Korona

Kako bomo skrbeli za varnost pri delu: zaščitna oprema, merjenje temperature, pandemske vaje?

Ljubljana, 02. 05. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
217

Z umirjanjem epidemioloških razmer se je v Sloveniji začelo postopno sproščanje sistemskih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Toda, to še ne pomeni, da je nevarnost okužbe mimo. Da bi preprečili morebitni drugi val epidemije ali pa ga vsaj ublažili, moramo biti dosledni pri upoštevanju navodil in priporočil, pravijo strokovnjaki za varstvo pri delu. In kako se bodo organizacije pripravile na morebitne prihodnje izbruhe?

S prihodnjim tednom se bomo v Sloveniji začeli bolj množično vračati na delovna mesta. Počasi bo življenje začelo spominjati na tisto pred koronavirusom. Toda, še zdaleč ne bo tako brezskrbno in sproščeno. Marsikje nas namreč čakajo prilagoditve pri našem delu in opravkih. Podjetja bodo morala pripraviti načrte za preprečevanje morebitnih okužb, pri tem pa denimo upoštevati priporočeno razdaljo med ljudmi, brezstično poslovanje, dosledno higieno in hitro ukrepanje ob pojavih simptomov pri zaposlenih ali strankah. 

Primož Vrbinc, Zavod za varstvo pri delu
Primož Vrbinc, Zavod za varstvo pri delu FOTO: osebni arhiv

Zagotovo bo na prihodnjih izobraževanjih za varstvo pri delu, ki ga periodično morajo opraviti vsi zaposleni, več poudarka tudi na preprečevanju okužb. Bo zaščitna oprema postala nepogrešljiva? Bomo imeli po vzoru na požarne v prihodnje tudi pandemske vaje? O teh možnostih smo se pogovarjali s Primožem Vrbincem iz Zavoda za varstvo pri delu, kjer v tem času svetujejo številnim podjetjem, ki potrebujejo pomoč pri obvladovanju epidemije covid-19. 

Koliko podjetij se je že obrnilo na vas za informacije o tem, kako naj organizirajo delo po vrnitvi v pisarne, delovišča, lokale ...?

Od samega začetka pojava novega koronavirusa SARS-CoV-2 spremljamo razvoj situacije, ukrepe vlade in drugih organov za zajezitev širjenja okužb, priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in drugih pristojnih organizacij. Našim pogodbenim strankam ves čas nudimo ustrezno strokovno podporo. Naša prednost je, da zaposlujemo tudi specialiste medicine dela, tako lahko s skupnimi močmi pripravljamo bolj relevantne odgovore, mnenja, pomagamo izdelati ustrezna navodila in protokole za različna delovna okolja, postopke, procese … Pri tem dosledno upoštevamo omejitve, navodila in priporočila pristojnih nacionalnih institucij in ministrstev.

Na nas se z vprašanji in dilemami obračajo tudi številni drugi. Vsem skušamo pomagati po najboljših močeh. Pogosto nas pokličejo po raznih inšpekcijskih nadzorih, ko urejajo in opravljajo ukrepe iz inšpekcijskih odločb.

Dnevno prejmemo veliko klicev, z različnimi vprašanji, na katere, če je mogoče, odgovorimo takoj oziroma v najkrajšem možnem času. Včasih klicatelj potrebuje le usmeritev, kje lahko dobi ustrezne informacije.

Tudi gostinci, ki bodo lahko od prihodnjega tedna odprli letne vrtove, bodo morali poskrbeti za varnostne ukrepe.
Tudi gostinci, ki bodo lahko od prihodnjega tedna odprli letne vrtove, bodo morali poskrbeti za varnostne ukrepe. FOTO: Dreamstime

S kakšnimi težavami se soočajo pri vračanju na delo? Kaj je njihova največja skrb?

Podjetja, ki potrebujejo informacije za pomoč pri obvladovanju epidemije covid-19, se lahko za pomoč obrnejo na dežurnega zdravnika Zavoda za varstvo pri delu, ki je dosegljiv na telefonski številki 031 355 413.

Glede na naše izkušnje večjih težav ni. Tudi za spremembe, ki so sprva videti kot nepremostljive ovire, se v večini primerov najdejo sprejemljive rešitve. Po mojem osebnem mnenju bo največja težava, če bo prišlo do drugega vala epidemije. Da ga preprečimo ali vsaj ublažimo, moramo biti že zdaj dovolj pazljivi in dosledni pri upoštevanju navodil in priporočil, še posebej v času, ko se ukrepi sproščajo.

Ali morda pripravljate dopolnjene smernice za varstvo pri delu? Bo v prihodnje na rednih predavanjih za zaposlene več poudarka na preprečevanju okužb? Bo več priporočil, da ljudje ostanejo doma tudi, če kažejo le blage znake prehlada ali slabega počutja?

