Korona

Samotestiranje v šolah, tudi pri najmlajših, steklo gladko: 'Otroci znajo sami'

Škofja Loka, Ljubljana, 17. 11. 2021 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, Ema Čepon
Komentarji
761

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je v šolah po večini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Da so otroci dokazali, da zmorejo sami, pravi Marko Primožič, ravnatelj Osnovne šole Ivana Groharja v Škofji Loki. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s tem ukrepom ostali doma, je le za vzorec. So pa ponekod organizirali shode pred šolskimi zgradbami. V Škofji Loki je nekaj staršev tudi klicalo Policijo, češ da ravnatelj njihovim otrokom onemogoča dostop do pouka. Policija jim je ob pomoči šolskega pravnika na kraju razložila, da takšna prijava seveda ni mogoča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začetek samotestiranja v šolah
    03:46
    Iz 24UR: Začetek samotestiranja v šolah
  • Iz 24UR: Nad ravnateljico z grožnjami
    03:31
    Iz 24UR: Nad ravnateljico z grožnjami
  • Iz SVETA: Aleksandrov tečaj samotestiranja
    02:22
    Iz SVETA: Aleksandrov tečaj samotestiranja
  • Iz SVETA: Začetek samotestiranja v šolah
    03:04
    Iz SVETA: Začetek samotestiranja v šolah
Le okoli 20 od skupno 628 učencev na OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki je danes k pouku prišlo brez soglasja za samotestiranje, nam je povedal tamkajšnji ravnatelj Marko Primožič.
Le okoli 20 od skupno 628 učencev na OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki je danes k pouku prišlo brez soglasja za samotestiranje, nam je povedal tamkajšnji ravnatelj Marko Primožič. FOTO: arhiv šole

Da so starše včeraj po prejeti okrožnici šolskega ministrstva še enkrat obvestili o natančnem poteku samotestiranja, je za 24ur.com povedal ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Ivana Groharja v Škofji Loki Marko Primožič. Učencem 1. in 2. razreda so omogočili samotestiranje pred šolskim vhodom pod nadzorom strokovnih delavcev in ob prisotnosti staršev oziroma babic in dedkov. "Takšnih otrok je bilo okoli 30, njihovi starši so tudi sami izrazili željo po tem in mi smo jim ustregli. Zdi se mi, da je bila to izjemno dobra poteza, saj je bil prehod v šolo za najmlajše na takšen način lažji, manj stresen," pravi ravnatelj, ki je bil tudi sam prisoten pri samotestiranju. "Lahko povem, da otroci znajo sami. Če kdo potrebuje pomoč, je ta res minimalna," dodaja. 

Za ostale učence – razen za nekaj tistih, ki s seboj niso imeli soglasja staršev – je samotestiranje potekalo v učilnicah. Primožič je pohvalil tako starše kot učitelje in učiteljice ter ostale zaposlene na šoli, saj so se po njegovih besedah vrhunsko odzvali na situacijo.

Takšnih, ki niso podali soglasja za samotestiranje, pa da je malo, nam je še povedal škofjeloški ravnatelj. Skupno je na njihovi šoli 628 učencev, na shodu pa se je zbralo približno 20 staršev. "Z njimi smo se pogovorili, debata je bila na kulturnem nivoju. Smo pa tukaj na dveh bregovih, nekateri starši razmišljajo drugače, to je konec koncev tudi njihova pravica," pravi Primožič. Nekaj staršev je poklicalo Policijo, da ravnatelj njihovim otrokom onemogoča dostop do pouka. Policija jim je na kraju naposled razložila, da takšna prijava ni možna, prisoten je bil tudi šolski pravnik. Shod staršev otrok, ki se bodo zdaj začasno šolali od doma, se je končal mirno, je povedal ravnatelj.

Med vsemi opravljenimi testi je bil en pozitiven, nam je še zaupal Primožič.

