Korona

Slovenija presegla nov mejnik: ob 3391 testiranjih 203 nove okužbe

Ljubljana, 30. 09. 2020 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tina Švajger, Urša Zupan
Komentarji
1026

V torek smo v Sloveniji ob 3391 testih potrdili rekordne 203 okužbe z novim koronavirusom, ena oseba je umrla. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 86 bolnikov s covid-19, od tega jih je 16 na intenzivni negi. Iz bolnišnice so v domačo oskrbo odpustili osem oseb. Delež pozitivnih testov je tako znašal 5,99 odstotka, v državi pa je bilo 1736 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Incidenca je po Kacinovih besedah presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih.

Vlada RS je na družbenem omrežju Twitter sporočila najnovejše podatke glede okužb z novim koronavirusom. Včeraj smo v Sloveniji testirali 3391 oseb, od tega so bile 203 pozitivne, ena oseba je umrla. Trenutno je hospitaliziranih 86 bolnikov s covid-19, od tega jih intenzivno nego potrebuje 16, devet je priključenih na respirator. Osem oseb so odpustili iz bolnišnic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci o aktualnem stanju povedal, da današnji podatki žal kažejo slabšo in žal realno epidemiološko sliko. Trenutna incidenca je po njegovih besedah že presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih. 

Jesenski val okužb je drugačen od spomladanskega. Testiramo več oseb in posledično odkrijemo več okužb, je dejal in poudaril, da se povečuje število bolnikov s covid-19, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, kar trenutno najbolj skrbi epidemiologe in zdravstveno stroko.  

Okužbo smo doslej v Sloveniji skupno potrdili pri 5690 osebah, umrlo jih je 150. Do včeraj smo testirali 225.498 oseb.

Znova je opozoril na upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. "Epidemija sedaj ni razglašena, a to ne spremeni dejstva, da smo še vedno v razmerah pandemije in da se virus širi med nami. Poskusimo torej naše socialno življenje, odhode v trgovine in obiske mest, kjer se zbira večje število ljudi, čim bolj omejiti. Zaradi sebe, svojih, sodelavcev in vseh nas."

Kacin je o možnosti, ki jo je omenila Bregantova, da šolarji v razredih s prihodnjim tednom ne bi nosili več mask, povedal, da o tem niso sprejeli nobene odločitve. "Ko gre za uporabo mask v razredih, sta pristojni dve inštituciji – NIJZ in ministrstvo za izobraževanje," je dejal. 

Glede omejevanja javnega prometa za upokojence pa je povedal, da razume pomisleke, pa vendar ... "Ko bodo bolnišnice polne in ne bo več prostora za nove bolnike, bo treba zamejiti mnoge možnosti in v takem primeru se bo tudi javni promet manj uporabljal, manj uporabnikov bo in bolj restriktivni bomo pri tem, koliko ljudi naj bo na njem in kdaj naj se katera ogrožena skupina prevaža. Tukaj bo potrebno nekaj strpnosti in razumevanja. Vse, kar bo odrejeno, bo sprejeto zaradi nevarnosti okužbe najbolj ogroženih skupin, v njihovo dobro in predvsem v želji, da kot družba preživimo s čim manj škode." 

V torek smo v Sloveniji potrdili rekordne 203 okužbe z novim koronavirusom. Po zadnjih podatkih Sledilnika je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, devet takih, ki so na ventilatorju.
V torek smo v Sloveniji potrdili rekordne 203 okužbe z novim koronavirusom. Po zadnjih podatkih Sledilnika je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, devet takih, ki so na ventilatorju. FOTO: Dreamstime

Vlada določila novi izjemi pri prehodu meje brez karantene 

Vlada je po Kacinovih besedah nekoliko spremenila odlok, ki med drugim ureja prehajanje slovenske meje. Kot izjeme, ki jim pri prehodu meje ne bo odrejena karantena, je uvrstila osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah, ter mlajše od 14 let, ki mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test na okužbo s koronavirusom. Po novem se bodo enako kot države članice schengenskega območja obravnavale tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. "To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop brez karantene in negativnega testa," je pojasnil.

Kot ustrezni so bodo priznavali tudi tisti testi na okužbo s koronavirusom, ki so bili opravljeni v tretjih državah pri institucijah, ki sta jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne. Omenjene spremembe bodo po Kacinovih besedah začele veljati po objavi v uradnem listu.

Telefonsko aplikacijo #Ostanizdrav za obveščanje stikov z okuženimi si je do sedaj naložilo več kot 112.000 uporabnikov. Po zagotovilih Kacina aplikacija deluje, opozorila, da so bili v stiku z okuženimi, prejema vse več oseb.

