Korona

Za Šarca nabava cepiv le vrh ledene gore, Tonin poziva k dialogu

Ljubljana, 17. 03. 2021 22.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
785

Kdo je odgovoren, da Slovenija lanskega decembra ni naročila vseh količin cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki jih je imela na voljo? Odgovor na to vprašanje so iskali na politično-strokovnem vrhu na Brdu pri Kranju, ki ga je sklical predsednik Borut Pahor. V opozicijski LMŠ zamujeno priložnost za nabavo dodatnih odmerkov cepiva vidijo kot tako veliko napako, da napovedujejo vložitev ustavne obtožbe zoper premierja Janšo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Mateja Tonina in Marjana Šarca
    19:55
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Mateja Tonina in Marjana Šarca
  • Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon o vtisih po sestanku na Brdu
    04:24
    Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon o vtisih po sestanku na Brdu

V oddaji 24UR ZVEČER sta svoja stališča soočila prvak LMŠ Marjan Šarec in predsednik NSi Matej Tonin. Kot je uvodoma povedal Šarec, ga pojasnila premierja Janeza Janše niso prepričala. "Lani je od mene zahteval in me ovadil zaradi neopravljanja dolžnosti, ker nisem predpisal karantene za povratnike iz Italije. Ta vlada je potem pet mesecev spala, potem je prišel drugi val, zdaj pa imamo več kot 4000 smrtnih žrtev," je dejal. 

Po besedah Šarca se je izkazalo, da vlada decembra ni naročila dodatnih 500.000 odmerkov cepiva. Naročili so jih naknadno, v Slovenijo pa bodo prispeli šele jeseni. "Če bi odmerke naročili takrat, ko je bil čas, bi seveda cepivo dobili do junija. Janša lahko pripoveduje svoje pravljice, a mi mu ne verjamemo," je odločen prvak LMŠ. 

Tonin je spomnil, da je Slovenija naročila sedem milijonov odmerkov cepiv, kar je trikrat več, kot imamo prebivalcev. Največji problem po njegovi oceni predstavlja prepočasna dobava cepiv. "Če bi cepivo naročili decembra in bi zdaj imeli 7,5 milijona naročenih odmerkov, bi ga še vedno primanjkovalo," je dejal. 

Šarec je dodal, da je Nemčija sporočila, da se ne bo odrekala odmerkom cepiv na račun tistih držav, ki niso pravočasno oddale naročil. Sprašuje se, ali je vlada špekulirala glede cene ali pa želi podaljšati epidemijo. "Janša govori že o tretjem valu, menim pa, da se drugi še sploh ni končal."

Tonin meni, da bi morali politiki ljudem pokazati luč na koncu predora in manj pozornosti nameniti prerekanju in negativizmu. Šarca je spomnil, da se ni udeležil sestanka na Brdu pri Kranju. "Dolžni smo sedeti za isto mizo, četudi se ne maramo. Iskati moramo rešitve." 

 Po besedah Šarca so v opoziciji jasno pokazali, da so pripravljeni na sodelovanje s predlaganimi amandmaji, a jih koalicija ni podprla. Ponujena roka je bolj farizejske narave, meni Šarec. V LMŠ ne bodo prevzeli odgovornosti za napake vlade, je bil jasen Šarec. Vladi ob tem očita še neučinkovito komunikacijo z ljudmi v času zdravstvene krize. "Najbolj optimistično bi bilo, da vsi skupaj odidete.

"Ste kot nemški general, ki je vrgel puško v koruzo, zdaj pa požiga vse mostove za seboj," je Tonin odgovoril Šarcu. Kot je dodal, so v politiki v takšnih razmerah dolžni sodelovati. Šarcu očita zagrenjenost. "Namesto da bi podali roko sodelovanja, kurite in rušite mostove." Tonin je prepričan, da je včasih treba v politiki pozabiti na zamere in iti naprej v korist države. 

