Korona

Skrito v zadnjem protikoronskem paketu: ukinili podaljšani rok za plačila

Ljubljana, 13. 11. 2020 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
162

Peti paket protikoronskih ukrepov je ukinil možnost odloga plačil za fizične osebe. Podaljšani plačilni roki namreč ne veljajo več za fizične osebe, kar bodo najbrž še najbolj občutili starši majhnih otrok, ki jih zdaj čakajo dvojne položnice za vrtec: redna in tista za nazaj.

Prvi protikoronski paket, ki je v veljavo stopil aprila, je vseboval določilo, da je plačilni rok 60 dni, kadar je upnik javni organ. In da ta rok za plačila ostane v veljavi še eno leto po razglasitvi konca epidemije. To bi pomenilo do sredine prihodnjega maja. 

A z oktobrom se je zadeva spremenila. Nov paket, nova pravila, bi lahko zapisali. V 31. členu so namreč določili, da se omenjeno določilo ne uporabi, ko dolžnik ni gospodarski subjekt. 

Med tistimi, ki bodo najbolj občutili posledice te odločitve, so starši majhnih otrok, ki bodo morali ta in naslednji mesec nepričakovano plačati kar dve položnici za vrtec: redno in tisto izpred dveh mesecev, ko so jim plačilo – v skladu z zakonom – odložili. Ta mesec jih tako čakata položnici za avgust in oktober, prihodnji pa za september in november. 

Podobno je, na primer, s plačilom komunalnih prispevkov. 

Zaradi dvojnih računov se lahko številni znajdejo v hudi stiski.
Zaradi dvojnih računov se lahko številni znajdejo v hudi stiski. FOTO: Shutterstock

Na ministrstvu za izobraževanje pojasnjujejo, da je bil 60-dnevni plačilni rok prvenstveno ukrep za ohranjanje likvidnosti podjetij. "Vrtci so imeli na podlagi tega ukrepa hude likvidnostne težave, saj niso mogli zagotavljati likvidnosti za poplačilo vseh obveznosti do dobaviteljev in zaposlenih. Ukrep na dolgi rok ogroža njihovo solventnost, saj morajo svoje obveznosti do dobaviteljev poravnavati v 30 dneh, obveznosti do zaposlenih pa do 5. dne v mesecu za pretekli mesec, medtem ko prejmejo plačilo terjatev šele po 60 dneh," so zapisali. 

In cinično dodali: "Epidemija koronavirusne bolezni finančno ni prizadela vseh staršev, predvsem pa jih ni prizadela enako. Starši, ki so se zaradi epidemije znašli v finančni stiski, se bodo z vrtcem zagotovo lahko dogovorili, kako prebroditi to vmesno obdobje. Pri tem se bodo lahko obrnili tudi na center za socialno delo in na podlagi 31. člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev zaprosili za znižanje plačila vrtca, ki bo ustrezalo njihovemu dejanskemu socialnemu in materialnemu položaju družine."

31. člen Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev 

 

(1) Center za socialno delo lahko v izjemnih primerih pri določitvi znižanja plačila vrtca na podlagi podatkov iz uradnih zbirk podatkov in drugih podatkov poleg dohodka in premoženja, ki ga določa ta zakon, ter drugih pogojev, ki jih določajo predpisi, ki urejajo vzgojo in izobraževanje, upošteva tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni in materialni položaj vseh oseb, zaradi česar bi plačilo vrtca ogrozilo socialno varnost oseb ali iz drugih pomembnih razlogov, in določi nižje plačilo programa za vrtce, kot je določeno v 24. členu tega zakona.

 

(2) Center za socialno delo ob odločitvi o znižanju plačila vrtca posebej opredeli razloge za neugoden socialni in materialni položaj osebe, na katere oseba ob uveljavljanju pravice iz javnih sredstev ne more vplivati, jih pa je pripravljena s strokovno pomočjo centra za socialno delo začeti odpravljati, in se z njo dogovori o njihovem odpravljanju v dogovorjenem roku in na dogovorjen način.

Pravica do znižanja plačila vrtca se prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vloženi vlogi, kar pomeni, da "dobronamerni" nasveti ministrstva Simone Kustec vsaj za ta mesec staršem ne koristijo več. 

