Korona

Brez novih okužb in smrti, Šestan deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja

Ljubljana, 30. 05. 2020 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V petek v Sloveniji niso potrdili nobene nove okužbe s koronavirusom, prav tako ne nobene smrtne žrtve. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Skladno s tem bo Civilna zaščita prenehala vse dejavnosti v zvezi z epidemijo covid-19, ki se bo uradno končala v nedeljo. Direktor NIJZ Milan Krek medtem opozarja, da epidemije še ni konec, posvaril pa je, da bi bil lahko drugi val še hujši od prvega.

V petek so pristojni v Sloveniji opravili 613 testiranj na novi koronavirus, pozitivnega primera ni bilo. V bolnišnici ostaja na zdravljenju skupno sedem oseb, od tega dve na intenzivni negi. Nihče od bolnikov ni bil v petek odpuščen iz bolnišnice, prav tako nismo imeli nobenega novega smrtnega primera. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je državni načrt deaktiviral danes ob 19. uri. Državni načrt, ki vsebuje natančne protokole ukrepanja v primeru epidemije nalezljive bolezni in je namenjen utečenemu delovanju vseh ključnih deležnikov na državni ravni, je bil aktiviran 13. marca. Šestan se je že v petek zahvalil pripadnikom Civilne zaščite, ki so dva meseca in pol pomagali pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa.

"Prav vsem fantom in dekletom sem hvaležen za vse, kar so naredili. V več kot 75 dneh ni bilo nobenega večjega problema, ki ga ne bi znali rešiti. Upam, da je naše delo s tem zaključeno in da tovrstne pomoči ne bo treba več izvajati, a pripravljeni smo, če bo treba. Tukaj smo zato, da pomagamo," je dejal Šestan. Natančne analize opravljenih ur v Civilni zaščiti še ni. Podatki bodo znani v naslednjih tednih, ko jih bodo zbrali regijski štabi.

"Po naših podatkih, ki še niso povsem točni, smo imeli vsak dan aktiviranih v povprečju 3000 pripadnikov. Med tednom nekaj več, ob koncih tedna nekaj manj in tudi v zadnjem obdobju je bilo dela nekaj manj. A če to pomnožimo z dvema mesecema in pol krize, lahko povem, da smo opravili več kot 200.000 delovnih dni. Nekateri so delali tudi več kot 12 ur na dan," je še povedal Šestan.

Na pripadnike Civilne zaščite in preostale, ki so bili vpoklicani k opravljanju nalog za zajezitev epidemije, se je v tretjem protikoronskem zakonu spomnila tudi vlada. Zakon, ki bo predvidoma uveljavljen v ponedeljek, jim prinaša izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije v višini 30 evrov dnevno. Ta dodatek bo pripadnikom civilne zaščite pri plači izplačal delodajalec, sredstva pa bosta zagotovila ministrstvo za obrambo oz. Uprava RS za zaščito in reševanje. Skupni strošek je ocenjen na 2,7 milijona evrov mesečno.

Direktor NIJZ Milan Krek opozarja, da epidemije še ni konec.
Direktor NIJZ Milan Krek opozarja, da epidemije še ni konec. FOTO: Miro Majcen

Krek: Miselnost, da je epidemije konec, je pravzaprav lažna novica

Direktor NIJZ Milan Krek je medtem v pogovoru za STA napovedal, da jih čaka zelo težko poletje, med drugim se morajo pripraviti na drugi val epidemije covid-19. Svari, da s skoraj zaključenim prvim valom epidemije še ni konec. "Miselnost, da je epidemije konec, je pravzaprav lažna novica," je dejal. Posvaril je, da je lahko drugi val še hujši kot prvi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) med poletjem poleg rednih obveznosti čaka priprava na drugi val epidemije in priprava na to, kako pomagati ljudem ob recesiji, ki se obeta v prihodnjih mesecih, če ne letih. Poleg tega je NIJZ v rdečih številkah. "Imamo kar precej visoko izgubo in moramo tudi to na neki način noter prinesti. Če torej vse to skupaj zložite, nam ne bo prav lahko," je dejal v pogovoru za STA.

