Korona

Za 3. triado OŠ in dijake obvezne maske in prostovoljno tedensko samotestiranje

Ljubljana, 20. 08. 2021 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
631

Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da je vlada določila dejavnosti, za katere bo teste plačala država. Med drugim so to zaposleni v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih ter dejavnosti vzgoje in izobraževanja. Dejal je še, da bo za omenjene skupine zadostno tedensko testiranje, a testa za druge storitve ne bodo mogli uveljavljati dlje kot 48 ur. Dejal je še, da bodo morali učenci tretje triade in dijaki nositi maske, tedensko samotestiranje pa bo zanje prostovoljno. Štrukelj je v odzivu dejal, da upa, da bo prevladalo zaupanje v slovensko učiteljstvo, da bodo "odgovorno, natančno in dosledno izvajali samotestiranje, ki bo prispevalo k stabilnemu delovanju izobraževalnega sistema".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na odločitev vlade
    02:14
    Iz 24UR: Odzivi na odločitev vlade
  • Iz 24UR: Hitro testiranje in samotestiranje
    00:49
    Iz 24UR: Hitro testiranje in samotestiranje
  • Iz 24UR: Hitri antigenski testi brezplačni le za izjeme
    02:48
    Iz 24UR: Hitri antigenski testi brezplačni le za izjeme
  • Iz SVETA: Za šolnike enak protokol kot lani
    04:13
    Iz SVETA: Za šolnike enak protokol kot lani

Kot je dejal minister za zdravje Janez Poklukar, je vlada na dopisni seji sprejela več odločitev, med drugim je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2. 

"V strategijo je bilo, po priporočilih stroke, dodano tudi, da cepljenim osebam ob rizičnem stiku ne bo treba v karanteno, in sicer v obdobju 9 mesecev po polnem cepljenju," je dejal Poklukar.

"S spremembami in dopolnitvami so določene dejavnosti, za katere sredstva krije državni proračun," je dejal in pojasnil, da so to med drugim zaposleni v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo, pa tudi osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode.

Poleg tega uredba določa, da se iz državnega proračuna zagotovi sredstva za samotestiranje za učence 7., 8. in 9. razreda ter dijake.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju test opravijo enkrat na teden – za ostale storitve je veljaven le 48 ur

Poklukar je pojasnil, da HAT-testi pri prehajanju meje in dostopu do storitev ter kulturnih prireditev še vedno veljajo 48 ur, PCR-testi medtem veljajo nekoliko dlje – za obdobje 72 ur. "To velja za dejavnosti, kjer potrebujemo QR-kodo," je dejal Poklukar. Pojasnil je, da se bodo omenjeni zaposleni testirali enkrat tedensko.

"V vzgoji in izobraževanju test opravijo enkrat na teden, a za uporabo pri dostopu do kulturnih prireditev ali prehoda meje ta test velja le 48 ur," je še pojasnil Poklukar.  

Prav tako je vlada sprejela odlok o začasnih omejitvah, ki za zaposlene v storitvenih dejavnostih še naprej določa tedensko testiranje s hitrimi oz. PCR-testi. Odlok začne veljati 23. avgusta in bo veljal do 29. avgusta. Po današnji odločitvi vlade pa se bodo skladno s spremembami odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom morali vsi nastopajoči na kulturnih dogodkih enkrat tedensko testirati, če niso cepljeni ali preboleli covida-19.

Orehovec: Novo šolsko leto bomo začeli, kot smo ga končali – po modelu B

Prvi teden pouka bodo šole delale po t. i. modelu B, je ponovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Treba bo dosledno upoštevati nošenje mask, redno prezračevanje, razkuževanje rok in izvajanje pogoja PCT. Vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki niso prebolevniki ali cepljeni, bodo morali enkrat tedensko opraviti hitri test na covid-19. Učenci zadnjega triletja osnovnih šol ter srednješolci bodo tako kot konec lanskega leta morali nositi maske pri pouku, izvajalo se bo tudi prostovoljno samotestiranje.