Anita Ogulin: Najranljivejše je treba razbremeniti stisk in negotovosti

Za komentar smo prosili predsednico Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje Anito Ogulin, ki poudarja, da je treba ob sprejemanju ukrepov razmisliti tudi o posledicah in rešitvah za najranljivejše. "Treba jih je razbremeniti zares velikih stisk in negotovosti, tudi kar zadeva njihovih plačil obveznosti, ki jih ne zmorejo. Zato pozivamo vse javne službe, da so solidarne in omogočajo vsaj nekakšno minimalno obročno plačevanje zaostalih obveznosti. Hkrati prosimo, naj v tem času ne zaračunavajo zamudnih obresti in ostalih dodatnih stroškov," je zapisala. Pristojne službe pa bi morale v tem času najti hitro pomoč za tiste, ki zares nimajo sredstev niti za osnovno preživetje, dodaja. "Naša pobuda ob tem zapletu je, da se takoj odzivajo centri za socialno delo in omogočijo izredno denarno socialno pomoč, saj drugega izhoda ti ljudje preprosto nimajo."

Ljudem, ki se znajdejo v finančni stiski, predlaga, naj se čim prej obrnejo na centre za socialno delo, ob tem pa dodaja, da so jim vedno na voljo tudi v nevladnih organizacijah. 

Spomnila je tudi, da na ZPM Moste-Polje že šest let pozivajo pristojne organe v državi, naj vzpostavijo poroštveni sklad, ki bi prav v takih primerih ljudem omogočal takojšnjo pomoč. "Gre za vzpostavitev poroštvenega sklada države, namenjenega ureditvi moratorijev na plačila najemnin, kreditov za rešitev osnovnega stanovanjskega problema ter stroškov vode, elektrike in ogrevanja. Moratorij bi moral biti zagotovljen v prehodnem obdobju socialne ogroženosti družin, ki nastopi zaradi izgube zaposlitve, smrti v družini ali drugega izrednega dogodka. S tem ukrepom bi družinam omogočili, da v določenem obdobju poskusijo rešiti nastali položaj brez strahu pred izgubo bivališča. Porok za obveznosti, ki v tem času nastanejo in jih ob neuspeli rešitvi situacije družina ne more povrniti, je država prek poroštvenega sklada. Trajanje moratorija se mora omejiti na največ 3 leta in je povezano z aktivnim iskanjem zaposlitve. Družini oziroma posamezniku se v obdobju moratorija pomaga s pripravo finančnega sanacijskega načrta za trenutno krizno obdobje ter za obdobje po kriznem obdobju. Tako se opolnomoči posameznika oziroma družino in omogoča njihovo aktivno legitimacijo."