Na drugi val epidemije se pripravljajo tako, da spremljajo epidemiološko stanje tako v Sloveniji kot tudi v vseh državah Evrope in širše. "Pozorni smo, kje se bo kaj sprožilo, zelo intenzivno delamo tudi pri kontroli prehodov na mejah. Pišemo priporočila mnogim v Sloveniji, da zmanjšamo prenos novega koronavirusa. To bomo tudi še naprej pisali," je dejal.

Razglasitev epidemije bodo znova predlagali takrat, če bodo prišli do točke, da bo začelo primanjkovati bolnišničnih postelj, mest v intenzivni terapiji, ko bo tako veliko število okuženih, da ga NIJZ z epidemiološko službo več ne bo mogel obvladati. Čeprav delajo vse, da se ne bi znova ustavilo javno življenje v drugem valu epidemije, pa Krek opozarja, da se ne da ničesar izključiti.

Virologinja Prosenc Trilarjeva: V Sloveniji potrdili tri različne seve novega koronavirusa

Znanstveniki so opredelili štiri genske skupine novega koronavirusa, v Sloveniji so bili potrjeni vzorci iz treh skupin. Katarina Prosenc Trilar z oddelka za javnozdravstveno virologijo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano je v pogovoru za STA pojasnila, da obstaja več klasifikacij novega koronavirusa in ena od pogosto uporabljenih je delitev na štiri genske skupine.

Da različni sevi povzročajo različni potek bolezni covid-19, je po njeni oceni še prezgodaj trditi. Pred dobrim mesecem je bila opravljena študija, na podlagi katere so tako sklepali, a poznejše študije tega niso močno potrdile, je dejala. Po njenih besedah so za potek bolezni za zdaj veliko bolj odločilni drugi dejavniki, kot so starost bolnika, pridružene bolezni in to, kdaj je oboleli prišel do ustrezne zdravstvene oskrbe.

V svetovni bazi genskih zapisov novega koronavirusa, ki je na voljo znanstvenikom, so zabeležili 30.000 teh zapisov, pet od njih so opravili v Sloveniji – tri zapise celotnega genoma novega koronavirusa je izdelal Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, dva pa nacionalni laboratorij. Po besedah Prosenc Trilarjeve trije sodijo v gensko skupino G, dva sta skoraj identična in sta najbolj podobna virusom iz Šanghaja ter Italije, kamor je bil virus prinesen iz Kitajske. Tretji virus iz skupine G je bolj podoben evropskim sevom. En spada v skupino V, zadnji virus pa spada med neopredeljene.

