Korona

Slovenci najmanj zaupamo Hojsu, Janši in Kacinu, najbolj pa Rozmanu in Ihanu

Ljubljana, 09. 10. 2020 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
563

Prebivalci Slovenije kot najbolj zaupanja vrednega predstavnika stroke oziroma politika v trenutnih razmerah ocenjujemo direktorja Klinike Golnik Aleša Rozmana, najmanj pa na besedo verjamemo notranjemu ministru Alešu Hojsu. Precej nezavidljivo mesto si je po raziskavi Valicona na lestvici priboril tudi premier Janša, ki je tik nad omenjenim strankarskim kolegom. Zaskrbljenost med prebivalci Slovenije glede širjenja okužb z novim koronavirusom medtem po izsledkih raziskave Mediane ostaja nespremenjena, postajamo pa čedalje bolj pesimistični o tem, kaj nam prinaša prihodnost.

V tokratni meritvi raziskave #Novanormalnost je družba za javnomnenjske in trženjske raziskave in svetovanje v Sloveniji Valicon preverjala zaupanje v ključne predstavnike politike in stroke. Poleg tega so v raziskavo vključili tudi nekatere kazalce doživljanja razmer, ki so jih merili že v času epidemije, in rezultati kažejo, da se je situacija na tem področju bistveno spremenila – virus (p)ostaja stalnica, vedno bolj tudi z vidika bližine okužbe.

Na Valiconu so v zadnji meritvi izmerili zaupanje Slovencev v ključne predstavnike politike in stroke.
Na Valiconu so v zadnji meritvi izmerili zaupanje Slovencev v ključne predstavnike politike in stroke. FOTO: Shutterstock
V meritev so vključili 19 predstavnikov vlade in stroke, ki pogosteje nastopajo v javnosti, v zvezi s pojasnili o širjenju virusa in ukrepih za zajezitev širjenja. Seznam so na Valiconu pripravili na osnovi pregleda novinarskih zapisov na spletnem portalu RTV MMC, novinarjev, ki so poročali z novinarskih konferenc ter s tem povezanih prispevkov v zadnjih dveh mesecih.

Vprašanje se je glasilo: "V zvezi s širjenjem virusa, priporočili in ukrepi za (samo)zaščito, se v javnosti oglaša več politikov in predstavnikov stroke ... V kolikšni meri zaupate posameznim med njimi?" 

Ob imenu je bila prikazana fotografija osebe v značilnem okolju, večinoma iz medijskih nastopov. Anketirancem so se osebe prikazovale v naključnem vrstnem redu, v dveh sklopih: v prvem sklopu so bile osebe, ki nastopajo zelo pogosto, v drugem tiste, ki nastopajo manj pogosto. "Razdelitev v ti skupini se je potrdila tudi z rezultatom poznavanja oziroma deleža tistih, ki so ocenjevali zaupanje, ki je bil v drugi skupini nižji," ob tem razlagajo na Valiconu.

Osebnosti so razvrščene glede na izračunano stopnjo zaupanja. Slabih 15 odstotkov anketiranih ne zaupa niti enemu od navedenih.
Osebnosti so razvrščene glede na izračunano stopnjo zaupanja. Slabih 15 odstotkov anketiranih ne zaupa niti enemu od navedenih. FOTO: Valicon
Kot pojasnjujejo na Valiconu, so meritev izvedli po standardnem modelu, s katerim že od leta 2012 spremljajo zaupanje v institucije in poklice v okviru raziskave Ogledalo Slovenije. Zaupanje se meri na štiristopenjski lestvici, od 'sploh ne zaupam' in 'bolj ne zaupam' do 'bolj zaupam' in 'zelo zaupam'. Peti možni odgovor je 'ne poznam / ne morem oceniti'. "Stopnjo zaupanja dobimo s preprostim izračunom razlike med prvima in drugima dvema odgovoroma, pri čemer ne upoštevamo deleža odgovorov 'ne poznam / ne morem oceniti' (torej je osnova za izračun stopnje zaupanja delež vseh, ki so ocenjevali stopnjo zaupanja). Pozitivna stopnja zaupanja pomeni, da je bil delež pozitivnih odgovorov ('bolj zaupam' in 'zelo zaupam') višji, in obratno. Če bi vsi odgovorili, da nekomu zelo zaupajo, bi bila stopnja 100, če bi vsi odgovorili, da nekomu sploh ne zaupajo, pa –100," metodologijo izvedbe razlagajo v družbi.

