Korona

V ponedeljek 1136 okužb. Desetdnevnega zaprtja države (še) ne bo

Ljubljana, 02. 11. 2021 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA, Kaya Kamenarič, Špela Lobe
Komentarji
4193

Na praznični ponedeljek smo potrdili 1136 novih okužb, delež pozitivnih testov je bil 43,1-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 634 covidnih bolnikov, od tega jih že 158 potrebuje intenzivno terapijo. Prejšnji teden je zdravstveni minister Janez Poklukar napovedal, da bo, če zapolnimo od 160 do 180 intenzivnih postelj, vladi predlagal zaprtje družbe. Svetovalna skupina za covid-19 pa je predstavnikom vlade zdaj na sestanku predlagala zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države. Prišlo je do napake v zapisniku, je pojasnila Logarjeva.

Več videovsebin
  • IZ 24UR ZVEČER: Zaskrbljujoče število bolnikov na intenzivni negi
    05:21
    IZ 24UR ZVEČER: Zaskrbljujoče število bolnikov na intenzivni negi
  • IZ 24UR ZVEČER: Popolnega zaprtja ne bo
    03:07
    IZ 24UR ZVEČER: Popolnega zaprtja ne bo
  • Iz 24UR: Bolnišnice vse bolj polne
    03:06
    Iz 24UR: Bolnišnice vse bolj polne
  • Iz SVETA: Bolnišnice na robu zmogljivosti
    03:06
    Iz SVETA: Bolnišnice na robu zmogljivosti
  • Iz SVETA: Tatjana Lejko Zupanc o razmerah v UKC Ljubljana
    05:50
    Iz SVETA: Tatjana Lejko Zupanc o razmerah v UKC Ljubljana
  • Iz SVETA: Ukinjanje nenujnih programov
    00:55
    Iz SVETA: Ukinjanje nenujnih programov
  • Iz SVETA: Rast okužb
    02:24
    Iz SVETA: Rast okužb

 

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je po sestanku s predstavniki vlade dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega desetdnevnega zaprtja države. Kot je pojasnila, je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da se predlaga desetdnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

Po neuradnih informacijah STA vlada na sestanku ni bila naklonjena zapiranju države. Neuradno naj bi vlada sprejela odločitev za zaostrovanje obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi naj bi bili med ministrstvi usklajeni do četrtkove seje vlade, med njimi pa bi bilo tudi širjenje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na dodatne dejavnosti.  Tudi minister in podpredsednik vlade Matej Tonin je povedal, da ponovnega zaprtja družbe ne podpira.

"Zavzel se bom, da zelo natančno, zelo striktno izvajamo pogoj PCT. Kjer ga ne preverjajo, morajo te dejavnosti pač zapreti," je dejal in dodal, da pa si Slovenija ne more privoščiti "lockdowna", kot si ga je zamislila strokovna skupina. "Popolno desetdnevno  zaprtje države enostavno ne pride v poštev, ker je Slovenija izvozno naravnano gospodarstvo in si tega v praksi žal ne moremo privoščiti. Če pa delamo delne lockdowne, potem bo pa ponovno veliko nezadovoljstvo," je dejal. 

V bolnišnicah danes zdravijo 31 covidnih bolnikov več kot dan prej, na intenzivnem oddelku pa 16 več kot dan prej.
V bolnišnicah danes zdravijo 31 covidnih bolnikov več kot dan prej, na intenzivnem oddelku pa 16 več kot dan prej. FOTO: UKC Ljubljana

Logarjeva se je dopoldne sestala z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, nato pa so se vladni predstavniki sestali še s člani svetovalne skupine za covid-19. V preteklem tednu je sicer Poklukar napovedal, da če se epidemiološko stanje ne bo izboljšalo in če bo število bolnikov na intenzivni negi naraslo na 160 do 180, bo vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe. 

Na ministrstvu za zdravje so v torek z vodstvi bolnišnic sklenili, da bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe. Hkrati bodo bolnišnice povečale številno navadnih in intenzivnih postelj. Koordinator covidnih bolnišničnih postelj Robert Carotta je ob tem posvaril pred zlomom zdravstva, zato je naklonjen zaprtju države.

Prav tako se svetovalna skupina zavzema za boljšo dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja prebivalstva. Nekaj časa se je sicer omenjala tudi možnost, da bi ob veliki zasedenosti intenzivnih postelj uvedli pogoj PC. Tudi ta možnost po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka ni izključena. 

