Korona

Število okuženih je padlo. Zakaj še vedno ne sledimo stikom?

Ljubljana, 11. 06. 2021 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
115

Sledenje stikom je učinkovit ukrep v boju proti epidemiji. Uporabljali smo ga do jeseni, ko je to zaradi skokovitega porasta števila okužb postalo neizvedljivo. Od takrat epidemiologi računajo na vestnost in odgovornost posameznikov, ki morajo svoje stike o okužbi obvestiti sami. Tako je še danes, čeprav je okužb manj in bi sledenje lahko spet potekalo. Ponudbe, da bi na pomoč priskočila vojska, niso sprejeli.

Pri 2.000 potrjenih primerih na dan in desetih visoko rizičnih kontaktih na dan na osebo pridemo do 200.000 karanten vsakih deset dni. V zelo kratkem času bi bila v karanteni tako rekoč vsa Slovenja. Zato so v takšni fazi pomembni ukrepi na ravni celotne populacije. /.../ Ob umiritvi stanja pa bo (sledenje stikom, op. a.) spet v ospredju in bo epidemiološka služba znova natančneje iskala vire okužbe, vključno z analizo vsakega skupka. NIJZ, 23. 1. 2021

Čeprav (pre)počasi, se epidemija tudi pri nas vendarle umirja. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okužb je padlo pod 300, mejo, ko naj bi epidemiološke službe lahko spet začele slediti stikom. 

Gre za enega od učinkovitejših ukrepov v boju proti epidemiji. Epidemiološka služba NIJZ je ob pomanjkanju kadra roke od njega dvignila sredi oktobra, ko se je začelo število okuženih strmo vzpenjati. "Kot smo že večkrat poudarili, kapacitete epidemiološke službe žal niso neomejene. V zadnjih mesecih smo zmogljivosti epidemiološke službe povečali in trenutno lahko obravnavamo okrog 350 primerov dnevno, kar je 10-krat več kot v spomladanskem obdobju. Kljub izjemnemu trudu se število oseb s potrjeno okužbo, ki jih obravnavamo z zamikom, povečuje," so 16. oktobra sporočili svojo odločitev, da bodo kontakt vzpostavili le še s potrjeno okuženimi.  

Zanašali so se na odgovornost ljudi, da bodo ostali doma in obvestili tiste, s katerimi so bili v stiku. Slovenija se je nato žal ujela globoko v spiralo okužb, bolezni in smrti, zdaj, ko smo se iz nje vendarle izkopali in je okužb manj, pa bi lahko spet pograbili dodatno orožje, ki ga imamo na voljo proti virusu.

Sledenje stikom
Sledenje stikom FOTO: Shutterstock

"Epidemiološka služba še vedno kontaktira potrjeno okuženo osebo. Trenutno visokorizične stike obvesti potrjeno okužena oseba sama," so nam v začetku tega tedna odgovorili na NIJZ, kjer kljub bolj obvladljivim številkam sledenje stikom šele načrtujejo. "Sprememba, ki jo bomo v Centru za nalezljive bolezni uvedli takoj, ko bo možno, predvidoma v razponu 200300 primerov dnevno, je dodatno klicanje visokotveganih stikov – trenutno tega ne izvajamo, medtem ko obravnava (klic) osebe s potrjeno okužbo ostaja nespremenjena.

Slovenija je po podatkih Sledilnika covid-19 v "območju 200–300 primerov dnevno" že od 25. maja. 

"Trenutno v sledenje stikom vključujemo vse razpoložljivo osebje v Centru za nalezljive bolezni, skupaj s študenti, ki opravljajo študentsko delo v klicnih centrih. Zmogljivosti epidemiološke službe so se povečale z vzpostavitvijo klicnih centrov in vključevanjem študentov, tako da so se podvojile in trenutno omogočajo dnevno obravnavo do 1500 primerov oseb s potrjeno okužbo (brez iskanja stikov)," dalje odgovarjajo na NIJZ. 

Še enkrat: Slovenija je v "območju 200–300 primerov dnevno"  že od 25. maja.

Opredelitev visokorizičnega stika (vir: NIJZ):

 

– osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covidom-19, 

– zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,
– drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), 

– bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...), 

– potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

Tiste, ki svojih tesnih stikov ne bodo želeli razkriti ali pa se vseh ne bodo spomnili, bodo zaprosili, naj jih obvestijo sami, pravijo na NIJZ, kjer še vedno polagajo velike upe v "digitalno iskanje stikov" oziroma v aplikacijo #OstaniZdrav, ki je prav tako odvisna od vestnosti in odgovornosti posameznikov. Tradicionalno iskanje namreč ne zajema stikov, ki jih okuženi ne pozna osebno, so že pred časom utemeljevali na NIJZ. 

