Korona

Novo sproščanje ukrepov šele čez slaba dva tedna?

Ljubljana, 08. 05. 2020 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
STA, M.R., Ti.Š.
Komentarji
666

Epidemiološka slika v Sloveniji je ugodna, prebivalci so zaradi bolezni covid-19 vse manj zaskrbljeni, pristojni pa se ukvarjajo predvsem z vprašanji nadaljnjega rahljanja ukrepov. A po besedah infektologinje in vodje svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojane Beović se učinki tako uvedbe kot tudi sproščanja ukrepov kažejo z zamikom med 11 in 13 dni. Majhno število novopotrjenih okužb z novim koronavirusom je, kot je poudarila, tako še posledica delujočih ukrepov.

V Sloveniji so ob še vedno ugodnem trendu novih potrjenih koronavirusnih okužb prebivalci vse manj zaskrbljeni, pristojni pa se ukvarjajo predvsem z vprašanji nadaljnjega rahljanja ukrepov.

Po vladnih podatkih so v zadnjih 24 urah opravili 1049 testov za okužbo z novim koronavirusom in potrdili eno, skupaj doslej 1450. Umrla je ena oseba s covidom-19, kar pomeni, da je število smrtnih žrtev naraslo na sto. V četrtek se je v bolnišnicah zdravilo 49 bolnikov s covidom-19, 12 jih je potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili še pet bolnikov, doslej 252.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Beovićeva: V Sloveniji so verjetno 'skriti žepi', iz katerih bi se lahko okužba znova širila

V Sloveniji so kljub ugodnim epidemiološkim trendom verjetno "skriti žepi" okuženih z novim koronavirusom, iz katerih bi se lahko okužba znova širila, je danes povedala infektologinja in vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. Zato je naklonjena postopnem sproščanju ukrepov, katerih učinki se kažejo z zamikom.

Infektologinja in vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović.
Infektologinja in vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović. FOTO: Miro Majcen

Beovićeva je dejala, da se učinki uvedbe kot tudi sproščanja ukrepov kažejo z zamikom med 11 in 13 dni. Majhno število novopotrjenih okužb z novim koronavirusom je po njenih navedbah še posledica delujočih ukrepov.

Tako da v tem trenutku še ne morejo vedeti, ali so "sprostitveni ukrepi ravno tako varni in lahko s tem nadaljujemo", je dejala na današnji novinarski konferenci.

Po njenih besedah smo tako trenutno v testnem obdobju, ko moramo pokazati, da za preprečevanje prenosa virusa ne potrebujemo omejitev države.

Če se bo tudi v prihodnje nadaljevalo nizko število novodokazanih okužb, bi lahko v naslednjem koraku sproščanja ukrepov omogočili zbiranje in združevanje večjega števila ljudi, je povedala. Po njenih navedbah bi v naslednji fazi lahko tudi znova odprli trgovske centre.

Sicer pa je potrdila, da je videla pripravljen odlok za vnovičen začetek delovanja zobozdravstva, medtem ko s podrobnostmi ni seznanjena.

Na očitek, da so ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa pogosto neživljenjski, pa je dejala: "Ukrep je lahko neživljenjski, lahko pa je zelo življenjski, če ohranja življenja."

Po njenih besedah si želijo, da bi uspeli tako skrbno obvladovati epidemijo, da bi tako imenovani 'lock-down' izvajali le lokalno, če bi na posameznem območju prišlo do izbruha. "Če bomo s tem dovolj hitri in učinkoviti, vseslovenski 'lock-down' ne bo potreben," je povedala.

Opozorila je, da še danes ni znano, ali človek, ki preboli covid-19, dobi zaščito pred ponovno okužbo in boleznijo, zato morda prekuževanje populacije sploh ni učinkovit zamejitveni ukrep. Poleg tega, če bi zbolelo 70 odstotkov ljudi, bi jih tudi veliko umrlo in bi lahko namesto trenutno 100 smrtnih žrtev beležili 2100 umrlih.

Trenutno testirajo na okužbo z novim koronavirusom tiste, ki kažejo znake covida-19 in jih na to napoti zdravnik. Prav tako imajo zelo nizek prag za napotitev na testiranje pri zdravstvenih delavcih in pri oskrbovancih in zaposlenih v domovih za starejše občane.

