Korona

'Kako bomo preživeli naslednji val, je odvisno od precepljenosti'

Ljubljana, 06. 07. 2021 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
301

Na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti so prepričani, da je cepljenje edino orodje, ki ga imamo na voljo za izhod iz pandemije. Roman Jerala s Kemijskega inštituta je dejal, da bomo 70-odstotno precepljenost dosegli, če bomo tri mesece cepili 100.000 oseb na teden. "Prednosti cepljenja presegajo morebitne stranske učinke," je poudarila imunologinja Avšič - Župančeva, minister Poklukar pa je dodal, da bomo padli, če ne bomo znali izkoristiti tega, kar nam je dala znanost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ukrepi ob vnovični epidemiji
    02:58
    Iz 24UR: Ukrepi ob vnovični epidemiji
  • Iz 24UR: SAZU poziva k cepljenju
    02:48
    Iz 24UR: SAZU poziva k cepljenju
  • Iz SVETA: Kako blizu je četrti val
    03:21
    Iz SVETA: Kako blizu je četrti val
  • Iz SVETA: Cepljenje je edini izhod iz pandemije
    03:29
    Iz SVETA: Cepljenje je edini izhod iz pandemije
Cepljenje
Cepljenje FOTO: Shutterstock

Pandemija je povzročila veliko človeških žrtev in v poldrugem letu prizadela vsa področja družbe, od zdravstva, šolstva, gospodarstva in kulture do znanosti, so dejali na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) in opozorili, da se soočamo s širjenjem neznanstvenih trditev, ki so imele za posledico nezaupanje v cepljenje. 

Gre že za drugi poziv k cepljenju, ki ga je pripravil SAZU, prvega so objavili januarja. "Ker precepljenost ne dosega številk, ki bi si jih vsi želeli, je potrebno, da se še enkrat oglasimo," je uvodoma dejal predsednik SAZU Peter Štih.

Poudaril je, da je cepljenje ključno za to, da bomo dobro pripravljeni na jesen. "Dobro znano je, da se nam približuje naslednji val, kako ga bomo preživeli, je v veliki meri odvisno od tega, kako bomo precepljeni," je dejal Štih in dodal, da si nihče ne želi, da bi se ponovil lanski scenarij z zaprtimi šolami in javnim življenjem. "V imenu znanosti priporočamo, da se čim prej in v čim večjem številu cepite," je še dejal.

Jerala: Za 70-odstotno precepljenost bi morali cepiti 100.000 oseb na teden

"Med znanstveniki, ki se spoznajo na to področje, ni nobene dileme glede tega, da je cepljenje učinkovito in nas lahko ponese iz krize," je dejal izredni član SAZU in biokemik Roman Jerala in dodal, da je Slovenija na prelomni točki, saj imamo v državi dovolj cepiva.  

Pojasnil je, da bi morali, da bi do jeseni dosegli 70-odstotno precepljenost, tri mesece cepiti 100.000 oseb na teden. "Ko se bo delta tu razširila, ne bomo morali vseh cepiti v enem mesecu". Trenutno sicer uporabijo okoli 60.000 odmerkov na teden. "Najbolj zaostajamo pri prvem odmerku, smo daleč pod evropskim povprečjem," je še dodal in ljudi znova pozval, naj se odločijo za cepljenje. 

Dodal je, da je bilo po svetu razdeljenih že 3,2 milijarde odmerkov cepiv, 350 milijonov odmerkov znotraj EU. "Za vsa cepiva se je izkazalo, da so se stranski učinki pokazali, če so se pokazali, v roku dveh mesecev," je dejal in dodal, da zato res ne vidi razloga, da bi na cepljene še čakali.  

K cepljenju je znova pozval predvsem starejše, ki spadajo v ranljivejšo skupino. Necepljenih je še pol milijona starejših od 50 let, je dejal in pojasnil, da je umrljivost pri starejših resnično večja. "Upam, da bo javnost poslušala znanost," je še dejal.  