Delo epidemiologov bo olajšala tudi vzpostavitev profesionalnih klicnih centrov, dodajajo, a so trenutno – po skoraj letu in pol epidemije – šele v fazi pridobivanja finančnih sredstev.  

Zato je nenavadno, da marca, ko je minister Matej Tonin ponudil pomoč vojske pri sledenju stikom, te priložnosti niso pograbili. Kot drugo možnost je Tonin omenil organizacijo sledenja stikom v obliki javnih del, kot tretjo uporabo sistema mobilizacije civilne zaščite in kot zadnjo najem profesionalnega klicnega centra. Danes so nam na njegovem ministrstvu pojasnili, da je ostalo zgolj pri ponudbi, saj ni bila izkazana potreba po tovrstni pomoči.  

Sledenje stikom se je izkazalo za uspešno orožje v boju proti epidemiji.
Sledenje stikom se je izkazalo za uspešno orožje v boju proti epidemiji. FOTO: Dreamstime

"Naš primarni cilj ostaja hitro iskanje in obveščanje potrjeno okuženih oseb ter njihovih kontaktov, saj sta po našem mnenju osnova za dobro delo zaupanje in stik z ljudmi. Nerealna pričakovanja o delu epidemiologov pri iskanju visokotveganih stikov namreč niso umestna," medtem pravijo na NIJZ.  

Številne države so dokazale nasprotno, da so visoka pričakovanja upravičena, sledenje stikom pa se je, kot smo že omenili, izkazalo za enega učinkovitejših ukrepov za zamejevanje epidemije. 

Singapur, kjer se na 728 kvadratnih kilometrih stiska 5,7 milijona prebivalcev, je bil ena od prvih držav, v katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Do danes so po podatkih Univerze Johna Hopkinsa zabeležili 62.236 okužb in 34 smrti. Za primerjavo: v Sloveniji, ki je imela precej boljše izhodišče, se je po istih podatkih doslej okužilo 256.103 ljudi, 4393 jih je umrlo. 

Sledenje stikom je bilo že večkrat izpostavljeno kot eden odločilnih faktorjev pri uspešnem spopadanju Singapurja z virusom. Nadzoruje ga ministrstvo za zdravje, če je treba, na pomoč priskoči tudi policija. Sledenje se začne že v bolnišnici, kjer zdravniki in medicinske sestre sestavijo "zemljevid aktivnosti", na katerem čim bolj podrobno orišejo pacientovo gibanje od 14 dni pred pojavom simptomov pa vse do izolacije. Če najdejo luknje v podatkih, jih poskušajo zapolniti z uporabo informacij, ki jim jih lahko dajo že identificirani kontakti, pa s posnetki varnostnih kamer in tudi z digitalnim odtisom posameznika ugotovijo lahko, kdaj in kje je dvigoval denar ali plačeval s kartico, in tako sledijo njegovi poti. Sledi primerjava posameznih "zemljevidov", da bi ugotovili, ali se prekrivajo in ali obstaja potencialno žarišče okužbe. Hkrati na spletni strani ministrstva za zdravje za vsakega okuženega posameznika objavljajo, kje se je gibal, ne razkrijejo pa njegovega imena. Na voljo imajo ogromen kadrovski bazen ljudi, ki se s tem ukvarjajo, a je hkrati res, da so jim dovoljeni posegi v zasebnost, na kakršne v Evropski uniji ne moremo pristati. 