V spomladanskih meritvah je imel predsednik vlade Janez Janša izmerjeno stopnjo zaupanja med –47 (med 11. in 13. aprilom) in –52 (med 12. in 15.junijem), izmerjena stopnja v tokratni meritvi (–48) je torej na približno enaki ravni. Vladni govorec Jelko Kacin medtem izgublja zaupanje, stopnja zaupanja se je znižala z –23 aprila na –46 v aktualni meritvi. Stopnja zaupanja najvišje uvrščenih je primerljiva s stopnjo zaupanja v zdravstveni sistem na vrhuncu epidemije aprila letos (55). Najvišjo stopnjo zaupanja v Sloveniji tradicionalno uživajo gasilci (88) in medicinske sestre (77), sledijo znanstveniki (61) in zdravniki (56), izsledke raziskave navajajo na Valiconu.

Virus (p)ostaja stalnica, vedno bolj tudi z vidika bližine okužbe

V tokratni meritvi so v omenjeni družbi znova preverjali tudi nekatere kazalce doživljanja razmer, ki so jih merili že v času epidemije, in rezultati kažejo, da se je tukaj situacija bistveno spremenila. Na vprašanje, koliko časa bodo po njihovem mnenju še trajale neobičajne razmere z različnimi omejitvami in ukrepi v javnem življenju, je večina odgovorila, da pol leta ali več. Tik pred preklicem epidemije maja letos je bila večina mnenja, da bodo izredne razmere trajale manj kot dva meseca. To kaže – tako na Valiconu, da je javnost v večini primerov sprejela dejstvo, da bo virus najverjetneje prisoten še kar nekaj časa. "To kažejo tudi drugi indikatorji, saj v zadnjih meritvah opažamo, da ljudi skrbi predvsem dolgotrajnost situacije (takih je bilo nazadnje 59 odstotkov vprašanih). Velik del prebivalcev (44 odstotkov) trenutno situacijo opisuje kot neprijetno in utrujajočo," razlagajo.

Slika 2 - bližina okužbe (raziskava Valicon)

Virus postaja vedno bolj otipljiv tudi z vidika bližine okužbe, saj maja letos večina ni poznala nikogar, ki bi imel okužbo (53 odstotkov), zdaj je takih le še slaba tretjina. Večji del (38 odstotkov) sicer še vedno pozna le nekoga iz širšega socialnega kroga (ne poznajo osebno, le po imenu, ali pa so slišali od drugih za nekoga), a je zdaj že tudi kar nekaj takih, ki poznajo nekoga s potrjeno okužbo v ožjem socialnem okolju (v družini, na delu ali med prijatelji) – 25 odstotkov. Takih, ki bi imeli potrjeno okužbo v najožjem socialnem okolju (doma ali pri sosedih), je še vedno malo (sedem odstotkov), je pa ta odstotek bistveno večji kot pred petimi meseci.

Situacija ocenjena bolj pozitivno kot pred dvema tednoma, a pesimizem raste

Z raziskavo #Novanormalnost družba Valicon spremlja ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Podatki so dostopni javno. Raziskave ne financira nobeno podjetje, posameznik ali organizacija, zagotavljajo. 