K čim večji precepljenosti so danes pozvali tudi na Kemijskem inštitutu. "Boj z epidemijo covida-19 je tek na dolge proge in kot družba bomo uspešni le, če bo precepljenost zadostna," so zapisali. 

"Delta različica je že v Sloveniji, med poletjem se bo zaradi novih vnosov še bolj razširila," je menil in dodal, da bi moralo biti tudi zato nošenje mask v notranjih prostorih še naprej obvezno. Pravi, da bo nošenje mask v notranjih prostorih ob ponovnem valu okužb neizogibno in da bi bilo lahko zato v primeru, da maske nekaj časa ne bi bile več obvezne, ponovno navajanje nanje problematično.

Poklukar: Padli bomo, če ne bomo znali izkoristiti tega, kar nam je dala znanost

"Ne glede na dobre epidemiološke podatke v zadnjem času je stanje resno," je dejal minister za zdravje Janez Poklukar in pojasnil, da se je v tem tednu število okužb nekoliko povišalo, s tem pa je zraslo tudi reprodukcijsko število R. Razlog za ponovno povišanje okužb vidi v prihodu nove delta različice virusa. "Za delta različico v 99 odstotkih zbolevajo ljudje, ki niso cepljeni ali pa niso polno cepljeni," je dodal.  

"Odkar imamo epidemijo, so nam dali raziskovalci novo luč. Novo priložnost, da zaživimo tako, kot je bilo pred epidemijo," je dejal in dodal, da bomo padli, če ne bomo znali izkoristiti tega, kar nam je dala znanost. "Dala nam je cepivo," je še povedal in dodal, da za pozivom, naj se cepimo, stoji vsa znanost.  

Minister Poklukar je dejal, da vlada v najširšem možnem obsegu posluša predloge strokovne skupine. "Dejstvo pa je, da smo se v zadnjih 16 mesecih naučili, da moramo za obvladovanje epidemije skoraj dnevno prilagajati določene ukrepe." Dodal je, da si želijo, da bi ukrepe lahko spreminjali redkeje, jih pa morajo tudi z vidika odločitve ustavnega sodišča preverjati praktično tedensko.

Spomnil je tudi, da so že pred desetimi dnevi opozarjali, da zaradi nove variante virusa prihajamo v obdobje, ko se bo neko postopno sproščanje ukrepov verjetno ustavilo oz. bo ključno to, kar tudi stroka poudarja vse od pomladi: izvajanje in upoštevanje protokola PCT. "Bolje kot bomo ta protokol izvajali, manj bo drugih ukrepov," je poudaril minister.

Tatjana Avšič - Županc: Prednosti cepljenja presegajo morebitne stranske učinke

"Prednosti cepljenja presegajo morebitne stranske učinke, ki jih cepljenje potencialno lahko prinese," je prepričana strokovnjakinja s področja virologije in imunologije Tatjana Avšič - Županc. "Ljudje se lahko okužijo tudi po cepljenju, a ti ljudje nimajo hudega poteka bolezni. S cepljenjem tako prihranimo veliko težav, ki bi pri prebolevanju bolezni nastopile, če ne bi bili cepljeni," je dejala.  

"Pri okužbah, ki se prenašajo s človeka na človeka, in je človek edini vir okužbe, je cepljenje še posebej pomembno in ima posebej velik učinek," je dejala in dodala, da s precepljenostjo zmanjšamo vir okužbe, ki je v ljudeh, če niso cepljeni. "Odrasli, predvsem pa razumni posamezniki, smo odgovorni za svoje zdravje. Zdravje bi moralo biti za vse pomembna vrednota," je dejala.  

Serša: Medicinska stroka podpira cepljenje

"Medicinska stroka podpira cepljenje," je dejal tajnik razreda za medicinske vede SAZU Gregor Serša in pojasnil, da je precepljenost prebivalstva zadostna za kolektivno zaščito v naši družbi. Zadostno precepljenost lahko po njegovem mnenju dosežemo z zavedanjem pomena zaščite. 

