Korona

Sindikat ministrstvu očita zavajanje: 'V resnici jih briga za mlade'

Ljubljana, 31. 12. 2020 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Upokojevanje starejših delavcev, kot ga določa sedmi protikoronski zakon, ne bo v ničemer pripomoglo k povečanju zaposlitvenih možnosti za mlade, so prepričani v Sindikatu Mladi plus. Ministrstvu očitajo zavajanje in manipuliranje. "Sprejeti ukrep povečuje zaposlitvene priložnosti za vse delovno sposobne, zato nikakor ne gre za prisilno upokojevanje," pa odgovarjajo na ministrstvu.

Kot je v izjavi za medije pred poslopjem ministrstva dejala predsednica sindikata Tea Jarc, s sprejetim ukrepom ne bo nastalo popolnoma nobeno delovno mesto za mlade, saj je Slovenija že več let priča fleksibilizaciji trga dela, na katerem se mladi težko zaposlujejo, sploh za nedoločen čas. Redko se zgodi, da bi upokojene delavke in delavce nadomestili mladi, ki bi zasedli njihovo delovno mesto s pogodbo za nedoločen čas, je izpostavila.

Opozorila je, da ukrep ne daje popolnoma nobene zaveze, da bi denimo delodajalec, ki se bo lahko zdaj brez razloga znebil starejšega delavca, moral na to isto delovno mesto zaposliti mlado osebo, in sicer za nedoločen čas.

"Posledice torej ne bodo v tem, da bo več mladih dobilo zaposlitev, ampak zgolj v tem, da se bo zdaj mogoče lažje znebiti starejših delavk in delavcev. Vse to pa bo vodilo v absentizem starejših in s tem v slabši ekonomski položaj ljudi, ki bodo kljub sposobnosti za delo morali preživeti z mizernimi pokojninami," je poudarila.

Vlada pod pretvezo, da ji je mar za mlade, napada starejše delavke in delavce, ki jih bodo zdaj prisilno upokojevali, pravijo v sindikatu Mladi plus.
Vlada pod pretvezo, da ji je mar za mlade, napada starejše delavke in delavce, ki jih bodo zdaj prisilno upokojevali, pravijo v sindikatu Mladi plus. FOTO: Kanal A

Izglasovani predlog po navedbah sindikata pomeni vračanje Slovenije med države z najnižjo stopnjo delovne aktivnosti med starejšimi delavci. Vse to utegne drastično povečati število upokojencev v zelo kratkem časovnem obdobju in pokojninski blagajni naložiti do 245 milijonov evrov dodatnih stroškov.

Vlada pod pretvezo, da ji je mar za mlade, napada starejše delavke in delavce, ki jih bodo zdaj prisilno upokojevali, je dejala Jarčeva. "A mladi ne bomo pristali, da nas izkoristijo za orodje za tovrstno manipulacijo. In ne bomo pristali na medgeneracijski konflikt, ki nam ga želijo vsiliti," je poudarila.

Opozorila je tudi na pomanjkanje socialnega dialoga ter na zlorabo interventne zakonodaje in nujnega zakonodajnega postopka, vključno s prepovedjo referenduma, "za trajne posege v sistemsko zakonodajo na neustaven in popolnoma nestrokoven način".

Kot izpostavljajo v sindikatu, je torej jasno, da vlada "znova zlorablja krizne razmere za rahljanje delavskih pravic in vsiljevanje neoliberalne logike, ki samo še pospešuje fleksibilizacijo trga dela".

"V resnici jih briga za mlade. Če bi jim bilo mar, bi namreč prisluhnili predlogom, ki smo jim jih poslali, vzpostavili dialog s socialnimi partnerji in oblikovali rešitve, primerne za vse delavke in delavce, za vse generacije," je še dodala.

Ker si minister za delo Janez Cigler Kralj po njihovem mnenju ne zasluži, da bi bil minister za delo, so napis pred ministrstvom prelepili z napisom ministrstvo za nedelo, tradicionalno družino, povečevanje socialnih razlik in neenake možnosti. Ministru pa so prinesli tudi nekaj buč, ki po njihovih besedah predstavljajo "buče, ki jih ta prodaja javnosti".

Janeza Ciglerja Kralja so označili za "ministra za nedelo".
Janeza Ciglerja Kralja so označili za "ministra za nedelo". FOTO: POP TV

Ministrstvo zavrača očitke 

Ministrstvo za delo je očitke sindikata zavrnilo. Kot so sporočili, podatki kažejo, da je v Sloveniji v obdobju krize za petino več brezposelnih mladih kot prej, v splošnem pa je delež brezposelnih večji za tretjino. "To situacijo moramo nasloviti," so poudarili.

