Korona

Protest sindikalnih central zaradi zavrnitve udeležbe na seji Odbora za finance o predlogu PKP6

Ljubljana, 23. 11. 2020 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, M.R., U.Z.
Komentarji
47

Kot zadnje od parlamentarnih delovnih teles predlog šestega protikoronskega zakona obravnava še odbor DZ za finance. Seja bo po pričakovanjih dolga, uvodoma pa je poslancem zanimiv predvsem ukrep delnega povračila fiksnih stroškov najbolj prizadetim podjetjem zaradi epidemije. V opoziciji menijo, da ponujena pomoč ne bo zadoščala. Medtam pa sindikalne centrale ostro protestirajo, ker niso bile povabljene k razpravi na seji Odbora za finance o predlogu PKP6.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je danes obravnaval predlog šestega protikoronskega zakona. Največ pozornosti je prejel ukrep takojšnje obveznosti sprejema primerne zaposlitve, ki ne bo več nastopila šele po treh mesecih od vpisa v evidenco brezposelnih, kot velja sedaj.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je poudaril, da jih je pri pripravi predloga vodila ista želja kot pri prejšnjih petih paketih, in sicer hitro in učinkovito ukrepanje. Predlog zajema poenostavljanje postopkov prijave dela na domu ter podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Zvišuje tudi povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo doma, in sicer za vloge, vložene od novembra.

Veliko pozornosti je dobil člen predloga, ki spreminja pogoje za zavrnitev zaposlitve za iskalce dela, prijavljene na Zavodu RS za zaposlovanje. Obveznost sprejema zaposlitve bo, če bo predlog sprejet, nastopila takoj po prijavi na zavod. Kot je pojasnil Uršič, gre ukrep v smeri zaposlovanja v domovih za starejše in za institucionalno varstvo. 

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je opozoril, da je obravnavani predlog prvi interventni zakon, o katerem ni potekal socialni dialog in rešitve niso bile usklajene s sindikati. Izrazil je nasprotovanje spremembi napotitve na delo brezposelnih, saj se s tem posega na področje zakona o delovnih razmerjih, ki se doslej po njegovih besedah še ni spreminjal brez socialnega dialoga.

Tudi izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko je ugotavljal, da to ne bo imelo želenega učinka v obliki lažjega iskanja kadra za socialne in zdravstvene storitve, saj je takšen kader že zaseden, brezposelne osebe pa takšnega znanja nimajo. "To je že šesti protikoronski zakon, ki na prvo mesto postavlja gospodarstvo in ne človeka," je dejal. Marjan Meglič iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi pa je člane odbora opozoril na pomanjkanje kadra. "Tudi mi smo mnenja, da si dodatke zaslužijo vsi, ki so izpostavljeni," je poudaril.

Predstavniki sindikatov pa niso bili vabljeni na današnjo sejo odbora za finance, ki predlog zakona obravnava kot matično delovno telo, je dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je dodal, da v predlogu zakona ni dovolj jasna kompenzacija za zaposlene, ki zaradi zaustavitve javnega prevoza ne morejo priti na delo.

Poslanci LMŠ Jerca Korče, Aljaž Kovačič in Nik Prebil so vlado pozvali, naj pozornost pri pomoči zaradi epidemije nemudoma nameni tudi mladim, ki so bili v vladnih paketih pomoči do zdaj večinoma spregledani. "Skrajni čas je, da vlada pozornost in učinkovite ukrepe nameni tudi njim," so zapisali.

Državni sekretar je očitke o kršitvi socialnega dialoga zavrnil kot neutemeljene. "Imamo težave, ko zavod povabi brezposelne na razgovor, pa ne pridejo," pa je pojasnil razloge za spremembo obveznosti sprejema primerne zaposlitve.

Predloge je podprla Mojca Žnidarič (SMC), ki je delala na zavodu za zaposlovanje in na podlagi svojih izkušenj pojasnila, zakaj se ji zdi predlagana ureditev primerna. "Delavce potrebujemo takoj," je dejala.

