Korona

Zaradi prepovedi pravice do stavke v zdravstvu vložili zahtevo za presojo ustavnosti

Ljubljana, 04. 12. 2020 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

KSS Pergam je na Ustavno sodišče naslovil zahtevo za ustavno presojo 37. člena Zakona o nalezljivih boleznih, ki ministru za zdravje omogoča omejitev pravice do stavke zdravstvenim delavcem in sodelavcem, ter dveh členov Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. Z njo je minister ne le omejil, temveč prepovedal pravico do stavke, koriščenje letnega dopusta in presežka ur, kar je neskladno z Ustavo, pravijo.

"Nikakršnega dvoma ni, da so razmere epidemije takšne, da do določene mere upravičujejo sprejem ukrepov, ki posegajo tudi v pravice posameznikov ali skupin posameznikov. Ne glede na to pa morajo biti vsi sprejeti ukrepi skladni z Ustavo RS, sorazmerni in nujni, ne smejo biti arbitrarni in ne smejo povzročiti neenake obravnave. Navedeni pogoji v primeru sporne odredbe niso izpolnjeni," so v Konfederaciji Sindikatov Slovenije – Pergam (KSS Pergam) in Sindikatu v zdravstvu Slovenije Pergam (SZS Pergam) zapisali v sporočilu za javnost. 

Poudarili so, da je pravica do stavke zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev omejena že v običajnih razmerah, ureja jo namreč Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki določa tudi minimum delovnega procesa, ki ga morajo zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci izvajati v času stavke. Skladno z Ustavo RS ter na podlagi 7. člena Zakona o stavki gre za omejitev pravice do stavke na zakonski ravni.

"Zakon o nalezljivih boleznih na drugi strani ne daje nikakršnega okvira za nadaljnje omejevanje pravice do stavke zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev, predvsem pa prepušča možnost omejevanja pravice do stavke podzakonskemu urejanju ministra. Navedeno je po našem prepričanju neskladno z ustavnim določilom, da je pravica do stavke lahko omejena le z zakonom, ki mora morebitne omejitve tudi jasno opredeliti, česar Zakon o nalezljivih boleznih ne vsebuje," pojasnjujejo. 

Tako Ustava RS kot tudi Zakon o nalezljivih boleznih torej omogočata zgolj omejitev pravice do stavke, ne pa tudi njeno (popolno) prepoved, zato je minister po njihovem mnenju z odredbo presegel tudi (sicer neustavno) zakonsko pooblastilo. Prav tako je stavka prepovedana vsem zdravstvenim delavcem, ne glede na to, ali je njihovo delo kakorkoli povezano z epidemijo ali ne, zaradi česar je ukrep ministra "evidentno nesorazmeren". "Odredbo ministra moramo tako označiti kot nezakonito in protiustavno," so jasni.

Zakon o nalezljivih boleznih ne daje nikakršnega okvira za nadaljnje omejevanje pravice do stavke zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev, predvsem pa prepušča možnost omejevanja pravice do stavke podzakonskemu urejanju ministra, opozarjajo v Pergamu.
Zakon o nalezljivih boleznih ne daje nikakršnega okvira za nadaljnje omejevanje pravice do stavke zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev, predvsem pa prepušča možnost omejevanja pravice do stavke podzakonskemu urejanju ministra, opozarjajo v Pergamu. FOTO: Dreamstime

Prav tako je po njihovem prepričanju sporna prepoved koriščenja letnega dopusta in viška ur, saj gre za nesorazmeren in nenujen ukrep. "Letni dopust se namreč že po splošnih pravilih koristi v dogovoru med delavcem in delodajalcem, upoštevaje tako potrebe delovnega procesa, kot tudi potrebe delavca za počitek in usklajevanje njegovih družinskih obveznosti. Splošna prepoved koriščenja letnega dopusta in viška ur zato ni nujna in sorazmerna, hkrati pa onemogoča koriščenje letnega dopusta ali viška ur tistim zdravstvenim delavcem, za katere tudi v času epidemije ni nobenega razloga na strani delovnega procesa, da ne bi mogli koristiti letnega dopusta kot temeljne pravice zaposlenih, ki izhaja tudi iz temeljnih aktov Združenih narodov in Mednarodne organizacije dela."