Poklukar je ob tem pojasnil, da so v pripravi pravne podlage, da se bodo lahko zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter tudi v drugih delovnih skupinah, za katere je testiraje obvezno, samotestirali, in sicer prav tako enkrat tedensko. Minister pričakuje, da bi to lahko zaživelo po 6. septembru. A eden od pogojev za to je tudi, da zagotovijo zadostne količine testov za samotestiranje. Medtem ko se bodo otroci in mladostniki še naprej testirali doma, bo mesto samotestiranja za zaposlene določil delodajalec, je dodal.

"Naj zagotovim, da so vsi ukrepi, ki jih bomo izvajali, premišljeni in izvedljivi ter jih že poznamo. Prihodnji teden v skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela danes za VIZ in za izvajanje športnih programov, velja pogoj PCT," pa je še dejal Orehovec.

"Ker je po trenutnih znanstvenih dognanjih cepljenje najboljša zaščita proti virusu, vas vse, ki tega še niste storili, ponovno naprošam, da razmislite o tej možnosti, saj nam samo zadostna precepljenost lahko zagotovi nemoteno delo," je še povedal Orehovec. 

Tako Orehovec kot Poklukar sta na vprašanja novinarjev pojasnila, da za prihodnji teden svojcem vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT, je pa zaželeno, da ga ljudje imajo. Minister je povedal še, da svetovalna skupina za covid-19 priporoča, da se matura izvede na enak način kot spomladi.

Štrukelj upa, da bo prevladalo zaupanje v slovensko učiteljstvo

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je danes od vlade pričakoval potrditev samotestiranja učiteljev, a se to za zdaj ni zgodilo. Ob tem je izrazil upanje, da bo prevladalo zaupanje v slovensko učiteljstvo, da bodo "odgovorno, natančno in dosledno izvajali samotestiranje, ki bo prispevalo k stabilnemu delovanju izobraževalnega sistema".

Vlada je namreč danes za vzgojno-izobraževalne zavode in za izvajanje športnih programov potrdila pogoj PCT, pri čemer naj bi se hitro testiranje izvajalo enkrat tedensko.

Še vedno v Svizu jasno poudarjajo, da je prostovoljna odločitev za cepljenje najboljši način za obvladovanje epidemije.
Še vedno v Svizu jasno poudarjajo, da je prostovoljna odločitev za cepljenje najboljši način za obvladovanje epidemije. FOTO: Damjan Žibert

Kljub pričakovanju, da bo samotestiranje učiteljev potrjeno glede na napovedi oz. predlog ministra za zdravje Janeza Poklukarja in državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damirja Orehovca, se to za zdaj ni zgodilo. Samotestiranje naj bi se po njunih napovedih načelo predvidoma po po 6. septembru.

"Kljub temu upamo, da bo na koncu prevladalo elementarno zaupanje v slovensko učiteljstvo, da bomo odgovorno, natančno in dosledno izvajali samotestiranje, ki bo prispevalo k stabilnemu delovanju izobraževalnega sistema," je povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj.

Še vedno v Svizu jasno poudarjajo, da je prostovoljna odločitev za cepljenje najboljši način za obvladovanje epidemije.

V zvezi z začetkom šolskega leta po modelu B pa v Svizu po Štrukljevih besedah zagovarjajo odprtost delovanja šol in vrtcev. In to omogoča model B. "Problem ob začetku šolskega leta pa je, da vlada ni poskrbela za vse ukrepe, ki bi zagotavljali stabilnost delovanja modela B, denimo kar se tiče popolne opustitve nameščanja prezračevalnih naprav. Niso naredili vsega, kar bi lahko, za to, da bi šole in vrtci čim dlje časa varno delovali," poudarja Štrukelj.

