Korona

Salonit Anhovo in Alpina delata s polno paro, Revoz prehaja na dvoizmensko delo

Novo mesto/Anhovo/Žiri, 04. 05. 2020 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V., STA
Komentarji
8

V Salonitu Anhovo in žirovski Alpini je stekla proizvodnja s polno paro. Medtem v novomeškem Revozu, kjer so 17. marca za šest tednov zaustavili stroje, prehajajo na dvoizmensko delo. Proizvodnjo v ustaljenih dveh in pol izmenah načrtujejo v prihodnjih dneh.

Vodja Revozove službe za komuniciranje Nevenka Bašek Zildžović je ocenila, da je delo v treh dneh pred prvomajskim praznikom sicer z nekoliko manj dnevno izdelanimi avtomobili teklo po načrtih. Dnevna proizvodnja je od prejšnjega torka do petka rasla, teden pa so končali z dnevno 280 izdelanimi vozili. Polna zmogljivost izmene je sicer 315 izdelanih vozil, doseči pa jo nameravajo še ta teden, je dodala.

Podjetje je okrepilo preventivne ukrepe in zagotovilo dodatno zaščitno opremo za delavce. Vse ukrepe so pred zagonom proizvodnje interno objavili in ob prihodu na delo podrobno predstavili zaposlenim. V Revozu ob vnovič zagnani proizvodnji delujejo vse tovarniške službe. V proizvodnji so vsi trije avtomobilski modeli, ki so jih izdelovali pred epidemijo novega koronavirusa, in sicer renault clio 5, twingo in električni smart forfour.

V Revozu zaposluje približno 3150 ljudi.
V Revozu zaposluje približno 3150 ljudi. FOTO: Damjan Žibert

Glede prevoza na delo je Bašek Zildžovićeva pristavila, da so se zaposleni na delo pretekli teden vozili v lastni režiji. Tako bodo tudi nadaljevali, ko bodo dobili odgovor pristojnega ministrstva, kako naj organizirajo prevoz delavcev, ki so se pred epidemijo na delo vozili s skupinskim avtobusnim prevozom, pa se bodo takoj lotili rešitve tega problema.

Po zdajšnjih navodilih glede varnostne razdalje bi namreč lahko z enim avtobusom prepeljali le devet delavcev, je pojasnila. Dostava sestavnih delov za zdaj poteka, v Revozu pa se bodo stanju epidemije in zahtevanim zaščitnim ukrepom še naprej prilagajali, je še dejala Bašek Zildžovićeva.

V Salonitu Anhovo veljajo strogi ukrepi

V Salonitu Anhovo je danes po 20. aprilu ponovno stekla proizvodnja, ki bo potekala ob strogih ukrepih za zajezitev širjenja epidemije. Premor v proizvodnji so izkoristili za vzdrževalna dela. V tem času je neprekinjeno potekala odprema cementa glede na potrebe kupcev, so sporočili iz družbe. Zaposleni imajo poleg predpisane osebne varovalne opreme ves čas na razpolago tudi zaščitna sredstva (maske, razkužila, očala, rokavice), veljajo pa omejitve gibanja in spoštovanje varnostne razdalje. Zaščitna sredstva so predpisana tudi za prevoznike. V Salonit Anhovo je še vedno aktivna tudi krizna skupina, ki skrbi za uvajanje in preverja izvajanje varnostnih ukrepov.

Salonit Anhovo
Salonit Anhovo FOTO: POP TV

"Gradbišča v Italiji se ponovno odpirajo, na slovenskem trgu smo aprila zabeležili 10-odstotno nižjo realizacijo od pričakovane. Verjamemo, da se bo povpraševanje po našem cementu na domačem trgu še povečalo, saj je gradbeništvo zaradi multiplikativnih učinkov izjemnega pomena za ponovni zagon gospodarstva," je ob zagonu povedal predsednik uprave Salonita Julijan Fortunat. Povedal je še, da so zaposleni poleg proizvodnje cementa obenem skrbeli tudi za izdelavo zaščitnih mask in razkuževanje bankomatov v Občini Kanal ob Soči.

Alpina s polno paro

V žirovski Alpini je danes proizvodnja stekla s polno paro, da ujamejo roke za izpolnitev naročil, katerih obseg pa se je zaradi slabe zime in zaradi epidemije novega koronavirusa močno zmanjšal. Po dolgem času so danes vrata ponovno odprle tudi Alpinine prodajalne. Direktor Alpine ob tem apelira na spodbujanje nakupa domačih izdelkov.

Kot je povedal direktor Alpine Jernej Osterman, imajo na področju športa zaradi slabe zime in zaradi epidemije za 30 do 40 odstotkov manj naročil kot prejšnje leto. Pri prodaji druge obutve pa so bili mesec in pol sploh praktično brez prihodkov, saj so bile trgovine zaprte. Močno je sicer aprila poskočila spletna prodaja Alpinine obutve, vendar pa gre v primerjavi z mesečnim prihodkom prodajaln za zanemarljiv znesek.

