Korona

Praznovanja in sejmi letos okrnjeni, ponekod jih ne bo

Ljubljana, 11. 12. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nuša Stegnar, Urša Zupan
Komentarji
57

December je čas praznovanja, veselja, druženja in pričakovanja, a tudi letos bo zaradi epidemioloških razmer nekoliko drugačen. Nekatere občine so se odločile, da sejmov in praznovanj letos ne bodo pripravile, ponekod pa bodo ti ob upoštevanju vseh ukrepov organizirani v okrnjeni obliki.

V številnih slovenskih občinah so se zaradi spoštovanja vladnih ukrepov odločili, da decembrskih sejmov letos ne bo.  V Mestni občini Slovenj Gradec tako ne bodo organizirali nobenih prireditev, prav tako ne bo organizirane prodaje hrane in pijače ali sejemskih stojnic. "Če bodo to na zasebnih površinah izvajali zasebni ponudniki, pa pričakujemo, da bodo storitve opravljali v skladu z vladnimi odloki in da ti ne bodo kršeni," so pojasnili na občini.  

Tudi v Mestni občini Murska Sobota so zaradi epidemioloških ukrepov že novembra do nadaljnjega odpovedali vse prireditve v sklopu prazničnega decembra, vključno s sejmom in stojnicami. 

Božični sejem v Ljubljani.
Božični sejem v Ljubljani. FOTO: Dreamstime

V Ljubljani so sledili vladnemu odloku in prejšnjo soboto zaprli hišice z gostinsko ponudbo, hišice z darilnim programom pa so ogradili in uredili vstopno-izstopno točko. Kot je znano, je nato direktor Ljubljanskih parkirišč in tržnice Andrej Orač v sredo sporočil, da je na Pogačarjevem trgu tržnična prodaja mogoča tudi za gostince. A finančni inšpektorji so v četrtek vse štiri stojnice s hrano in pijačo zaprli.

Hišice na Trgu Leona Štuklja v Mariboru znova odprli

V Mariboru štirje gostinci od petka spet izvajajo gostinsko dejavnost (s ponudbo pijače oz. toplih napitkov, ne pa tudi hrane) v hišicah, ki so nameščene na Trgu Leona Štuklja. Gostinci pri obiskovalcih preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT, strežba je izključno sedeča. Zavod za turizem Maribor v okviru sodelovanja z gostinci na Trgu Leona Štuklja ne organizira sejma ali tržnice, ampak uredi rabo javne površine in infrastrukturo ter jo da v najem ponudnikom, ki so kot poslovni subjekti neposredno odgovorni pristojnim službam. Kot so sporočili, je prizorišče gostinske dejavnosti na Trgu Leona Štuklja včeraj preverila tudi inšpekcijska služba, ki nepravilnosti ni ugotovila, zato hišice za zdaj ostajajo odprte.

Praznična tržnica na Delpinovi ulici v Novi Gorici

V občini Nova Gorica so pripravili bogat program dogodkov, ki pa zaradi slabe zdravstvene situacije in veljavnih vladnih ukrepov za omejitev širjenja okužb s covidom-19 ne bo izveden v celoti. Kljub temu bodo skupaj z Območno obrtno-podjetniško zbornico Nova Gorica in Javnim zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina med 17. in 31. decembrom organizirali Praznično tržnico na Delpinovi ulici, kjer bo ponudba darilnega programa, brez strežbe hrane in pijače. Prav tako bo izveden knjižni sejem Knjižnica pod jelkami, gostinska ponudba v mestu pa bo po trenutno veljavnih odlokih omejena na obrate s sedečo postrežbo. Glede praznovanj bomo upoštevali aktualne ukrepe in se prilagajali aktualnim razmeram.

Na Bevkovem trgu je postavljen dodatni lokalno obarvan gostinski obrat s postrežbo v sedečem režimu in upoštevanjem vseh priporočil NIJZ za obratovanje gostinskega prostora na prostem. "Vsi gostinski lokali dosledno preverjajo pogoj PCT z vsemi potrebnimi zagotovljenimi priporočili NIJZ-ja za preprečevanja širjenja okužb, kar izvajamo tudi v začasnem gostinskem obratu na Bevkovem trgu, kjer odgovorni pogoje dosledno preverjajo že ob vstopu v ograjen prostor. V primeru, da bodo prireditve in zbiranja dovoljene v stoječi obliki, bo PCT-pogoje preverjala varnostna služba ob vhodu na ograjeno prizorišče," so sporočili iz novogoriške občine.