Zakaj so se v LMŠ odločili za ustavno obtožbo? Šarec odgovarja, da je bila (ne)nabava cepiv le vrh ledene gore, saj gre za kršenje pravice do zdravja. Prav tako vladi očitajo, da se lani poleti ni učinkovito pripravila na drugi val epidemije, rezultat pa so številne smrtne žrtve covida-19. 

Tonin na drugi strani meni, da ustavna obtožba ni rešitev, zato predlaga dialog in sodelovanje. Spomnil je, da NSi decembra 2019, ko je Janša vložil ustavno obtožbo zoper Šarca, pri tem ni sodelovala, saj se jim je tak ukrep zdel preresen. Šarec je prepričan, da morajo v opoziciji preprečiti politiko, ki jo vodi Janša, Tonina pa je obtožil, da je le Janšev privesek. 

Marjan Šarec.
Marjan Šarec. FOTO: Bobo

Fajonova: Ključno je preveriti dejstva

Stranka SD se je v nasprotju z LMŠ vendarle udeležila srečanja na Brdu pri Kranju. Kot je dejala predsednica stranke Tanja Fajon, je bil pogovor dovolj zgovoren in jasen prikaz trenutnega stanja v državi. Po njeni oceni je jasno, da po dveh valih ne obvladujemo dobro epidemije, sredin pogovor s stroko pa je bil tako koristen. 

Fajonova meni, da morajo zdaj preveriti dejstva. Če drži, da Slovenija ni izkoristila možnosti za nabavo dodatnih odmerkov cepiv zaradi cen, lahko gre za kazenski pregon, je ocenila. Pomembno je, da ugotovimo, kdo je za to odgovoren, je dejala. Spomnila je, da v stranki že leto dni pozivajo vlado, naj da stroki glas pri obvladovanju epidemije. V strokovni skupini pri ministrstvu za zdravje je po njenem mnenju premalo epidemiologov, jasno pa je tudi, da niso povsem enotni. 