Glede ukrepov za preprečitev širjenja okužbe v domovih je opozorila, da je do nekontroliranega širjenja prišlo v treh od 102 domov za starejše občane. Pa še to je v dveh domovih prišlo do izbruha v času, še preden so se lahko primerno organizirali. V drugih domovih, kjer so imeli posamezne primere okužb, pa so ob upoštevanju ukrepov dobro omejili širjenje. S tem pristopom dela v domovih bodo nadaljevali tudi ob morebitnem drugem valu bolezni.

"Pri nas, če bo sreča in bomo ustrezno ravnali, bodo poletni meseci sovpadali z zatišjem epidemije," je dejala. To ne bo tako posledica same narave virusa, saj v nekaterih državah upada širjenja med poletjem ne pričakujejo, ampak zaradi počasnega sproščanja omejevalnih ukrepov ter zaradi drugačnega načina življenja med poletjem, ko se ne zadržujemo toliko v zaprtih prostorih. Lahko pa vnovično širjenje bolezni pričakujemo jeseni.

Ker bolezni ne poznamo in ne vemo, kako se bo vračala, bo po njenih besedah epidemija še nekaj časa razglašena, je povedala Beovičeva. Epidemijo bodo preklicali, ko bo v "opazovanem obdobju" izredno malo primerov potrjenih novih okužb, hospitaliziranih in tudi umrlih zaradi covida-19.

Sicer pa je ponovila, da bomo za preprečevanje širjenja virusa morali ponotranjiti to, da bolni ne bomo odhajali v službo, šole in na avtobuse.

Prvi stanovalci ljutomerskega doma danes na prostem, okuženih še 17

V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se število okuženih z novim koronavirusom vztrajno zmanjšuje. Od 17 brisov, odvzetih v četrtek, nobeden ni bil pozitiven, dva stanovalca sta ozdravela. Okuženih je tako še 17 stanovalcev. Obiskov v domu še ne bo, so pa danes nekateri varovanci po mesecu in pol lahko odšli iz sob.

Kot so sporočili iz DSO Ljutomer, se razmere počasi umirjajo, epidemiološka slika v domu je boljša, zato bodo od danes naprej po navodilih, s katerimi soglaša tudi epidemiološka služba, zdrave ali ozdravljene stanovalce v manjši skupini popeljali na skupne balkone in domski vrt, zelenico ali teraso.

"To, da jih bomo lahko po mesecu in pol spet peljali iz sob, je za vse nas lep dogodek in prvi korak k normalizaciji življenja v našem domu," še dodajajo.

Kljub veliki želji varovancev in njihovih svojcev pa po mnenju zdravstvene stroke v DSO še niso izpolnjeni pogoji za obiske, zato jih do nadaljnjega ne bo.

Vlada potrdila vnovično izvajanje javnega potniškega prometa s ponedeljkom

Javni potniški promet, ki je 16. marca zaradi epidemije koronavirusa začasno obstal, bo v ponedeljek znova stekel, je danes sklenila vlada. Pri tem bo treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki med drugim določajo uporabo mask, razkuževanje rok in vozila ter omejujejo število potnikov. Mednarodni potniški promet bo še naprej prepovedan.

Vlada ugotavlja, da so prenehali razlogi za začasno prepoved in omejitve javnega prevoza potnikov v Sloveniji, zato se javni potniški promet v skladu s higienskimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko z 11. majem ponovno izvaja, so po dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Odlok, ki je bil danes že tudi objavljen v uradnem listu, omogoča izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnih linijskih prevozov potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov z žičniškimi napravami za prevoz oseb, avtotaksi prevoza ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem prometu.

Izvajalci prevozov z vlaki in avtobusi morajo upoštevati priporočila NIJZ. Pri vstopnih vratih bodo morali biti nameščena razkužila za roke, razkuževanje rok ob vstopu je obvezno, enako NIJZ svetuje tudi ob izstopu. Priporočeno je zagotavljati razdaljo med potniki vsaj 1,5 metra.