Na praznični ponedeljek smo sicer v državi potrdili 1136 novih okužb, delež pozitivnih testov je bil 43,1-odstoten. Umrlo je 10 covidnih bolnikov, je sporočila vlada. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je po podatkih vlade star 19 let, na intenzivnem pa 21 let.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi 28.047 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je spustilo na 2177, kar je 164 manj kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1329 oziroma 25 manj kot dan prej.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je danes sicer spustilo na 2177, kar je 164 manj kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1329 oziroma 25 manj kot dan prej. V ponedeljek so opravili tudi 6930 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Na vladni novinarski konferenci je uradna govorka Maja Bratuša opozorila, da so razmere "resne, napovedi pa ostajajo črnoglede". Popoldan je zato sklican sestanek članov vlade s posvetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, "na katerem se bo vlada seznanila s trenutnimi razmerami in sprejela odločitve, kako postopati naprej", je dodala.

Krek je na novinarski konferenci uvodoma povedal, da se evropska slika "slabša v vzhodnem delu EU". Kot je dodal, žal med te države spada tudi Slovenija. Triindvajset držav članic EU ima povečan dnevni porast okuženih, med njimi tudi Portugalska in Danska, ki so bile po besedah Kreka "do nedavnega zelo zgledne".

Izpostavil je, da je epidemični val bistveno hujši na vzhodnem delu Evrope, kjer je precepljenost manjša. "V vseh državah, kjer je R večji od 1, se razvija epidemija," je pojasnil direktor NIJZ. Vse sosednje države, z izjemo Italije, imajo slabšo situacijo kot pred dnevi, a po njegovih besedah najslabše kaže prav nam.

"Tudi današnje številke kažejo, da bomo zvečer soočeni z dokaj visokim številom okuženih. Žal smo soočeni z zelo težko epidemiološko situacijo, predvsem posamezne občine, kjer je praktično okuženi vsak 30. prebivalec. Ukrepanje je nujno potrebno na lokalnem nivoju. 14-dnevni porast okužb na 100.000 prebivalcev kaže na R = 1,33, še vedno smo v eksponentni fazi," je povedal o epidemiološki situaciji v državi. Čez 11 dni bomo imeli dvakrat več okuženih, kot jih imamo zdaj, če se razmere ne bodo začele stabilizirati in umirjati, je nadalje poudaril Krek.

Po njegovih besedah se največji delež ljudi okuži v družini, na delovnem mestu, v vzgojno-izobraževalnem zavodu ali med zasebnim druženjem. Med potrjenimi okužbami v bolnišnici pristane okoli 4,8 odstotka ljudi. V povprečju jih 27,5 odstotka od teh pristane na intenzivni negi, zato se postelje tam zelo hitro polnijo. "Skrbite za svoje ostarele bližnje in se primerno pripravite na njihov obisk. Deset dni prej je treba biti v izolaciji in obvezno nositi zaščitno masko," je opozoril. "Trend sprejemanja v bolnišnice se ne zmanjšuje. Storiti moramo vse, da ne pridemo do točke, ko prostih postelj ne bo več in zdravstvo ne bo več zmoglo," je opomnil. 

En odmerek cepiva je prejelo 1.188.712 oseb oz. 56 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov. Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.119.181 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je precepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

"V tem trenutku imamo 28.000 aktivno okuženih, toliko jih že dolgo nismo imeli, pomeni pa, da se lahko hitreje okužimo," je dejal in pojasnil, da za razliko zdaj tudi prevladuje bistveno bolj kužna različica delta. "Po drugi strani pa imamo cepivo, ki ga imamo dovolj. To nam omogoča, da če že zbolimo, zbolimo za milejšo okužbo," je še dejal Krek.  

Preverjanje pogoja PCT na terenu je zelo pavšalno, a Krek verjame, da bi strogo upoštevanje pogoja PCT pomagalo pri reševanju epidemije. "Kot družba se moramo odločiti, ali želimo odprto ali zaprto družbo. Pogoj za odprto družbo sta PCT in cepljenje. A te naloge nismo opravili. Posledice pa bodo vedno hujše. Resno držanje PCT-pogojev pomeni zmago. Ne držanje pa več okuženih, hospitaliziranih in tudi umrlih," je dejal. 

Krek je povedal še, da se nošenje maske priporoča tako cepljenim kot necepljenim. "Prav tako se bo, če se bo situacija še poslabšala, testiralo tudi cepljene," je dejal. 

Krek sicer o možnih ukrepih v primeru poslabševanja razmer danes še ni želel govoriti. Povedal je le, da je strokovna skupina o tem razpravljala v ponedeljek pozno v noč in bo svoje predloge poslala vladi, o čemer pa bo javnost obveščala vodja strokovne skupine, saj da sam za to nima pooblastila.

