12°C
Podatki za dan: 7. 5. do 24.00
Oboleli
245,731
+632
+0.3%

Za bivanje v turističnih nastanitvah morate imeti eno od štirih dokazil

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Maja Račič /STA /Anja Kralj /
KOMENTARJI
608
S ponedeljkom se po vsej državi odpirajo vsi nastanitveni obrati, vendar ti lahko zapolnijo največ 30 sob, ne glede na to, za kako velik hotel (ali drugi nastanitveni obrat) gre. Prav tako je bivanje dovoljeno le gostom, ki ob prijavi izkažejo potrdilo o prebolevnosti, o cepljenju ali o opravljenem hitrem oziroma PCR-testu. Odpirajo se tudi zdravilišča in terme, vendar le za goste nastanitev, za zunanje goste še naprej ostajajo zaprta.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:27

Iz 24UR: Turistične nastanitve se odpirajo

03:05

Iz SVETA: Odpiranje hotelov

 

Vlada je po včerajšnji dopisni seji sporočila, da se v 'oranžnih' statističnih regijah, to so podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska regija, "pod določenimi pogoji dovoljuje ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, slednje le pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju".

V 'rumenih' statističnih regijah, to so pomurska, goriška in obalno-kraška regija, pa se"pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov in ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost". Opravljanje obeh dejavnosti je dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Kot pojasnjujejo na MGRT, se lahko s ponedeljkom odpirajo vse nastanitve, ne glede na velikost, a dodajajo, da je v hotelu z na primer sto sobami lahko zapolnjenih največ 30 sob. Pa se večjim nastanitvam glede na stroške takšnega obratovanja potem sploh izplača odpirati?
Kot pojasnjujejo na MGRT, se lahko s ponedeljkom odpirajo vse nastanitve, ne glede na velikost, a dodajajo, da je v hotelu z na primer sto sobami lahko zapolnjenih največ 30 sob. Pa se večjim nastanitvam glede na stroške takšnega obratovanja potem sploh izplača odpirati?FOTO: Dreamstime

O potrdilih, ki jih mora gost predložiti ob prijavi bivanja, so nam na MGRT pojasnili, da gre za dokazilo o prebolevnosti ali cepljenju ali pa opravljenem testu. Za slednje velja, da gre lahko za hitri antigenski test (HAT) ali PCR-test, noben od njiju pa ne sme biti starejši od 48 ur.

Odlok začne veljati 24. aprila 2021 in velja do vključno 2. maja 2021, vendar se določila za delovanje nastanitvenih obratov začnejo uporabljati 26. aprila 2021, je še navedeno.

PREBERI ŠE
Počivalšek obljubil pomoč turizmu in gostinstvu: nadomestilo za plačilo regresa in dela dohodka ...

Na pristojnem ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so nam dodatno pojasnili nekaj podrobnosti v zvezi z omenjenim odlokom.

Kaj točno pomeni, da so lahko v 'oranžnih' regijah odprti nastanitveni obrati do 30 sob, v 'rumenih' pa nastanitveni obrati do 30 sob "ne glede na velikost", nam je Staša Zabukošek, pristojna za stike z javnostjo na MGRT, odvrnila, "da je dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost nastanitvenega obrata tako v oranžni kot v rumeni regiji". V praksi to pomeni, da je lahko, če ima hotel na primer 100 sob, naenkrat zapolnjenih zgolj 30 sob v tem hotelu, je še dodala.

Da se skupaj z ostalimi nastanitvami odpirajo tudi kampi, je na Twitterjuše potrdil Zajc. Tudi tu sicer ostaja nekaj negotovosti oziroma neodgovorjenih vprašanj: denimo, ali tudi za kampe velja omejitev na 30 parcel?