Vlada je na podlagi priporočil strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje razpravljala tudi o načrtu ukrepov za ukrepanje v povezavi z drugim valom epidemije. Načrt je sprejela, javnosti pa ga bodo predstavili v prihodnjih dneh.

Podrobnejši podatki o okužbah

Po podatkih sledilnika covid-19 je trenutno v Sloveniji aktivno okuženih 1736 oseb. 30 bolnikov se zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, 24 v UKC Maribor, 13 v UK Golnik, devet v Splošni bolnišnici (SB) Celje, pet v SB Novo mesto, štirje v SB Murska Sobota, ena oseba pa v SB Jesenice.

Delež pozitivnih testov (glede na število testiranih) tako znaša 5,99. Največji je bil v soboto (8,24), ko so ob 1759 testiranjih potrdili 158 pozitivnih.

Okužbe po starostnih skupinah (torek, 29. septembra)
Okužbe po starostnih skupinah (torek, 29. septembra) FOTO: Covid-19 Sledilnik

Prva zabeležena okužba v Rogašovcih, daleč največ pa znova v ljubljanski občini: našteli kar 37 novih primerov

Okužbe so tudi tokrat zelo razpršene po državi - potrdili so jih v kar 74 občinah, od tega v eni sploh prvič.

Največ novookuženih prihaja z območja Ljubljane (37), devet novih okužb so potrdili v Kranju, sedem v Kamniku, po šest pa v Mariboru, Celju, Zagorju ob Savi in Lukovici. Po pet okužb so potrdili v Črni na Koroškem, Zrečah, na Brezovici in Jesenicah. O štirih novookuženih poročajo iz Litije, Škofje Loke, Radovljice, Lendave in Cerkelj na Gorenjskem. Po tri novookužene imajo v Slovenski Bistrici, Ravnah na Koroškem, Trbovljah, Velenju, na Vrhniki, v Tolminu in Komendi, po dva pa v Slovenskih Konjicah, Mežici, Vojniku, Hrastniku, Rušah, Lenartu, Hajdini, Šenčurju, Trebnjem, Krškem, Naklem, Račah - Framu, Mengšu in Trzinu. Po eno novo okužbo pa so zabeležili v občinah Domžale, Šentjur, Log - Dragomer, Grosuplje, Rogaška Slatina, Markovci, Škofljica, Šmarje pri Jelšah, Dravograd, Duplek, Kočevje, Vodice, Hoče - Slivnica, Vitanje, Bled, Gorje, Vuzenica, Bohinj, Ljutomer, Preddvor, Selnica ob Dravi, Ivančna Gorica, Laško, Oplotnica, Dobrova - Polhov Gradec, Kozje, Polzela, Tišina, Logatec, Moravče, Cerkno, Gorišnica, Horjul, Nazarje, Šentjernej ter Žiri.

Največ okužb z novim koronavirusom so doslej potrdili v Ljubljani (1081), sledi Maribor  z 282 primeri, na tretjem mestu so Šmarje pri Jelšah, kjer so do zdaj skupno zabeležili 197 primerov okužbe, navaja STA.

Prvo okužbo sploh pa so odkrili v Rogašovcih, tako da je le še 11 občin od skupaj 212 v državi, kjer doslej še niso odkrili nobenega primera.

Najvišji delež trenutno okuženih imajo v občinah Črna na Koroškem (1,219 odstotka), Log-Dragomer (0,547 odstotka) in Pivka (0,405 odstotka).

Po tri okužbe med starejšimi od 85 let in mlajšimi od štirih let

Največ novookuženih (46) prihaja iz starostne skupine med 35 in 44 let. Nekoliko manj, 41, novih okužb je med starimi od 45 do 54 let, 34 pa med mladimi od 15. od 24. leta. V skupini od 25 do 34 so odkrili 32 okužb, v starostni skupini od 55 do 64 leta pa 24. Po osem novih primerov so potrdili v skupinah od 65 do 74 let in med starimi od pet do 14 let. Štiri okužbe so našli med starimi od 75 do 84 let. Med okuženimi pa so tudi trije otroci (starosti do štirih let), trije pa so starejši od 85.

Največ aktivnih okužb je bilo včeraj v Osrednjeslovenski regiji (589), sledi Podravska z 263 aktivno okuženimi, na tretjem mestu je Savinjska z 245 primeri.

Kako je videti širjenje novega koronavirusa v Sloveniji, če dogodke strnemo v 58 sekund?

Ekipa sledilnika covid-19 je pripravila animacijo, ki prikazuje širjenje oziroma razpršenost okužb z novim koronavirusom, glede na gostoto poselitve.