Od vlade v prihodnje pričakuje pomirjujoča komunikacijo in da bo zagotovila vrnitev v normalnost brez represije. Predloga ustavne obtožbe Fajonova še ni preučila, je pa ocenila, da je tovrsten ukrep zelo resen in je zato treba prej preveriti vsa dejstva. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (785)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
18. 03. 2021 20.52
-1
Kaj bluzi, evropska komisija je obljubila dobavo cepiv za svoje države in prav ona je zatajila, nato je naša vlada za Slo prevzela pobudo za dobavo cepiv. In še nekaj, cepivo je tu, ali se je že cepil, al še čaka na boljši ju3
cakra
18. 03. 2021 17.25
+2
Pri tem soočenju se je pokazalo da da na levem polu če slučajno na volitvah prevzamejo oblast ne zdržijo skupaj dve leti , tudi ob veliki podpori novinarjev. Od Fajonove do Šarca eden večji ego od drugega, tu nima problemov Bratušek ostala dva bi se pojedla med sabo.
Šekularac
18. 03. 2021 17.54
+2
Levica je imela oblast, pa so jo zaradi svoje nesposobnosti zapravili. Tega volilci ne bomo pozabili. Zavist je edino, kar povezuje levico.
Brainkiller
18. 03. 2021 16.27
+4
Ko poslušam tega Šareca mi je slabo, ta človek je kot tisti otrok ki mu vzameš najljubšo igračo, "ne moja je", mislim nonstop eno in ta isto,sploh ne ve za kaj se bori, skupno mu gre v nos le eno in to je Janša in Janša. sedaj je glasen in išče za vse grešnega kozla a ko je bil predsednik vlade je odstopil in pustil slovenski narod na cedilu v času ko se je začela kriza covid. ja točno tako, takrat se je začela epidemija covida a pogumni Šarec odstopi iz vlade, njegovo mesto pa prevzame janša in to se je vedelo, kot da mu je oblast prepustil v naročje. če tako sovraži JJ, zakaj je potem takrat odstopil, saj smo vsi vedeli da bo njegovo mesto prevzel le nobeden drug kot Janez Janša. Tako je izpadlo, da mu je oblast predal samo zato, da se za čas umakne, malo nnabere poguma in strategije in nato udari po njem. Pa naj se razume, nikoli nisem podpiral janše ali bil njegov privrženec, vendar to, kar pa počne in govori ta Šarec, to pa je huje kot otroški vrtec, renično. Danes ko si tako pameten in vseved, kje si bil takrat G.Šarec, ko te je Slovenija potrebovala, kje si bil takrat??? Dobesedno imel polne hlače in odstopil, danes pa si spet najbolj glasen. Pa če ti bo kdo spet dal oblast, kaj boš naredil, ko bo največja kriza, se boš umaknil in kasneje samo druge kritiziral. Danes je Tonin pokazal, koliko bolj zrel politik je in kako otročji je v bistvu Šarec, ki je res navaden igralec in ne voditelj ali politik. Vsdako drugo izjavo temelji, kako so drugi odgovorni za število smrti zaradi covida, pa daj Šarec, poslušaj se, neizogíbeno je blo da bodo ljudje umirali, saj bolezni nobeden ni poznal. Države ki so veliko bolj napredne od nas v medicini in na vseh področjih, so imele veliko več žrtev, Šarec pa igra sam sebi stroko. Kot sem povedal, ne razumem kako ga lahko sploh kdo prenaša, saj ko ga je narod najbolj potreboval, je odstopil in imel svojo šanso in jo je žal zavozil, je pa lahko vsak po bitki general in sedaj soli pamet
pamuska
18. 03. 2021 15.10
+1
Tonin, vi ste postali isti demagog, kot vaš gospodar. Vsi vemo, da trenutno vlada politika enega, vi ste samo lakaj ... ne silite drugih, da bodo ostali služabniki vašega velikega vodje.
jbtjbt
18. 03. 2021 15.02
+2
Tonin-izraz na obrazu pove,da imaš veliko masla.....
prašek
18. 03. 2021 14.21
+2
Kako ste kaj koprive ??? Prav zavidam vam razgibano , veselo življenje !!!☺☺☺
burner85
18. 03. 2021 14.14
+4
tonin gre po volitvah na smetišče politične zgodovine skupaj z člani smc...
prašek
18. 03. 2021 14.22
+2
tornadotex
18. 03. 2021 13.42
-6
Bravo Tonin, dobro si obdelal nadutega Šarca...Čestitamo...
poneumljanje
18. 03. 2021 13.59
+5
ActiveR
18. 03. 2021 13.19
-3
Tale tišlar pa res že najeda, kaj je narobe s tem človekom? Total psiho!
vonbongo
18. 03. 2021 13.22
+3
Ja bogi mali psiho , a ti Sarec najeda , ker ne uboga tvojega boga Janeza ? 😭😭🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮
Bofur
18. 03. 2021 13.13
+9
Na dan, ko sta Pfizer in BioNTech sporočila, da bosta državam EU dobavila dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiv, je recimo na družbenem omrežju Twitter napadel vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga zaradi njenega zavzemanja za vladno poplačilo obveznosti do Slovenske tiskovne agencije (STA). K objavi je pripisal "Zimbabve". Toda Janša je za fiasko njegovega ministrstva že takrat moral vedeti, a ga je očitno želel prikriti.
jodr
18. 03. 2021 13.04
-1
Komedijant zopet skače v prazen bazen;tokrat celo na glavo. Upam, da je beton zdržal....
vonbongo
18. 03. 2021 13.22
+4
Haha daj se kako pravljico napisi 😭😭🇸🇮🇸🇮🇸🇮
yanay
18. 03. 2021 14.20
+3
sinhron
18. 03. 2021 13.01
+3
Tonin je tipičen Janšev lakaj , celo njegove besede uporablja ! To o sodelovanju opozicije i koalicije je že izrabljena floskula , ki bi jo Janša rad izrabil za kazanje s prstom in da bi jim obesil vse lastne grehe ! Sedaj m ko ne vidi jo več izhoda , ker so vse zafurali kličejo s pomočjo Pahorja opozicijske stranke na pomoč , naj nosijo del tega bremena ! V parlamentu pa koalicija striktno zavrača vse opozicijske predloge , torej je to pozivanje k sodelovanju SAMO IGRA ZA JAVNOST , DA BI JAVNOST" VIDELA ", KAKO SO V TEJ VLADI DRŽAVOTVORNI , V OPOZICIJI PA NASPROTUJOČI ! Preplitki so v koaliciji , da jih tudi narod nebi spregledal , da slabo bi delili z opozicijo , slučajne uspehe pa bi si pripenjali v SDS !
yanay
18. 03. 2021 12.49
+5
No, če mora po Toninovem mnenju, Šarec pozabiti na stare zamere, potem je to še bolj dolžan Janša, za katerega je pa znano, da starih zamer nikakor ni sposoben pozabiti in te zamere so marsikoga stale kariero. Taka dejanja morajo biti vsekakor vzajemna, kar se pa pri Janezu nikakor ne more zgoditi.
Matrax
18. 03. 2021 12.47
+1
Kaj na to poreče Ivan Gargamel Mini Jansha? 😮
Desna FRONTA
18. 03. 2021 12.46
-3
Aha ... levaki pravte ni virusa, ni epidemije ... potem takem Šarc nosi masko zato ker mu pač smrdi iz ust al kako ?
vonbongo
18. 03. 2021 13.23
+4
Ah desnak , ocitno si bolj zabit , kokr je tvoja mama bila prepricana zate 😭😭🇸🇮🇸🇮
Desna FRONTA
18. 03. 2021 12.44
+0
Šarec, kot amaterski ljubitelj alter medicine ti priporočam Brain support kapsule v kombinaciji soka grenitnega jabolka. Priporočam vsem KULovcem. Ne povzroča nekontroliranega odvajanja blata.
TROJA
18. 03. 2021 13.45
+4
DESNOSUČNI Priporočam ti zjutraj natešč šilce ricinusovega olja, da ti bodo neumnosti bolj fluidno tekle....
?ebula
18. 03. 2021 12.43
-1
Ministrant poziva k dialogu - seveda bo dialog vodil njegov šef jajo.
Zaposleni-
18. 03. 2021 12.27
+10
je tonin že našel tovornjak?
nnanna
18. 03. 2021 12.36
+8
yanay
18. 03. 2021 14.23
+3
Tisti tovornjak mu je pravzaprav pripeljal opremo za bazen.
reaf
18. 03. 2021 12.26
-1
Glede na stanje političnih strank v Sloveniji, napovedujem sestavo naslednje vlade (po rednih državnozborskih volitvah) Zmagovalka naslednjih volitev SDS 30%, druga najmočnejša stranka SD 25%, sledi Nsi 10% in še kakšno presenečenje, za katerega danes še ne vemo ... zmagovite stranke bodo tvorile koalicijo in imele udobno večino! Torej naslednja vlada...SDS+SD+Nsi, skupaj cca. 65% #babavangapresss
Bofur
18. 03. 2021 13.12
+3
Da. seveda. To bo ja. 30 posto ni dobila SDS niti takrat ko je bila na vrhuncu. Po mojem stranko pred volitvami čaka volilni kongres, ker Bruselj ne bo zlahka Janši oprostil to spodkopavanje EU. Pa tudi onstran luže Janša nima več "naravnega" zaveznika. Kar slabo stanje. Orban se je obrnil proti Putinu, v celoti.
AlternativeFacts
18. 03. 2021 12.16
+12
Orožje - je denar == Onkološka aparatura - ni denarja....Obnova protokolarnega objekta - je denar == Obnova Drame - ni denarja....UTD za verske delavce - je denar == UTD za samozaposlene - ni denarja....Covid dodatek za vladnike - je denar == Dvig minimalne plače - ni denarja.....Vprašanje za Tonina....Država za koga ?