V Svizu sicer pričakujejo, da bodo ravnatelji in učitelji od pristojnih ministrstev dobili odgovore na vrsto vprašanj v povezavi z izvajanjem pouka po modelu B. Številna organizacijska vprašanja ravnateljev in učiteljev so po Štrukljevih navedbah ostala neodgovorjena.

"To je slabo in bo povzročalo nezadovoljstvo, zmedo, lahko pa tudi konflikte med starši in učitelji. Niso povsem nepomembna tudi opozorila, da učitelji in ravnatelji ne vedo, kako naj ravnajo v primeru, ko starši svojim otrokom prepovedo nošenje zaščitnih mask," opozarja.

Na vse pomanjkljivosti in nejasnosti, ki so bile izrečene na treh sestankih v sredo, šolniki odgovore od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pričakujejo najkasneje do srede oz. prihodnji teden.

Testiranje od 23. avgusta samoplačniško

Testiranje na covid-19 bo sicer od 23. avgusta samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je PCT-pogoj za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. "V primeru uvedbe samotestiranja bo/bi to veljalo za vse in ne samo za šolnike," je napovedal predsednik vlade Janez Janša. Zapisal je še, da bo frekvenca testiranja v šolstvu ostala enaka kot v prejšnjem šolskem letu: "V ostalih dejavnostih, kjer je testiranje za zaposlene obvezno, se izenačuje s šolstvom". 

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Dreamstime

ZD Ljubljana: Cena samoplačniškega testiranja s HAT-testom znaša 12 evrov

V ZD Ljubljana bodo od ponedeljka izvajali samoplačniška testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Testiranje za splošno populacijo bo še naprej potekalo v mobilni enoti Simulacijskega centra ZD Ljubljana pred Mestno hišo (Mestni trg 1) v Ljubljani, in sicer vsak delovnik od 8:00 do 14:00 (sprejem do 13:30). Cena samoplačniškega testiranja s HAGT znaša 12 evrov. Plačilo je možno izključno z bančno kartico na lokaciji testiranja. Gotovinsko plačilo ni možno. Potrdilo o izvidu hitrega testiranja osebe prejmejo na mestu testiranja. 