"To dokazuje, da virusi veselo krožijo in so ti genotipi razsejani povsod po svetu," je dejala. Sicer pa Prosenc Trilarjeva vidi vzporednice med novim koronavirusom in virusi, ki povzročajo otroške bolezni. "Ta virus se obnaša podobno. Otroke okuži, a pri njih bolezenski potek večinoma ni tako hud, pri starejših pa je težji," je pojasnila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dado57
31. 05. 2020 14.37
+1
Kaj ste vse skupaj nametali,zlasti zadnji del,ko dobiš občutek ,da ste sami superstrokovnjaki. Tako kot večina,vključno z menoj nimate pojma kaj pišete,glede G pa V pa..... Dajte se spočit,da vas ne bo na koncu vzel kak še vam neznan virus. Tole vljučno z NIJZ stručkotom,ki piše poročila ,ki morebitnim obiskovalcem iz vesolja odsvetujejo obisk na zemlji,še zlasti naj se izogibajo Slovenije. Za razjokat
Talevi
31. 05. 2020 11.40
+0
Edini virus,ki še kroži je trenutna vlada.Ko se te znebimo virusa ne bo več. Pa Kreki pa Kacini,To je virus,ki ubija živce. Kje so le našli vse te osebke,ki samo strašijo in grozijo.Onih se treba znebiti...ampak ni cepiva,ki bi jih uničil.
periot22
31. 05. 2020 10.32
+1
NAJHUJSI VIRUS NAM VLADA!
periot22
31. 05. 2020 10.26
+0
DRUGEGA VALA NE BO KER NE BOSTE IMELI VEC KJE JEMAT KER GOSPODARSTVO STE UNICILI LJUDI SPRAVILI OB KRUH IN POKRADLI VSE KAR JE BILO USTVARJENO PREJSNJA LETA!!!!
Stajerc56
30. 05. 2020 20.17
-11
Gospod predsednik RS , pa še nekaj za vas. Morate se zavedati, da ohranjajte videz neodvisnega funkcionarja. Vsaj novinarji so danes dejali, da obsojate pritisk na medije. V kateri pravljični deželi vi živite. Večina slovenskih medijev je izrazito proti slovenski vladi, ker se bojijo za lastne interese. . Jaz kot pošten državljan, pa sem užaljen in užaloščen, ker, me imajo mediji za navadnega tepca, kot , da ne znam razmišljati s svojo glavo. G. predsednik Borut Pahor. Prosim vas, da umirite strasti in prepotentne novinarje, ki Sloveniji ne želijo dobro. Žal, žal ugotavljam, da si ne zaslužimo demokracije, ker so določeni prebivalci in tudi preveč liberalni politiki še vedno Balkaci. Dejan. Židan je pozabil na vse demokratične procese in kar sam določil svojo nasljednjico in jo celo določil za predsednico bodoče vlade. A to se vam zdi demokracija? G predsednik, izredno pazite, da mi pošteni in strpni državljani ne bomo popenili in začeli po svoje proti teh Levnuških prisklednikih.
periot22
31. 05. 2020 10.27
-1
KAJ JE JANSEVA PRODANA DUSA PLJUVAS TO JE VSE KAR TE JE JANSA NAUCIL!!!!!
Stajerc56
30. 05. 2020 20.04
-10
Daness sem bil na RTV SLO zopet priča izredni pristranosti medijev. Komentirali so lahko samo režiserji, igralci, kulturniki in javni hujskači. Skratka znanci nomadske Violete Tomič. Vsi ti Kučanovi in Levnuški elementi, sedaj živijo od Janševih ukrepov. A bodo pošteni toliko, da bodo pomoč kategorično in ideološko odklonili. Niti slučajno, to so paraziti, ki na račun države napajajo sebe , in svoje otroke in vnuke, od njih pa ni niti atoma koristi. Pa da se ne boste slučajno izgovarjali, da ste intelektualci. Pozabite. Ko boste imeli dva akademska naziv a, kot jaz se javite , prej pa lepo umit , scat in spat. Govori se , da zlomljena rebra izredno bolijo, ni pa to smrtno nevarno.
Stajerc56
30. 05. 2020 19.55
-11
Hvala Vladi in Civilni zaščiti, da so obvladali virus. Izrekam pa veliko kritiko kolesarjem oziroma razvajenim k..tenom, ki protestirajo proti vladi. Super naslednji teden, ko ni več korone ukrepov se srečamo na terenu, pa da vidimo kako bo polna urgenca.
bandit1
30. 05. 2020 20.51
+6
