Korona

Skoraj polovica podjetnikov, ki je zaprosila za pomoč, mora denar zdaj vračati

Ljubljana, 16. 04. 2021 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
379

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ocenjuje, da bo moralo kar 39 odstotkov podjetij, ki so lani zaprosila za državno pomoč, denar vrniti. Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), pa meni, da je ta odstotek v resnici še višji. Da je to nepošteno, dodaja, in še, da "si niso sami krivi, da niso smeli poslovati, saj jim je bilo to z odlokom prepovedano ali omejeno". Naj se ta sredstva, namesto da jih podjetniki vračajo, raje namenijo za razvoj podjetja ali za nagrade zaposlenim, še predlagajo na OZS.

Po besedah predsednika OZS Branka Meha je velik problem zlasti pri tistih podjetjih, ki imajo osnovno dejavnost in poleg še eno ali dve drugi.
Po besedah predsednika OZS Branka Meha je velik problem zlasti pri tistih podjetjih, ki imajo osnovno dejavnost in poleg še eno ali dve drugi. FOTO: Bobo

Po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) bo moralo pomoč vračati kar 39 odstotkov podjetij, ki so zanjo zaprosila, saj ne bodo izpolnila vseh pogojev za prejem državne pomoči. Denimo, da so imeli manj kot 10-odstotni izpad prometa glede na leto 2019. Takšen je bil namreč pogoj drugega protikoronskega paketa, če je hotelo podjetje zaprositi za subvencijo za nadomestilo plač zaposlenih, ki so jih dali na čakanje na delo doma. S PKP 5 je gospodarsko ministrstvo te pogoje še zaostrilo in za prejem pomoči je bil potreben 20-odstotni upad prometa. A te odločbe šele pridejo. 

"Po naših ocenah je ta številka (39 odstotkov, op. a) celo višja, zadeva pa podjetnike in obrtnike iz različnih panog," pravijo na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

"Številni so zaprosili za državno pomoč, saj niso mogli vedeti, kakšna bo situacija. Ključni cilj je bil, da obdržijo delovna mesta. Zdi se nam nepošteno, da bi morali sedaj vračati ta sredstva, saj potem tu ne gre za državno pomoč, ampak za kratkoročno posojilo s strani države," je bil za našo spletno stran kritičen predsednik OZS Branko Meh. "Naše mnenje je, da ne smemo kaznovati tistih, ki so z različnimi prijemi (na primer s prodajo prek spleta, dostava ali prevzem) skušali vsaj delno pokriti izgubo zaradi zaprtja in ohraniti stik s strankami. Poleg tega si niso sami krivi, da niso smeli poslovati, saj jim je bilo to z odlokom prepovedano ali omejeno," je še dodal.

Po njegovih besedah je velik problem zlasti pri tistih podjetjih, ki imajo osnovno dejavnost in poleg še eno ali dve drugi. Primer: Mesarstvo ima poleg še gostilno, ki je bila z odlokom zaprta. "Mesarstvo je imelo manj kot 20-odstotni upad prometa v letu 2020, zato do pomoči ni bila upravičena niti gostinska dejavnost, ki pa je bila z odlokom v celoti zaprta. Upošteva se namreč celoten promet podjetja, torej obeh dejavnosti. Mesarstvo je tako 'zalagalo' stroške plač delavcem v gostinski dejavnosti, zato da bi obdržalo delovna mesta. Ali pa so prejeli pomoč države, ki jo bodo morali sedaj vrniti," je pojasnil Meh. Zato v OZS zahtevajo individualno obravnavo posameznih podjetij, in sicer v smeri, da bi lahko ločili poslovanje po stroškovnih mestih. "Tako bi bilo denimo to podjetje upravičeno do državne pomoči za gostinsko dejavnost. Takšnih primerov, torej z več dejavnostmi, je po naših ocenah veliko," je opozoril.

Naše stališče je, da bi podjetja ta sredstva, namesto da bi jih vračala državi, raje namenila za razvoj podjetja oziroma kot nagrade zaposlenim, so zapisali na OZS.
Naše stališče je, da bi podjetja ta sredstva, namesto da bi jih vračala državi, raje namenila za razvoj podjetja oziroma kot nagrade zaposlenim, so zapisali na OZS. FOTO: Dreamstime

Finančna svetovalka opozarja: Nastalo bo ogromno socialnih stisk

Da vse več podjetnikov zadnje dni dobiva odločbe Finančne uprave, da morajo vrniti pomoč, ki so jo prejeli v prvem valu epidemije, so v sredo poročali tudi v oddaji Svet.

