Korona

Sindikat prometnih delavcev avtoprevoznikom očita izsiljevanje vlade

Ljubljana, 21. 05. 2020 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.P., M.V.
Komentarji
94

Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), s svojimi zahtevami in napovedmi protestov po mnenju Sindikata delavcev prometa in zvez izsiljujejo vlado. Strinjajo se, da je panoga utrpela škodo, a opozarjajo, da je to panoga z eno najnižjih povprečnih plač in številnimi kršitvami delavskih pravic.

"Ne trdimo, da tudi ta panoga ni utrpela posledic uvedbe posebnih razmer kot marsikatere druge, ki so jim namenjeni splošni ukrepi spodbud države. Popolnoma je ohromljen avtobusni promet, namenjen turizmu, dva meseca so stali avtobusi javnega prevoza," so uvodoma zapisali v Sindikatu delavcev in prometa (SDPZ).

Opozorili pa so, da je povprečna plača v panogi kljub dejstvu, da podjetja veliko prispevajo k bruto domačemu proizvodu, ena najnižjih v Sloveniji. "Gre za panogo, kjer država že leta izgublja milijone vplačil v zdravstveno, pokojninsko in ostale blagajne, saj je večinska praksa avtoprevoznikov ustni dogovor plačila na kilometer, nato goljufiv prikaz minimalne plače, preostali znesek pa se nakaže v obliki povračila stroškov," so navedli v sporočilu.

Dodatno poklicno zavarovanje delavcem plačujejo le redka podjetja, čeprav so k temu zakonsko obvezana. Vsak delodajalec s tega naslova letno prihrani 1500 evrov na račun pokojnine delavca. V sindikatu ocenjujejo, da pogoje za vplačilo zneskov izpolnjuje več kot 20.000 ljudi, kar pomeni vsaj 30 milijonov evrov letno. Država je do zdaj delavce napotila na individualne tožbe, ki pa jih je malo, so izpostavili v sindikatu.

Sindikat opozarja, da so delavske pravice v avtoprevozništvu pogosto kršene.
Sindikat opozarja, da so delavske pravice v avtoprevozništvu pogosto kršene. FOTO: Bobo

"Gre za panogo, kjer  dnevno prejemamo plačilne liste voznikov, ki nam kažejo, kako je na plačilni listi sicer prikazano izplačilo kriznega dodatka iz interventnega zakona, za enak znesek pa so zmanjšana povračila stroškov. Na avtoprevoznike tako ne vpliva niti povišanje dnevnic niti minimalne plače, prav tako ne zakonsko določeno izplačilo dodatka. Vozniku se ne pozna nič. In te voznike bi zdaj delodajalci poslali, da izvajajo motenje prometa po Sloveniji, da bo delodajalec pridobil dodatno ugodnost? Če kdo, so delavci tisti, ki bi morali že davno dvigniti svoj glas," so opozorili.

Izpostavili so še, da so vozniki tovornih vozil tudi v času koronavirusne krize dnevno prehajali državne meje, da so prebivalcem zagotovili hrano in druge dobrine. Ministrstvu za infrastrukturo se vključitev predstavnikov zaposlenih v krizno delovno skupino kljub vsemu ni zdela potrebna, so dodali.

Z infrastrukturnim ministrom Vrtovcem še iščejo rešitve 

Prevozniki iz sekcije za promet pri OZS so večkrat opozorili, da bodo ob neupoštevanju njihovih zahtev protestirali. Osrednje zahteve prevoznikov, ki opravljajo turistične prevoze, so zagotovitev finančnih sredstev SID banke, podaljšanje veljavnosti pogodb za posebne linijske prevoze in nadomestila za izvajalce občasnega prevoza, ukrepi iz prvega in drugega paketa ukrepov pa naj za sektor občasnega prevoza potnikov veljajo do konca leta.

Z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem pogovore nadaljujejo, a po besedah predsednika sekcije Petra Piška rešitve še niso našli. Pišek je zadovoljen z delom ministra, ki prevoznike, kot je ocenil, razume, vendar pa bodo morali v nujnost ukrepov prepričati tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in finančnega ministra Andreja Širclja

"Mi imamo že sklepe pripravljene, saj smo imeli korespondenčno sejo upravnega odbora, ki je sklepe soglasno potrdil, in gremo naprej. Če se danes ne bomo dogovorili, bo upravni odbor jutri začel priprave na protest," je dejal Pišek. Kdaj bi ta lahko potekal, še ni razkril, dejal pa je, da bodo pri vztrajanju s protestom brezkompromisni. Prevozniki si sicer po njegovih besedah iskreno želijo dogovora. 