"Ves čas epidemije se pojavljajo tudi skeptični pogledi tistih, ki menijo, da cepiva niso varna. Mislim, da je medicinska stroka, ki je podvržena zelo strogim pravilom. Nad vsemi bedi Evropska agencija za zdravila, ki skrbi za dosledno evalvacijo in učinkovitost vseh zdravil tudi teh cepiv," je razložil in pozval: "Delujte odgovorno do sebe in okolice, pojdite se cepit."

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (301)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
07. 07. 2021 11.01
+2
Avša.. je prepričana...??? To še ne pomeni da je res! Jaz sem tudi prepričan da je corona nateg... Pa to še ne pomeni da je res...
crazymoto
07. 07. 2021 10.10
+2
Bomo videli kaj si bo fašist izmislil...👍
crazymoto
07. 07. 2021 10.09
+4
Odvisno od lopovov iz parlamenta... Kak bomo preživeli jesen.... Banda pokvarjena si bo zopet izmislila neki val... €€€ pa po žepih... "Stroka" pa prikimava....
J0ža
15. 07. 2021 14.01
Tudi stroka bo pristavila piskarček in sicer takega brez dna.
odpisan2x
07. 07. 2021 10.08
-3
vse .ki se vračajo v slo za 14 dni v nadzorovano karanteno pa ne bo nobenega vala več
mikpiki191
07. 07. 2021 10.00
+1
sami šlogari ,da vedo že vnaprej vse
crazymoto
07. 07. 2021 09.58
+3
Pokljukar ti si že padel!!! Same Laži... Laži... odkar te je puklasti nastavil... Jerala pa ona Avša pa sta tak prodana... Za € bosta rekla pa napisala vse!!!! Neke nove face za "stroko" išče puklasti ker ve da Beovički pa zapuščenemu Kreku nihče več ne verjame!!! Res imate žalostne "ideje"... Res upam da boste za teh nekaj € vsi sedeli z janezom na Dobu🤞🤞🤞👍
slo_veter
07. 07. 2021 09.58
+2
ne ni odvisnosti od cepljenosti, ker učinek splahni po 9 mescih ... temveč od fašistične vlade.
Aladar
07. 07. 2021 09.20
+5
Mene zanima . Pomurje je najmanj precepljeno in tudi najmanj okužb. tako da cepljenje je brez pomena.
crazymoto
07. 07. 2021 10.12
+3
Najmanj precepljeno... Najmočnejši imunski sistem👍 Najmanj okuženih...
exdetektiv
07. 07. 2021 08.29
+1
Najprej kot vedno bo delta silovito udaril najprej na koroškem ...tudi šole se bodo zaprle zaradi tega...se ve zakaj ...potem bo sledila osrednja slovenija ..primorska,..goriška ...dolenjska...gorenjska..pomurje. Umirali bodo tudi mlajši..žal.
mario7
07. 07. 2021 08.20
+4
Vsi na zgornjih videoposnetkih se zavedate da boste prej ali slej sedeli na zatožnih klopeh zaradi zločinov proti človeštvu?
mario7
07. 07. 2021 08.04
+3
Zakaj bi se cepili za prehlad? Prehlad je večno bil in bo!
Dmg. 0
06. 07. 2021 21.57
+4
See be morem verjet kakšno maloumje, precepljenost vam dnevno pada ne raste, novih ni, tiste ki so bili cepljeni januarja pa lahko brišete iz seznama, vprašate Žide pa dobite odgovor, tretja doza takoj verjetno četrta še prej ....
Soul
06. 07. 2021 21.16
+5
Zdaj bomo poslušali do konca svojih dni, kako je cepivo.."preprečilo hujši potek bolezni", tudi, če trditev drži ali ne.Mantra se je prijela, kot dober dan!
blackB
06. 07. 2021 21.59
-2