Predstavili so zgodbo gostinca Roka Rožmana, ki ima na železniški postaji v Brežicah gostinski lokal Peron. Poleg gostinstva ima pri istem podjetju registrirano tudi dejavnost prevozništva. Lani, ko se je začela epidemija, je vrata lokala zaprl. Prihodek iz te dejavnosti je bil v celotnem letu občutno nižji. Natakarici je dal na čakanje in zaprosil za subvencijo. A zdaj Furs vso subvencijo, ki znaša več kot 6000 evrov, zahteva nazaj. "Res se nam je povečal promet pri prevozništvu, ampak ko sem dal natakarici marca na čakanje, nisem mogel vedeti, kakšen promet bom imel ob koncu leta," je za oddajo povedal Rožman.

Natakarici bi takrat lahko odpustil in prepustil državi, a ju ni. Pri obeh dejavnostih je imel skupno za okoli šest odstotkov manjši promet. Poleg tega ni niti vedel niti ni mogel predvideti, da bo šlo prevozništvu proti koncu leta bolje. "Težava ni v tem, da zdaj tega ne bi mogli vrniti, a neumno se mi zdi, da se na eni strani promet poveča in da moram drugo dejavnost s tem pokrivati, ker ne smem delati," je izpostavil Rožman.

Vera Krivec, finančna svetovalka, ki se ukvarja s finančno sanacijo podjetij v težavah, pa je za oddajo Svet opozorila, da prejema na stotine klicev obupanih malih podjetnikov, ki tega denarja v roku 30 dni nimajo od kod vzeti. Fursova izvršba pa je najučinkovitejša blokada računa takoj po izteku roka za plačilo. "Nastalo bo ogromno socialnih stisk, več bo razpadov družin in vzeti jim bodo domovi," je bila jasna Krivčeva. Zato državo poziva, naj v PKP 9 popravi to za nazaj, tako da ta dolg ali izbriše ali pa dejavnosti, ki so bile prisilno zaprte, obravnava ločeno od drugih, četudi so bile pod eno davčno številko oziroma enim podjetjem.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelen
10. 06. 2021 16.03
+1
tisti ki imajo dopolnilno dejavnost so bili zaprti dobili pa 0
mario64
17. 04. 2021 16.24
Vsi so vedeli kakšni so pogoji
prevalanar
16. 04. 2021 21.39
+3
Tudi naša firma je gagala in trpela, pa nismo prosili za pomoč, čeprav bi nam prav prišla. Tisti, ki so zaprosili zanjo so točno vedeli, kakšni so pogoji in, če jih ne izpolnjujejo je prav, da to vrnejo. Nalijmo si čistega vina, vsi frizerji so delali, čeprav na črno za kar je kriva država. Tisti, ki pa so bili več mesecev zaprti pa jim je promet tako ali tako padel za več kot 20% in jim ne bo treba nič vračati. Prav bi tudi bilo, da tistim, ki ne država prepovedala obratovati, dobijo še več oz. sorazmerno izpadu dohodka. Vsi pa vemo, da je določen odstotek vedno goljufiv in ti naj vračajo. Zanima me, če bodo v zdravstvu vračali, kar so prigoljufali?
zibertmi
16. 04. 2021 21.36
+3
in še ena iz janševega svežnja ,ki že velja.upravičenci zatemeljni dohodek so podjetniki,ki jim je promet glede na leto 2019 padel za zgolj 10%.farji dobivajo polni.čeprav so ločeni od države.bonbonček ,ki bo šel na naslovnice in v možgane svečkarjev ,kako pomoč ,da nam je dal-vsa sredstva so pa evropska in zaradi epidemije nepovratna.kot teza ,da je nekaj dal upokojencem.vese jim je vzel pri reformi za upokojence v začetku naše države in dodatno kar sam ko je bil na vladi z zujfom