"Avtoprevozniki so posegli po ultimatih in izsiljevanju"

Na ministrstvu zatrjujejo, da od prvega dne epidemije s predstavniki avtoprevoznikov vodijo odprt dialog glede njihovih problemov, zato obžalujejo, da so v zadnjih dneh posegli po "ultimatih in izsiljevanju". Kot so povedali na ministrstvu, je vlada avtoprevoznikom prisluhnila in priskočila na pomoč tako v prvem in drugem kakor tudi v tretjem protikriznem paketu, v katerem so zagotovili sredstva v višini 10 milijonov evrov povratnih sredstev preko SID banke ter podaljšali ukrep povračila nadomestila čakanja na delo.

Vrtovec je ob tem danes opravil pogovor s predstavniki avtobusnih prevoznikov, ki opravljajo turistične prevoze, so še navedli na ministrstvu. "Gre za segment, ki je v času epidemije najbolj prizadet, saj so avtobusni turistični prevozi še dandanes popolnoma ustavljeni. Minister verjame, da poleg turističnih vavčerjev za vse državljane, lahko najdemo še dodatne rešitve v prid avtobusnim prevoznikom, ki opravljajo turistične prevoze," so dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voznik Chuck
24. 05. 2020 14.49
+2
Spoštovani gospod Pišek, Vaša aroganca in ignoranca sta naravnost brez primere.! Poslušati vas kako izsiljujete vlado in državo za finančno pomoč v času najhujše zdravstvene krize kar je pomnimo, ko se vlada ukvarja z reševanjem življenj, je blago rečeno zavržno dejanje. Vi, ki zastopate podjetja, ki sem prepričan ne zaposlujete niti 5% domače delovne sile in ste svoj ekonomski obstoj zadnjih nekaj desetletij gradili izključno na podlagi "socialnega dampinga" Izkorščanje neustrezne cenene delovne sile iz držav zahodnega balkana in izkoriščanje nizkih okoljevarstvenih standardov ste ispopolnili do perfektnosti dobičke pa kovali na račun zaposlenih in okolja. Ob vsem tem ste se nenehno posluževali "kreativnega računovodstva" da bi se kar se več da izognili plačilu davka in v en glas vpili kako je država potratna, draga in mačehovska do gospodarstva. Spoštovani gospod, ne slovensko gospodarstvo, ne slovenska država vas ne potrebujemo. Delujemo na skupnem evropskem trgu in verjamem da bodo vaša mesta na slovenskem trgu zapolnila prevozna podjetja iz evropske unije, ki so sicer dražja, pa vendar ponujajo neprimerljivo višjo kakovst storitev kakor podjetja katerih zastopnik ste vi pri OZS. Iskreno upam da ne dobite niti počenega groša javnih sredstev, tako boste lahko 95% vaših zaposlenih poslali nazaj v njihove matične države, zastarela osnovna sredstva, ki tudi slučajno ne ustrezajo niti osnovnim evropskim okoljevarstvenim standardom odpeljete na odpad saj za uporabo na cesti niso ustrezni že vrsto let. Lp
Franci Petelinc
22. 05. 2020 17.36
+0
Sem slišal, da bodo delali barikade in povzročali nemire. Rdeča falanga - ena od mnogih v SLO
aloalo
22. 05. 2020 16.31
-1
al pa v ljubljano 5000 kamionov za ene 6 ur pa bo
aloalo
22. 05. 2020 16.30
-2
ma ustavte promet pa je. pa naj se mal ljudje zamislijo in vlada. zaprite mej dol pa je
Amasakul
22. 05. 2020 10.57
+3
48h je mim, kaj pa zdaj, a bo gorivo zastojn?
periot22
21. 05. 2020 17.38
+15
Pogledas vozni park sefa in potem vozni park delavcev in kaj vidis izkoriscanje delavcev!!!!!!!!!!!
šoferkabusa
21. 05. 2020 15.20
+12
Debeli tisk pod naslovom-čista resnica, da bolj res ne more biti.
MaksiLopez
21. 05. 2020 15.05
+20
ko bo srečanje z minsitrom; pojdite poslikat to sceno; minister z laguno prevozniki pa z mapšinami od 50.000 eur naprej
Uporabnik458403
21. 05. 2020 15.30
-11