Voznik, vozno osebje na vlaku in potniki, razen otrok do dopolnjenega 12. leta starosti, bodo morali od vstopa v vozilo in ves čas, ko so v vozilu, nositi zaščitne obrazne maske ter upoštevati pogoje za dovoljeno izrabo zmogljivosti vozila in čiščenje vozila.

Za zaščito voznikov na avtobusih so predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred morebitno okužbo. Ker mora biti vsa dodatna oprema, ki se vgradi na vozilo, homologirana in njihova izvedba zahteva določen čas, je predvideno prehodno obdobje, ko bodo potniki vstopali na vozilo samo na zadnjih vratih avtobusa, prodaja vozovnic na avtobusu pa ne bo potekala. Potniki bodo zato morali imeti veljavno vozovnico pred vstopom v vozilo.

Znova bo dovoljeno obratovanje žičniških naprav za prevoz oseb, pri čemer bo treba upoštevati higienska priporočila za izvajanje prevoza potnikov z žičniškimi napravami v času epidemije, ki jih je izdal NIJZ.

Pogoji za izvajanje avtotaksi prevozov ostajajo nespremenjeni. Ti prevozi so bili dovoljeni tudi po 16. marcu, če je voznik taksija pred vstopom novega potnika poskrbel za ustrezno razkužitev delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.

Še naprej ostajajo v veljavi začasne prepovedi in omejitve za izvajanje vseh oblik javnega prevoza potnikov v mednarodnem cestnem in železniškem prometu.

Prihodnji teden le na vlake z označenimi sedeži

Slovenske železnice medtem pripravljajo vlake, da bodo v ponedeljek z vnovičnim zagonom javnega prometa primerni za uporabo. Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečali. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in pa sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili.

Pri prevozu z vlakom je priporočeno, da potniki vozovnice kupijo na postajah, prek avtomatov za nakup in prek spleta. Če bodo potniki vozovnice kupili pri sprevodniku na vlaku, NIJZ priporoča, da sprevodnik vzdržuje več kot 1,5 metra razdalje do potnika, po vsakem nakupu pa naj si sprevodnik in potnik razkužita roke.

Direktorica družbe SŽ-Potniški promet Darja Kocjan je potnike pozvala, da pri vožnji z vlakom upoštevajo priporočila in se na pot odpravijo, če nimajo prehladu podobnih obolenj, in se zaščitijo tako pri dostopu do blagajn kot tudi pri vstopu na vlake. "Namestili smo razkužila, vstopa se lahko le z maskami. Tudi ob izstopu priporočamo uporabo razkužila," je pojasnila Kocjanova.

Vlaki bodo v ponedeljek začeli voziti po okrnjenem voznem redu, zato potnike pozivajo, da preverijo, kateri bodo vozili. Potniki bodo lahko sedeli na približno polovici obstoječih sedežev, v primeru večjega števila potnikov pa bodo Slovenske železnice sproti prilagajale vozni red, dodajale vlake in po potrebi organizirale tudi nadomestni avtobusni prevoz.

Z 18. majem bodo na vozni red dodali še več vlakov, nato pa upajo, da bodo v juniju lahko v čim večjem obsegu prešli na podoben vozni red, kot je bil pred 16. marcem, ko je vlada za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ukinila javni potniški promet.

"S ponedeljkom v veljavo stopi tudi nova tarifa, ki bo potnikom prijaznejša. Abonentske vozovnice bodo ugodnejše, cenejši bo dodatek za kolesa," je naštela Kocjanova. Dodala je, da bodo veljavnost letnih in mesečnih vozovnic podaljšali za obdobje, ko jih imetniki niso mogli uporabljati.

Direktor družbe SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc pa je dodal, da bo gibanje omejeno tudi na postajah, kjer bo v notranjih prostorih mogoče le kupiti karto, čakalnice pa bodo zaprte. V prostore nameščajo razkuževalnike za roke, sanitarije na železniških postajah na večini postaj, z izjemo tistih v Ljubljani, Mariboru, Zidanem Mostu in Celju, bodo zaprte, odprte pa bodo na vlakih.

Kako poteka javni prevoz v spremenjenih razmerah, bo v ponedeljek preveril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki je v četrtek potnikom priporočil, da vozovnice za železniški promet kupijo preko avtomatov ali spleta.