Preverjali so tudi ostale indikatorje stanja v družbi, kjer pa v primerjavi s prejšnjo meritvijo ni tako velikih sprememb. Ocena trenutne situacije se je še malenkost poslabšala, saj 83 odstotkov vprašanih ocenjuje, da gre situacija na slabše (pred dvema tednoma je bilo takih 79 odstotkov). Delež zaskrbljenih je približno isti kot prejšnji teden, se je pa malenkost spremenilo razmerje med odgovori – povečal se je delež teh, ki so zaskrbljeni na splošno, na račun deleža zaskrbljenih zaradi drugi stvari. Po drugi strani je ocena situacije bolj pozitivna kot pred dvema tednoma, saj jo kot tako ocenjuje 47 odstotkov, prejšnji teden je bilo takih 39 odstotkov.

Slika 3 - negativno občutenje (raziskava Valicon)
Slika 4 - razvoj dogodkov (raziskava Valicon)

Na Inštitutu Mediana pa so med prebivalci Slovenije medtem ugotavljali, kako zaskrbljeni so za svoje življenje in življenja bližnjih ter kako vidijo življenje v prihodnje. Raziskava je pokazala, da zaskrbljenost med Slovenci za njihovo življenje ostaja nespremenjena, povečuje pa se delež pesimistov glede prihodnosti.

Slovenci smo vse bolj črnogledi glede prihodnosti, kažejo izsledki raziskave Mediane.
Slovenci smo vse bolj črnogledi glede prihodnosti, kažejo izsledki raziskave Mediane. FOTO: Thinkstock
Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so ugotavljali, kako zaskrbljeni so za svoje življenje in življenje bližnjih prebivalci Slovenije, kako vidijo življenje v prihodnje in v kolikšni meri se jim zdijo ukrepi primerni oziroma sorazmerni glede na njihovo svobodo in trenutno stanje.

Kljub temu da število okužb z novim koronavirusom narašča in je Slovenija tik pred tem, da uvede nov paket omejitev in ukrepov, zaskrbljenost za lastno življenje in življenje bližnjih med prebivalci Slovenije ne narašča. Na zaskrbljenost ne vpliva niti vedno večji delež tistih, ki menijo, da se bo življenje za vedno spremenilo na slabše.

Zajete v raziskavo so na Mediani povprašali po naslednjem:

V kolikšni meri so zaskrbljeni za svoje življenje in življenje svojih bližnjih zaradi izrednih razmer?

Graf - zaskrbljenost Slovencev

Zaskrbljenost prebivalcev Slovenije za lastno življenje in življenje bližnjih je bila ob začetku epidemije izredno visoka, nato pa je skozi čas upadala in se stabilizirala okrog 40 odstotkov. Tako je zaskrbljenih ali zelo zaskrbljenih v oktobru 43 odstotkov, kar je praktično identično kot v juliju (42,9 odstotka). Skrb za življenjsko ogroženost torej vsaj trenutno ne narašča, ugotavljajo na inštitutu.

Ali menite, da se bo običajno življenje kot posledica koronavirusa trajno spremenilo?

Graf 2 - kaj prinaša prihodnost

Na drugi strani pa na inštitutu ugotavljajo, da delež tistih, ki menijo, da se bo običajno življenje kot posledica koronavirusa trajno spremenilo na slabše, narašča iz meseca v mesec. Medtem ko je aprila delež tistih, ki se strinjajo s to trditvijo, znašal 49 odstotkov, zdaj znaša že 63 odstotkov in je od julija 2020 narasel za več kot sedem odstotnih točk, kar predstavlja statistično značilno razliko. Od julija je upadel delež tistih, ki menijo, da bo običajno življenje ostalo nespremenjeno (s 25 na 21 odstotkov) ter tistih, ki o običajnem življenju v prihodnje še niso imeli izdelanega mnenja (z 10 na šest odstotkov).

Kako bi ocenili razmerje med varnostjo, ki jo zagotavljajo ukrepi, ter vašo osebno svobodo?

Graf 3 - ukrepi
Raziskavo je izvedel Inštitut Mediana med 2. in 4. oktobrom 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 505 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji, so sporočili.