Maksi....... Pa kaj naj en prevoznik z Dacio.......? Ti se zavedas, da moras iti malo obiskat oslovne partnerje, da moras na okvaro kamiona, da moras zrihtati rezervne dele......... A MISLIS, DA ZONTA VSE ZRIHTA👹...... Ko moras delati po 50.000km letno z osebnim tega vec ne mores z Dacio
papi1
21. 05. 2020 18.49
+13
Raje poskrbi, da boš imel dobre, sodobne kamione in ti ne bo treba s Porshejem na okvaro!
EEgon
21. 05. 2020 14.44
+26
Predlog vladi: Odprite prevozniški trg Slovaški, Češki, Poljski, Madžarski, Romuski, Bolgarski špediciji! in ne bo velč nobenega izsiljevanja. 90% šoferjev je tako ali tako iz SRB ali BiH, premalo plačani in izkoriščani. Šefi pa MB S600 AMB kot na parkirišču bivšega Gradisa ob Šmartinski v LJ. In potem so oni kako da reveži?!
Uporabnik1937654
21. 05. 2020 14.34
-15
S kamioni zaprite Luko. Takoj popoldan boste vse dobili.
EEgon
21. 05. 2020 14.38
+21
Asshole! Misliš, da so v Luki KP zaposlene opice v vodstvu. Če to naredijo, dobijo prepoved vstopa v pristanišče, potem lahko robo prevzemajo na AC postajališčih. Pa kje vi ljudje delate, nimate končane nobene izobrazbe, da tako ponigavo-naivno (kot otrok) razmišljate, da se da vse z izsiljevanjem???
Uporabnik1937654
21. 05. 2020 14.42
-11
Kaj se bojiš prhljajček. Saj tvojega mnenja nihče ne jemlje resno, no.
Primula1
21. 05. 2020 14.33
+29
Ce kdo, bi moral sindikat kaj narediti za delavce. Tako ugolj vlečejo članarino za nič dela. Kje je bil sindikat, ko so med krizo voznikom zaklepali wc-je na počivališčih?! Kje je bik sindikat, ko so po 48 ur stali na mejnih prehodih kot pozabljeni?! Nikjer! Zatonaj bodo zdaj lepo tiho!
korošc
21. 05. 2020 14.02
+36
Če prevozniki prodajo avtomobile od žen in ljubic je milijarda €
korintos25
21. 05. 2020 13.59
+2
svetice ti praviš da gre slovenskim kmetom slabo, da težko živite?
Uporabnik458403
21. 05. 2020 14.10
+11
Korintos..... Vsi kmetje niso na istem..... Tisti z par hektarji glih ne zivijo lepo
korintos25
21. 05. 2020 13.58
-6
Z lenuhi je vedno bil križ, jamrajo in cvilijo tovornjakov pa vozili ne bi.
Pan1
21. 05. 2020 13.57
+42
Vsi ti prevozniki, se mi smilijo. Kako pri hudiču, bodo sedaj fojtrali, te grozne BMW in Audije? Kako bo na Hrvaškem vzdrževal vilo in kako bo natankal gliser? Bogi. Preden jamrate, prodajate nekaj in plačajte delavce.
brabusednet
21. 05. 2020 13.52
+28
Koliko luksuznega premoženja so že lastniki podjetij prodali.Ali bi vse obdržali in od države pomoč dobivali.Vse je treba pregledat premoženjsko stanje in se potem odločat o upravičenosti za pomoč.Poznam kar nekaj teh,ki imajo luksuza,da je joj.
korintos25
21. 05. 2020 13.54
-2
papi1
21. 05. 2020 18.52
+5
bonkintos
21. 05. 2020 13.47
+53
Ta Celjski prevozniški tajkun izsiljuje vlado ...ima preko sto najnovejših tovornjakov ...vilo..najnovejšega bmw -ja ogromne hale ...VSA leta nazaj je plačeval raznim voznikom iz tujine minimalne plače ...sam je pa pokasiral milijone na mesec ...sedaj bo pa revež v dvem mesecih propadel...INŠPEKCIJA MU NAJ PREVERI VSE ZA NAZAJ BODO VIDELI ZA KOLIKO MILJONOV JE OKROG PRINESEL DRŽAVO.
korintos25
21. 05. 2020 13.55
-21
EEgon
21. 05. 2020 14.41
+17
Lepo Kori..., da priznaš, da je domena levakov goljufanje države. Zate je to samoumevno. Veš denar ne raste na drevesu.
majmun11223344
21. 05. 2020 13.44
+4
Veselica bo😂
ceta69
21. 05. 2020 13.00
+25
Naj si prečitajo zakonodajo glede zaposlenega voznika,bonefikacija,dnevnice,plača.....
FolkloraS
21. 05. 2020 12.43
+13
naj se pridružijo ob 19 uri kolesarjem!