Korona

Janša s šolniki o ponovnem odprtju šol in vrtcev: jim bo vlada tokrat prisluhnila?

Ljubljana, 05. 01. 2021 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki vzgojno-izobraževalne dejavnosti in staršev se bodo v sredo sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo na pogovoru o ponovnem odpiranju vrtcev in šol. Želijo si, da bi vlada prisluhnila njihovim predlogom pri sprejemanju ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja ter da bi epidemiološke razmere omogočile čimprejšnje in varno odprtje.

Šola že več kot dva meseca poteka na daljavo.
Šola že več kot dva meseca poteka na daljavo. FOTO: Dreamstime

Na sredinem srečanju naj bi med drugim govorili tudi o predlogu skupne izjave o postopnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove, ki bi jo poleg vladnih predstavnikov podpisali različni deležniki v šolstvu. V njej bi soglašali s prizadevanjem za čim hitrejšo varno in trajno vrnitev vseh otrok in mladostnikov ter z izvajanjem vzgojno-izobraževalnega procesa v skladu s priporočili pristojnih institucij. Omenjeno izjavo, ki jo je ministrstvo sicer predlagalo že večkrat, so deležniki v ponedeljek znova usklajevali z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan za STA ni mogel napovedali, ali bo izjava, ki naj bi jo dopolnjevali še v sredo, usklajena v tolikšni meri, da jo bodo pripravljeni vsi podpisati. Po njegovih navedbah imajo nekateri občutek, da se s podpisom te izjave med vrsticami pogojuje vnovično odprtje vrtcev in šol. "Ampak mi nismo bili tisti, ki smo šole zaprli," je dejal in pojasnil, da v izjavi ni ničesar, česar ne bi šolniki že doslej počeli vsak dan.

Tudi v vrtcih se sprašujejo, zakaj je potreben podpis izjave, saj denimo spomladi ob ponovnem odprtju vrtcev niso potrebovali nobene izjave. Takrat je šlo za odločitev vlade, vrtci pa so dobili navodila, kako naj delujejo, je za STA pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

Po Pečanovih besedah pa podpirajo navedbe v osnutku izjave, da bo šolsko ministrstvo za potrebe organizacije in izvedbe vzgojno-izobraževalnega procesa v šolah in vrtcih zagotovilo dodatna sredstva za kadre in materialne stroške. Doslej namreč niso dobili "nobene konkretne pomoči, da bi se lažje držali priporočil in omejitev", da bi denimo kupili več enojnih klopi ali namestili pregrade, je pojasnil.

V osnutku je predvidena tudi ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi spremljalo predlagane ukrepe in dajalo pobude za ukrepe. Pobuda za to telo je po besedah Bogatajeve prišla od združenj, saj so doslej pogrešali komunikacijo in sodelovanje z ministrstvom, z vladnimi ukrepi so bili pogosto seznanjeni iz medijev in tik pred zdajci, pričakovali pa bi sodelovanje pri odločitvah.

Pečan pa je glede koordinacijskega telesa skeptičen. V njem bi bili sicer pripravljeni sodelovati, ampak ne vidi nobenega zagotovila, da se bo z ustanovitvijo kaj spremenilo in da bi bili praktiki pri vladnih odločitvah upoštevani.

Kot je za STA dejal predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden, bodo stališča do izjave v zvezi uskladili nocoj. Decembra se za podpis podobne izjave – tako kot več drugih deležnikov – niso odločili, ker da je narava izjave lahko samo individualna. Ob tem je pojasnil, da so mnenja o koristnosti takšne izjave znotraj zveze precej deljena: nekateri v tem vidijo izkaz sodelovanja in enotnosti ključnih deležnikov za varno vračanje v šole, drugi pa so prepričani, da se s takšno izjavo ne bo spremenilo nič.

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: Damjan Žibert

Tudi številni starši medtem pozivajo k vnovičnemu odprtju šol. V Ljubljani se je tako denimo oblikovala civilna iniciativa Odprite šole, ki svoje pozive sporoča tudi s postavljenimi transparenti pred OŠ Kolezija. Vlado pozivajo, naj pri protikoronskih ukrepih na prvo mesto postavi otroke in njihovo vračanje v šole, učitelje, starše in otroke pa pozivajo, naj pri vračanju otrok v šolo delujejo odgovorno. Pobudnica Ina Radšel je ob tem opozorila, da so "na robu zmogljivosti v procesu šolanja na domu". "Trpijo naše službe, trpijo odnosi z našimi otroki, saj nas spremljajo v vlogi nadomestnega učitelja, ki ji vedno nismo kos. Stres iz službenega okolja, v katerem se delo kopiči, se po nepotrebnem prenaša domov," je navedla. Ob tem je dodala, da se zavedajo, da epidemiološka slika ni optimalna, zato morajo starši otroke v šolo pospremiti odgovorno.