Pahor: Cepimo se, strogo upoštevajmo pravilo PCT, spoštujmo ukrepe in priporočila

Ob zaostrovanju epidemičnih razmer je Slovence nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je začutil potrebo, da državljane in državljanke opozori na to, "kako zelo zdaj potrebujemo drug drugega. 

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: AP

"Epidemične razmere v državi se zelo zaostrujejo. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno oskrbo, strmo narašča. Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema. Ne vem, ali si znamo predstavljati odgovornosti in stiske zdravstvenih delavcev, ki se utegnejo kmalu znajti v položaju, ko bodo odločali, komu bodo nudili zdravstveno oskrbo in komu ne. Tega si ne znamo predstavljati," je zapisal. 

Dodal je, da smo edini, ki bolnišnicam lahko pomagamo, da se to ne zgodi. "Na voljo so nam cepiva, cepimo se. Vsi, brez izjem, pa strogo upoštevajmo pravilo PCT, spoštujmo ukrepe in priporočila," je dejal in dodal, da se zaveda, da del javnosti ne misli tako. "Z različnimi predstavniki tega dela javnosti se pogovarjam in se bom še, ker skušam razumeti pomisleke. Toda zdaj bom rekel to, kar pravim tudi v teh pogovorih: vsi imamo pravico do različnih mnenj, nihče od nas pa ne sme ogrožati zdravja in življenja drugih."

Slovencem je v zapisu sporočil še, da "potrebujemo drug drugega in tudi ta dragocen občutek, da se lahko v težkih časih zanesemo drug na drugega. Zdaj je tak čas. Pokažimo sebi in drugim, kar je v nas najbolj človeškega in najbolj humanega".