V dani situaciji se pri pripravi dokumentov in ukrepov na področju varnosti in zdravja pri delu opiramo na aktualna splošna in specifična navodila ter priporočila nacionalnih organov, ki pa se lahko iz dneva v dan spreminjajo, zato je treba tudi dokumente pogosto revidirati.

Na rednih usposabljanjih za varno in zdravo delo govorimo tudi o bioloških nevarnostih, kamor sodi tudi širjenje bolezni, povzročenih s prenosom virusov. Ta tematika bo v bodoče verjetno še bolj aktualna in ji bomo še vsaj nekaj časa posvečali veliko pozornosti.

Že ob začetku pandemije se je drastično spremenil odnos delodajalcev, pa tudi sodelavcev, do delavcev, ki kažejo blage znake prehlada. Če so še pred dobrim mesecem z nejevoljo gledali na njih, če so ostali doma, je danes v večini primerov strogo prepovedan prihod na delo do popolne ozdravitve.

V prihodnje bomo higieni posvečali še več pozornosti
V prihodnje bomo higieni posvečali še več pozornosti FOTO: Dreamstime

Bodo morda morala podjetja v prihodnje imeti zalogo zaščitne opreme (maske, rokavice, razkužila, vizirji) – kot je denimo zdaj obvezno, da imamo gasilne aparate?

Kjer je ta osebna varovalna oprema nujna, je treba načrtovati in zagotavljati ustrezne zaloge za nemoteno delo in ob tem upoštevati tudi napovedi o verjetnem novem valu širjenja okužb.

Vsaka poslovna ali večstanovanjska stavba v Sloveniji mora biti opremljena s požarnim redom. Od začetka pandemije pa nas povsod spremljajo tudi navodila za higieno rok in kašlja. Bodo znaki (navodila) za pravilno umivanje rok postali obvezen del vsakega javnega prostora tudi, potem ko bo pandemija mimo?

V javnih in tudi številnih zasebnih poslovnih objektih že v času pred epidemijo covid-19 tovrstna navodila niti niso bila taka redkost, verjetno pa jim nismo posvečali toliko pozornosti kot zdaj. V bodoče bo tega vsekakor še več, ker bodo gotovo tudi predpisi in nadzor strožji. Verjetno pa bomo vsi, tudi na osebni ravni, higieni rok posvečali več pozornosti kot v preteklosti.

Razkuževanje rok in uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih
Razkuževanje rok in uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih FOTO: Damjan Žibert

Lahko v prihodnje pričakujemo tudi pandemske vaje, kot imamo zdaj požarne vaje, kjer bomo preverjali pripravljenost organizacij na izbruh?

Vaj ne gre pričakovati, se pa v mnogih podjetjih že pripravljajo navodila in protokoli za neprekinjeno delovanje v primeru epidemije, kako ravnati v primeru pojava okužbe med sodelavci, kako v primeru stika delavcev z okuženimi zunaj delovnega mesta ...

Na Kitajskem je merjenje telesne temperature ob vstopu v prostore, kjer se zadržuje veliko ljudi, postalo rutina. Bo merjenje telesne temperature nekaj običajnega pri vstopu na delovno mesto tudi pri nas?