Bistveno se je v preteklih mesecih spremenil tudi pogled na razmerje med varnostjo, ki jo zagotavljajo ukrepi, ter osebno svobodo posameznika. Približno enak delež v primerjavi podatkov iz maja in oktobra na Mediani beležijo le med tistimi, ki menijo, da so ukrepi prekomerni in pretirano posegajo v njihovo osebno svobodo (29 odstotkov maja in 28 odstotkov oktobra). Statistično značilno nižji je v oktobru delež tistih, ki menijo, da so ukrepi primerni, čeprav posegajo v njihovo osebno svobodo, in sicer kar za 11 odstotnih točk. Na drugi strani je statistično značilno višji delež tistih, ki menijo, da so ukrepi primerni in ne posegajo v njihovo osebno svobodo (porast v oktobru za šest odstotnih točk) ter tistih, ki menijo, da so ukrepi celo premalo ostri in svojo osebno svobodo v trenutni situaciji postavljajo na drugo mesto (porast v oktobru za šest odstotnih točk), še zaključujejo na inštitutu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (563)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
10. 10. 2020 19.43
+2
kako ne zaupat , čreda je še na kupu , ampak konstantno je čreda vse manjše
Mogočnež
10. 10. 2020 17.29
-4
Pravi Slovenci najbolj zaupamo Janši in Hojsu! Hvala vladi, da tako dobro deluje v prid poštenim in delavnim Slovencem!
marmilan
11. 10. 2020 14.04
+5
marmilan
11. 10. 2020 14.04
+4
ROMELS
11. 10. 2020 16.17
+0
zoran pušenjak
10. 10. 2020 10.07
-4
Vsaj tri dni se še bodo antijanševske ankete ponavljale na portalu. Kako brezveze res žalostno in sramotno, kako je ta medij podvržen lev i lažnivi opciji
marmilan
11. 10. 2020 14.05
+4
junij66
09. 10. 2020 21.48
-6
Sami ste si krivi. Več kot 1/2 leta nabijate vsak dan eno te isto kot papagaji. Vsaj tu gor z besedičenjem v prazno. Boj proti covidu ste vzeli kot boj proti tej vladi. Zdaj je pa vse kriva vlada ker se je virus razširil po celi državi. Bi se držali koliko toliko ukrepov ki so se priporačali v dani situaciji pa bili kaj na boljšem. Ne vi pa kontra. Prav vam je. Delate se norca iz vseh ki so vam govorili po raznih medijih kako in kaj se obnašat v teh časih. Pa naj bo še tako študiran dr.medicine. Vsakega popljuvate in raje verjamete raznim potrčkom kot medicinski stroki.Kot da vam želeli slabo. A vedite da virus še ni rekel zadnje. To je šele začetek in najhujše šele prihaja in voda nam že pošteno teče v grlo. Vi se pa kar tako ignorantsko obnašajte kar naprej boste daleč prišli. AMPAK VEDITE DA TUDI VI BOSTE ENKRAT STARI IN BOLEZEN NE IZBIRA. Bogat ali revež slej ko prej prideš na vrsto. Eni prej drugi kasneje.
Zoran Zoki
10. 10. 2020 08.42
+4
Se strinjam. Samo živiš v časih kjer medicinci uničujejo medicino, politiki politiko, advokati pravo itd... Zato se ljudje zamislijo in temu ustrezno poskušajo razmišljati z svojo glavo. Zdrava kmečka pamet pove, da nekaj hudo smrdi.
Silvester Ali62
10. 10. 2020 20.20
-4
marmilan
11. 10. 2020 14.08
+3
Ja nikoli ne gledam nore tv, nikoli ne čitam vaših laži in jih tudi ne komentiram, zato se svečke speljite v vaše noriško kraljestvo.
ROMELS
09. 10. 2020 20.10
+2