Ponudba na Prešernem decembru v Kranju osredotočena na lokalne ponudnike in rokodelce

"Že v novembru je kazalo na to, da bomo slovenske turistične destinacije težko pripravile praznični december s polnim programom. Načrtovali smo bogatejši božično-novoletni sejem, saj smo vedeli, da koncertni in zabavni program morda ne bo mogoč," so povedali na Zavodu za turizem in kulturo Kranj (ZTKK). Kranj pa v decembru že nekaj let zapored blesti še s svojo praznično okrašenostjo, za kar so se potrudili tudi letos.

Glede na nov vladni odlok so se od 4. decembra na božično-novoletnem sejmu odpovedali ponudbi hrane in pijače. "Odpovedi, ki so sledile odloku, so ponudnikom prinesle velike težave in izpad dohodka. Za dogodek, kot je celomesečni Prešerni december v Kranju, so namreč potrebne predčasne zaloge sestavin, hrane in pijače."  Tem ponudnikom zato vračajo kupnino. Ponudba na sejmu pa je osredotočena na lokalne ponudnike in rokodelce: lesni izdelki, med in ostali čebelji pridelki, keramični izdelki, domači suhomesnati izdelki, veganske sladice, piškoti, potice, rogljički. Sejemska dejavnost se izvaja po navodilih vladnih ukrepov in trenutno ne nudi hrane in pijače. Če bo dovoljena ponudba hrane in pijače, bodo v Kranju na voljo še palačinke in kuhano vino. Prizorišče sejma so ogradili in uvedli enosmerni promet, rediteljska služba pa pri vhodu preverja izpolnjevanje PCT-pogoja. 

V starem mestnem jedru Kranja, kjer poteka Prešerni december, je kar nekaj gostinskih ponudnikov z vrtom na ulici. Ti prevzemajo ponudbo hrane in pijače, ki je na sejemskih stojnicah ne sme biti. Obiskovalce pa prisrčno vabijo, da ob sprehodu po praznično okrašenem mestnem jedru obiščejo tudi kranjske gostince.

Okrnjenost božično-novoletnega sejma za Kranj pomeni veliko vrzel v ponudbi Prešernega decembra. "A ostajamo optimistični. Kranj je še vedno eno izmed najlepše okrašenih slovenskih mest, po katerem se je v decembru prijetno sprehoditi. Imamo tudi vodenja po mestu in mestna doživetja, ki jih je vredno videti in ki si jih lahko obiskovalci privoščijo z bonom21. Vseeno upamo tudi, da bomo lahko v drugi polovici decembra izvedli koncerte, ki smo jih skrbno pripravili za obiskovalce našega mesta in za naše domačine," je povedal Klemen Malovrh, direktor ZTTK. Predviden je naslednji program:
– ponedeljek, 27. december, ob 20. uri (Glavni trg): Sprejem kranjskih športnikov in koncert BQL in Tilna Lotriča;
– torek, 28. december, ob 20. uri (Glavni trg): koncert Veseli svatje;
– sreda, 29. december, ob 20. uri (Glavni trg): Županov božični koncert, Petar Grašo in zaključek dobrodelne akcije V Kranju dobro v srcu mislimo;
– četrtek, 30. december, ob 20. uri (Glavni trg): koncert Mirana Rudana in Indesigna
– petek, 31. december, ob 20. uri (Glavni trg): Silvestrski koncert Marka Vozlja in Mojstrov 

Kranj v decembru že nekaj let zapored blesti s svojo praznično okrašenostjo.
Kranj v decembru že nekaj let zapored blesti s svojo praznično okrašenostjo. FOTO: Primož Pičulin/ Visit Kranj

V Kopru se decembrskemu programu niso odpovedali, so pa sporočili, da program izvajajo v skladu z veljavnimi ukrepi. Tako je za obisk koncertov in otroških predstav treba spoštovati pogoj PCT, nositi masko in vzdrževati razdaljo med stoli. Pogoj PCT velja tudi za obisk drsališča v Taverni. "Med 23. in 26. decembrom načrtujemo tudi božični sejem, na katerem bo na prodaj le darilni program (brez hrane in pijače). Sejem bomo izvedli v skladu z veljavnimi ukrepi," so pojasnili in dodali, da skladno z veljavnimi ukrepi načrtujejo tudi silvestrovanje na Titovem trgu, kjer bosta zbrane v novo leto pospremili skupini Ne me jugat in Big Foot Mama.

Tudi v Velenju ob prirejanju sejmov, ki jih imajo načeloma le čez vikend, upoštevajo izpolnjevanje pogoja PCT. Tako imajo ograjen prostor z ločenim vhodom in izhodom, promet po prizorišču pa poteka enosmerno. Pri vhodu preverijo, ali obiskovalci izpolnjujejo pogoj PCT, hrane in pijače pa na stojnicah ne strežejo.