Jerca Korče (LMŠ) pa je izpostavila del predloga, po katerem bo verski uslužbenec "na lepe oči dobil 700 evrov, na drugi strani pa so mladi kot izgubljena generacija, ki ne potrebuje univerzalnega socialnega dodatka". Po njenem mnenju se zdi, kot da se namenoma iz kroga pomoči izpušča določene družbene skupine. Violeta Tomić (Levica) pa je ugotavljala, da so verski uslužbenci "izenačeni s samostojnimi podjetniki, ki morajo dokazovati izpad prihodkov". Nasprotovala je tudi možnosti, da bi sedmi protikoronski zakon prinesel zamrznitev minimalne plače, kot to želijo delodajalci.

Levica je pripravila šest predlogov dopolnil, vendar jih odbor ni sprejel. Med drugi so želeli zvišati dodatke za zaposlene v socialno-varstvenih zavodih.

Jožef Lenart (SDS) pa je zavrnil očitke, da predlog ni "usmerjen k ljudem". "Kaj pomeni, če ohranjamo gospodarstvo in delovna mesta? Potem so ti ukrepi posredno prek ohranitve delovnih mest usmerjeni k ljudem. Kaj je slabše od tega, da človek izgubi delo in se financira z nadomestili," se je vprašal.

Kar trije odbori DZ imajo danes na dnevnem redu predlog novega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatne ukrepe za omilitev in odpravo posledic covida-19.
Kar trije odbori DZ imajo danes na dnevnem redu predlog novega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatne ukrepe za omilitev in odpravo posledic covida-19. FOTO: Dreamstime

Protest sindikalnih central zaradi zavrnitve udeležbe na seji Odbora za finance 

Sindikalne centrale ostro protestirajo, ker niso bile povabljene k razpravi na seji Odbora za finance o predlogu PKP6. Predsedniku DZ Igorju Zorčiču so zato poslali javno pismo, v katerem so zapisali, da je to nedopustno in da to razumejo kot grob izraz podcenjujočega odnosa do vloge sindikatov v naši družbi. "Odbor DZ je z zavrnitvijo sodelovanja sindikatov v razpravi o zakonu delavkam in delavcem v naši državi jasno sporočil, da Državnega zbora stališča delavstva ter njihovi legitimni interesi v celoti ne zanimajo!" pravijo in dodajajo, da je skrajno nenavadno, da so bili povabljeni na druga dva odbora, kjer so lahko tudi aktivno sodelovali. "Kako naj razumemo izpričano dvojnost v ravnanju Državnega zbora? Kot tolažilno nagrado za sindikate, ki se jim sicer onemogoča sodelovati na matičnem odboru, ki bistveno vpliva na vsebino zakona pred glasovanjem na plenarni seji?" se sprašujejo. 

Kot še pravijo, vlada pred vložitvijo zakona v DZ s socialnimi parterji ni opravila obveznega usklajevanja zakona, s čimer je "grobo prekršila Pravila Ekonomsko-socialnega sveta, kar je eden od izrazov zaskrbljujočega nazadovanja ravni socialnega dialoga, ki smo ga desetletja gradili socialni partnerji v naši državi. Z onemogočanjem možnosti sodelovanja predstavnikov sindikalnih central na seji Odbora za finance se je uničevanju socialnega dialoga in partnerstva pridružil tudi Državni zbor." 

Podpisani Lidija Jerkič, Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek, Peter Majcen, Evelin Vesenjak, Zdenko Lorber in Albert Pavlič od Zorčiča zato pričakujejo, da se bo do preprečitve udeležbe njihovih predstavnikov javno in jasno opredelili ter jim javno zagotovili, da bodo lahko odslej vsakič imeli možnost sodelovati v razpravah ter pri sprejemanju zakonov, ki se kakor koli nanašajo na položaj zaposlenih v naši državi. 