Ravnateljica OŠ Kolezija Nina Triller meni, da je šolanje na daljavo edina možnost v trenutnih okoliščinah in da bi bili tudi zaposleni resnično veseli, če bi se čim prej vzpostavile razmere, ki bi omogočale vrnitev v šolo, ampak pogoj za to je, da je vrnitev varna tako za učence kot za zaposlene na šoli. V tem okviru tudi podpira iniciativo, ki se je oblikovala, je pojasnila za STA.

Medtem pa Iniciativa proti prehitremu odpiranju šol, ki se je prav tako oblikovala na Facebooku, opozarja na nevarnost izpostavljanja okužbi z novim koronavirusom ob morebitnem prenagljenem odpiranju šol in vrtcev, ki da veljajo za enega pomembnejših virov širjenja okužbe. V pismu, ki so ga decembra poslali ministrici Simoni Kustec, so med drugim zapisali, da razumejo družine, ki pouka na daljavo ne zmorejo, a da zaradi njih ne želijo svojih družin izpostavljati nevarnosti okužbe. Zato so ministrico prosili, naj ob morebitnem odpiranju šol vsem družinam, ki to želijo, omogoči nadaljevanje pouka na daljavo ob ustrezni podpori šole, in sicer vsaj do trenutka, ko bo ponovno mogoče slediti okužbam. Tako bi bilo v razredih manj otrok in bi bil tudi pouk tam varnejši, so prepričani.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (368)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
Po odredbi policijske ure po 21 uri na Silvestrovo na božič pa ne je popolnoma jasno ,da je JJ podložen RKC zato delno spreminjam definicijo...Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni,RKC in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme in RKC!👿👹
lukeeeeeec
09. 01. 2021 08.54
Božji hram
05. 01. 2021 21.59
+1
Božji hram
05. 01. 2021 21.58
+2
Ashleey
05. 01. 2021 21.56
+3
A sola z maskami?? Hvala lepa ne pptrebujemo tega.. Ko je bila gripa na pohodu in 3/4, otrok manjkalo pp razredih ni bilo nobenih testiranj, cepljenj ne nic.. Niti mask.. Zdej pa kr neki..
+1
inside1
05. 01. 2021 21.51
+3
Jaz takoj podpišem, da je otrokom mesto v šoli, kjer se bodo kaj naučili. Vendar trenutna situacija tega ne omogoča. Prej so hiteli z zapiranjem in ga pošteno usrali, zdaj bodo pa z odprtjem, če se bo ta zgodila spet usekali mimo. Če se šole odpirajo, potem treba odpret tudi kaj drugega še.
Ashleey
05. 01. 2021 21.59
+0
Sej se tudi doma naucijo.. Se mi zdi da se vec.. Jst sm dobila obcutek da odkar so doma so vec naredil kot pa v soli.. Zato ker jo pac spremljam vsak dan.. Ker ko so v soli pa dobiš zvezke samo cez vikend za domov da vidis kaj so delali..
VAREN
05. 01. 2021 21.49
+5
Za ovce je domača staja, za pametne pa ploščad pred vašo vlado.
boss2
05. 01. 2021 21.59
+2
Božji hram
05. 01. 2021 21.59
Drzni17
05. 01. 2021 21.48
+6
V sredo bo torkov rezultat testiranih presegel 3000. Pozabite na šolo, vrtce, trgovine,...
minnaema@yahoo.com
05. 01. 2021 21.45
+2
...in kaj če se bo primer iz sosedov Hrvatov "pokotalil" tudi v dvomiljonsko Slovenijo ?! Potrebno je vse storiti, da bomo zajezili ta smrtnonostni Corona 19 virus in da se KONČAJO zadeve in pričnemo normalno živeti -zato smo odgovorni "človečki" eden za vse in vsi za enega, da se ta Coronavirus 19 NE bo širil prosim lepo - bodimo samozavestni in strpni !
+3
Po odredbi policijske ure po 21 uri na Silvestrovo na božič pa ne je popolnoma jasno ,da je JJ podložen RKC zato delno spreminjam definicijo...Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni,RKC in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme in RKC!👿👹