Dva tedna pred začetkom šolskega leta narašča zanimanje za cepljenje med šolarji

Čez slaba dva tedna se bodo otroci vrnili v šole. Da bi tam tudi ostali, pristojni pozivajo, naj se v čim večjem številu cepijo tudi oni. Zanimanje za cepljenje se med otroki, ki so starejši od 12 let, znova nekoliko povečuje. "Cepili smo se, ker želimo zaščititi svoje bližnje," pripovedujejo mladi, predvsem pa, ker ne želijo, da bi se šola spet selila na splet.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (631)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
22. 08. 2021 09.26
+1
“Lydia nikoli ni zares verjela v cepljenje,” je še povedala njena sestrična Jones in dodala, da je 42-letnica verjela, da lahko zmore sama in da v resnici ne potrebuje zdravil. Sčasoma si je Rodriguez premislila in postala bolj odprta za cepljenje, a takrat je bila že hospitalizirana na oddelku za intenzivno nego. Za posledicami bolezni covid-19 je umrla v ponedeljek. Zakonca sta za seboj pustila štiri otroke.
Jure Slanovic
21. 08. 2021 15.17
-1
Vsi pred parlament pa narest galamo,da se bosta najbolj pokvarjena dripca končno mau zamislila!Ven iz parlamenta vas je treba odnesti in to čim prej pa nazaj zapret kamor spadata!-Arestanti vaju ze močno pogrešajo...
Andrej Kos2
21. 08. 2021 13.49
+5
Naj mi prosim en genij razloži, kaj pomeni PROSTOVLJNO testiranje?
Mortissa
21. 08. 2021 14.13
+1
Johanna Solus Lupus
21. 08. 2021 13.18
+9
Otroci v sole normalno brez nagobcnika. Ostali tudi. Nejahte norce delati.
User1944291
21. 08. 2021 13.16
+0
tok je use zmesan in neenotno da ko prides nekam ze neves vec kaj moras
Antena
21. 08. 2021 12.59
-11
Nema kle , kaj prostovolno. Obvezno cepljenje 👍
mm007
21. 08. 2021 12.32
+8
Cepljeni še vedno prenašajo virus. Naj ne govorijo, da hočejo s tem zaščitit svojce. Zaščitijo samo sebe, če zaradi tega res kaj blažjo obliko dobijo. To, da po stiku z okuženim ne rabijo v karanteno, pa je zame bedarija. Bodo lepo raznašali naokoli...
Mihaela Vrzel
21. 08. 2021 13.43
+0
V tem primeru so gotovo bolj varni necepljeni/testirani, ti še naprej ohranjajo skrb, da ne bi okužili sebe ali drugih. Izrael npr. je vzor - dobro precepljen, imajo pa veliko težkih primerov prav med precepljenimi. So v 4. valu...torej se precepljeni že kužijo že med sabo... Žal že dvomim v svojo odločitev o cepljenju.
VP87
21. 08. 2021 12.21
+4
Vse teste mora plačati država ,ker smo jih kupili državljani !!! Brez davkov ,ki jih plačujemo ni ne šarca janeza niti poklukarja pa tudi borčita in nešteto prisklednikov.
Mobee
21. 08. 2021 12.04
+9
Ukrepi za zadnjo triado OŠ so neumnost. To je farmacevtska, ne epidemiološka meja. Škoda.
štrekeljc
21. 08. 2021 11.19
+4
Dobro nas je Cankar opisal pred dobrimi 100 leti: "Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!" Se Slovenci v tem času res nismo spremenili? Kaže, da žal ne, mirno prenašam, kar ta neokomunistična oblast počne z nami!
brezvode
21. 08. 2021 11.18
+5
Prostovoljni mus
beni marcun
21. 08. 2021 11.10
-9
Lepo bi bilo da cepljeni otroci ne bo rabil nosit maske
Covidus
21. 08. 2021 11.58
-4
mm007
21. 08. 2021 12.32
+4
nebanebo
21. 08. 2021 10.45
+1
naj živi kohohna! po kohohni, kohohna! hohohaha!
zibertmi
21. 08. 2021 10.40
+9
vodi nas prvi mož mafije.smo edina države ,ki nas vodi kaznjenec.in je edini zaposleni ,ki mu ni bilo potrebno predložit dokazila o nekaznovanju in ,ki še vedno ne zna razložit od kje mu denar na računu,medtem ko nas popišejo v banki od glave do pete za vsak euro
zibertmi
21. 08. 2021 10.39
+8
baje je simonca za nora tv izjavila,da bo pouk v cerkvah,ker tam ni virusa .pa denarja jim primankuje
hajvani
21. 08. 2021 10.23
+8
Pa zamislte si 50 ljudi v firmi 40 jih das na cakanje ker nisi ceplen halo gdo bo pa delau lahko firmo zapres
George Bailey
21. 08. 2021 09.33
+6
Maske v solah sploh niso obvezne.
Lion_57
20. 08. 2021 21.56
+14
Prostovoljno obvezno testiranje 🤦‍♂️
Lion_57
20. 08. 2021 21.56
+9
Pepi primorc
20. 08. 2021 21.49
-28
Obvezno cepljenje za vse, ki delajo z množico ljudi, pa je. Če se ne cepi pa na čakanje s 50 posto plače. Če je obvezno voziti po omejitvah, je pa lahko še kej!
mihatib
21. 08. 2021 08.11
+10
Ne bluzi. Če če hočeš cepit se cepi. In pol raznassj virus okoli. Taki kot bi morali biti na čakanju samo brez plače.
Uporabnik1947897
20. 08. 2021 21.32
+15
A ni farsa z maskami v šolah že enkrat padla na sodišču?...Tole je potem čisto nadlegovanje in nič drugega...