Zimska vasica na Blejskem otoku

Na Bledu pa so se letos  odločili prižgati luči, ki ne bodo razsvetljevale le dolgih zimskih večerov, ampak bodo odganjale tudi temo, ki v teh težkih časih nastaja med ljudmi. Tako so postavili jezersko promenado, v hišicah pa lahko najdete darila za najbližje. Zaradi ukrepov je promet urejen enosmerno, za obisk pa morate izpolnjevati pogoj PCT. Vhod na promenado je skozi okrašen portal, letošnja novost pa je zimska vasica, ki je zaživela na Blejskem otoku, so sporočili z blejske občine.   

Bled
Bled FOTO: Miro Zalokar

Adventni sejem v Novem mestu ponuja darilni program in domače dobrote

Izvedbo Adventa Novo mesto, ki so ga letos zastavili velikopotezno, z bogatim programom, novo praznično osvetlitvijo in atraktivnim drsališčem, so morali skladno s sprejetimi zadnjimi ukrepi še dodatno prilagoditi in omejiti program. Ob morebitnem sproščanju ukrepov imajo pripravljen glasbeno-zabavni del, do takrat pa se lahko obiskovalci Glavnega trga v Novem mestu zabavajo na drsališču ter se pogrejejo s toplimi napitki pri gostincih, ki delujejo na Glavnem trgu in imajo na svoji terasi postavljene gostinske hiške, kjer sami preverjajo PCT in strežejo gostom, ki sedijo za mizami. Med otroki je še posebej priljubljena vožnja z Božičkovim vlakcem po mestnem jedru.