Pozitivne izkušnje tudi na drugih šolah

Ravnateljica OŠ Lava v Celju Marijana Kolenko je povedala, da je samotestiranje pri njih zelo dobro steklo tako na razredni kot na predmetni stopnji. Po njenih besedah je dobra priprava prispevala k uspešnemu poteku samotestiranja, večina staršev pa je ravnala izjemno odgovorno.

"Z učitelji smo se kakovostno pripravljali, z učenci smo predhodno pogledali videoposnetke samotestiranja, jim razložili in verjetno razblinili strahove. Na razredni stopnji sicer traja dalj časa, na predmetni stopnji pa so priprave in samotestiranje stekli zelo hitro. V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili okrog trije odstotki staršev," je dejala.

Dodala je, da je sicer deset staršev prišlo pred šolo in izrazilo nestrinjanje s samotestiranjem, a so bili tudi na to pripravljeni in zadevo uredili po protokolu.

Tudi na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina je samotestiranje steklo brez težav, tudi pri najmlajših učencih, je povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna. Mnogi so postopek zadnja dva dni vadili doma. "Učenci, s katerimi sem se pogovarjala, so nestrpno pričakovali začetek samotestiranja, vendar brez strahu pred njim," je povedala.

Ravnateljica je dobila sicer nekaj – kot se je izrazila – nesramnih odzivov staršev, a jih ni bilo veliko. Drugi so jih le obvestili, da bodo otroci zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma. "Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo, čeprav se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka," je povedala.

Podatke o številu otrok, ki danes niso prišli v šolo zaradi samotestiranja, še zbirajo. Na ajdovski osnovni šoli so sicer v karanteni trije od skupaj 36 oddelkov, nekaj zaposlenih ali učencev pa je covid-19 tudi prebolelo.

Ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je povedal, da večjih težav ob začetku samotestiranja tudi pri njih ni bilo, si pa nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali, kje so ozka grla, kje lahko pospešijo in kje poenostavijo postopek, da bi vzel čim manj časa.

Kakšnih nasprotovanj ali ostrega odziva staršev ali dijakov niso doživeli. "Težavo pa predstavlja to, da se je kakšen dijak testiral kje drugje. Tak test mu velja 48 ur, kar pomeni, da je danes lahko v šoli, jutri pa bo potreboval drug test, zato se bo moral samotestirati. Časa za samotestiranje pa v četrtek ne bo," je dejal Šušmelj.

Gimnazijo Nova Gorica obiskuje 625 dijakov, zato je vedno tudi nekaj težav zaradi karanten ali obolelosti. Najhuje je bilo prejšnji teden, ko je bila v karanteni kar tretjina razredov, je povedal Šušmelj. Sicer pa so šola z enim od največjih deležev cepljenih zaposlenih, cepljenih je tudi precej dijakov.

Tudi v Gimnaziji in srednji šoli Kočevje je samotestiranje dijakov po besedah ravnatelja Tomaža Markoviča steklo brez težav. "Bili smo kar presenečeni, da je vse steklo tako gladko, in upamo, da bo tako tudi v prihodnje," je dejal. Dejstvo, da večjih težav ni bilo, med drugim pripisuje temu, da se je večina dijakov že vajena samotestirati.

Podatke o tem, koliko dijakov ni bilo navzočih na samotestiranju, ker mu nasprotujejo ali pa mu nasprotujejo njihovi starši, še zbirajo. "Glede na število dijakov, ki so se udeležili samotestiranja, pa ocenjujem, da gre za posamezne primere," dodaja.

Nad ravnateljico z grožnjami

Ravnateljica OŠ Polje Barbara Smrekar
Ravnateljica OŠ Polje Barbara Smrekar FOTO: POP TV

Medtem ko z večine šol po prvem dnevu obveznega samotestiranja v šolah poročajo predvsem o pozitivnih izkušnjah, pa so se zgodile tudi nekoliko manj prijetni incidenti. Takšnega so na primer imeli pred Osnovno šolo Polje, kjer se je okoli osme ure zjutraj zbralo nekaj več kot 30 staršev, nasprotnikov samotestiranja. Tamkajšnja ravnateljica, Barbara Smrekar, opisuje, da so nanje vpili, jih žalili in jim grozili s kazenskimi ovadbami. Žalosti jo, da je v tej skupini staršev opazila tudi nekatere učence, ki so bili prisotni pri vsem tem početju.