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majmun11223344
13. 11. 2020 15.10
Janša je car 😍
majmun11223344
13. 11. 2020 15.09
+0
To Janša, bravo, čestitke naši vladi to Janša. Se bol jih stisni, se bolj, itak trepetajo v strahu skriti doma. Go Janša go Trump, Janez ti si car😍
SVETTEL5
13. 11. 2020 14.20
+4
Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹!
janez653
13. 11. 2020 13.13
-3
kakšne položnice za vrtec? če so zaprti
Lumpx
13. 11. 2020 13.04
+3
Ojoj nekateri se pri 40 in vec letih ne vedo da je poloznice pac treba placati. REDNO!
Sloncek_boncek
13. 11. 2020 12.11
+4
sej počasi boste dojeli igro princa teme ..
zibertmi
13. 11. 2020 11.19
+9
ta vlada veliko pozablja.tudi v prvem paketu so pozabili povedat ,da je plačilo prispevkov in temeljni dohodek trema vrnit,če ni promet upadel za določen procent.ne brigajo se ravno za podjetja,ki polnijo državni proračun,razen svojih članov,ne nadzirajo ,kaj podjetniki delajo z zaposlenimi ,ko čakanja na delo ni več.anomalij je kolikor hočeš in s tem se ubada navadni državljan,ki na papirju dobi minimalno plačo,ko pa odšteje,prevoz in malico pa še kaj mu pa ne ostane 500 eu mesečno.dobro ,da je tvit osramotilnega jajota prisoten kot tudi ostalih sektašev.
sport5
13. 11. 2020 10.56
+2
ta mesec moram plačat za september in oktober,ne pa tako kot piše zgoraj
Mesetar
13. 11. 2020 10.45
+13
NAJBOLJŠI PROTERST JE MASOVNO NEPLAČEVANJE VSEH OBVEZNOSTI !
Ana Sols
13. 11. 2020 10.42
+10
Ana Sols
13. 11. 2020 10.46
+13
Cakamo spran komentar: Vlada dobro dela in podobno?
politik70
13. 11. 2020 10.39
+18
Pa to da lahko vulkanizerji delajo trgovine z obutvijo pa so zaprte je tudi pogruntavščina stoletja. Z letnimi gumami se ne smemo vozit po snegu. A z Japonkami pa lahko hodimo po snegu?
zibertmi
13. 11. 2020 11.22
+5
saj je bilo to tudi dobro ,za en teden urar pa zlatarna pa trafika in pohištvo pa igrače in trgovine tedi.vse drugo pa zapret.se je pa venomer lahko hodilo v hrvatijo,ker imajo veljaki bog si ga vedi kako pridobljene nepremičnine,pa seveda kot je rekel hojs,kriv je pa sam,vikend izleti v bosno in srbijo pa še kam na igranke,ki jih tudi tu ne manjka
Diverzanti
13. 11. 2020 10.34
+24
Večjega kupa goja kot je ta vlada še nise videl.Drugič.
politik70
13. 11. 2020 10.33
+10
@Carmennula 13.11.2020, 9:37:40 @ Zate tudi velja da te bo dohitela in obiskala teta "Karma" in te nagradila. Sam ne pol cvilit in stokat . Zapomni si vse se vrača vse se plača. In to z obrestmi. Nič ti ne pomaga če se skrivaš pod sto nicki. In ko bo tavariš Ivan Janša Janez odšel te bo pozabil taprvo tisočinko sekunde.
ježevka123
13. 11. 2020 10.32
+1
Vsaj 20% se jih ne sekira, ker se jim itak račune plačuje iz proračuna preko socialnih transferov oz. so oproščebi plačila vrtca, prehrane v šoli, dodatnega zdravstvenega zavarovanja, itd.
politik70
13. 11. 2020 10.28
+12
In še en odgovor bi prosil od desnosučnih trolov ki dobivajo online informacije iz kleti na Trstenjakovi 8. Zakaj ukrep prepovedi druženja velja od včeraj zvečer trgovin pa se zaprejo šele z Ponedeljkom? Da danes vsi navalimo v odprte trgovine in se dobro okužimo????
politik70
13. 11. 2020 10.26
+16
Saj na"" policijsko "" uro smo se tudi že navadili. Sploh ni več govora o temu ukrepu. Bo naslednji policijska ura od Petka od 16h do Ponedeljka do 6h .Zakaj nam lažejo da bojo ukrepi veljali samo 14 dni? Ker v drugem stavku povejo da bojo ćez 14 dni začeli z postopnim zmanjšanjem ukrepov. To pomeni da bojo policijsko uro skrajšali iz 9 na 7 ur? Da bojo avtobusi lahko vozili samo prazni? In naj mi eden od ta pametnih desnosučnih trolov razloži zakaj se ne moreta dva sodelavca ki osem ur preživita skupaj na šihtu za istim strojem peljati v enem avtu??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Carmennula
13. 11. 2020 10.24
-15
Rdeči prenehajte v prvo vrsto siliti in izganjati otroke zadaj pa vi z svojimi egoističnimi cilji to so baje počeli Fašisti, samo jih ni nihče videl komuniste, Levičarje SD jevce pa vsak dan, saj to počno dan na dan.
hanss
13. 11. 2020 11.04
+7
Revčica ali sploh veš,da je jajo najbolj rdeč
nivampomo?i
13. 11. 2020 11.11
+1
vomo
13. 11. 2020 10.17
+7
Postanite končno aktivni državljani. Nobena vlada, ti ne bo nikoli izboljšala življenje, če si ga sam nočeš. Za to je potrebno vlagati vase, razmišljati se učiti in delati. če piješ, kadiš, se drogiraš in delaš neumnosti ti ni pomoči.
Uporabnik1948590
13. 11. 2020 10.14
-9
Moja familija nima nobenih poloznic...hvala ku..cu
snupy1
13. 11. 2020 10.12
+7
JJ da, JJ vzame.
nostalgik
13. 11. 2020 10.20
+15
JANEZ JANŠA, NIČ NE D, ON BOLESTNO RAZMIŠLJA O KRIMINALU IN O VLADANJU