Še vedno velja prepoved gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih

Na političnem parketu pa še vedno odmeva v sredo objavljeno vladno poročilo o stanju in nabavah zaščitne opreme.

DZ bo sicer na ponedeljkovi izredni seji potrjeval tudi spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, po katerih bi država letos zaradi učinkov epidemije novega koronavirusa in z njo povezanih ukrepov namesto presežka ustvarila javnofinančni primanjkljaj v višini 8,1 odstotka bruto družbenega proizvoda.

Oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost, ki ga je podjetjem, prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa ponudil prvi protikoronski zakon, je državo doslej stala že več kot 90 milijonov evrov. Toliko manj prispevkov so namreč delodajalci vplačali od razglasitve epidemije do konca marca.

Vlada se je sicer že včeraj znova seznanila z aktualno strokovno oceno o utemeljenosti prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in se odločila za podaljšanje ukrepov. Kot so pojasnili v sporočilu po dopisni seji, bo o postopnem načinu sproščanja omejitve druženja strokovna skupina odločala na enem od naslednjih sestankov glede na epidemiološko situacijo.

Vlada je potrdila še nekaj sprememb na meji. Kot so zapisali, se zaradi lažjega zagona gospodarskih aktivnosti odprejo dodatne kontrolne točke na meji z Italijo. Prehod meje na točkah Predel, Nova Gorica in Neblo bo dovoljen le dnevnim delovnim migrantom in drugim na podlagi potrdila, ki upravičuje nujnost prestopa meje zaradi izvajanja gospodarskih in kmetijskih dejavnosti in za obisk ožjih članov družine. Doda pa se še nova kontrolna točka Šentilj na železniški povezavi z Avstrijo. Odlok bo začel veljati v petek.

Na NIJZ so posodobili priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Priporočajo, da naj bo med osebami, ki niso iz istega gospodinja, a sedijo za isto mizo, razdalja 1,5 metra.

Pasica za 24UR

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.06

Evroskupina dorekla okvir protikoronske pomoči iz ESM

Finančni ministri članic območja evra so danes na videokonferenčnem zasedanju dorekli okvir pomoči državam pri blaženju hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa s posojili iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Cilj ostaja, da bo ta pomoč na voljo od 1. junija. Minister za finance Andrej Šircelj je ob tem poudaril, da Slovenija redno spremlja razmere na kapitalskih trgih in sodeluje pri usklajevanju rešitev na ravni EU, tako glede nadgradnje obstoječih kot tudi vzpostavitve novih mehanizmov, prek katerih bi lahko zaprosila za namenska posojila, so sporočili na finančnem ministrstvu. Ob tem je zelo pomembno, da je v sedanjem položaju ključna solidarnost, saj smo soočeni s krizo nedoločljivih razsežnosti, za katero pa smo prepričani, da jo bomo uspešno premagali, je ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost, objavljenem po zasedanju.

18.00

Z videokonferenčnim sistemom do večje učinkovitosti pravosodja

V okviru digitalizacije pravosodja v sodelovanju z vrhovnim sodiščem poteka okrepitev videokonferenčnih zmogljivosti sodišč in drugih pravosodnih organov s ciljem, da bi sodne naroke po presoji sodnika izvedli preko videokonference, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Na prednost informatizacije pravosodnih organov je po navedbah ministrstva med drugim namreč pokazal tudi trenuten položaj, v katerem se je znašla država v času epidemije covida-19. Zato bodo tudi v prihodnje vlagali maksimalne napore, da bi tak način dela vpeljali vsi pravosodni organi, so še zapisali na ministrstvu.

17.54

STO z javnim pozivom za promocijo turističnih paketov na domačem trgu

Slovenska turistična organizacija (STO) je danes objavila javni poziv za oddajo ponudb za promocijo turističnih paketov slovenskega turističnega gospodarstva. Cilj je komuniciranje paketov v okviru kampanje za domači trg in s tem povečanje števila prihodov in nočitev domačih gostov ter večanje prihodkov v turizmu, so sporočili.