Po njihovih navedbah pri ukrepu ne gre za ustvarjanje medgeneracijskega konflikta, saj spodbuja zaposlovanje vseh skupin oseb, med njimi dolgotrajno brezposelnih starejših. Ukrep prekinitve delovnega razmerja temelji na partnerstvu delodajalca in delavca ter nikomur ne preprečuje dela, so zatrdili.

Kot so izpostavili, je mlade epidemija že sedaj hudo prizadela, na kar opozarjajo tudi sami. "Pred nami je zelo verjeten scenarij iz leta 2013, ko je zaradi takratne gospodarske krize prišlo do najvišje stopnje brezposelnosti mladih do tedaj. To želimo preprečiti, preden bo prepozno," so poudarili.

Izjemnega pomena je, da se takšen razvoj zajezi pravi čas in na pravi način, pri katerem bodo imeli vsi delovni sposobni prek zagotovljenega dela boljše možnosti za zagotavljanje lastne socialne varnosti in varnosti svojih družin, so zapisali.

Znova so izrazili nasprotovanje uporabi izraza prisilno upokojevanje, saj je po njihovem mnenju zavajajoč. Ukrep namreč vsem zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje ob soglasju zaposlenega in delodajalca, omogoča nadaljevanje dela. "Nihče in noben ukrep nikomur ne onemogoča ali preprečuje dela. Vsi z izpolnjenimi pogoji, ki bodo želeli ostati delovno aktivni, se bodo tudi lahko na novo zaposlili, tudi pod boljšimi pogoji in na za njih prilagojenih delovnih mestih," so poudarili.

Naša skupna odgovornost bi morala biti, da za prihodnje mesece ustvarimo pogoje, ki bodo odpirali zaposlitvene možnosti vsem delovnim sposobnim, opozarjajo na ministrstvu: "To je vloga vlade in vseh, ki zastopajo državljane v vseh starostnih obdobjih." "Verjamemo, da to tudi od nas pričakujejo mladi in vsi ostali. Zato ne moremo pristati na nasprotovanje ukrepu, ki v prvo vrsto postavlja reševanje zaposlitvene krize med mladimi, in pozivamo Sindikat Mladi plus, da to prepozna in podpre v korist vseh mladih," so navedli.

Želijo, da bi v sindikatu prepoznali, kako pomemben je ta ukrep za skupno prihodnost. Mladim namreč tudi odpira boljše možnosti za zaposlitev v Sloveniji, kar posledično zmanjšuje odliv mladih v tujino. "To je nujno potrebno tudi z vidika okrevanja gospodarstva," so še dodali.