Največ kritik opozicije glede predloga podaljšanja akreditacij visokošolskim zavodom 

Kar nekaj prahu je že pred današnjo sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino dvignil vladni predlog, po katerem bi se v času epidemioloških razmer izenačili pogoji poklicnih in splošnih maturantov za vpis na fakultete. Po opozorilih nekaterih strokovnih organizacij je šolsko ministrstvo že pred dnevi sporočilo, da pri predlogu ne bo vztrajalo. Koalicijski partnerji pa so se uskladili o dopolnilu, s katerim bodo ta predlog umaknili, je na Odboru DZ za šolstvo povedal poslanec SMC Branislav Rajić.

Kritike so letele tudi na predlog za podaljšanje izpolnjevanja akreditacijskih pogojev za visokošolske zavode. Poslanka Levica Nataša Sukič je ob tem opozorila, da podatki aplikacije za prikaz porabe javnega denarja (Erar) kažejo, da je oktobra na šolskem ministrstvu prišlo do lobističnega stika predstavnikov novogoriške Nove univerze. "Določilo PKP6 je očitno odgovor na njihove težave. V tem primeru lahko govorimo o sumu korupcije, saj bi nastala materialna korist za Novo univerzo, ki bi, če prav ne bi izpolnjevala pogojev, še naprej prejemala javna sredstva," je dejala. Odbor dopolnila Levice za umik določbe sicer ni podprl.

Državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec je pojasnil, da so priporočilo za podaljšanje roka za akreditacijo dobili s strani Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Kot je dejal direktor Nakvisa Franci Demšar, bi se s podaljšanjem roka za akreditacijo lotili urejanja problematike pogojev za vpis, določenih z zakonom o visokem šolstvu, ki jih večina visokošolskih zavodov v 20-letnem obdobju od sprejema zakona ni ustrezno upoštevala.

V razpravi je poslanka SDS Mojca Škrinjar izpostavila, da je letošnje leto zaradi epidemije težko za vsakogar, oteženo delo imajo tudi zasebni visokošolski zavodi. Predlagana rešitev je po njenih oceni pravična. Ko bo konec tega obdobja, bodo fakultete lahko izpolnjevale pogoje po zakonu, je dejala.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič pa je izpostavil, da bi moralo ministrstvo s sistemskimi rešitvami za to področje vložiti zakonski predlog po redni obravnavi. Po njegovi oceni danes obravnavne zadeve ne zadevajo epidemije, ministrstvo pa je pozval, naj se raje ukvarja s težavami, kot so mladi, ki ne morejo bivati v študentskih domovih ali delati zaradi epidemije. Tudi poslanec SD Marko Koprivc je bil kritičen do "vsiljivcev", ki po njegovi oceni ne sodijo v protikoronski zakon.

Poslanka NSi in predsednica odbora Iva Dimic pa je naštela nekaj rešitev, ki jih ta prinaša, na primer neplačilo plačila vrtca za starše, katerih otroci ga v tem času ne obiskujejo, in plačilo študentskih domov. Napovedala je še, da bo sedmi protikoronski paket, ki je že v pripravi, zajel tudi tiste skupine, ki so zdaj izpadle.

Andrej Šircelj je napovedal, da bodo iz zakonskega besedila črtali določbo o izplačilu mesečnega temeljnega dohodka verskim uslužbencem.
Andrej Šircelj je napovedal, da bodo iz zakonskega besedila črtali določbo o izplačilu mesečnega temeljnega dohodka verskim uslužbencem. FOTO: Bobo

Poslancem zanimivi predvsem fiksni stroški 

Cilj šestega protikoronskega zakona je ublažitev posledic vpliva drugega vala epidemije na celotno družbeno področje, zagotovitev delovanja ali vsaj ohranjanja čim večjega števila podjetij, ohranitev delovnih mest in predvsem preprečitev širjenja virusa, pa je na odboru DZ za finance uvodoma povedal finančni minister Andrej Šircelj

