Korona

Tako kot pandemijo, bomo podnebne spremembe rešili le s skupnim sodelovanjem

Ljubljana, 26. 01. 2021 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
13

Podnebne spremembe so ena večjih težav današnjega časa, če ob strani pustimo trenutno pandemijo novega koronavirusa. Pa lahko med obema potegnemo kakšne vzporednice? Se lahko iz ene naučimo, kako pristopiti k reševanju druge težave?

Že leto dni kroji naša življenja epidemija koronavirusa. Okužbe in število pozitivnih so glavna tema novic in pogovorov, druge stvari, kot da ne obstajajo več. Potem pa je v ponedeljek, v reviji The Cryosphere, izšla nova študija, ki ugotavlja, da se led tali hitreje kot pred 30 leti. Postavlja se vprašanje, ali morda podnebne spremembe ustvarjajo nove viruse? Čeprav bi lahko potegnili nekaj vzporednic s tem, pa klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj pravi, da ni verjetno, da bi podnebne spremembe ustvarjale ali pa spreminjale viruse. Lahko pa najdemo druge vzporednice, pravi. 

dr. Lučka Kajfež Bogataj
dr. Lučka Kajfež Bogataj FOTO: Dare Čekeliš

Države, v katerih je vpliv podnebnih sprememb velik, kjer je veliko poplav, ujm, težje preprečujejo okužbe z virusi, še težje ga zaustavijo. Ranljive skupnosti, ki so tako že prizadete zaradi podnebnih sprememb, bodo še bolj prizadete, še zaradi virusa, in to je močna vzporednica, pravi.

Opozarja tudi, da je virus preskočil z netopirja na človeka tudi zaradi netrajnostnega odnosa do prehrane, do narave. "Gre za človeško ignoranco, tako se ne dela, kot se tako ne dela tudi s planetom," pojasnjuje. Stvari se ne da zaustaviti, ko gre nekaj narobe. To zdaj vidimo, pojasnjuje. 

Tako kot podnebne spremembe pa je globalna tudi pandemija. Sami je ne moremo rešiti, potrebno je sodelovanje vseh, pojasnjuje. Razvoj cepiva ne bi bil tako uspešen, če ne bi znanstveniki sodelovali, delali z roko v roki. Tudi države spodbujajo to sodelovanje in namenjajo visoke vsote za razvoj. "Če bi se države tudi do podnebnih sprememb tako obnašale, bi bile kakšne rešitve že narejene," dodaja Kajfež Bogatajeva.

K reševanju pandemije novega koronavirusa so stopile skupaj vse države, vsi voditelji. Ko bo ta končno obvladana, bi se lahko naučili, kako s skupnimi močmi pristopiti tudi k reševanju prav tako globalne težave, podnebnih sprememb.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nutijan
27. 01. 2021 08.08
+1
tale dama pa veliko sam rada govori ,a je že kaj naredila na tem ,ma čisto nič ,na jeziku so vsi močni ,dejanj nobenih kera naivna mona je ,da vrjame ,da je iz netopirja skočil virus ,ma dajte no ,vsak že ve da je iz laboratorija ....
Periot222
26. 01. 2021 19.14
NE VESTE VEC KAJ BI SI IZMISLILI! KRIV JE POHLEP ,SOVRASTVO ,POKVARJENOST BOGATUNOV KI KROJIJO SVET KI SI HOCEJO VSE PODREDIT!!!!!ENAKO JE DELAL HITLER V VOJNI!
1955123
26. 01. 2021 15.27
+1
Vsakdo izmed nas je soodgovoren za ta planet. Ne bodimo naivni in ne misliti,da tisti najbolj zavedni okoljevarstveniki ne uporablja večina naprav in pripomočkov sodobnega časa.Tudi,če bi nekdo hodil naokoli bos in gol bi moral vsaj jesti in tudi pridobivanje hrane vpliva naokolje.Enako velja pri epidemiji tudi v tem primeru ravnanje posameznika vpliva na širjenje virusa.
revolucijakorupcijafasizem
26. 01. 2021 14.15
+4
Tako kot pandemijo, bomo podnebne spremembe rešili le s skupnim sodelovanjem?Človek navaden smrtnik tu ne more nič podjetja so kriva za to in ne delaven človek in naj nehajo svoje grehe prelagat na človeka
mitot
26. 01. 2021 13.22
+1
Okolje je iz preteklih desetletij tako onesnaženo da si verjetno nikoli več nebo opomoglo zato tudi občasni Lockdowni ne pomagajo, kje pa so še posledice orkanov zaradi podneb.sprememb ki odplaknejo v oceane vso nesnago -plastiko ?
zubonjo
26. 01. 2021 13.21
+1
Sem zbrisal začeto pisanje. Nima smisla. Toliko jih ima koristi od tega, da prodajajo veri v moč človeka, da usodno spreminja podnebje, da je vsako pisanje lajanje v luno.
medus
26. 01. 2021 12.59
+4
Evo, lockdown zaradi globalnega segrevanja. Razne Grete se bodo seveda še vedno vozile okoli z letali.
yanay
26. 01. 2021 12.54
+1
Na YT vtipkajte sledeči naslov: 'How to green the world's deserts and reverse climate change | Allan Savory', če ne znate angleško, vklopite prevajalnik in si ta prispevek oglejte. Ravno tako je zelo zanimiv sledeči prispevek: na YT vtipkajte ta naslov: Leaking Siberian Ice Prompts Methane Warning. Samo na kratko: Pri segrevanju ozračja ne bo problem samo povečana količina CO2. Zaradi taljenja ledu, predvsem v Sibiriji in na Aljaski, se bodo sproščale enormne količine metana, ki so trenutno še pod ledom. Te sproščene količine pa bodo še dodatno pomagale ogrevati ozračje in posledično bo življenje na svetu močno oteženo.
Rastan Ra
26. 01. 2021 12.26
+3
Pa naj ga. Lučka odgovori, zakaj so se izpusti CO2 lani povečali, čeprav je industrijska proizvodnja v največjih onesnaževalcih zelo padla, prav tako tudi onesnaženje ( Kitajska , Indija , Avstralija, Amerika ...), kar je bilo vidno celo iz vesolja?
Millady
26. 01. 2021 12.51
+5
Čaka, da ji napišejo usmeritve in inštrukcije...
adapter
26. 01. 2021 12.18
+1
Sicer sem mnenja, da mora smrdljiva nafta cimprej vstran, ker nas zastruplja. Ampak ta bullshit s segrevanjem - meriti tem. zemlje s satelitom, potem pa podatke primerjat s tem. merjenimi pred 100 leti ter iz tega narediti graf. sorry ampak bullshit
adapter
26. 01. 2021 12.14
+3
Katere podnebne spremembe?
Razumnež
26. 01. 2021 12.10
+5
Podnebje se je spreminjalo pred človeštvom, se celo spreminja za časa človeka in se bo gotovo spreminjalo tudi ko nas več ne bo.