Podobno, ne oziraje se na zasebnost posameznikov, so se zadeve lotili v Južni Koreji, kjer so prebivalce celo obveščali po SMS-sporočilih, če je v njihovi okolici prebivala okužena oseba. Hkrati so objavljali tako podrobne opise gibanja okuženih, da je bilo mogoče marsikoga zlahka prepoznati. "Sledilci" v Vietnamu pa si pomagajo z objavami okuženih na družbenih omrežjih ter s podatki o lokaciji mobilnega telefona. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Optimiran
12. 06. 2021 09.07
+2
Zakaj bi le sledili okužene, potem bi se zvedelo kdo je kriv za širjenje ==>NIJZ raje sprejema strokovne ukrepe ( maske na prostem), da bomo le vedeli zakaj se virus širi. Že spet bluzijo kako bo indijski sev povzročil nov val, kako pa bi ga preprečili z sledenjem pa še čakajo, da Krek najprej nariše svoje grafe.
ZeroQL
11. 06. 2021 19.36
+1
Podobno kot pri gripi, ko je zunaj vroče in ko se začne poletje zgine... Ko bo zima pa se spet vse ponovi. Kakorkoli obrneš covid ima mogoče hujše zaplete in baje je bolj nalezljiv ampak obnaša se enako kot gripa pride pa gre in to bo postala stalnica, nevem zakaj nekateri o njem govorijo kot o črni kugi, ker to ni. In najbolj neumna stvar je to, da ko ga prebolis in se po možnosti cepis moraš še vedno nosit masko zakaj že? Aja, da ne boš okužil koga druzga:)
Erin Straus
11. 06. 2021 18.42
+1
Adijo pamet❗ Pa ne moreš bolanih in kužnih opustiti kar tako, kot da smo v Kongu❗ Te bi morali dati v 15dnevno karanteno in SEVEDA KONTROLIRANO❗ Ne pa da kužne vidiš po prešercu hodit,tudi btc in seveda kjer sem vidu največ kužnih v mc'doniju❗😄
Tretji kamen
11. 06. 2021 19.12
-1
Na žalost tudi tak razmišljam..sledenje je pri navalu je skoraj nemogoče z vseh vidikov. Me pa zanima zakaj so ob izbruhu v vuhanu zgradili tako veliko bolnico, če so imeli samo 80k okuženih 😕
KavčStrokovnjak
11. 06. 2021 16.50
+3
Ustavno sodišče je naložilo vladi, da mora vsak teden pretresat ustreznost ukrepov. Kje je ustavno sodišče zdaj, da kaznuje vlado zaradi nespoštovanja ustave?! Kakšen izgovor ima janša, da še vedno ni preklical epidemije zaradi nekaj sto prehlajenih s koronco???
KavčStrokovnjak
11. 06. 2021 16.50
+0
Kako boste to zagovarjali slepi verniki v nasilneža nad ženskami aka svečkarji?
Ultra bass
11. 06. 2021 16.34
+0
Globalistično zlo s pomočjo svojih izdajalskih hlapčevskih pomagačev se nezadržno širi po naši "Deželi kranjski" kateri z vsemi možnimi podlimi triki s pretvezo Koronanatega spravljajo naivni folk v negotovost, obup, zmedo, brezishodnost in v pogubo.
Periot222
11. 06. 2021 16.10
+5
IZZIVLJANJE NAD LJUDMI DA VAS NI SRAM! PRED ZDRAVSTVENIM DOMOM CAKAS KOT PES V VRSTI ZUNAJ TUDI PO URO IN VEČ ZA LABORATORIJ DA PRIDES NA VRSTO! GESTAPOVSKI LOPOVI NA CELU VLADE!!!!!!
Erin Straus
11. 06. 2021 18.43
+0
V celu je katastrofa❗ cele je adijo❗🥕
pojtrarara
11. 06. 2021 14.35
+1
Seveda da se ne sledi stikom, ker janez in oblast ter ti politični dohtarji raje omejujejo zdrave nam kratijo pravice, nas zapirajo obtožujejo, sami pa delajo tistega kar je nujno in edino učinkovito - za te bi morala biti kazen zaradi opustitve dolžne uradne dolžnosti - to je sledenje stikov, nadzoranje bolnih... ne to so opustili in raje nadlegujejo in omejujejo zdrave - to je protiustavno in v nasprotju z znb - ki govori o potrebnih sorazmernih ukrepih!
Dr. Dy
11. 06. 2021 14.26
+4
Seveda ne izvajajo ker je to eden izmed redkih ucinkovitih ukrepov... ta vlada je jasno pokazala da skoduje lastnemu narodu, upam da bojo cim prej odgovarjal za napake storjene v epidemiji pa ce so bile namerne ali iz malomarnosti!
Invazija2020
11. 06. 2021 14.00
+4
Sej ti cepljen bos od farmacije na debelo kupoval njihove izdelke za zdravje se zavedas se ne! Oni so vlozili v ta covid po cepljenju bodo pa kasirali za nove tablete proti raznoraznim zapletom.
vks
11. 06. 2021 13.08
+5
