Korona

Sindikati na začetek pogajanj o PKP 8 s konkretnimi predlogi

Ljubljana, 22. 01. 2021 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati na sobotni začetek pogajanj o osmem protikoronskem zakonu prihajajo z nekaterimi konkretnimi predlogi. Med drugim želijo umik določb o upokojevanju starejših delavcev iz sedmega protikoronskega zakona ter 100-odstotno nadomestilo za vse, ki se okužijo z novim koronavirusom ali zbolijo za covidom-19. Svoje predloge imajo tudi delodajalci.

Vlada se je z osnutkom predloga osmega protikoronskega zakona seznanila v četrtek in ga posredovala v pregled socialnim partnerjem. Minister za delo Janez Cigler Kralj je izrazil pričakovanje, da bodo delo končali do ponedeljka popoldne, vlada pa bi nato predlog zakona lahko v DZ poslala sredi tedna.

Pogajanja o ukrepih iz novega protikoronskega zakona se tako začnejo v soboto. Sindikati bodo nanje prišli z nekaj dodatnimi predlogi, med njimi so v današnjem sporočilu za javnost poleg 100-odstotnega bolniškega nadomestila za okužene in obolele zaradi virusa ter umika določbe o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev navedli še razširitev kroga upravičencev do 200 evrov kriznega dodatka za zaposlene ter obvezo države, da bo nadomestila izpad socialnih prispevkov zaradi novega ukrepa subvencioniranja delodajalcev pri dvigu minimalne plače.

Kot ključna ukrepa tokratnega protikoronskega zakona vlada izpostavlja podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca aprila ter prevzem dela bremena, ki ga bo delodajalcem prinesla uskladitev minimalne plače z letom 2021. Sindikati glede teh ukrepov opozarjajo, da ne razpolagajo z zadostnimi podatki za oceno učinkov. Pojasnila pričakujejo na pogajanjih, v vsakem primeru pa zahtevajo obvezo delodajalcev k ohranitvi delovnih mest – ne le v času prejemanja subvencij in drugih oblik državne pomoči, pač pa tudi še določen čas po tem.

V pripravi je že osmi protikoronski zakon za pomoč v času epidemije.
V pripravi je že osmi protikoronski zakon za pomoč v času epidemije. FOTO: Shutterstock

Sicer pa sindikati v soboto pričakujejo vsebinska pogajanja z možnostjo upoštevanja njihovih predlogov in ne zgolj izmenjave mnenj o posameznih členih. Za razliko od predhodnih pogajanj ob koncu tedna, ko so se na vladni strani večinoma pogovarjali z ekipami pod vodstvom državnih sekretarjev, pa si tokrat za sogovornika želijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Poleg omenjenih dveh ukrepov sta med doslej znanimi predlogi za osmi protikoronski zakon še razširitev subvencioniranja skrajšanega delovnega časa tudi na kmetije, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ter dopolnitev kroga upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka za otroke iz sedmega protikoronskega zakona s polnoletnimi dijaki.

Poleg tega naj bi podaljšal še nekaj veljavnih ukrepov. S tem naj bi pomagali trgu dela, gospodarstvu, zaposlenim in državljanom preživeti in se pripraviti na čas, ko bo treba hitro vnovič zagnati dejavnosti, je v torek povzel Cigler Kralj.

V Gospodarski zbornici predlagajo spremembe nekaterih vladnih odlokov 

Svoje predloge za pogajanja imajo tudi delodajalci. Subvencioniranje čakanja na delo bi podaljšali vsaj do sredine leta, prav tako delno nadomestilo fiksnih stroškov, podjetjem, ki so zaprta na podlagi vladnih odlokov, pa naj država v celoti krije stroške nadomestil plač, fiksne stroške in izpad prometa. Posebno pomoč bi namenili podjetjem iz panog, ki jih je epidemija še posebej prizadela. Po vzoru turističnih bonov pa bi izdali bone za športno-rekreativne dejavnosti ter za obisk kulturnih prireditev ali nakup knjig.

V Gospodarski zbornici Slovenije predlagajo tudi spremembe nekaterih vladnih odlokov. Med drugim poudarjajo, da je treba sprostiti dejavnosti povsod, kjer je mogoče spoštovati pogoje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako je po mnenju zbornice na področju trgovine treba omogočiti vsem trgovinam enake pogoje pri prodaji blaga.

O ukrepih iz osmega protikoronskega zakona je danes razpravljal tudi svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Minister Zdravko Počivalšek je dejal, da mora biti zakon z namenom ohranitve delovnih mest sprejet čim prej. Zato vanj še ne bodo vključili ukrepov, za katere se zavzemajo delodajalske organizacije, pač pa bodo ti našli mesto v prihodnji interventni zakonodaji.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
23. 01. 2021 15.02
+5
Ta ukrep mora biti takoj sprejet za javno upravo.V javni upravi vsi ki so izpolnili pogoje ,takoj v penzijo.
ROMELS
23. 01. 2021 11.29
+5
Da ne bi oblastniki spet nasedli sindikatom kot so Virantovi leta 2008, kajti po socialnem dogovoru so na volitvah sindikati obrnili hrbet takratnim oblastnikom .
hotchilipoper
23. 01. 2021 08.46
+4
Iz delavcev naj ne delajo revežev in psihične razvaline
kajedaj
22. 01. 2021 20.58
+6
Ta denar more biti nakazan takoj in ne da se povrne po dveh mesecih... Ker ste delodajalce že opeharili do gat..
Betuul
22. 01. 2021 20.38
+6
Prvi so delavci - delavni ljudje ( proletariat) z minimalnom brutom
nik500
22. 01. 2021 20.13
+4
Razmišljajo kaj, da bi dobili odškodnino od Kitajske zaradi Covid 19?
Betuul
22. 01. 2021 20.28
+3
To je g.Tramp povedo na WHO pa so ga takole povozil in osramotil
Betuul
22. 01. 2021 19.35
+3
Lepo bi bilo da PKP8 vsebuje dikcijo akta v zvezi z dvigom bruto plače, ki naj bi bila uveljavljena v ur.l. 31. 1.2021. In dvignjena s 1.4.2021. Predlagam da dikcija akta V PKP8 vsebuje- še retro- poračun od31.1.2021 (retro z učinkom za nazaj) . Vprašam se, mar si delovni ljudje tega ne zaslužijo in zakaj ne! Predlagam da debatna okrokla miza za PKP 8 to upošteva in izvede
Covidus
22. 01. 2021 19.33
-3
Zdaj so na vrsti učitelji za dodatke, dohtarji, policisti in ostalo so jih že dobili
pizzamargerita
22. 01. 2021 18.13
+7
ZAKAJ PA SE ČLANEK O SVOBODI GOVORA ZAKLENILI ZA KOMENTIRANJE? S tem ste res lepo pokazali, kaj je za vas svoboda govora. Mimogrede, gospod iz afriške vasi naj našteje afriške nobelovce na področju naravoslovja in potem potem rekli eno o inteligenci.
pizzamargerita
22. 01. 2021 18.14
+2