17.49

Vrata odpirajo poslovalnice Addiko banke

S ponedeljkom, 11. maja, spet odpirajo vrata poslovalnice Addiko banke. Za opravljanje vseh bančnih storitev bodo na voljo od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure ter od 13. ure do 16.30. V banki stranke prosijo, naj se za obisk odločijo samo v nujnih primerih, sicer pa naj za bančno poslovanje še naprej uporabljajo spletno in mobilno banko, za dvige in pologe gotovine pa bankomate.

17.38

Prebivalci se glede covida-19 obračajo tudi na varuha človekovih pravic

V povezavi s covidom-19 in ukrepi, ki so jih sprejemali državni organi, so se prebivalci z vprašanji in pobudami obračali tudi na varuha človekovih pravic Petra Svetino. V dobrem mesecu je obravnaval več kot 300 zadev, povezanih s covidom-19, največ na področju socialne varnosti ter enakosti pred zakonom in varstva pred diskriminacijo.

KOMENTARJI (666)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anjerd
09. 05. 2020 13.18
+3
Ja, imamo skrite zepe, ki jih nikoli ne odkrijejo in obsodijo, so polni koruptivnega denarja
proofreader
09. 05. 2020 10.14
+6
Koliko časa bomo morali še uničevati gospodarstvo zaradi neorganiziranega zdravstva in domov za starejše?
Jožajoža
08. 05. 2020 20.47
+31
še dva tedna jim manjka, da dokonča ta vlada nepoštene rabote in zakrije vse dokaze in na ključna mesta skadrira svoje kadre.
Radoveden
08. 05. 2020 20.34
-24
Upam, da ne bodo nobenega kolesarja zdravii za COVID 19, ne z mojega žepa
deltex
08. 05. 2020 20.44
+23
Radoveden
08. 05. 2020 20.33
-5
zavajajoč naslov, dajte si malo uradni list prebrat
ich123
08. 05. 2020 20.06
-20
Rdeči vrag je začel rogovilit proti vladi, potrebno bo stopiti tej vladi v bran !!!!!!!!!!!!!!
Chon
10. 05. 2020 19.21
+1
...bodi v prvi vrsti, da boš bolje viden...
Arabella111
08. 05. 2020 20.03
+16
Nekoga pa je zelo strah.
mario7
08. 05. 2020 19.54
+35
Zdaj je res že čas da gre ta vlada na smetišče zgodovine,skupaj z kacinčkom in beovićko.
Radoveden
08. 05. 2020 20.33
-14
HowYesNo
08. 05. 2020 19.37
+39
oni nas hocjo popolnoma unicit, da ne bomo imeli za kruh. v kolikor se kaj zgodi bo to samoobramba naroda saj se le bori za zivljenje, katerega ta podn vlada hoce na vsak nacin uniciti. najslabsa vlada vseh casov...naj mi se kdo rece v njihovo podporo..
jutri_pa_res
08. 05. 2020 19.33
+48
Naša stroka na čelu z Beovićevo se obnaša, kakor da moramo stisniti samo še kakšen teden-dva in virus bo premagan. Pa se motijo. Tu bo še vedno, jeseni bo spet pojačal. Kaj torej mislijo? Bomo vsi kar še nekaj let doma? Nemci so odprli skoraj vse, razen masovnih prireditev in imajo pravilo, da če bo dnevno število novo okuženih v katerem kraju preseglo 50 na 100.000, bodo le tam ponovno malo zategnili ukrepe. Toliko jih zmore zdravstveni sistem zdraviti. Tako se bodo v kakem letu- dveh počasi vsi dovolj prekužili, da bo virus res premagan. Če pa okužba ne prinese imunitete, je ne more prinesti niti cepljenje. To pa spet pomeni, da nam vsi ukrepi nič ne pomagajo, vsakih nekaj let bo vsak zbolel. Na srečo večina tega niti ne bo vedela. V glavnem, življenje mora iti naprej, seveda z razumnimi zaščitnimi ukrepi, sicer nas čaka globalni družbeno ekonomski propad.
HowYesNo
08. 05. 2020 19.39
+21
to je tako, ko diktator dobi oblast in misli, da je od Boga dan. vlada bodi metla in briši
Radoveden