Ker je vlada oktobra ponovno razglasila epidemijo, je treba ponovno aktivirati nekatere ukrepe iz prvega protikoronskega zakona, dopolniti nekatere ukrepe iz prejšnjega protikoronskega zakona ter podaljšati tudi nekatere zdaj veljavne ukrepe. "Uvesti je treba tudi nekatere povsem nove ukrepe, kot denimo delno nadomestitev fiksnih stroškov najbolj prizadetim podjetjem," je nadaljeval. Po predlogu bodo podjetja lahko prejela sredstva za pokrivanje fiksnih stroškov za obdobje od 1. oktobra do konca leta. Pomoč je namenjena tistim, ki so jim letni prihodki zaradi epidemije upadli za vsaj 40 odstotkov. Znesek, do katerega bodo upravičena, pa se bo izračunal v določenem deležu od njihovih lanskih prihodkov od prodaje. 

Marku Bandelliju (SAB) se zdijo pogoji za prejem te pomoči prestrogi. "Zakaj niste dali nižje zahteve," je vprašal. Sam bi delno kritje fiksnih stroškov ponudil podjetjem že v primeru padca prihodkov za 25 ali 30 odstotkov. "Mikro in majhna podjetja šoka drugega vala ne bodo preživela, zanje smo premalo poskrbeli," je opozoril.

Seja odbora bo trajala še kar nekaj časa, tudi zaradi velikega števila dopolnil, ki so jih vložili poslanci koalicije. Šircelj je denimo napovedal, da bodo iz zakonskega besedila črtali določbo o izplačilu mesečnega temeljnega dohodka verskim uslužbencem. Do tega so v skladu s petim protikoronskim zakonom trenutno upravičeni samozaposleni, kmetje in družbeniki, minister pa je povedal, da bodo v sedmi paket pomoči vključili še druge družbene skupine.

Monika Gregorčič (SMC) je dopustila možnost, da bi v nadaljevanju obravnave te kriterije omilili. "Kritje fiksnih stroškov je za podjetja, ki smo jih ustavili v epidemiji, še posebej pomembno," je dejala. Kriteriji so po njenih besedah določeni dobronamerno, res pa nikoli ne bo mogoče ugoditi vsem.

"So fiksni stroški res v korelaciji s prihodki? Mislim, da ne," je bil do te določbe kritičen tudi Edvard Paulič (LMŠ). Prav tako bi morali upoštevati, da imajo podjetja v različnih panogah različne fiksne stroške. Šircelj je sicer pojasnil, da so se za pomoč v obliki pavšalnega nadomestila odločili, ker je tako bolj enostavno.

Korčetova (LMŠ) je ugotovila, da predlog zakona ne naslavlja ustrezno podjetnikov, ki dejavnosti ne morejo opravljati zaradi vladnih odlokov. "Vlada bi jim morala pomagati hitro in učinkovito," je zahtevala. V LMŠ so zato vložili dopolnilo, po katerem bi se tem podjetjem povrnilo fiksne stroške v celoti.

Odbor za finance je za obravnavo predloga zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 pristojen kot matično delovno telo, ker pa sega na številna področja so ga v petek in danes obravnavali tudi na sejah odborov za pravosodje, za delo ter za izobraževanje. 

Poleg delnega kritja fiksnih stroškov podjetij je Šircelj v njegovi predstaviti med drugim izpostavil še podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, podaljšanje moratorija na odplačevanje posojil, finančno nadomestilo kmetom zaradi izpada prihodkov, znižanje najemnin za kmetijska zemljišča ter topel obrok učence in dijake iz socialno ogroženih družin. Vlada je poleg tega predvidela tudi podaljšanje jamstvene sheme za likvidnostna posojila podjetij, vnovično možnost odloga plačila davkov ali obročnega plačila, spremembe pogojev za zavrnitev zaposlitve ter dodatke za delo v sivih in rdečih conah.

