Korona

Sazu in Sviz za umik izenačitve vpisnih pogojev poklicnih in splošnih maturantov

Ljubljana, 13. 11. 2020 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Svizu ter Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (Sazu) so pozvali k umiku člena iz predloga šestega protikoronskega paketa, po katerem bi v času epidemije izenačili pogoje poklicnih in splošnih maturantov za vpis na univerzitetne programe. V Svizu pozivajo tudi k umiku določbe o podaljšanju akreditacij visokošolskim zavodom.

Začetek spomladanskega roka matura -4

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so prepričani, da 55. člen šestega protikoronskega paketa, ki izenačuje pogoje poklicnih in splošnih maturantov za vpis na univerzitetne programe, "rokovnjaško posega v prehode med posameznimi stopnjami izobrazbe".

Pri tem se sprašujejo, kako se je lahko brez javne razprave in stališč deležnikov tako pomembna sistemska sprememba znašla v interventnem zakonu, ki je namenjen nevtralizaciji negativnih učinkov epidemije.

Moti jih tudi predlog določbe iz paketa za podaljšanje izpolnjevanja akreditacijskih pogojev za visokošolske zavode. "Obe predlagani spremembi oz. določbi v novem protikoronskem zakonu sta utemeljeni z za lase privlečenim sklicevanjem na izredne razmere, kar žali zdravo pamet, hkrati pa potrjuje, da se oblasti ne zdi več vredno niti prikrivati, da neizprosno izkorišča epidemijo za uveljavljanje partikularnih ciljev," so zapisali v Svizu.

Tudi v Sazuju so se pridružili pozivu k umiku predloga. "Predlagani 55. člen gre v nasprotno smer in je škodljiv, saj gre za diskriminacijo dijakov s splošno maturo in privilegiranje tistih s poklicno, ki imajo skromnejšo splošno izobrazbo," so zapisali.

Na predsednika vlade naslovili tudi dopis za umik predloga

Na predsednika vlade Janeza Janšo so v Sazuju naslovili tudi dopis, s katerim pozivajo, da se predlog umakne. Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so medtem že sporočili, da v zakonodajnem postopku pri navedenem členu ne bodo vztrajali. Navedli so, da so pri podaji predloga sledili strokovni oceni Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu, da se s tem ukrepom v oteženih epidemioloških razmerah pomaga ciljnim skupinam in visokošolskim zavodom pri vpisu.

Predlog šestega protikoronskega paketa predvideva tudi ukrep podaljšanja akreditacije za delovanje visokošolskih zavodov. To naj bi šlo na roko zasebni Novi univerzi, ki naj bi imela po pisanju Dnevnika in navedbah stranke Levica velike težave pri katerem koli naslednjem podaljšanju akreditacije. Na Novi univerzi so v sporočilu za javnost slednje zanikali. Nova univerza ni nikdar imela in nima nikakršnih težav v zvezi z institucionalno akreditacijo univerze in svojih članic ter njihovih študijskih programov, so zapisali.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
15. 11. 2020 11.20
Izenačili bi lahko splošno maturo in poklicno z opravljenim petim predmetom. Ali pa maturo ukiniti, jo zamenjati z navadnimi zaključnimi izpiti ter za vse uvesti strokovne sprejemne izpite za vpis na VŠ programe.
RamzesII
13. 11. 2020 21.18
-2
"Predlagani 55. člen gre v nasprotno smer in je škodljiv, saj gre za diskriminacijo dijakov s splošno maturo in privilegiranje tistih s poklicno, ki imajo skromnejšo splošno izobrazbo" V čem je sploh problem, sedaj pa je ravno obratno, za povrh pa gimnazijci zasedejo delovna mesta, ki pripadajo poklicnemu kadru. Gimnazijci očitno nočejo ob svoj privilegij.
Important notice
15. 11. 2020 11.21
In na koncu nekdo s strokovno maturo lahko dobi boljšo službo kot gimnazijski maturant, ker ima vsaj neko strokovno znanje, GM pa "le" vsesplošno. Kdo je na koncu diskriminiran?
izgubljen krt
13. 11. 2020 20.08
+1
A dva pira še lahko spijem na dan, ali je tudi to že kje zapisano v kakšnem PKP ? Sam vprašam?;_))))))
izgubljen krt
13. 11. 2020 20.06
+3
Doktrina šoka...hiti s spremembami v krizi...kakor koli...in poskrbi, da se bo narod zavedel , kaj se dogaja šele, ko bo prepozno.;-))))