Po podatkih NIJZ oziroma WHO merjenje telesne temperature pomaga prepoznati osebe, ki so bolne. To pa še ne pomeni, da so zboleli za covid-19, ker imajo lahko gripo ali drugo bolezen, zaradi katere imajo povišano temperaturo. Moje osebno mnenje je, da se bo s koncem epidemije prenehalo merjenje telesne temperature pri prihodih na delo in na delovnih mestih. Bodo pa verjetno podjetja pogosteje izdajala priporočila zaposlenim, naj v primeru znakov okužbe bolezni dihal in podobno ostanejo doma. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
04. 05. 2020 21.32
+1
Kaj si bodo naši vrli veljaki še izmislili? V Italiji ne boste verjeli da merijo že spolne izkušnje in lestvico vzburjenosti. Zahvalite se Vatikanu.
relos
04. 05. 2020 18.10
+1
vaja je uspela ... zdaj represivni organi vedo, kako je treba
DominusMaximuz
03. 05. 2020 12.15
+7
Lepo prosim NEHAJTE! A gremo lahko samo naprej kot da nič ni bilo?! Itak ne moremo narediti NIČ. Dejstvo je da nas virusi, bacili, vse kuge spreljajo vsak dan in povsod (tudi te umetne kot je Covid19). Če smo imuni - super, če zbolimo imamo pa že zelo efektivna zdravila, ki so 99% uspešna, še posebej če se jemanje začne takoj po diagnozi. Nekateri si bodo vsaj sedaj prvič po uporabi WCja umili roke, upam.
Draža
03. 05. 2020 11.36
+13
Hvala lepa za lokale,me ne vidijo.
jarti?
03. 05. 2020 13.48
+1
bomo pa mi , upam , da bo čim več takih kot si ti, da ne bo nepotrebne gužve po lokalih
Dado57
03. 05. 2020 11.26
+10
V gostilno ni treba hodit,če te je strah lastne sence. Bodo pa na teren poslali vse zdajšnje in bodoče inšpektorje(za pisanje raznih kazni),ki se bodo na vso moč potrudili,da bodo prenehali obratovati tudi lokali,ki bi želeli nadaljevati svojo dejavnost.
brabusednet
03. 05. 2020 10.49
-8
Mene še lep čas ne bo v gostilno.Sem prepričan,da se mnogi ne bodo držali pravil.Torej bi mizo in stol na terasi morali raskužit za vsakim gostom.Pa ti prinese natakar krigl piva ali flašo piva pa ga ti primeš in je lahko ukužba tu.Me zanima,kdo bo kontroliral vse te lokale in delavnice.Samo želim,da se to ne razširi v množični obliki.Potem smo ga pa nasrkali.
jarti?
03. 05. 2020 13.51
+3
upam, da bo čim več takih kot si ti. nepotrebna gužva in strah po gostilnah.
nnnnnnnnnnn
03. 05. 2020 10.33
+12
Pretiravanje brez primere. Na svetovni ravni
METKA102
03. 05. 2020 10.24
+9
Vsevprek ste(smo) se pritoževali čez zakrite ženske z bližnjega vzhoda. No, zdaj pa imamo. Tudi moški.
svetskicovek3
03. 05. 2020 10.22
+7
to pomeni, da bo drzava z pomocjo podjetij, ki te bodo napotila dobila zeleno stevilo okuzb! Ce bos septembra dobil vročino, te bo na vratih delodajalec poslal na test, tam ti bodo ugotovili, da imas coronavirus..seveda ga nebos imel! In potem bo pogoj cepljenje ali odpoved ker si nevaren za nadaljne okuzbe :) enostavno kot pasulj
jarti?
03. 05. 2020 13.52
ne bo šlo. imamo pravnike v slo. se bom pritožil. noben me ne bo prisili se cepiti.
Dado57
03. 05. 2020 09.58
+8
Ko prebereš vsa ta znanstveno skovana vprašanja,kot tudi odgovore,ti mora biti jasno ,da je omejenih ljudi tako ali drugače kolikor hočeš. Verjetno si pa od vsega, prebivalstvo želi "pandemske vaje"(le kdo je to pogruntal),Se nekdo zadere na cesti virus gre proti tebi,se z glavo zakoplješ v pesek,fašeš ga pa v ri...
Sputnik
03. 05. 2020 09.57
+4
na dolgi rok smo vsi mrtvi - marjan šarec
hotchilipoper
03. 05. 2020 09.38
-1
Lažje bomo dihali, a življenje Slovencev ne bo več enako
hobotnica1
03. 05. 2020 08.49
+0
Natakarice z maskami? Bolhe z vizirji, da jim še oči zaščiti, pa brez maske, da saj vidiš kaj govori.
srecnii
02. 05. 2020 21.21
-9
Ja pač ne bomo hodil v gostilne, ampak si doma pripravli in vzel s seboj na izlet.
jarti?
03. 05. 2020 13.54
+1
upam, da bo čim več takih. nepotrebna gužva v gostilnah. bomo mi še za vas hodili.
vezuv_
02. 05. 2020 21.10
+22
osebno mislim, da se bo brezposelnost še povečala, in zmanjšala se stroilnost, ter ne bo gospodarske rasti. sprašujem se le, od kod bo denar za davke (ki se bodo povišali) in za položnice.
vstala primorska
02. 05. 2020 21.05
+2
Vi samo nabijte lokale, čez en mesec bo spet vse skupaj stalo, bo dala evropa za plače.
Realen pes
02. 05. 2020 20.54
+38
Po 3 pirih bodo maske letele pod mizo in v koš in bo vse po starem😂
supplement
02. 05. 2020 20.39
+8
Oblecite si smučarske kombinezone,čelade,rokavice,pa nadenite na korenjaka 2 do 3 kondoma,pa dober sex in uživajte.
neopredelen
02. 05. 2020 20.22
+18
Mene ne bo v gostilno dokler me ne bo lahko postregla kelnarca lepo oblecena, z lepim nasmehom..ne pa z masko cez znable
Jožajoža
02. 05. 2020 20.07
-8
NOVINARJI SO HEROJI LJUDSTVA.
Recenzor
03. 05. 2020 08.08
+10
Najbolj podn profesija še pred advokati in farji