Korona

Šircelj obljubil: Slovenija bo načrt za okrevanje poslala do konca meseca

Bruselj, 16. 04. 2021 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija bo načrt za okrevanje v Bruselj posredovala v predvidenem roku, torej do konca meseca, je danes povedal finančni minister Andrej Šircelj. Pričakuje, da bo to storila v zadnjem tednu aprila. Za zdaj ni načrta Evropski komisiji poslala še nobena članica. Med prvimi pa naj bi bile Portugalska, Španija, Grčija in Francija.

Finančni ministri EU so danes virtualno razpravljali o pripravah na črpanje evropskih sredstev za okrevanje. V Evropski komisiji pravijo, da se financiranje lahko začne julija, če bodo članice ratificirale sklep o lastnih virih in pripravile dobre nacionalne načrte za črpanje teh sredstev.

Izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je danes pojasnil, da je doslej 26 od 27 držav predstavilo načrte na skupnem zasedanju in da so nekateri že skoraj povsem pripravljeni in jih bo mogoče posredovati do konca meseca, nekateri pa bodo terjali še nekaj dodatnih tednov priprav.

Ob tem je Dombrovskis poudaril, naj se države osredotočijo na kakovost in spoštovanje vseh zahtev ter si raje vzamejo še teden ali dva več časa, če je treba, saj da je kakovost pomembnejša od posredovanja načrta v določenem roku.

Svoj načrt je danes na zasedanju predstavila tudi Slovenija, je povedal minister Andrej Šircelj v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po zasedanju. Komentarjev na posamezne načrte po njegovih besedah ni bilo, vsak je imel na voljo manj kot deset minut.

Slovenija je po Šircljevih besedah pripravila načrt, ki upošteva vse zahteve, tudi glede deleža zelenih in digitalnih projektov ter glede povezave z reformami, pri čemer so v slovenskem načrtu v ozadju zdravstvena in pokojninska reforma ter digitalizacija gospodarstva in javne uprave.

Finančni minister, ki izpostavlja, da pripravo načrta vodi vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je kolegom danes pojasnil, kako je projekt potekal, da se je pri pripravi upoštevalo mnenja zbornice, sindikatov in podjetij ter da so se pogovorili s skupino strokovnjakov s tega področja.

Slovenski načrt je bil v procesu nastajanja deležen številnih kritik. Velik napredek vidi Šircelj zdaj v primerjavi s predhodnimi fazami v tem, da so določeni projekti povezani z reformami ter da gre načrt v smer izpolnitve zahtev glede deleža zelenih in digitalnih projektov. "Zdaj smo v končni fazi," je dejal.

Andrej Šircelj
Andrej Šircelj FOTO: Državni zbor Sušnik

Nacionalni načrti vključujejo podrobne mejnike, ki jih bo treba upoštevati, da bo lahko članica črpala denar. Mejnike so države opredelile v dogovoru s komisijo. So zelo pomembni, saj bo na njih temeljil sistem nadzora in odločanja o sproščanju sredstev.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je pred tem danes povedal, da ni komisija prejela še nobenega nacionalnega načrta za okrevanje ter da večino pričakuje v prihodnjih dveh do štirih tednih.

Sklep o lastnih virih, ki bo komisiji omogočil zadolževanje in s tem financiranje okrevanja, je doslej ratificiralo 17 članic, tudi Slovenija. Članice, ki tega še niso storile, so: Nemčija, Estonija, Poljska, Madžarska, Avstrija, Finska, Romunija, Nizozemska, Irska in Litva.

Med prvimi naj bi nacionalne načrte v Bruselj posredovale Portugalska, Španija, Grčija in Francija, ki naj bi to storile v prihodnjem tednu. Rok za oddajo, ki ni zelo strog, je konec aprila, nato ima komisija dva meseca časa, da jih oceni, nato pa Svet EU še en mesec, da jih potrdi.

Komisar za proračun Johannes Hahn je v sredo nakazal, da bodo denar najprej dobile članice, ki bodo najprej posredovale ustrezne nacionalne načrte. Predvidenega je 13 odstotkov predfinanciranja, ki ga je po njegovih besedah mogoče izvesti v dveh mesecih, julija in septembra.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
21. 04. 2021 12.12
Samo res, lahko bi kar non papir dostavil v EU jazbino.
samuray1
21. 04. 2021 12.11
Ja ne,podražili bodo maske in cepiva. In seveda,še bolj bodo okrepili zmedo na vseh uradih.
Supervillain
19. 04. 2021 10.38
+1
Za kakšno okrevanje aja zaradi napak vlade?.
+4
8 milijard pufa v enem letu.enake zgodbe kot prodaja Mečkatorja po letu 2004!
sinhron
17. 04. 2021 16.34
+4
Ja na žalost se ponavlja zgodba iz obdobja Janševe vladavine 2004 -2008 , koso nas zadolžili za 35 milijard in ta vladna koalicija se še hvali s tem , imamo pač nek poseben cvet za finančnega ministra , ki zna delovati samo na osnovi kreditov ne varčevalnih shem !
+3
A ga še ni spisala sfečkarija! A to je tisti dokument, ki ga skrivajo pred javnostjko, tko kot non-paper!
Jožajoža
17. 04. 2021 12.19
+4
ve se, da bodo sredstva za okrevanje,poslana iz bruslja,končala v žepih janšistov.
Hasan
17. 04. 2021 08.11
+3
Raje naj prestavijo načrt korupcije.Ker ta je temeljito dodelan-v neznanem času ob neznanem dnevu in uri bo bilo nakazilo ......
Petur
16. 04. 2021 21.49
+6
ta vlada pritiska piko na i!okrevati ne bo moglaa slovenija z nobeno vlado ,p toliki zadolzitvi,brez gospodarstva ,ves zivelj precej razdvojen in se kaj!
Jožajoža
17. 04. 2021 12.22
+1
bo,bo. leta 2008 so janšisti pustili bankrot ,polne broze,prazne banke..., pa so jo leve vlade spet popeljale slovenijo v bok razvitim.od marca 2020 pa gre spet vse v malorko.
+2
Za sestavitev načrta bi moral posredovati pri "alenki bratušek" pa bi ziher uspelo saj bi lahko navedla,da je vlada znižala pokojnine upokojencem za 25.000% hahahahahahahaha. Potem pa ni čudež,da nas zagrižene levake mečejo v koš za smeti na vsakem koncu in tonemo v greznico katera nas bo kmalu zalila do konca.Gotovi smo.
ivan res grozni
17. 04. 2021 15.35
25.000 %??? Vpišite vendar večerno osnovno šolo.
zibertmi
16. 04. 2021 21.40
+4
lepo po vrsti ne prehitevaj saj še tožilcev evropsko sodišče,ki bi mi morali že dva meseca delat niste podali.pri 14 miljardah minusa boš ti težko okreval