Osterman je vesel, da se ukrepi vendarle sproščajo in da lahko trgovine znova odprejo svoja vrata. Danes so odprli 27 od 48 trgovin, na delo pa se vrača približno polovica prodajalk, ostale še ostajajo na čakanju. Osterman zelo velikega navala na trgovine z obutvijo, kljub temu da so bile dolgo zaprte, ne pričakuje. Takšne so tudi izkušnje s Hrvaške, kjer so se trgovine odprle pred enim tednom.

V Žireh je zaposlenih okrog 350 delavcev.
V Žireh je zaposlenih okrog 350 delavcev. FOTO: Damjan Žibert

Svoje marketinške akcije v Alpini zaenkrat osredotočajo na lahko pohodno obutev, po kateri je sedaj največ povpraševanja in potreb, saj ljudje več hodijo na sprehode. Večjega povpraševanja po salonarjih in poslovnih čevljih pa verjetno ni moč pričakovati, dokler se poslovni svet ne vrne v normalne tirnice.

Osterman predvideva, da se bo potrošnja v vsakem primeru zmanjšala, saj je epidemije prizadela gospodarstvo in gospodinjstva. Če podjetja propadejo, ljudje ostanejo brez služb in potrošnja se ustavi, je izpostavil Osterman in dodal, da na celotno gospodarstvo negativno vplivajo tudi napovedi o tem, da septembra šole ne bodo še normalno delovale in da se bo jeseni pojavil drugi val ipd. "Zaradi črnogledosti so lahko posledice na gospodarstvo še bistveno večje, kot če bi na stvari gledali optimistično," je prepričan Osterman.

V pomoč slovenskemu gospodarstvu bi bile tudi spodbude za nakup slovenskih izdelkov, tako kot je že na primer pri hrani. "Dobro bi bilo, da se potrošnja morda usmeri malo bolj v domačo proizvodnjo in da se naredi preklop pri ljudeh, da je treba pomagati domačemu gospodarstvu," je dejal Osterman in pojasnil, da so podobno storili Avstrijci, že leta pa to zelo uspešno delajo tudi v Švici.

Kakšne posledice bo kriza pustila na Alpini in kakšni ukrepi prestrukturiranja bodo potrebni, je trenutno še prezgodaj reči. "To bomo videli, ko bo jasno, kakšen bo dejanski izpad in s kakšno intenziteto se bodo stvari vrnile v normalne tirnice oziroma kdaj se bodo prihodki vrnili na raven, da nam zagotavljajo neko normalno poslovanje," je dejal Osterman.

Zaenkrat še ne razmišlja o kakšnem zmanjševanju števila zaposlenih. Teh je v Žireh okoli 350, v slovenskih Alpininih prodajalnah pa okoli 150. Družba je sicer že lani beležila slabše rezultate kot leto pred tem. Ustvarila je 48,5 milijona evrov prihodkov, kar je tri milijone manj kot leta 2018, manjši je bil tudi dobiček iz poslovanja, ki je znašal 2,1 milijona evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
07. 05. 2020 08.08
+1
anhovo dela spolno paro,ko je pa po prisilnem zaprtju cementarne v trbovljah edina cementarna v sloveniji.bi bilo pa dobro ,če bi njihovi silosi tudi delali in ne da je vse pokvarjeno
majmun11223344
06. 05. 2020 21.16
Tooo Anhovo, tooooo, go Anhovo!
KladivoSi
05. 05. 2020 10.26
Samo da gojzare delajo, rabim nove..
G8J
04. 05. 2020 21.30
+4
NIste pa napisali da nas je več kot polovica slovencev na čakanju do nadaljnega ter da nekateri ne bodo dobili nič od obljubljenega COVID-19 dodatka
Rafael Kramar
05. 05. 2020 14.37
-1
zibertmi
07. 05. 2020 08.06
+1
kar nekaj jih je,ker mora dodatek izplačat delodajalec in ne vlada tako kot mora tudi delodajalec plačat čakanje delavcu in ne vlada .vlada naj bi plačala prispevke in nadomestilo za čakanje delodajalcu.kot je razvidno iz prispevka avtoprevoznikov vlada nič ne dela.vse je eno prazno govorjenje posledice so pa žal vidne o izgubi ene od avtoprevoznic.daleč so nas pripeljali.
moto-gp
04. 05. 2020 19.23
+7
Razkuževanje bankomata s strani Salonita v občini Kanal. 😀😀😀 Fortunat, pa ti se hecas s prebivalci Soške doline. S polno paro ste v vrhuncu korone zastrupljali dolino in jo še vedno. Bolna dolina izpostavljena koroni in Salonitu. Žal mi je teh ljudi, ki nemočno zrejo smrti v oči. Ljubljana, MB in NG na kolesih. Naj ti ljudje gredo na motorje, da jih bo kdo slišal?
Sosed Sosedov
04. 05. 2020 15.55
+15
Mal se umerte s polno paro. Ker ne bo s polno paro od septembra naprej noben kupoval