Lepo si začel, vlado vodi največji skorumpiranec v SLO, civilno zaščito 2 baraba SLO, si pozabil njegove dnevnice izplačila ko ni bil v službi, kilometrine ki si jih je pripisoval, ko se je vozil s službenim vozilom, pa še marsikaj bi se našlo. Ne bluzi , krepal boš od lakote kot mi vsi pod tem vodstvom.
Smrekar1
30. 05. 2020 19.47
+3
Epidemijo bodo ponovno predlagali, če ne urgenca ne bo več zmogla... Pirnatovo so pa označili za nesposobno, ker ni razglasila epidemije ko smo imeli v državi manj kot 20 primerov. Pričakujem takojšenj javni linč in odstavitev zaradi nesposobnosti. Smo konsistentni ali ne?
Jaka Jack
30. 05. 2020 19.36
-5
Hvala za vso podporo in vaše delo.
Abdili Sherif
30. 05. 2020 19.23
+3
flojdi
30. 05. 2020 18.35
-2
. a pol boJo tile dobivali Dodatek na Pripravljenost , al ne
nimašimaš
30. 05. 2020 18.07
+7
komaj zdaj bo resno, ko je trump vzel sredstva WHO bodo še enkrat spustili
artifakt
30. 05. 2020 18.03
+34
To, kar smo v sloveniji doživljali v začetku marca je bil že drugi, če ne že tretji val. Januarja je v posameznih šolah po sloveniji zaradi bolezni manjkalo tudi do več kot pol otrok, podobno stanje je bilo pri nas v službi, nihče ni uvajal karantene.
lakala28
30. 05. 2020 17.41
+14
30 EUR dnevno za civilno zaščito dodatka sploh ni slabo. Pa še mejo z Italijo so čuvali, čemur je cela Evropa ploskala. Medicinske sestre npr. na Covid oddelkih so baje dobile po 65 EUR za cel mesec. Je pa jajo relativno bogato nagradil policiste: cca 25 EUR na dan, njihovi komandirji pa po 40 EUR na dan. Torej ni čudno, da je kolesarjev ob petkih kao vedno manj, ukrepov proti njim pa vedno več.
borec91
30. 05. 2020 19.39
-3
ja ti afnguncarji iz civilne so se debelo okozili jih mocno srce boli da je konc in verjetno komaj cakajo drugi val druzbeni zajedalci
lakala28
30. 05. 2020 17.37
+27
Veleizobraženi in stvaren buhtelj me je razočaral. Po priporočilu, da se bomo savnali v maskah in si pred tuširanjem razkužili roke sem pričakoval, da bo ugotovil, da bi se bilo najbolje kar z masko kopati, ker te lahko voda odnese na manj kot 2,5 m. In še NIJZ je v rdečih številk. Kako? Teste za 2,5 EUR so vnovčili po 65 in 93 EUR v zadnjem obdobju. Kaj so si pa izplačevali, da so v rdečih številkah? Nobelovo nagrado za oslarije mogoče?
fairplayy
30. 05. 2020 17.20
-21
Drugi val je samo vprasanje casa
flojdi
30. 05. 2020 18.37
+8
..ribe nimajo problemov z val ovi ; samo z Mrežami
periot22
31. 05. 2020 10.31
+2
DRUGEGA VALA NE BO KER SO POKRADLI ZE V PRVEM VSE KAR JE BILO!!!!!!!!
fairplayy
30. 05. 2020 17.20
-12
Drugi val ke samo vprasanje casa
borec91
30. 05. 2020 17.19
-9
no lenuhi iz civilne so si lepo napolnili denarnice
rožarica
30. 05. 2020 17.00
-20
Ubogim levakom, sodeč po komentarjih, tudi to, da smo se rešili birusa, ni po godu, kajti njohov vele steokovnjak Brantuż je napovedal tisoče bolnih.., pa izgleda, da je tudi to bila nrca vv temo, tako kot vse levakarske poteze do sedaj !
Wahl
30. 05. 2020 17.08
+23
Si ravno iz male šole sds-a? Napiši še enkrat.
preprostež
30. 05. 2020 17.14
-11
lakala28
30. 05. 2020 17.16
+22
Halo? Vaši trampuši, rozmani, kreki in podobni kekci so napovedovali stotisoče bolanih in desettisoče mrtvih. Od česa le? Od jajotovih nebuloz mogoče? Januarja in februarja, ko je bila cela Evropa bolana, smo se še šli zdravo pamet, potem pa so kompasi ponoreli. In ponovil se je scenarij izbruha vulkana na Islandiji. Levaki s tem nimamo nič, desnaki z jajotom na čelu pa ste v duhu koronavirusa dodobra oplenili državo in jo zapufali.
Wahl
30. 05. 2020 16.35
+37
Korona je kot Janša. Enkrat med nami, za vedno med nami.