Poglavitni cilj predloga zakona pa je pomoč gospodarstvu. "Vlada je odločila, da je zaradi trdovratnega virusa treba sprejeti dodatne ukrepe za pomoč gospodarstvu in ohranitev delovnih mest," je dejal Šircelj. Kot je dodal, bo zaradi drugega vala epidemije gospodarsko okrevanje verjetno preloženo v prvo polovico leta 2021.

Po besedah Violete Tomič (Levica) prihaja predlog zakona prepozno, rešuje pa probleme, ki jih sploh ne bi bilo, če bi že prej upoštevali predloge opozicije. "Ni nobenih ukrepov za ohranjanje delovnih mest," je nasprotovala Šircljevim besedam in menila, da bi morala biti pomoč podjetjem vezana na prepoved odpuščanja. Napačno je namreč misliti, da se bo z ohranjanjem podjetij pri življenju ohranjalo tudi delovna mesta. "Popolnoma napačna logika je to," je dejala.

PKP6 skupno težak milijardo evrov 

DZ je doslej sprejel že pet protikoronskih zakonov, katerih namen je bila blažitev posledic epidemije tako za gospodarstvo kot tudi prebivalce. Vlada zdaj predlaga podaljšanje nekaterih ukrepov in dodaja še nove. Vsi skupaj so vredni približno milijardo evrov.

Med drugim se podaljšuje veljavnost jamstvene sheme za likvidnostna posojila podjetij, možnost odloga odplačevanja posojil ter subvencioniranje čakanja na delo od doma in skrajšanega delovnega časa. Ena od ključnih novosti je delno kritje fiksnih stroškov najbolj prizadetih podjetij. Za pokrivanje fiksnih stroškov v zadnjih treh mesecih letos bodo lahko prejela pomoč, če so jim prihodki zaradi epidemije upadli za vsaj 40 odstotkov. Njena višina se bo izračunala na podlagi določenega odstotka od njihovih lanskih prihodkov od prodaje.

