil doma zaradi epidemije in nisem dobil nobenega korona dodatka. Hvalabogu se firma dobro drži in ni imela nižjega prometa in nismo dobili nobene državne pomoči razen neke malenkosti za maske... MI FINANCIRAMO TO LOPOVŠČINO S TEMI DODATKI... MI GOSPODARSTVO za vaše korona dodatke v policiji, občinah, gozdarji... mars
bojer
29. 01. 2021 20.44
+3
Lahko se nadejaš, da bo treba še malo "stisniti", počakaj.
srečen
29. 01. 2021 21.16
To je to! To se mora nehat! Janez stopi v akcijo! Denar nameni zdravstvu in ne občinarjem!
bojer
29. 01. 2021 20.41
+4
Očitno je, da so delali s "kovid" bolniki vsi v državnih službah in zato so tudi vsi upravičeni do dodatka. Z eno "majhno napako", zdravstveni delavci na "kovid" oddelkih so tam nekje zadaj, ironično.
Geres
29. 01. 2021 20.40
+6
S temi dodatki so naredili samo probleme. Dobijo jih, vsaj na mesečni osnovi, samo v JS. Dobijo jih vsi v določeni branži, pri čemer se npr medicinske sestre v ZD dolgočasijo, na internisticnih oddelkih bolnišnic pa crkujejo. Zakaj dobijo dodatek zaposleni v vojski, mi ne bo nikoli jasno. Glede na to, da tega ne znajo uredit, je bolje vse dodatke od jutri dalje ukinit za vse razen za medicinski kader v bolnicah.
visoki
29. 01. 2021 20.38
+2
folku 200 evrov sebi pa po 5000 ,bravo dešnjaki poštenjaki s snežićem svetovalcem
Mateja88
29. 01. 2021 20.30
+2
Denarja kolko hočeš z vseh smeri. Razširi si žep da bo padlo nekaj noter.
daiči
29. 01. 2021 20.10
+5
Kaj se to dnar krade, čudn d še nismo bankroteral.
ho?emVšolo
29. 01. 2021 19.17
+9
Covid je gozdna zver, kot medved. Dodatek je upravičen.
Uporabnik1536341
29. 01. 2021 19.13
+13
Ne morem verjet,da se kaj takega dogaja.V tej vladi so sami bolni ljudje z JJ na čelu.Če ta vlada ne bo kmalu odšla se tej državi slabo piše.
Bavci11
29. 01. 2021 20.07
-2
kaj te ima s tem vlada...tole so odlocali levi sefeki ki jih je nastavljal Sarec in levaki pred njim
Eastman
29. 01. 2021 20.39
+0
A o COVID dodatku se je odločal Šarec...hmm a ni on po vaše vrgel puške v kuruzo? Dej povej kaj vi SDSovci jemljete, ker ta droga je res neverjetna.
srečen
29. 01. 2021 21.19
+1
Moraš napisat, da so ble vse vlade bolne v teh 30. letih, in stroka, ki imajo tak zakon!
Gregaaa
29. 01. 2021 19.08
+15
No pa se to,vojska ze ima doloceno,da bo dodatek dobivala do konec junija,mislim,da nam to vse pove...😉