Ko je eden od očetov vstopil v ravnateljičin osebni prostor in nanjo še naprej glasno vpil, so na pomoč poklicali Policijo. "Če me ne bi zaščitili policisti, če ne bi policisti krožili med starši in jih mirili, bi se na naši šoli zgodila ulica. Zagotovo," je prepričana Smrekarjeva. Kljub pojasnjevanju, da kot javna šola morajo spoštovati pravila, in prepričevanju, naj otrokom vendarle dovolijo k pouku, se v tamkajšnje šolske klopi ne bo vrnilo kar 51 učencev.

Policija pa je tri kršitve javnega reda ugotovila tudi na Primorskem in na Štajerskem.

Nekateri učenci šol s posebnimi potrebami se lahko testirajo tudi doma

Večjih težav glede samotestiranja niso imeli niti na Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka za otroke s posebnimi potrebami na Ptuju. Kot je ob tem spomnila ravnateljica Lidija Marin, vladni odlok omogoča, da nekateri od njih iz objektivnih razlogov testiranje opravijo doma.

Morebitnega upora med starši po njenih besedah niso zaznali, prav tako pa danes niso imeli niti enega pozitivnega testa, zato upajo, da bo tudi učni proces v prihodnje potekal nemoteno.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (761)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
17. 11. 2021 18.34
+8
Otroci bolj pametni in bolj sposobni kot starši. Problem so straši ki delajo zgago med otroki.
real sociedad
17. 11. 2021 18.19
-10
ko si bo šel en 7 letni otrok pregloboko v nos in se mu bo vsula kri, kdo pa kriv? ODGOVORI: ravnatelj, b( učiteljic; c) starš (ga bo sfečarija prijavila CSD; d) otrok (tako kot 20 letna katja, ki je umrla?
Michel Franco HD
17. 11. 2021 21.11
+0
somu
18. 11. 2021 17.46
Nikoli si ne bo nobeden porinil palčko tako globoko v nos. Brez panike.
real sociedad
17. 11. 2021 18.17
+0
Zdravnik napisal, da so običajno s testi potrdili 30 otrok, danes pa 60 pozitivnih otrok ali 100 % več! Od 162.000 osnovnošolskih otrok je to 0,037 % pozitivnih otrok, hebi ga-radio erevan!
igy02
17. 11. 2021 17.53
+5
Bogi starši. Otroci so jih intelektualno prekosili. Ja, tako je, če se v življenju ne znaš prilagajati. Vedno je treba naprej. Iz preteklosti se uporablja samo izkušnje, ki so ena najbolj pomembnih stvari v življenju. Mogoče so izkušnje celo bolj pomembne kot znanje. Tako je vsaj trdil Einstein.
Protoc
17. 11. 2021 17.49
+1
Iz cepljenih, neodgovrni necepljeni..iz samotestiranj otrokov v soli(tisti ki niso prisli) krivi starsi..jansa pokradel pol drzave, afera do afere, bivsi kaznjenec..nove afere (ampak on gladko rece, " to je za nami") in na koncu narod sam kriv oz vlada jih razdelila in skregala..vse tece po planu vlade sds
Ejga-Tega
17. 11. 2021 17.42
+5
No brihte, še povejte koliko je bilo v celi državi pozitivnih v šoli. Ravno včeraj je na tv nek stručko izjabil, da so ravno otroci problem.
Capone42
17. 11. 2021 17.50
+4
Točno to. Jutri bi bilo potrebno javno objaviti rezultate in smotrnost le teh
Sk8er
17. 11. 2021 18.59
+1
Ja. Lahko bi objavili tudi IQ, ki ga premoreš…
cool_B
17. 11. 2021 17.37
-1