Naci ukrepi in nic drugega je sledenje in nima nobene veze z realnostjo virusa.
First Last
11. 06. 2021 12.50
-17
Ma neumen folk bi samo naložil aplikacijo in zapiranj ne bi bilo, ampak blee blee blee kdo je zdaj neumen, stroka ali narod. Sedaj pa številke padajo in padajo in to pripisujejo spletkam in ne dejstvu da je 50% prejelo cepivo, veliko tudi prebolelo anede spet en hard fact da ste kavč teoretiki nabijačeki izgubljeni, take cepiti prvo in smo v hitrem času rešili največ.
1muvwndr
11. 06. 2021 13.18
+15
Neumen folk verjame vsemu kar mu mediji dajejo pred oči. Tak folk kot si ti.
Ivar The Boneless
11. 06. 2021 13.35
+12
Mislis 37%? In to samo eno dozo? Lani je bilo isto pa ni bilo cepiv...
Watasse
11. 06. 2021 13.53
+4
zakaj je pa lani stevilo padlo ob toplem vremenu? zaradi navideznega cepiva? dej tudi ti malo uklopi mozgane in ne verjet vsemu kar slisis
nikolikonca
11. 06. 2021 14.51
-1
User71754
11. 06. 2021 12.34
+1
To, da so samo epidemiologi zmožni klicanja naokrog in ljudi spraševati vnaprej pripravljena vprašanja in beležiti odgovore, je traparija. Ne vem, kaj se grejo na NIJZ. Tudi ta vodja epidemiologov Fafangel viha nos nad ponujeno pomočjo, v stilu: saj zmoremo sami, če pa ne zmoremo, bi pa radi ZAPOSLILI več novih epidemiologov. Ki jih pa trenutno ni! Pomoči Civilne zaščite in vojske ali začasno zaposlenih preko sistema javnih dela pa na NIJZ nočejo. Krneki. In lahko sledijo, če je dnevno okuženih do 200, pa še to obveščajo le visoko rizične stike in ne vseh in niti karanten ne izdajajo! V čem je potem fora? Ta NIJZ je tudi za dosti stvari kriv, vključno s tako opevanim Fafanglom.
urtika
11. 06. 2021 12.25
+5
Pa si poglejte Kolakušića. Dec prav lepo razloži.
zaba67
11. 06. 2021 12.22
+11
če bi bil pri nas Singapurski sistem, bi viseli po kandelabrih že vsi predstavniki oblasti in zdravstva...bi smo antiempatičen narod...
smiblik
11. 06. 2021 12.15
-8
Joj nehajte. Necepljeni” kakšen denar? Farmacevti vsi skupj so zaslužili 4 miljarde, naj spomnim Bill ima 150 miljard, razmislite, pa preberite kaj, ne pa tu otresat
urtika
11. 06. 2021 12.22
+5
tisoče miljard. stotine miljard je farmacija vložila v tole plandemijo
chongo
11. 06. 2021 12.37
+10
aha, farmacija sigurno ne dela za profit, le od kje ta ideja :D hočjo cepit 7 miljard ljudi vsake 3 mesece ko se točno ve da ima 95% populacije od tega cepiva kvečjemu probleme.
Bogo30
11. 06. 2021 12.15
+5
Gospodarstvo pa je moglo samo vzpostaviti ta raziskovanja in ni nic dobila od drzave.
Uporabnik1232681
11. 06. 2021 12.12
+12
Men tudi ni nič jasno. Tisti ki so cepljeni nimajo simptomov so pa vseeno ukuženi in trosijo virus naprej. Poznam že več deset primerov. Sledite cepljenim. To se še ne bo nehalo kr nekaj časa.
urtika
11. 06. 2021 12.23
+6
Sedaj jih v bolnici vodijo pod mišjo mrzlico. Cepljene seveda
Watasse
11. 06. 2021 13.54
+2
juhej77
11. 06. 2021 12.08
+6
denarcek..denarcek.. briga njih za zdravje ljudi.
Komendator
11. 06. 2021 12.11
-8
kajpavzdevek
11. 06. 2021 12.03
+12
Men ni nič jasno. Namreč čez zimo smo živeli popolnoma isto kot sedaj le da je tedaj šla okužba strmo navzgor. Danes ne delamo nič drugače le da se še bolj družimo pa okužba pada total. A so te neke maske, prehodi mej, itd sploh imele bilokak učinek ? ? Ne mi v jeseni zopet govorit o 4 valu
Komendator
11. 06. 2021 12.12
-6
Po moji logiki več "zimskega" zadrževanja v zaprtih prostorih zagotovo pomaga pri številu okužb!
xmp125
11. 06. 2021 12.02
+1
SEDAJ se sprašujete zakaj ne sledimo Singapurju? Zakaj epidemiološki službi ne pomagata policija in vojska? po tem ko ste skozi cel masakr v zimskih mesecih trobili o tem, da je vse fašizem? Pa saj si epidemiologi verjetno niti ne upajo poskusiti z ničemer, kar ni prostovoljno, da jih spet ne bi zmerjali s fašisti...
1muvwndr
11. 06. 2021 13.16
+4
Ker bi bilo prehitro konec "epidemije" in bi se morali posloviti od covid dodatkov.