Sindikati pravijo še, da so ministra za zdravje Tomaža Gantarja večkrat pozivali k dialogu, prav tako so večkrat opozorili na neizvajanje zavez iz stavkovnega sporazuma iz leta 2018, kjer ena od nerealiziranih zavez ostaja sprejem standardov in normativov za zdravstvo in opozorili tudi na možnost stavke v zvezi s tem, vendar odziva žal ni bilo. 

"Ob navedenem ni nepomembno dejstvo, da delavci v zdravstvu in sociali v tem obdobju delajo v nemogočih pogojih in pod nečloveškimi obremenitvami, ki jih številni ne zdržijo več, tudi zaradi predolgih delovnikov in pomanjkanja odmorov in počitkov, kaj šele letnih dopustov. S tem je ogroženo njihovo zdravje ter povečano tveganje za napake pri njihovem delu. Kljub temu je njihova obravnava pri plačilu za delo v teh razmerah različna, marsikje pa znova prihaja tudi do nedopustnih zamud pri izplačevanju dodatkov za delo v nevarnih razmerah," še pišejo in dodajajo, da je s popolno prepovedjo pravice do stavke vsem zdravstvenim delavcev v nasprotju z Ustavo odvzeta vsakršna možnost, da se v skrajnem primeru za svoje pravice postavijo tudi z uporabo pravice do stavke ob omejitvah, ki jih določa Zakon o zdravstveni dejavnosti, kar je bil tudi razlog, da je bila zahteva za ustavno presojo vložena.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemo1
04. 12. 2020 12.52
+5
90% jih je zdravstvenih delavcev ki si ne zaslužijo niti minimalca, peščica pa takšnih ki so rojeni za ta častni vpoklic za dobrobit sočloveka. Koliko nekompetentnosti toliko tudi smrtnih žrtev in to v sramoto Sloveniji v SVETU!
Walter Pravicek
04. 12. 2020 17.48
+2
Ta hip resnično ni časa za stavko!Zadostoval bi DOGOVOR!Minister naj 24 ur pomaga v UKC ali Bolnici na oddelku za covid-19!Brez kosila na Brdu!Brez malice,odmora!
kiropraktik
04. 12. 2020 12.39
+11
Imamo najboljši zdravstveni sistem še iz prejšnjih časov! Rezultati se kažejo v umrljivosti za Covidom po številu prebivalcev. Med 100 najbolje plačanih pa 90 zdravnikov!
Principat
04. 12. 2020 12.57
+3
30 let smo že samostojni in ne piši bedarij , manekenke so predvsem od 2000 leta naprej , za vse ostalo vprašaj FIDES , ki ga že leto dni ni nihče omenil
dante
04. 12. 2020 12.33
+2
Ne se bunit saj imate TWITA KI BO DAL KREDITA
TOX6
04. 12. 2020 12.20
+2
prvič da v nekaj manj kot 100letnem socialitičnem konglomeratu-zdravstvu,delajo brez odvodov za entropijo in oni bi že stavkali???????
BeGood
04. 12. 2020 12.04
+1
Samo tega nam še manjka, da začnejo stavkati zdravstveni delavci in bodo horde, ki čakajo pred našimi mejami lahko zasedle naša prazna bivališča.
Antoniozmaj
04. 12. 2020 11.47
+14
Če še kdo verjame tej pokvarjeni vladi, mora bit pa res možgansko zaostal, ali pa je plačan. Tretje opcije ni!!!!
reket
04. 12. 2020 11.32
+7
Violate...Zdravstvo (mislim na “tekoci trak”, ne na salonsko zdravstvo, ki pri nas pretirano cveti in se imenuje privatno zdravstvo) je ujeto med agresivno politiko, ki ga v bistvu sploh ne poslusa in med pomanjkljivim sistemom ( ni predvsem zadosti kadra ob tako tezkem bolniku). Ni jih za obsojati. Oni SO zrtve nesposobnosti organizatorjev. Tiste izven tega “tekocega traka” je treba prijet za vrat.
*Violate*
04. 12. 2020 11.23
+9