Odvisno koga vprašaš.
ROMELS
09. 10. 2020 20.17
+1
V jugi je manj kot 5 % ljudi zaupalo partiji pa kako trdno so bili vseskozi v sedlu.
retrgo
09. 10. 2020 20.10
+2
Vsi navedeni so isti. Nobenemu ni zaupat. Ko pride prava ura, bi pa rad od vsakega izmed njih slišal razlago, izgovore in predvsem zagovore.
bema1201
09. 10. 2020 19.50
-3
Valikon , Mediana, Ninamedia ne vem koga kličejo za raziskavo, mene še niso nikoli , verjetno kar sami določijo vrstni red.
rde?azvezdarde?a
09. 10. 2020 19.21
-1
Kdo pa še verjame prirejenim anketam.
felix59 drugič
09. 10. 2020 19.12
+7
Prav imate , kdo pa danes še zaupa Hojsu ??
miselna policija
09. 10. 2020 19.24
+6
saj tud včeraj nismo,pravzaprav nismo mu že takrat ko je bil še pri nsi!!
borec91
09. 10. 2020 19.06
+0
jaz niti enemu napisanemu nic ne vejamem tud gofljacu rozmanu ne
retrgo
09. 10. 2020 20.12
-2
Borec91, njemu še najmanj. Tudi on pride na vrsto.
setisfekšn
09. 10. 2020 18.57
-1
Rozmanu kdo najbolj verjame jaz sigurno ne
ina5785
09. 10. 2020 18.55
+3
Tale zdravnik je bil vedno NORMALEN in NI žugal, lagal. . . . . . . . . . Očitno je večina naroda dokaj normalna, da v zdr.zadevah VERJAME LE STROKI, NIKAKOR POLITIKI in POLITIČNO nastavljenim govorcem! V vlogi PROFESIONALCEV so bili; hojs, kacin, ivan janša, beovićeva - počepla kura. Le ZDRAVNIKI so v tem primeru KOMPETENTNI, NE pa politiki!!!
Zoran Zoki
10. 10. 2020 16.52
-2
mmgrr
09. 10. 2020 18.51
-6
Izgleda se vso desni doma ukvarjajo z družinami, levaki pa itek ne vedo, kaj so družinske vrednote in raje svečkajo pred računalniki :(
borec91
09. 10. 2020 19.07
+5
mmgrr
09. 10. 2020 18.49
+1
Zanimiva raziskava, zaupamo zdravstvenim delavcem, vladi, ki pa predpisuje ukrepe na podlagi njihovih priporočil pa ne. Narobe svet. Kje pa je zaupanje v Šarca, kolesarje in ostale levake? Se sploh niso uvrstili na lestvico? Ne me basat z takšnimi raziskavami, a vam ni nerodno P*P LTV
Majerca
09. 10. 2020 18.49
+2
Mnogo nas zaupa: vladi in zdravnikom. Novinarji, ne spet omaleževati. Vlado se dan za dnem blati. Novinarji, ne bodite tako črnogledi. In še to: NOBENA VLADA NI BILA IN NE BO ZA VSE..... a v času korone je treba upoštevati navodila. Jasno?
ValterUdovernik
09. 10. 2020 18.46
+6
A pol naš madžarski prostitut le ni tako priljubljen, kot verjame, da je?
Mich Diam
09. 10. 2020 18.30
+4
ja kaj si pa narod misli! Janša je vsemogoči, njegove ovce hojs, Kocin, pa vsi ostali ministri so tata mata.....kaj pa še hočemo??????????????????
sinhron
09. 10. 2020 18.22
+5
Zaupanje se hitro zapravi in težje pridobi ! Zelo malo je naših politikov , katerim človek lahko zaupa , med njimi sigurno ni nikogar iz SDS sekte , vse manj zaupanja so vredni v NSI , da o SMC , SNS in DESUS ne govorimo , med ostalimi strankami so posamezniki , ki štrlijo iz poprečja zaupnosti v pozitivno ali negativno smer . Zloraba zaupnosti se kaj hitro maščuje in je boleča !
Nidani
09. 10. 2020 18.20
+10
Kakopak! Jasno, da niso vredni zaupanja, 80% Slovencev to ve
Zantaja
09. 10. 2020 18.20
-7
Sem Slovenec in se ne strinjam s tem naslovom.