08. 05. 2020 20.34
-18
Poglej si slike, 10.000 bebcev je garant za drugi val virusa.
saknukdhwkfnnkj
08. 05. 2020 18.53
+22
Buse in vlake bodo 1 x dnevno razkuževal OK, stopnišča (kljuke, stikala in držala) pa moramo 2 x dnevno! NIJZ = W-T-F???
pinkopalinko333
08. 05. 2020 18.47
+28
Ko prebiram takšne in drugačne komentarje, sploh politično obarvane, katere pišejo zagrizeni volivci leve ali desne politične struje, si ne morem kaj, kot da tudi sam pokomentiram. Naj vas najprej vse skrajno levo obarvane spomnim, kaj so nas v času našega odraščanja učili v šolah? V neki drugi državi, v nekem drugem sistemu? Vrednote, le katere? Ali nismo bili poučeni o bratstvu in enotnosti? O medsebojni pomoči? O solidarnosti?.... In prav vi, ki bi morali te vrednote poznati, ki se opredeljujete za "levake" oporekate ustreznosti ukrepov za preprečevanje širitve virusa? Le kje je sedaj ta vaša solidarnost? Solidarnost do starejših, bolnih... Solidarnost do ogroženih skupin? Do ljudi, ki bi umirali zaradi vaše brezbrižnosti in udobja? Očitno ste v igri kapitala, svojega udobja in ega na vse to pozabili. In taki se politično opredeljujete za levičarje?............ In da ne govorim o vseh desno usmerjenih, katere ne vodi domoljubnost ampak domoljubje skrivate za interesi kapitala? Ki ste pripravljeni vse napake trenutne oblasti spregledati? Le kako lahko odpremo sakralne objekte za bogoslužja v trenutni situaciji? Tudi vam je prav figo mar za sočloveka..... Z eno besedo, ki velja za vse: Sramotno!
grgrgr
09. 05. 2020 10.13
-2
Takoj ko si zacel z bogosluzjem sem dojel da nakladas da se sam ne vidis ven. Kar služi ti svojim bogovom
Invazija2020
08. 05. 2020 18.34
+7
Sedaj ko je poletje pa se bomo pripravili za velike stevilke umrlih in hospitaliziranih. Ker vse to nam lepo pocnejo z ukrepi!
Invazija2020
08. 05. 2020 18.32
+11
Epidemije ni in pandemije se manj. To je nov zacetek za ljudi! Sedaj vsaj veste koliko ljudi dnevno umre zboli itd! Zal..
InterReflectlons
08. 05. 2020 18.21
+5
Na skoraj vseh elektronskih napravah, ki jih imam, piše:"MADE in CHINA". Zakaj potem nekateri še vedno mislijo, da je virus ameriški? Virus je lahko ameriški, ampak izdelan je nedvomno na Kitajskem. Če smatrate multinacionalke kot ameriške. Številke multinacionalke že imajo sedeže v davčnih oazah. Pa jaz sem se odločil, da bom kupil eno od ameriških multinacionalk in sedež preselil na Sejšele. Lahko potem še rečemo, da je multinacionalka ameriška? Pa dobro jutro!
ochi
08. 05. 2020 18.27
+9
če se klofneta zda in kitajska, bodi prepričan, da to ne bo v aziji ali v ameriki.
InterReflectlons
08. 05. 2020 18.58
+3
joco nole
08. 05. 2020 18.20
+25
Bom začel fuzbal špilat-mi živ bog ne bo mogu žoge vzet-min.razdalja 1.5 m ,ja zdej se pa hebi haha
Arabella111
08. 05. 2020 20.05
+2
matilda2010
08. 05. 2020 18.20
+8
Saj bi z veseljem dopustovala pri nas, pa mi ne pustijo...
Borec21
08. 05. 2020 18.18
+42
Tale nijz so ene velike Butale to sedaj že povedo nekateri sami zdravniki
M teorija
08. 05. 2020 18.09
+20
Zdej se bodo že zgovarjal na okuženost v UK in ZDA!?
VF
08. 05. 2020 18.01
+46
lahko bi že preklicali epidemijo, ker je izredno malo novookuženih, novo hospitaliziranih in novo umrlih....manj je samo še nič
kaktusar1
08. 05. 2020 18.09
+33
Zadje 3 tedne so bile okužbe samo še v domovih in bolnicah.....