Nic se ni prijelo. Vas se pac nic ne prime. Isto kot z denarjem ... meni lezi pred nosom, tebi tudi. Pobrati ga pa znam samo jaz :)
J0ža
15. 07. 2021 14.06
Delboy Trotter
06. 07. 2021 20.00
+10
Kako bomo preživeli četrti val? Enostavno, jaz bom normalno delal tako kot lani, nisem imel časa biti bolan. Letos bo verjetno isto.
Tasika23
06. 07. 2021 21.23
+3
Ja pa tut ce grlo pa glava mal zabolita pa iz nosa prtece nimas cajta studirat kva ti je.. podpiram🙂
duhccc
06. 07. 2021 19.54
+7
politiki nej sami sebe precepijo potem svoje svojce tapru prepricajo o ceplenju potem nej pa drugim pamet solijo.. s tem da se ve da jih je ze zaradi cepljenja umrlo 16000...
JFMAMJJASOND
06. 07. 2021 20.06
+0
Vir, od kje podatek, katere sržave zajete v statistiko?!!
superjezek
06. 07. 2021 19.18
+14
Ravnokar gledam 24 ur in se zgražam kako z ponavljajočim stavkom cepite se želijo hipnotizirati ljudi, zlasti tiste prestrašene.. bljak..
Kolani
06. 07. 2021 19.15
+9
Prosim naj nekdo razloži tole. Cepljeni še vedno lahko zboli in še vedno širi okužbo. Kako bomo s precepljenostjo zaščitili tiste, ki se ne smejo cepiti. Kdorkoli že to so. Kako bomo s precepljenostjo zmanjšali okuženost, če se cepljeni še vedno lahko okužijo in širijo virus?
jutri_pa_res
06. 07. 2021 19.19
-4
Samo 10 % cepljenih lahko zboli in širi okužbo. Če cepivo prime v redu, imunski sistem v primeru stika z virusom tega pokoka, preden se lahko v celicah namnoži in se začne širiti.
Kolani
06. 07. 2021 19.23
+7
Bomo videli kmalu. Imeli bomo odličen vzorec približno 40% cepljenih, proti 60% necepljenih, bomo videli kako bo.
blackB
06. 07. 2021 20.46
-4
Nic ni 100%, razen tega, da nekega dne umres. Cepis se zato, da je procent moznosti, da zbolis manjsi in da v primeru ce zbolis, preprecis hujsi potek bolezni oziroma hospitalizacijo. V necepljeni populaciji virus hitreje krozi, ob tem mutira ... dokler ne bo precepljen svet se bo to dogajalo.... in od tam bodo prihajale nove razlicice.
kekec414
06. 07. 2021 20.55
+5
pa kak virus... lepo vas prosim... dokazite mi ga, ce ga lahko, link bilo kaj? Proof ?
blackB
06. 07. 2021 20.58
-1
Linkov je kolikor hoces, samo objavljati pa jih pod komentarji ne smes,
J0ža
15. 07. 2021 14.08
Ah, bomo že kako. O tem nebomo sedaj. Verjetno je še kaka tržna niša. Mogoče testi vsaki dan!??
Rene Jelinčič
06. 07. 2021 19.08
+10
HE,HEkako bomo preživeli 4 val?a niste cepilnim oslom obljubili,če se bodo redno in pridno špikali svobodno gibanje?he,he,he ste morda te osle peljali žejne preko vode?bodo CE-PCI kar lepo z nami neubogljivimi zaprti in z nagobčnikih na gobcu,kolikokrat vas bodo še na suho?
blackB
06. 07. 2021 20.49
-3
Oh bodi preprican, da necepljene caka nekaksen “nagobcnik”, ce bo prevec kriza, vsaka drzava ima vzvode, da prepricajo vse. Zdaj pa v miru potalajte minuse, ce se boste potem pocutili kaj boljse.
romeoo
06. 07. 2021 18.55
+15
Tile zgoraj na videih bodo vsi šli za zapahe, če jih ne bodo privedli policaji jih bomo ljudje.
Kuku456
06. 07. 2021 18.32
+13
Pa kdo vam še kaj verjame vsaj zmente se da boste vsi enako govoril