zibertmi
16. 04. 2021 21.35
+3
ne bedak je janez.najprej je lani vse zamolčal.sedaj zopet nekaj na hitro.pa denar iz evrope zaradi epidemije ,ki se ne vrača
SnowmanR
16. 04. 2021 21.34
+2
Dvojna merila se izvajajo na vseh področjih, zato bo država propadla...
graf
16. 04. 2021 21.24
+4
zanima me če bodo morali tudi tisti zdravniki katere prisotnost je na Ortopedski kliniki žigosal kar varnostnik medtem ko so taisti ljudje delali po privat ambulantah in so dobivali poleg mastne plače še po 3.000€ DRŽAVNEGA korona dodatka ...pa jih sploh tam ni bilo saj so bili odpovedani vsi nenujni pregledi morali vračati ta dodatek ? Ali pa gre spet (kot tolikokrat že) za dvojna merila ?
srecnii
16. 04. 2021 21.07
+3
Namesto da morajo vračat naj raje predlagajo firmam, če koga zaposlijo k je na zavodu in socialni potem to pomoč ni treba vračat...pa se bo red naredil.
srecnii
16. 04. 2021 21.07
+3
Zdrav človek rabi delo in dostojno plačilo,
creed
16. 04. 2021 21.04
+7
Virtex in podobni pametnjakoviči.....ko se bo doktor namesto z.mojim denarjem šolal s svojim, ma zarad mene lahko 20k plače. Pa verjemi da bo takrat dejansko delal
srecnii
16. 04. 2021 20.58
+5
in kaj je pol pointa vsega tega da so pred slabim letom pisal o pomoči firmam, zdej pa morajo vračat
brusilec
16. 04. 2021 20.51
+2
nekateri so jemali denar ker je pač ležal na cesti ... ma jaz poznam firme ki jihje ta kriza res prizadela, 30% ljudi odpuscenih, se 20% sli sami stran . .prodaja jim padla za 90%.
kahelc
16. 04. 2021 21.52
+1
Marko Buršič
03. 07. 2021 14.51
Jaz moram, pa imam trenutno 0% prometa v primerjavi z letom 2019 ali 2020.
trn v šesti
16. 04. 2021 20.45
+1
ziher ne bo treba vračati na isti bančni račun iz katerega so prejeli ta denar!!
Paco Rabanne
16. 04. 2021 20.42
+3
Nepovrstna sredstva, kao😁
Paco Rabanne
16. 04. 2021 20.43
+2
Kolani
16. 04. 2021 20.41
+5
ko ti država reče, da ti bo nekaj dala, se prim za denarnico in beži kolikor te noge nesejo.
Delboy Trotter
16. 04. 2021 20.30
+5
Še dobro da nisem porabil tistih 400 evrov korona dodatka ker sem delal med pandemijo. Verjetno bodo ta denar zahtevali nazaj. Pa turistične vavčerje tudi.
borjac
16. 04. 2021 20.23
+9
Državna pomoč podjetjem, je tako kot bi ti ponudili sladoled, skozi zaprto okno, vidiš ga, okusiš ne, plačat pa ga moraš vseeno.
Škrat na kvadrat
16. 04. 2021 20.21
+3
Pač posledica, da imajo Nemci denar in vlagajo v nepremičnine, ker se nič drugega ne splača, da so cene poskočile. Lansko leto sem bil v Luxemburgu in samo gledaš, koliko novih naselij z vso luxusno infrastrukturo je zgrajeno. Zakaj?
Škrat na kvadrat
16. 04. 2021 20.22
+2
Daichi Sawamura
16. 04. 2021 20.20
+11
Naj se v drzavni upravi vrnejo dodatke, nadomestila itd. 3/4 jih je kao delalo od doma, pa so vseeno dobivali dodatke. Da o kasti zdravnikov, povelnikov in podobnih pijavk nasega denarja sploh ne pisem...
Gutenberg
16. 04. 2021 20.31
+5
VAREN
16. 04. 2021 20.20
+3
MEH bi kar dajal nagrade za nedelo. Isto kot zdravstvo.
GAYPROPAGANDA
16. 04. 2021 20.19
+11
Ali se bodo vračali tudi kovid dodatki? Oz zakaj bi jih sploh imeli? Sploh v zdravstvu! To je njihov poklic!