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jan zan 1234
15. 12. 2021 14.05
+1
Zdaj ko okuzbe padajo bodo zapirali oni...??? Mislim kako nas vozijo...!!!
mentorhercul
03. 11. 2021 18.01
+0
Predlagam pitje ogromnih količin donata, bo nas na široko odprlo....:)
Anonymus
03. 11. 2021 13.06
+2
Predlagam da se vse njih zapre na Dob. Za kar dolgo.
Pepi primorc
03. 11. 2021 12.59
+2
Zaradi napake v zapisniku panika po celi državi? Sam ste pa carji komunikacije.
simeoni
03. 11. 2021 08.47
+4
Zaštrikali ste se,sedaj vas bodo cepljeni nesli iz parlamenta,ker ste tudi njim lagali.Pa kaj !
PolonicaPolonica2021
03. 11. 2021 08.46
-4
Dodatni ukrepi in zaostrovanja niso potrebni. Naj vsi upoštevajo samo upoštevajo to kar je potrebno upoštevat. Prejšnji teden smo bili v Eko Hotel Bohinj ter v bazenu zraven - niti enkrat mi ni bilo potrebno pokazat PCT potrdila. V Quanidiji v Kranju študentje na vhodih samo ošvrknejo PCT potrdilo. V centur pa potem srečam sošolca brez maske in necepljenega. Mi pove, da mu je študent na vratih rekel, da ne načelome ne sme noter, ker nima potrdila in je šel mimo njega. Naj centri dajo na vhode ljudi, ki takih ignorantov ne bod spuščali not. Pa kaj, če pride do incidenta na vhodu.
simeoni
03. 11. 2021 08.45
+1
Spet je težava v zapisniku, v komunikaciji,nerazumevanju naroda itd.Kaj mislite,da smo vsi tako zabiti kot vi ?
Uporabnik1929613
03. 11. 2021 08.39
+4
alo kevdrčkarji, tu ste se izpeli. hitro na drug članek. zdravc rabi pomoč.
Uporabnik1929613
03. 11. 2021 08.38
+4
brabusednet je tipična oblika kevdr trola. ponečedi se in nato izgine.
mužik
03. 11. 2021 08.31
-1
S 65 AMG Coupe 02.11.2021, 21:44:46 +2 Samo tale loto pa Bog ne da vztrajno. Enako kot jaz nočem žensko. Noro. ..........DMG spodaj...adijo tudi tebi. Lp dobro da vemo !! daleč od tebe !!!
revolucija_mb
03. 11. 2021 08.28
+5
Hahahaha (še)... samo da so dvomi in strah. Deli in vladaj...pa hlapec še ne dojame...
EUROPA
03. 11. 2021 08.28
+2
David Kaker Ne vem pa, zakaj jemlejo samo statistiko cepljenja. A preboleli pa niso kot cepljeni. Preboleli se verjetno ne bodo cepili, teh pa je 30% in če seštejemo 52% + 30% = 82% in smo že zdavnaj čez 70%. Prenehajte se norčevat in delat še večjih budal iz sebe!
defodil
03. 11. 2021 08.39
+5
napaka, veliko prebolevnikov se je ze cepilo, odstej te iz tvoje presecne mnozice, pa bo rezultat pravilnejsi👍
?ebula
03. 11. 2021 08.26
+8
Lahko smo mirni. Počepovavšek bo zopet vpregel in začel reševati življenja.
Frasnel12
03. 11. 2021 08.23
+3
Če naokrog motoviliš z lažnimi potrdili, že ne moreš biti tovariš v pravem pomenu besede, si le sejalec bolezni in smrti. Nič drugega. Kar spoznaš šele, ko huje zboliš sam ali so prizadeti tvoji. Pa še takrat so po tvoje krivi vsi drugi.
brabusednet
03. 11. 2021 08.22
-9
Temu stanju so predvsem krivi politiki levice in mediji.Ti so skozi reklamirali proteste in navijali za njih.To je kristalno bilo jasno videt že pred sestavo te vlade.Večina medijev se je postavila na stran nasprotnikov vlade in Janše.Narod so nahujskali,kot Milošević v 90 letih.Vemo,kako se je to končalo.Pripeljali so zadevo do kolapsa zdravstva.Sedaj se pa hinavci vlečejo nazaj in propagirajo cepljenje in ukrepe.Bilo bi dobro,da nekdo napravi film vseh njihovih poročil in dejanj.Pa se bo pokazalo za koga so večini mediji delali.
Uporabnik1929613
03. 11. 2021 08.32
+8
@brabusednet - paralelno vesolje, alternativna realnost, kognitivna disonanca? na Vojniku vas spustijo že ob 8h na internet? koliko računalnikov pa imate?
Uporabnik1929613
03. 11. 2021 08.33
+7
@brabusednet - a Kristusa pa napoleona imate tudi tam? sta dobro?
simeoni
03. 11. 2021 08.51
+3
brabusednet
03. 11. 2021 08.11
-10
Bravo vlada nobenega zapiranja in stroškov za necepljene bed-ake.Naj pokrepajo pametnjakoviči neumni.Raje necepljenim prepovejte zdravljenje v bolnišnicah in stvar je rešena.Bo postelj in kadra za ostale bolnike dovolj.Necepljene je treba izločit iz družbe,da ne bodo sranja delali.Pa brez plačila bolniške ali nadomestila.Necepljeni povsod po svetu so,kot teroristi,ki ogrožajo zdravje ostalim.Po drugih državah jih že izločajo iz družbe z PC.Čakajo,da se prekužijo ali umrejo.Potem bo družba spet lahko zadihala.
Uporabnik1929613
03. 11. 2021 08.14
+9
@brabusednet - čudi me, da nisi predlagal koncentracijskih taborišč. kaj te je ustavilo?
rok1900
03. 11. 2021 08.17
+6
Haha mogoce ga je ustavil spomin na njegove prednike ki so koncali v jamah 🤣🤣
mahar123
03. 11. 2021 08.25
+6
Ti si pa nevaren za družbo, a težko dihaš?
ŠKIS
03. 11. 2021 08.26
+6
Vitruvio
03. 11. 2021 08.07
+11
Pahor je problem državljanov in bi ga morali odstraniti ....za vedno !
Nimasmisla
03. 11. 2021 08.06
+6
ne še zapret imam še nekaj bonov za porabit grem v toplice
defodil
03. 11. 2021 08.41
-2
si lahko privoscis med tednom? vikendi so ze vsi zasedeni😷, potem se pa cudite, zakaj se okuzbe eksponentno sirijo, se martinovanje, pa veseli december🥴
LuckyBastardo
03. 11. 2021 08.06
+10
Pahor ti bi že zdavnaj moral ukrepati glede plačila testiranj. Izkazalo se je da v vseh EU državah kjer je plačan hitri test prišlo do EPIDEMIJe
rok1900
03. 11. 2021 08.23
+9
Carpediem32
03. 11. 2021 08.05
+10
Danes v Delu: "Zaprtje države je bila napaka v zapisniku". Itak da so vedno krivi drugi. Zdaj bo kriva zapisnikarica. Res nad imajo za bebce.
simeoni
03. 11. 2021 09.13
+1
Žal so sami izpadli kot troli.. Takih komunikacijskih zdrsov je bilo že kar nekaj in vedno smo bili bralci krivi, ne pa vi vladni odločevalci. Še zmenit se ne morete med sabo in vi se imenujete svetovalna skupina. Jaz pravim, kakršna komanda, taka banda.In prav to se vas drži.