25°C
Podatki za dan: 28. 7. do 24.00
Oboleli
258,963
+99
+0%

Skrajšana veljavnost HAT in PCR-testov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič / STA /
KOMENTARJI
888
Vlada je odločila, da bo od 23. avgusta za zaposlene v tistih dejavnostih, v katerih je za necepljene in tiste, ki covida-19 niso preboleli, obvezno testiranje, veljavnost testov krajša kot doslej. Po besedah Bratuše bo veljavnost negativnega hitrega testa 48 ur, veljavnost PCR-testa pa 72 ur od odvzema brisa, tako kot velja na primer za prehajanje meje.

Tisti, ki se testirajo, morajo to trenutno storiti enkrat na teden, po 23. avgustu pa bo PCR-test veljaven 72 ur, HAT pa 48 ur. "Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, izvid testa PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša," je dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

"Ker imamo na voljo cepljenje, ni razloga, da bi bila v delovnih organizacijah veljavnost hitrega ali PCR-testa drugačna kot drugod, kjer velja pogoj PCT," je še pojasnila Logarjeva.

Časovni okvir – 48 ur za HAT in 72 ur za PCT-test – je sicer že veljal za prehajanje mej. 

Pogoj PCT ostaja za tiste profile zaposlenih, ki imajo stike s strankami. Za nekoga, ki se za cepljenje ne bo odločil, bo tako strošek testiranja s HAT na mesec nanesel 144 evrov. Če se bo odločil za PCR-testiranje, pa bo ta strošek še višji. Kdo bo kril stroške za opravljanje hitrih testov za necepljene zaposlene, Logarjeva še ne ve. 

Testiranje

"Ne gre za to, da bi komur koli hoteli nalagati dodatno delo ali oteževati pogoje poslovanja," je zagotovila, ampak je cilj pogoja PCT zagotavljanje varnosti in zdravja. Logarjeva je tudi znova pozvala k cepljenju proti covidu-19. Opozorila je, da je precepljenost med najranljivejšimi, to je med oskrbovanci domov za starejše, visoka. Zato novih izbruhov v domovih ni bilo, če pa se je starostnik vseeno okužil, je prebolel lažjo obliko covida-19 in hospitalizacija ni bila potrebna. Prav tako ob cepljenju starostnikov v domovih niso opažali kakšnih hujših stranskih učinkov.

Spomnila je še, da nam je v preteklosti prav s cepljenjem uspelo izkoreniniti črne koze in skorajda tudi otroško paralizo. Zato upa, da se bomo na podlagi izkušenj s cepljenjem iz preteklosti odločili tudi za cepljenje proti covidu-19. Hkrati je pozvala vse, ki odhajajo na dopust, naj se obnašajo odgovorno, saj je virus prisoten tudi na počitnicah. Prav tako naj po vrnitvi z dopusta ne pozabijo na varnost tistih, h katerim se vračajo.

Novi odloki v veljavo stopijo v ponedeljek, globe za neupoštevanje odlokov pa naj bi se gibale od 400 do 1000 evrov, je še dejala. 

PREBERI ŠE
PCT nujen za udeležbo na dogodkih in shodih, organizatorji morajo to preverjati

Od ponedeljka bo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) veljal za udeležbo na dogodkih in shodih, je še določila vlada. 

Organizatorji javnih prireditev ali javnih shodov, pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev bodo morali ob prihodu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu organizator ne dovoli, je pojasnila Maja Bratuša. V skladu s tem je vlada spremenila vsebino odlokov, ki bodo veljali do 1. avgusta.

Koronavirus pasica nova