Za obravnavo predloga zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 je kot matično delovno telo pristojen odbor DZ za finance. Vendar v opoziciji opozarjajo na rešitve, ki niso povezane z obvladovanjem epidemije, kot so denimo izenačevanje pogojev za vpis na fakulteto za dijake s poklicno in splošno maturo, odlog akreditacije univerz blizu vladajoči stranki ter višje kazni za protestnike na javnih zbiranjih. Zato so zahtevali, da predlog zakona obravnavajo še trije parlamentarni odbori: za pravosodje, za delo ter za izobraževanje. Člani prvega so se sešli že v petek, člani zadnjih dveh pa danes.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slim386
23. 11. 2020 18.13
+0
Če človek samo pomisli, da to nebi bilo potrebno za reševanje gospodarstva če bi pod strogimi pogoji dovoljevali delo mikrogospodarstva... čeprav omejeno in z manjšim zaslužkom je vedno lažje za ljudi da si sami zaslužijo kruh kot pa da čakajo na miloščino države, ki pade na ramena vseh davkoplačevalcev... Ukrepi so bili slabi in kot da bi ta vlada načrtno dušila tiste, ki prinesejo v blagajno največ... večjim podjetjem se davke na dobičke oprošča ali pa jih le-ti poskrijejo...
Pomnim
23. 11. 2020 14.23
+4
Gospod Lahovnik, ali jo to vaše maslo?
Pomnim
23. 11. 2020 14.22
+6
Saj veste, vsaka milijarda, ki je vlada nima, a jo vseeno razdeli, pomeni dodatnih 500 € dolga, ki ga bo moral odplačati vsak Slovenec , vključno s tistim, ki se je pravkar rodil, pa do tistega, ki komaj živi s svojo penzijo. Ali povedano drugače, 4 članski družini vlada s takimi potezami naloži 2.000 € dolga, pa če to hočete ali nočete. Ob tem pa obljublja zniževanje davkov. A mislijo, da vsi verjamemo v pravljice?
Nimasmisla
23. 11. 2020 11.16
+2
A penzjonisti kaj dobimo
Important notice
23. 11. 2020 11.44
+3
Zakaj pa bi penzionisti? Ali imate kakšen izpad dohodka zaradi covid-a?
Glava
23. 11. 2020 15.42
+2
če bo gospodarstvo crknilo, ne boste dobili niti penzij....
exdetektiv
23. 11. 2020 18.09
-1
Bolje, da ne komentiram kaj vam vlada lahko da. Me srh spreleti.
spider2050
23. 11. 2020 10.15
+3
zdaj bodo svećkarji še preostali denar zmetali za lažne testerje in strupena cepiva, se pa ne zavedajo, da bodo kazensko odgovarjali za vse svoje zloćine, korupcijo in tiranijo. vse se vraća, vse se plača, Pivička se je edina pametno umaknila in ne bo končala v zaporu
nnanna
23. 11. 2020 10.18
+5
ampak to zapravljanje pa bo plačal narod!
123soba
23. 11. 2020 10.05
+4
In ti paketi bodo šli v nedogled, dokler nam bo še kdo hotel dat kaj denarja.... Pol bo pa konec za vedno....
spider2050
23. 11. 2020 10.20
+3
že v mesecu dni bo denar presahnil, potem pa lahko travo pasemo
Walter Pravicek
23. 11. 2020 10.20
+3
Najbolj "pade"v OČI:"OBDAROVANJE-ŠE SE NAJ NADALJUJE ZA: NOVA UNIVERZA,KI "PROIZVAJA"DOKTORJE ZNANOSTI,OD BIVŠEGA USTAVNEGA SODNIKA,TER ŠE VEČ DENARJA ZA CERKVENE USLUŽBENCE!KAJ IMAJI NAVEDENI Z OBRTNIKI,POSLOVNIMI MLJUUDMI,INDUSTRIJO,?NIČ!KDO OD TEH JE ZAPOSLEN V SFERI,ZA KATERO SE BI NAJ SEDAJ DALO NEKAJ DENARJA?MAR JE V CERKVI IN NA NOVI UNIVERZI ŽE KRIZA,KER NI KADRA,ALI MORAJO OSTAJATI DOMA BREZ NADOMESTIL?
BepaJoseph
23. 11. 2020 11.04
+3
Jaz kot davkoplačevalec nočem , da vlada daje denar za cerkev! Cerkvene potrebe naj si cerkev pokriva iz svojega premoženja in verniki in tisti,ki jim to toliko pomeni, naj ji donirajo! Jaz raje doniram pomoči potrebnim.