Important notice
05. 01. 2021 21.36
-2
Ne glede na pritožbe in pozive staršev, bi bilo treba z odprtjem šol počakati vsaj še kakšna dva tedna, da okužbe od praznikov privrejo na plan in izzvenijo. Vsa Evropa zapira šole, pri nas bi jih pa odpirali. Zakaj že? Čisto vseeno je ali bodo zaprte tri mesece ali tri mesece in pol. Je, kar je!
VAREN
05. 01. 2021 21.37
+3
Teb je res vseeno ker si že po naravi zabit.
nemo1
05. 01. 2021 21.43
-2
Varen a te tresalica daje , ker zo zjutraj bifeji zaprti
nemo1
05. 01. 2021 21.33
+2
V šolah je kaos bil,je in bo
nemo1
05. 01. 2021 21.31
+6
Ko pa govorimo o varnostnih ukrepov distancah klopeh itd. To je samo filozofiranje v tri dni....... ne morejo zagotoviti NIČESAR
nemo1
05. 01. 2021 21.30
-1
In da ne govorim kako so konec koncev neidgovorni v šolstvu, še toliko niso da bi se vsi prav vsi testirali, sram jih bodi.....
VAREN
05. 01. 2021 21.38
+3
Ti neumnež pa testiraj vse otroke predno gredo v šolo.
nemo1
05. 01. 2021 21.41
-2
Ti pa zgleda da si čisto sam v življenju, se mi ne smiliš
nemo1
05. 01. 2021 21.27
+4
Zdaj so ključni dnevi , vi bi pa pošiljali otroke v šole. Cela Evropa zapira zdaj ko je res nujno, mi bi pa se igrali neke kvazi prekužene.... to zdaj je pa cirkus
VAREN
05. 01. 2021 21.46
+3
Pametnjakovič cela Evropa je imela in še ima odprte šole pri nas pa zaprte. Koliko otrok je zbolelo? Ajde pametnjaković odgovori?
OrodniK
05. 01. 2021 21.23
+0
Šolniki zahtevajo, odgovornosti pa ne bi sprejeli nobene? Od vlade zahtevajo odprtje šol (ne glede na stanje in priporočila stroke) odgovornosti pa nobene prevzeli... In ponovila se bo spomladanska zgodba z maskami-šolniki (oz.Levi Štrukljasri Svizec) zahtevali odprtje šol, vlada popusti pritiskom, sledi enormna porast okužb in panika, ter zgražanje šolnikov kako so ogroženi oni in otroci. ŽE VIDEN SPOMLADANSKI SCENARIJ Z MASKAMI KO SO SE OPOZICIJSKE STRANKE ZAVZEMALE ZA ŠOLO BRWZ MASKE. Butale!
VAREN
05. 01. 2021 21.31
+2
Če ne bi bil taka OVCA, bi lepše živel.
nemo1
05. 01. 2021 21.22
+3
Ma če jim prisluhne , je 3 val rušilen
VAREN
05. 01. 2021 21.22
+0
Tisto ravnateljico Kolezijske šole in iniciativo zbrcat v Ljubljanico.
FAUSTOS1
05. 01. 2021 21.18
+1
JANŠISTI sistemsko uničujejo šolstvo s pomočjo nesposobne ministrice z smc-a problem je da ZLO zmaguje ker pemetni in pošteni ljudje molčijo.
simple_mind
05. 01. 2021 21.17
-2
Nekaterim je pravzaprav lepo doma, z lepo plačo, z malo ali nič dela, pa zakaj bi silili ven ...
bimbolina
05. 01. 2021 20.58
-4
Ti so cisto zmesani. Prej ko ni bilo skorqj nic okuzenih, so zapirali, zdaj, ko bo pa zacelo stevilo okuzenih rast, bi pa, frajerji, odpirali! Naj ostane kar zaprto, ker moji otroci mask ne bojo nosili, niti se ne bodo razkuzevali. Mi se imamo doma prav fino, nam nic ne manjka.
ohmanemane
05. 01. 2021 20.59
-5
To govorim večkrat pa mi nekdo zbriše komentarje.Res zanimivo.
Admin prasec
05. 01. 2021 21.03
+3
VAREN
05. 01. 2021 21.04
+2
Lahko greste tudi v votline in tam uživate naprej v zabitosti.
avioo
05. 01. 2021 21.05
+0
kaj je Janez še predsednik🤣😀😂😛😆✌👍🌹
ohmanemane
05. 01. 2021 21.06
Tvoja zabitost je na višjem nivoju,poglej številke in vzporedi pa boš videl.
simple_mind
05. 01. 2021 21.10
+3
Saj vam ni treba nikamor, ne ? Ostanite zaprti, druge pa ne terorizirajte !!