Spomnimo. Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil v torek, med drugim določa, da bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antena
09. 10. 2021 12.51
Prav je, da.so nasprotna mnenja. Vendar bi Tea Jarc morala obiskati kakšno strokovno psihično pomoč.
ArseneLupin
01. 01. 2021 18.09
Zaradi vse te sedanje zakonodaje ki jo imamo, je zello iluzorno pričakovati, da bodo podjetja mlade zaposlovala kar ne "lepe oči" . Ker da stalno zaposlenega odpustiš velja v Sloveniji za smrtni greh, takorekoč misija nemogoče, čeprav slednji morda zlorablja tvoje zaupanje, ne opravlja svojih delovnih nalog, tako kot bi moral, ne upošteva navodil delodajalca ipd. Tako da dokler se ne prepričaš, kaj dobiš , ga zlepa na boš zaposlil.
yanay
01. 01. 2021 15.29
-2
Imamo stare prisklednike, imamo mlade prisklednike, so seveda levi priskledniki, toda trenutno so pa najbolj agilni desni priskledniki, sem štejem tudi kler. V Novem letu 2021 vsem desnim prisklednikom želim, da se jim nenasitni apetiti po državnem premoženju zmanjša na vsaj razumno mero, starim 'prisklednikom' pa želim čimmanj slabe vesti, zaradi bombardiranja takih modelov, kot je riss (grrrrrrr).
User768643
01. 01. 2021 14.53
+4
Tile sploh ne vedo kaj bi radi. Najraje bi za 3 jurje doma sedeli. To je naša mladina in naša prihodnost.
riss
01. 01. 2021 14.43
+3
Sindikalistka v Mladih plus TEA JARC JE ZA MLADE MINUS. Podpira parazite, ki bodo zasedali njihova (za mlade) delovna mesta, čeprav so izpolnili pogoje za upokojitev. Mladi, a vi podpirate to prolevo aktvistko, ki skrbi za preskrbljene in zaščitene starejše, namesto za vas mlade?
borjac
01. 01. 2021 13.41
-1
Janeza Ciglerja Kralja so označili za "ministra za nedelo", dodali bi še hinavca in lažnivca.
Jon Bacek
01. 01. 2021 12.36
+5
Če ima zaposleni pri 65 letih 40 let delovne dobe ne vidim nič spornega, če gre v penzijo. Edino, ko mu pri 65 letih manjka kakšno leto ali več, se mi zdi smiselno podaljšati delovno dobo. Najbolj se tega ukrepa bojijo zaposleni ponekod na raznih ministrstvih, ko imajo dovolj delovne dobe, stari preko 70 let in še kar hodijo v službo kofetkat, časopis prebrat, doma bi jim bilo dolg čas.
borjac
01. 01. 2021 13.42
borec91
01. 01. 2021 12.32
+3
to je eden redkih pametnih ukrepov sekte sds podalsujejo brez izjeme samo taki ki nikol niso nic konkretnega delali in hodjo v siht ker bi jim bilo doma dolgcas vsak ki pa tes dela 40let komaj caka. pokoj na zalost jih ga veliko ne docaka in njihov denar konca v zepih teh lenuhov
borjac
01. 01. 2021 13.43
Ali si ti kruhoborec v življenju sploh kaj delal??
proofreader
01. 01. 2021 09.17
+5
Kakšne rešitve pa ona predlaga? Vedno je samo negativna in polna sovraštva do vseh.
proofreader
01. 01. 2021 09.11
+3
Sem mislil, da bo s počitnic prinesla kakšne nove ideje, pa še vedno živi v zablodi.
riss
01. 01. 2021 08.48
+5
Mladi: s Teo Jarc vas čaka sončna uprava. Z iskrenim borcem za vaše pravice pa svetlejša prihodnost. Predvidevam, da bo ona končala v Levici, ki podpira parazite in tudi zagovarja predvsem dobre plačance v javnem sektorju, da ostajajo v službah tudi po upokojitvi. Mladi plus, Tea Jarc je vaš minus, spoznajte to takoj.
riss
01. 01. 2021 08.41
+4
Tea Jarc, skrbnica starejših prisklednikov, ki izpolnjujejo pogoje, da se upokojijo. Govori pa o prisilni upokojitvi. Kakšno zvajanje. Namesto, da je to samoumevno, ko se izpolnijo pogoji. ŠTUDENTJE, Tea Jarc namesto, da zagovarja vaše interese, da se mladi čimprej zaposlite, raje brani evičarske priskledniške interese, ker zagovarja stališče, da naj starejši kar nadaljujejo z delom, dokler jih bi lahko kdo dostavljal na delovno mesto, da bodo mešali zrak, ker se večina od teh predvsem iz javnega sektorja ni utrudila in bodo zasedali delivna mesta predvsem mladim. ŠTUDENTJE, POMISLITE, KO IZBIRATE TAKŠNE VAŠE PREDSTAVNIKE, KI SE BORIJO ZA INTERESE DRUGIH, CELO TISTIH, KI PA JIH NIHČE NE OGROŽA IN VEČINA KOMAJ ČAKA, DA SE UPOKOJI. LE PRIVILEGIRANA KASTA IZKORIŠČA PODPORO TAKŠNIH KOT JE TEA JARC IN LEVIČARJI, TER V TEM PRIMERU TUDI SMC. Kdor to voli naj izvoli po študiju na borzo. 65-80 let stari pa v službah.
madras
31. 12. 2020 21.56
+1
SDS ovce briga samo zase in cerkvene ljubitelje dečkov.
marker1
31. 12. 2020 19.42
+5
Ta sindikalistka Tea Jarc je protestirala na spletu z decembrskega izleta na Sejšelih za naš denar. Je tudi Soroševa štipendistka.
kmet1
31. 12. 2020 19.26
+4
A vi "mladi" bi sploh radi delali ali samo gobezdali?
marker1
31. 12. 2020 20.05
+5
Samo gobezdali bi. Od dela se utrudiš, pa še slabše je plačano.
pepikrlinca
31. 12. 2020 18.55
-1
Bravo, naziv ministrstva je točen. Bravo mladi. A kaj ko si ministrstvo ta naziv zasluži že vsaj 15 let.
Grma53
31. 12. 2020 17.42
+8
Ko bom Teo in člane njenega sindikata videl enkrat z metlo v roki, pa ji bom verjel. Dokler pa pometajo le z jezikom pa sigurno ne.
Blokiran Drugi Človek
31. 12. 2020 17.31
+0
Sds ne more prisiliti mlade da bodo čudežno nadomestili starejše. Še posebej ne z dvema dodatkoma tekom cele epidemije
niktalop
31. 12. 2020 17.27
-4
Očitno se hoče vlada znebiti tudi zdravnikov ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Koliko je teh ne vem, a jih mora biti zelo veliko.
marker1
31. 12. 2020 19.41
+3
Zmeraj se nekdo najde, ki privleče na plan tiste poklice, ki so deficitarni. Zdravnikov nikoli ne bodo odpuščali, ker jih manjka.
123soba
31. 12. 2020 17.26
+2
Veliko govori in dela malo lea sirk