2 veji, ki sta se mi hudo zamerili tekom Corone - zdravstvo in policisti. Zdravstveni uslužbenci so se izkazali v poslušnosti in sledenju "direktiv in napotkov", mahajo s termometrom na vsakem vhodu, absolutno moraš izpolniti vprašalnik pa pacienti sploh niso več ljudje in v iskanju zdravstvene pomoči (za katero tako lepo plačujemo), ampak le še vir naslajanja in številka. Da, smo brali skozi celo leto, kakšne situacije so bile, ker je bila najbolj pomembna Corona, vprašanje, koliko ljudi je umrlo zaradi malomarnosti, zaradi pomanjkanja osnovnega človeškega čuta in preprosto zaradi puhloglavosti imenovanovane "kimam unemu, ki me plačuje". Da ne govorim o neodzivnosti na telefone - še ena od "direktiv" šefov, ki se je vsi zdr. uslužbenci veselo poslužujejo, samo da se jim ni treba ukvarjat. Po drugi strani imamo pa policiste. A je sploh treba kaj rečt? Od viška kariere, ko lovijo in kaznujejo nezamaskirane državljane. Do izražanja svoje prepotentnosti in moči na protestnikih. Do dejanske prodaje svoje vloge, vladi. Več kot očitno tudi pri njih, da ne delajo v dobro ljudi, pač pa v dobro stričkov iz višjih inštanc. Se ne bi čudila, da dobijo dodatek na vsakega oglobljenega - v povezavi z Covidom. No, in obe ti veji sedaj protestirata. A pa e brate, dol mi visi za vas. Res. Tko k ste vi delal z ljudmi zadnje leto pa se slinl prav unim, ki že leta z vami delajo k z zadnjo smetjo, ste si naredili res lepo uslugo v očeh marsikaterega državljana. In vi sedaj prostite za podporo, a dvomim, da jo bote dobil med ljudmi.
Zoran Zoki
04. 12. 2020 11.16
+14
Iz izkušenj. Garamo na covid oddelku. Streznice max 800 e (z dolgo delovno dobo..). Sestre srednje max 850-900 e. Višje sestre 1000-1050 e. Nemogoči pogoji. Pod skafandrom 11 ur od 12h. Hvala za dodatke vlada.
Important notice
04. 12. 2020 11.15
-8
Ali je že kdo od teh zdravstvenih delavcev morda slišal, da imamo v tem trenutku epidemijo? Bodo res stavkali v času, ko jih pacienti najbolj potrebujejo? Ali pa se morda za stavko odloča le njihov sindikat, ki nima stika z bolniki. Težko verjamem, da bi medicinci res stavkali v tem času. Spet nekaj politično privlečenega! Samo z namenom sesutja vlade. Levaki so napovedali boj. Lotili so se ga tam, kjer smo trenutno najbolj ranljivi.
WEF_DOWN
04. 12. 2020 11.06
+2
Urnik je napet za globaliste, prihaja največji IQ test na svetu.
hotchilipoper
04. 12. 2020 11.00
+3
Ali bodo policaji stavkali al ne?
hotchilipoper
04. 12. 2020 10.57
+2
Kdor ve, da zdaj laže naj se pripravi na svoj odhod,dokler je še čas
proofreader
04. 12. 2020 10.53
-1
Mnogi državljani so v tej vojni na strani virusa.
borec91
04. 12. 2020 10.53
+20
ura 11 pa se vedno nic ne pise koliko okuzenih je bo vceraj ocitno se ne morejo odlocit al za vecjo al za manso cifro lopovi pokvarjeni
Bogdan Kranjc
04. 12. 2020 10.52
+2
kakšen je člen dabi zaščitil nas kinismo ne levi ne desni lažnih novic mogoče ve Teršek.
proofreader
04. 12. 2020 10.52
+7
Bravo, naj gre osebje na dopust in jih nadomestijo spočiti sindikalisti.
gripson
04. 12. 2020 10.51
+18
Zdaj imajo največ možnosti, da si izborijo pravice in pravično plačilo. Jih podpiram.
Nosmoke
04. 12. 2020 10.51
+9
Zdaj je čas za POLICIJSKO SPLOŠNO STAVKO !
Something
04. 12. 2020 10.46
+17
Domine se podirajo....