Odpirajo se tudi "storitve za dobro počutje, a samo za goste nastanitev v termah in zdraviliščih", je na novinarski konferenci pojasnil Zajc.
Odpirajo se tudi "storitve za dobro počutje, a samo za goste nastanitev v termah in zdraviliščih", je na novinarski konferenci pojasnil Zajc.FOTO: Bobo

Kaj pa terme in zdravilišča? Da se odpirajo tudi storitve za dobro počutje, a samo za goste nastanitev v termah in zdraviliščih, je na novinarski konferenci pojasnil Zajc. To pomeni, da ti objekti poleg gostov z napotnico za rehabilitacijo lahko napolnijo še 30 sob z ostalimi gosti. Po njegovih besedah pa koriščenje bazenov ne bo možno za zunanje goste. 

Bazenski kompleksi, ki dodatno ne nudijo namestitvenih storitev, še naprej ostajajo zaprti?

Zajc je sicer ob prihajajočem rahljanju ukrepov opozoril na nujnost spoštovanja vseh higienskih ukrepov, saj se bodo epidemiološke razmere le na ta način lahko izboljšale. "Če bo trend spopadanja z epidemijo ugoden, bomo pravila v soglasju s svetovalno skupino in ministrstvom za zdravje lahko rahljali. Ker pa smo še daleč od zelene faze, je potrebna večja previdnost," je posvaril Zajc.

PREBERI ŠE
Od petka dovoljen prehod med regijami, od sobote povsod odprte gostinske terase

V gostinstvu in turizmu kritični do pogojev za opravljanje dejavnosti

V gostinski in turistični panogi so medtem kritični do pogojev, pod katerimi jim bo v prihodnjih dneh dovoljeno ponujanje storitev gostom. Veliko je odprtih vprašanj, hotelirji potrebujejo čas, da se na nove pogoje prilagodijo, rezervacij pa nimajo, pravi Gregor Jamnik

Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) in direktor ljubljanskega hotela Slon Jamnik je opozoril, da informacije o pogojih delovanja do hotelirjev prihajajo zelo pozno."Takšnega poslovanja, takih pogojev, še nismo imeli, ne v prvem, ne v drugem valu. To je nekaj popolnoma novega za nas. Potrebujemo čas, da se na to pripravimo," je dejal.

Glede pogoja testiranja gostov na okužbo z novim koronavirusom je Jamnik opozoril, da ni jasno, kaj pri nas sploh je definicija opravljenega testa. Vprašanje je denimo, ali mora test opraviti zdravstveno osebje, ali je potrebno pisno potrdilo, mora biti test opravljen pred prijavo gosta v hotel in tako naprej. V Avstriji lahko na primer hotelirji svoje osebje testirajo sami, brez zdravstvenega osebja, je pojasnil Jamnik. Pri nas te možnosti zaenkrat ni.

Za odpiranje vrtov in teras lokalov se je v preteklih dneh zaradi postavljenih pogojev, pa tudi negotovega vremena, odločila manj kot polovica gostincev.
Za odpiranje vrtov in teras lokalov se je v preteklih dneh zaradi postavljenih pogojev, pa tudi negotovega vremena, odločila manj kot polovica gostincev.FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem so državni testni centri marsikje močno obremenjeni, organizacija testiranja pri pooblaščenih izvajalcih pa še dodatno draži storitve. "Vse to le še podaljšuje agonijo turizma, ker ga draži. Je pa dejstvo, da je to času primerno in se dogaja povsod po svetu," je dejal sogovornik.

Hotelirji ob tem trenutno nimajo nobenih rezervacij, saj niso vedeli, kdaj bodo lahko odprli hotele. "Nismo strokovnjaki, ki bi vedeli, kako se bo virus obnašal in bi lahko sami izračunali, kdaj bomo lahko odprli. Smo prazni in nimamo nobenih rezervacij. Preden vse steče, bomo lahko prazni še mesec ali dva," je opozoril Jamnik.

"Mislim, da bo na trgu kar velika zmeda," je še dodal predsednik hotelirskega združenja in dodal, da nekateri hotelirji že napovedujejo, da bodo ostali do nadaljnjega zaprti, saj se jim obratovanje pod postavljenimi pogoji ne splača.

Koronavirus pasica nova