Zlata vreden
23. 11. 2020 09.50
+2
Zanimivo da medicinskim setram in vsem ostalim ki delajo ne dajo saj 500e dodatka...dajo pa za druge neumnosti
nnanna
23. 11. 2020 10.19
+4
v vsakem paketu je cerkev, sicer ločena od države!
zibertmi
23. 11. 2020 09.48
+5
le koliko paketrov bo.večina od teh kao pomoči niti videla ne bo.božičnic a,če kje sploh bo bo normirana na prisotnost in to v tem času,ko človek ne sme niti kihnit pa je že covit pozitiven
BepaJoseph
23. 11. 2020 09.54
+5
Fopajo nas že s sedmim paketom, pa še niti šestega niso sprejeli, plačali pa niso obveznosti še niti iz tretjega... Glavni-odgovorni, je pa po par ur na dan na tviterju...bo on kao Ameriko ,pa Evropo popravljal-pa pameten za vse... v svoji državi naj zrihta probleme-ne da fokus problemov speljuje na tuje probleme...
Supervillain
23. 11. 2020 09.29
+8
Jaz ne razumem kako lahko en virus podoben gripi tako poslabša ali uniči gospodarstvo po svetu saj ni padla jedrska bomba na zemljo potem pa še s temi butastimi ukrepi rožljajo vsepovsod,ki niso učinkoviti temveč še bolj vse poslabšajo.
Periot222
23. 11. 2020 09.38
+3
NJIHOV PLAN JE NACRTNO UNICEVANJ2 DOLOCENIH GOSPODARSKIH PANOG IN BOGATENJE NA DRUGIH PODROCJIH VSE SE DELA NACRTNO!!!!!!!
Periot222
23. 11. 2020 09.38
+0
NJIHOV PLAN JE NACRTNO UNICEVANJU DOLOCENIH GOSPODARSKIH PANOG IN BOGATENJE NA DRUGIH PODROCJIH VSE SE DELA NACRTNO!!!!!!!
pojtrarara
23. 11. 2020 09.24
+4
ti paketi so sami sebi očitno namen. politiki oz. koalicija to nekaj potrjuje, v praksi pa nič od tega, ljudje do tega denarja v večini sploh ne morejo, al pa pride z več mesečno zamudo tisti drobiš, ki potem samo obresti od dolgov pokrije, al pa še to ne.
BepaJoseph
23. 11. 2020 09.27
+7
v razpisih je toliko omejitev, da na koncu zelo malo podjetnikov izpolnjuje pogoje
pojtrarara
23. 11. 2020 09.31
+6
sej to, pa še tisti redki, ki jih izpolnjujejo, pridejo do denarja z veeeč mesečno zamudo.
Walter Pravicek
23. 11. 2020 10.22
+1
JESTI PA MORAJO:DANES,JUTRI,SO SE ŽE SE NAJEDLI PREJŠNJE DNEVE,A NIKAKOR OD TAKŠNIH POMOČI!
Supervillain
23. 11. 2020 09.06
-2
Katero podjetje je sploh v težavah,če se skoz dela na polno??.
BepaJoseph
23. 11. 2020 09.26
+8
mestni hotelirji, gostinstvo,klubi so zaprti od marca, dobavitelji gostinstva, organizatorji kongresov, koncertov, predstave,kinematografi, turistični vodiči, glasbeniki.... lahko še naštevam... -skratka -vsaj 200.000 zaposlenih v naštetih dejavnostih....
Diabloss
23. 11. 2020 09.00
+5
tistih svojih 0.6 % si naj vtaknejo nekam. Na 100 k prometa je to 600 eur .
BeGood
23. 11. 2020 08.41
+17
V vladnem načrtu je ponovno tudi dodatek za upokojence s pokojninami do 700€, kar je skregano z zdravo pametjo. Ne trdim, da si upokojenci z res mizernimi pokojninami 250 do 400€ ne zaslužijo dodatka. Pa še kako si zaslužijo, ne le enkratni dodatek, temveč pokojnino vredno dostojnega življenja. Ni mi pa jasno, zakaj bi morali dobiti dodatek tisti s pokojninami nad 500€, če obstaja ogromno delovno aktivnih, ki s svojo plačo komaj presežejo ta prag. Da niti ne omenjam teh, ki zaradi odredb ne morejo delati ali so pristali na cesti. Skregano z logiko in zdravo pametjo.
nnanna
23. 11. 2020 08.45
+10
brezskrbno zapravljanje janše in nabiranje glasov kjer se le da. v vsakem paketu je zajeta tudi pomoč cerkvi in posledično poslušamo nasvete, da naj molimo, kar to edino pomaga!
BepaJoseph
23. 11. 2020 09.21