Geniji, res. Namesto upoštevanja samotestiranja doma dajo obvezno samotestiranje v šoli - zakaj bi pozitivni to ugotovili doma, če se lahko najprej v šoli malo družijo in potem preverjajo, kakšno je stanje. In ob takih ukrepih so presenečeni, da se virus širi...
H.S.T.
17. 11. 2021 17.40
+3
Človek imaš starše, ki teste prodajajo po spletu. Je jasno, ali ti narišem?
H.S.T.
17. 11. 2021 17.23
+1
Priporocam da tiste, ki so doma in tega ne zmorejo vclanijo v sole za posebne potrebe.
cool_B
17. 11. 2021 17.35
+1
Si že zaključil šolanje tam al iščeš sošolce?
Capone42
17. 11. 2021 17.36
+0
nahribcku
17. 11. 2021 17.18
+0
Ne vem, a ta ravnatelj ne ve, da je 48 ur dva dni, ko pravi, da tistemu, ki se je testiral drugje, danes test velja, jutri pa ne več. In še, da v četrtek pa ne bo čaaa. Kako ne bo časa, a bo do večera v šoli? Mene res prav zaboli neumnost.
Anica Hafner
18. 11. 2021 15.50
Otroci so baje navdušeni nad samotestiranjem in maskami.
1918
17. 11. 2021 17.17
+8
evo, sončki le niso tako nebogljeni, kot si starši domišljajo
Capone42
17. 11. 2021 17.21
+8
Niso. Izkazalo se je, da so starši že povsem nebogljeni in upognjenih hrbtenic, ker tole dopuščajo
H.S.T.
17. 11. 2021 17.23
-7
kavelj22
17. 11. 2021 17.33
+2
Ja in tebi bo to prej ali slej rekel tvoj mulo.
Capone42
17. 11. 2021 17.15
+1
A med malico imajo tudi maske gor? In, če ne..ali ima takrat virus tudi odmor? Ali jih starši potestirajo tudi, ko gredo z njimi v trgovino. In, če ne..ali v trgovini ne morejo trositi virusa. Dajte no, bodite odgovorni 100% in ne bit polovičarji, otroci vam bodo hvaležni
Malin3
17. 11. 2021 17.13
+2
24 ur. čestitam vam tokrat za pozitiven članek! A bi šlo še kdaj?
Franc1958
17. 11. 2021 17.11
+2
Določeni starši bi morali nazaj v osnovno šolo.
muhhamad
17. 11. 2021 17.08
-7
zakaj bi NAS radi cepili in tako vnesli mau kovita v telesni sistem? a je to normalen?
muhhamad
17. 11. 2021 17.05
+2
7postelj in 5postelj je bilo fraj dopoldan. zdaj ni vec nobene vrjetn! in to vse zaradi krompirjevih in halloween pocitnic in morja in raznoraznih party time!
baldahin
17. 11. 2021 17.04
+6
Madonca kako čas beži; otroci prve generacije staršev s permisivno vzgojo so že v osnovni šoli.
_Heisenberg_
17. 11. 2021 17.00
+4
Kako smetimo z vsem tem.Bogi planet.
User300173
17. 11. 2021 16.59
+4
Končali smo zadnjo predzadnjo fazo testiranj. Sedaj ostaja samo še testiranje /PsihoPacienta/ s pudlicami in poslance v Državnem zboru na prepovedane substance. Pred časom je tak predlog bil, ampak ste se drli da je škodljivo in protizakonit poseg. Sedaj ste sami potrdili, da to ni protizakonit poseg, ne škoduje zdravju, celo prvošolčki to izvajajo. No, furer s pudlicami in poslanci pošteno izvoljeni nakar nekateri postali izdajalci, sedaj lepo v vrsto in četica koraka direkt na testiranje v osnovnošlsko telovadnico, kjer vas bodo učitelji kontrolirali. No, bo šlo banda lopovska, vas je še kaj v hlačah ali pa ste sami polulani in pokakani podkveke?
cobra2422
17. 11. 2021 16.59
-1
Otroci zmorejo marsikaj samo njihove obrisane mamice ne😜
velikauharica
17. 11. 2021 16.47
+8
V redu. Ampak maske dol potem če smo vsi v razredu negativni.