Korona

Slovenija prejela donacijo opreme za hitre teste na koronavirus

Ljubljana, 02. 07. 2020 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
8

Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je Sloveniji donirala opremo za hitro testiranje prisotnosti koronavirusa. Posamezne pošiljke z opremo za testiranje po metodi, ki je bila razvita z uporabo jedrskih tehnik, so že posredovali Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani ter Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru.

IAEA je opremo za hitro testiranje ponudila v okviru svoje pobude za pomoč članicam v boju s pandemijo bolezni covid-19.
IAEA je opremo za hitro testiranje ponudila v okviru svoje pobude za pomoč članicam v boju s pandemijo bolezni covid-19. FOTO: Uprava RS za jedrsko varnost

Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je marca Sloveniji ponudila donacijo opreme za hitro testiranje prisotnosti koronavirusa. "IAEA je posamezne komponente kompleta za testiranje naročila pri več proizvajalcih po svetu. V zadnjih dneh so te pošiljke začele prihajati," so zapisali pri Upravi RS za jedrsko varnost.

Posamezne pošiljke z opremo za testiranje po metodi, ki je bila razvita z uporabo jedrskih tehnik, sta že prejela oba prejemnika pomoči v Sloveniji, in sicer Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Mariboru.

IAEA je opremo za hitro testiranje ponudila v okviru svoje pobude za pomoč članicam v boju s pandemijo bolezni covid-19. Za tovrstno pomoč je zaprosilo okrog 120 držav članic, vendar je IAEA le nekaterim članicam lahko takoj dobavila komplete, ostale pa dobivajo opremo tako, kot so jo proizvajalci zmožni dobaviti.

Nakup omenjene opreme so omogočile donacije, ki so jih, med drugim, prispevale Združene države Amerike, Kanada, Norveška, Nemčija, Nizozemska, Ruska federacija, Finska, Avstralija in Kitajska.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolani
02. 07. 2020 14.53
-2
No zdaj bo pa tudi v Sloveniji narasla okuženost. Kupite kupite teste za corono, odlična kvaliteta, vsak pokaže.
BeGood
02. 07. 2020 14.38
-5
Evo, Erika ima spet novo tarčo za streljanje.
Heretik1
02. 07. 2020 14.24
+6
Podkupovalšek si je najbrž vzel kos pogače!
Moncsa
02. 07. 2020 13.05
+28
Kot prvo: "Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je Sloveniji donirala opremo za hitro testiranje prisotnosti koronavirusa." in pole "Nakup omenjene opreme so omogočile donacije, ki so jih, med drugim, prispevale Združene države Amerike, Kanada, Norveška, Nemčija, Nizozemska, Ruska federacija, Finska, Avstralija in Kitajska." - kdo je potem kaj kupil in kdo je dejanski donator?? Drugo: Edino kar naj bi bilo zanimivo v tem članku, da kako hitro da rezultate ta hitri test. O tem pa niti ene besede ne piše.
lakala28
02. 07. 2020 13.02
+16
Saj testi že doslej niso bili dragi: 2,5 EUR, kot je izjavil izdelovalec v Nemčiji. Kaj stane do 65 EUR, kot je stalo eno testiranje v začetku, in kaj do 95 EUR, kot stane zdaj, ni znano. Znano je le to, da so težki primarij-profesorji skočili do neba ob očitku, da bi kdo kaj postrani zaslužil ob tem. Ker testiranje baje ni samo test. V ta namen je bilo treba zgraditi 3 laboratorije, pa zaposliti 50 ljudi, pa ... Ja, itak. Taisti kot prej, obstoječi v obstoječih laboratorijih, to počnejo. Namesto da bi testirali na gripo, testirajo pač na Covid-19. Skratka nateg stoletja in vojno dobičkarstvo se nadaljuje. Ob tej vladi bi bilo najmanj čudno, če se to ne bi dogajalo.
Petur
02. 07. 2020 13.00
+11
cela posiljka bi morala stati v stekleni omari v javnem mestu,sicer se bo kaj dogajalo.tu je slovenija.
Gsmm
02. 07. 2020 12.52
+18
Samo da je ne bo kakšen Počivalnikov koritar preprodal!
cobra2422
02. 07. 2020 12.46
+16
Kasirali pa jih bojo po 90€