Adventni sejem kljub omejitvam poteka vsak dan med 16. in 20. uro, na njem razstavljavci ponujajo darilni program, izdelke domače obrti, domače dobrote in pecivo v obliki darilnih paketov. Na stojnicah ne nudijo hrane in pijače. "Žal so zadnji ukrepi že prej zadržane ponudnike na stojnicah dokončno odvrnili od sodelovanja na sejmu. Tako je ostal le del ponudnikov, ki še vedno vztrajajo, vendar vsi opažamo, da obiskovalce Glavnega trga ograjena ponudba na stojnicah in preverjanje PCT-ja odvračata od tega, da bi pogosteje pristopili k stojnicam," so zapisali na Zavodu Novo mesto. Na sejmu PCT preverjajo tako, da reditelj na začetku niza s stojnicam, kjer je uradni vhod v sejemski del, preveri obiskovalce, ki nameravajo vstopiti v ograjen prostor s stojnicam. Dostop do stojnic ni mogoč drugje kot pri vhodu, kjer se preverja PCT, izhod pa je urejen ločeno, na koncu niza s stojnicami. Tudi na mestnem drsališču preverjajo pogoj PCT.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
11. 12. 2021 14.42
-5
Pravkar sem v Stari Ljubljani. Mir. Niti pod razno ni ogabnega vonja po prezganem olju ali po instant kuhancku... Pred stanti je ograja, do stantov moras cez vstopno tocko. Firbce pa lahko pases cez ograjo, ki je meter stran od stanta.... Sem 3x cepljena, pa sem sla mimo stantov kot da jih ni. Ne rabim tega. Na ulicah so tuji turisti z vzhoda in nekaj Italijanov. Ni tistih ljudskih mas, zaradi katerih te mine, da bi se sprehodil cez Center.
akmt
11. 12. 2021 14.34
-2
KONCNO. KONCNO BO ZA BOZIC DRUZINA DOMA. Namen bozica ni kapitalisticni materializem. Pitje, cevapcici na stantih.... Pa bozicne sluzbene "zabave". Ni namen v cimdrazjih darilih, ko mora biti nujno nek blescec najnovejsi mobitel in froc samo pritece po darilo in je to to....Bistvo bozica nikakor niso darila pod smrekco. Omislite si za spremembo bozic BREZ DARIL. Morda daste pod smrecko nekaj simbolicnega za DOM. Npr nove salcke za caj in nove pogrinjke. Za clane druzine pa pletene nogavice. Skuhajte dobro vecerjo, specite piskote, da bo povsod zadisalo, skupaj okrasite smrecico in vecer bo popoln... Naj se zbere le najozja druzina. Starsa in otroci. Nihce drug. Za vse ostale je cas naslednji dan.... Bozic je praznik DRUZINICE. In ne praznik sirse zlahte... Naredite letos po mojem nasvetu, ne bo vam zal...
hondoid
11. 12. 2021 13.49
+1
Potem tudi Danijele ne bo v Ljubljano..pa še samska je.🙆
akmt
11. 12. 2021 14.35
-1
DKR
11. 12. 2021 13.07
-1
Tale zapis sem našel na FB , namenjen je vsem ljubiteljem njenje župana: Dragi moji sodržavljani. V zadnjih dneh je bilo toliko napisanega in objavljenega glede nenormalnih ukrepov vlade zaradi zaprtja stojnic v Ljubljani kjer se prodaja "kuhanček, čevapčiči..." Danes sem se napotila malo k "sosedom Avstrijcem v šoping, v kakšno kavarno na kavo in restavracijo na kosilo" in glej ga zlomka, vse lepo okrašeno, stojnice postavljene vendar vse zaprto, iščem kavarno, kjer bi si privoščila kavo - vse zaprto, iščem restavracijo, kjer bi lahko nekaj pojedla, vse zaprto. No pa se zapeljem še do velikega nakupovalnega središča... razen trgovin z živili vse zaprto (prilagam SLIKE). Ker ostanem brez kave in jedače, se vrnem nazaj v Kranjsko Goro, kjer že nekaj dni dopustujem. Kot, da sem prišla v drug svet! proge polne smučarjev, bari in restavracije polne ljudi, kjer se dobro je in pije, gosti smo v večini Slovenci (prilagam slike). Zato dragi moji sodržavljani, predno kritizirate trenutno vlado, ki res dela za ljudi, prestopite samo prag čez mejo.
akmt
11. 12. 2021 14.25
-2
Ja, to je pri nas problem. Folk misli, da je povsod tako kot je v njihovih glavah...
detect
11. 12. 2021 12.31
+0
kdo pa še rabi te sejme,dejte no.
ssbobo
11. 12. 2021 12.31
+1
Pa kuga poj..... kisanček je itak piten samo za južna bratje....... za domače je šnopc paljotka taprava
Marcus Wassmeier
11. 12. 2021 11.51
+0
Janša ukradel Božič. Torej Janša = Grinch
ssbobo
11. 12. 2021 12.32
+0
Ne Zoki je ukradel Božička torej = postavil ščit pa kopje za njegove
Antena
11. 12. 2021 11.23
-1
guruguru
11. 12. 2021 11.22
+2
To Ivan Zokija kaznuje, bistvo vsega! Ljudje so tukaj insekti...
CORONENIVEC
11. 12. 2021 11.07
-1
🤣 pojte se cepit pravjo 😂
CORONENIVEC
11. 12. 2021 11.07
+1
guruguru
11. 12. 2021 11.15
+2
INAZ
11. 12. 2021 10.59
+1
Se čudim, da bureki niso vložili zahteve za vpis kuhančka v ustavo.
guruguru
11. 12. 2021 11.15
-1
ssbobo
11. 12. 2021 12.33
-2
Uporabnik1921539
11. 12. 2021 10.33
-3
Prav drekec,ce vse te navlake ne bo.Saj to ni bistvo praznikov
akmt
11. 12. 2021 14.35
mijavci
11. 12. 2021 10.15
-1
BOŽIČ, BOŽIČ, JEZUS KRISTUS, JEZUS KRISTUS, smo za satanistko Uršulu, ki bi rada ukinila vse kar je krščanskega, naj ji nekdo sporoči, da od ene vlade, ene vere, in ene valute NE BO NIČ, KER VSI PAČ NISMO OVCE.
kiropraktik
11. 12. 2021 10.11
+1
Potem ne bo Daniele v Ljubljano? S kom bo pa JANKOVIĆ silvestroval?
ssbobo
11. 12. 2021 12.34
+0
akmt
11. 12. 2021 14.36
-1
Zakaj ze rabimo eno Danijelo? Tukaj je Slovenija in ne Nemcija, kjer so gasterbajterji
M a t e j
11. 12. 2021 09.50
+9
Be.ci kronani, v tujini pa vse na polno laufa. Z izjemo Avstrije, kjer so še en odtenek bolj pritisnjeni. Ampak po njih se bo seveda Jajo zgledoval. Tak režim želi, to mu ugaja.
mcurry
11. 12. 2021 09.32
+8
Cepleni bojo za nagrado lah kostan jedl🤣🤣🤣🐑🐑🐑
crni jezdec
11. 12. 2021 09.31
+5
dobr saj kostanj lahko pojes se dobr da sem se cepil 😂😂😂
celulitbajse
11. 12. 2021 09.18
+9
Pri nas je vsak dan sejem mi ne poznamo teh nategauscin od nase pametne stroke napihnjene placanci.
detect
11. 12. 2021 09.12
+5
a zdej ne bo kuhančka.hehe..
dajno
11. 12. 2021 09.10
+5
Za prave se najde pod pultom 😜 proti pct
akmt
11. 12. 2021 14.37
-1
Dej ne nakladaj. Pod pultom za zaklenjenimi vrati, najbrz pa res
dajno
11. 12. 2021 15.48
+1
Nisi v pravem mestu 😜 verjemi, sem bil včeraj, grem danes... Od kratkega naprej...