+8
Logika je-SSdS je, da poskuša z našim denarjem kupovati glasove upokojencev
Walter Pravicek
23. 11. 2020 10.23
+0
simeoni
23. 11. 2020 14.52
+0
Vsak dodatni paket mu odvzame nekaj točk,ampak tvito je tako zaposlen s tvitanjem, da tega spolh ne opazi.
nnanna
23. 11. 2020 08.37
+7
ukrepi so bili popolnoma neustrezni in posledica ponovna milijardna zadolžitev! zavarovati je treba domove starejših občanov in bolnice, vse ostalo pa naj poteka normalno!
Optimisty
23. 11. 2020 08.37
+6
ta pomoč dejansko poteka prepočasi....denar vrača nazaj z zamudami in to velkimi
Walter Pravicek
23. 11. 2020 10.33
+2
Ja,saj "črpati"še niso pričeli (tisti minister brez listnice je vedno vsako Vlado,ki ni bila Janševa zaničeval,a sam ne more nič"počrpati?)iz"vira"EU!Butasto obnašanje Orbana iz Poljakov,ter Janše pove,da mora Angela Merkel najprej urediti,da bi se le izplačevalo.Če ne,se tudi ne bo nič ,odvijalo po"Poljsko,Madžarsko in Janševsko".PREPOVEDAN BO PROMET IZ IN V TE DRŽAVE,TRANZIT PREKO AVSTRIJE,NE IZ MADŽARSKE PREKO SLOVENIJE V ITALIJO.IZVOZ DOBRIN POLJSKE,MADŽARSKE IN SLOVENIJE BO NA NULI!NIČ POMOČI IZ ZELO RAZVITIH DRŽAV EU,(RECIMO NORVEŠKA ŽE DAJE SIGNALE,DA MADŽARSKI NE BO VEČ POMAGALA!")NIČ DARIL IZ KASE EU!IN ŠE MNOGO NAČRTOV IMAJO ZA"POREDNE FANTE!"PODOBNO KOT PREPOVEDAN IZVOZ V RUSIJO,SRBI PASE SMEJIJO OB IZVOZIH!
Cool8
23. 11. 2020 08.34
+13
V ta paket bi vlada rada vpisala določilo v zakon, da , kdor bo kaj negativnega rekel ali napisal proti ukrepom za corono, lahko dobi 15.000 eurov kazni, to je fašistični zakon, potem bo konec svobode govora v naši državi. Kako se to lahko zgodi v Sloveniji leta 2020 ?
hotchilipoper
23. 11. 2020 08.33
+9
Poslušajte vlada,če hočete mir,pravično razdelite tisti denar,ki je prišel iz bruslja za nas,ker vse pride enkrat na plan.
BepaJoseph
23. 11. 2020 08.25
+18
Gospodarstvu najavljajo ta paket že tri mesece, potem so se pred 14 dnevi slikali in pojedli večerjo na Brdu in slovesno objavili, da je bil sprejet. Danes pa se izkaže, da bo šele dane v DZ...pol ga bodo pa rabili še natipkat, pa podpisat, pa objavit v Uradnem listu... Gospodarstvo od te pomoči letos ne bo dobilo nič!! -in tak je tudi osnovni namen Vlade....
BepaJoseph
23. 11. 2020 08.30
+16
Našemu podjetju še od julija letos dalje dolgujejo sredstva iz naslova povračil čakajočih na delo za 4 ure... potem pa še avgust, september, oktober.... Prav nam je- kaj nismo šli vsi na zavod. Tako moramo pa prosjačit in čakat, kdaj se jim bo sprdnilo nakazat... briga jih-oni so svoje plače dobili in država jim je lepo pokrila dajatve za plače. Mi,ki pa že 26 let plačujemo davke, pa od tega nimamo nič!
Zlata vreden
23. 11. 2020 09.55
+2
In kaj smo se naučili pojdi volit in ne znane stranke ampak nepomembne. Le tako se bo spremenilo.
Walter Pravicek
23. 11. 2020 10.33
+1
BepaJoseph
23. 11. 2020 11.08
+5
Ne bo mogoče... do naslednjih volitev bo stroka verjetno ugotovila, da je nor in ga strpala v norišnico...
Optimisty
23. 11. 2020 08.23
+18
me zanima kje bo država pobirala davke ko se bo zaprlo 30% podjetij.....
hotchilipoper
23. 11. 2020 09.32
+3
Pobrala bo vse imetje,in ga vam še enkrat prodala
Mladen Mladen
23. 11. 2020 08.19
+0
Nekaj meni nakažite,kaj vi sami sebi nakazujete vi tonete še globlje ko ste že potonili.Meni Mladeni ŠINCEK pa staršem nakažite ,ko sta še živa kakšen miljon nevračljivih nepovratnih sredstev.