"Nekatere pojave lahko razumemo bolje, če jih prikažemo v zgoščenem časovnem sosledju ˜– animacija prikazuje širjenje oziroma razpršenost okužb, kjer je dogajanje od februarja do septembra 2020 'stisnjeno' v 58 sekund, glede na gostoto poselitve (na začetku animacije v zeleno-rumeni barvni skali)," so pojasnili ob tem.

Z rdečimi pikami so ponazorjeni individualni potrjeni primeri po občinah (lokacije znotraj njih so izbrane naključno), dodani pa so tudi prikazi okužb v ustanovah, kot so domovi starejših občanov, vrtci, osnovne in srednje šole ter vnosi iz tujine, so še razložili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med novimi okužbami 16 zaposlenih v zdravstvu

Med novimi okužbami jih je 16 med zdravstvenimi delavci, ena med zaposlenimi v domovih starejših in dve med oskrbovanci domov. 

V UKC Ljubljana so v septembru zabeležili 21 okužb, zadnjo danes. "Kot smo lahko ugotovili, so vse okužbe sporadične in praviloma posledica zunanjih kontaktov oziroma posledica socialnih druženj brez vzdrževanja ustrezne razdalje. Na delovnih mestih ob stiku z bolniki ni prišlo do prenosa okužb na zaposlene in na bolnike," je pojasnil vodja stikov z javnostmi v UKC Ljubljana Jure Brankovič

Kot opozarjajo, so primeri okužb zaposlenih v prostem času so pokazali, da se lahko prenos okužb znotraj ustanove med zaposlenimi ustavi z dosledno uporabo mask v službenem času – tako na delovnih mestih kot v času malic – če se dosledno upošteva znana varnostna priporočila. "S temi preprostimi ukrepi, ki bistveno ne posegajo v način dela, so preprečili širjenje okužbe na več oddelkih, zato vse ponovno prosimo, da skrbite za lastno varnost in varnost vaših bližnjih in na tak način zaščitite sebe ter preprečite neprijetne posledice, ki jih tako za oddelke kot za zasebno življenje prinašajo karantenske odločbe in odrejene samoizolacije," so zapisali v izjavi na svojih spletnih straneh.

V SB Slovenj Gradec je trenutno okužba z novim koronavirusom potrjena pri štirih zaposlenih, vsi so se okužili v domačem okolju, so pojasnili v bolnišnici. V zadnjih dneh so imeli v oskrbi tudi dva bolnika, za katera se je naknadno izkazalo, da sta okužena. V enem od teh primerov je bolnik svoje simptome prikril. Vsi štirje okuženi zaposleni so imeli zadnje stike s sodelavci in bolniki pred tednom dni ali več. Vsa testiranja njihovih stikov v bolnišnici so bila doslej negativna, je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc. Osem zaposlenih je sicer v karanteni.

Tudi za oba bolnika, pri katerih se je naknadno izkazalo, da sta pozitivna na novi koronavirus, epidemiološka poizvedovanja kažejo, da sta se okužila v domačem okolju. V povezavi s tem so v bolnišnici prav tako izvedli preventivno testiranje zaposlenih na več oddelkih, vsi testi so negativni. "Zaključimo lahko, da kljub skrajno resni situaciji v regiji v bolnišnici do prenosov okužbe ni prišlo. Od zaposlenih zahtevamo dosledno upoštevanje priporočil, saj je to edini način, da bomo ohranili dostopnosti naših storitev tudi ob epidemiji," je sporočila direktorica. Vse bolnike ob tem poziva, da podajajo realne informacije o svojem zdravstvenem stanju, še posebej v povezavi z okužbo z novim koronavirusom.

Tudi v UKC Maribor, kjer so minuli konec tedna zabeležili dodatne štiri okužbe z novim koronavirusom pri zaposlenih in še štiri pri bolnikih, so v torek pojasnili, da so se zaposleni okužili izven bolnišnice. "Zaradi tega je dodatno 19 zaposlenih v karanteni," je povedal strokovni direktor Vojko Flis.

Testiranje na koronavirus
Testiranje na koronavirus FOTO: Dreamstime

Na Koroškem so v torek potrdili 12 novih okužb, od tega največ, pet, v Črni na Koroškem. Tam je trenutno tudi največ aktivnih okužb v regiji, skupno 40, hkrati je v Črni na Koroškem tudi delež aktivno okuženih prebivalcev najvišji v Sloveniji in znaša 1,291 odstotka vseh prebivalcev občine.

Eno največjih trenutnih žarišč okužb v državi je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna, v katerem so do torka okužbo potrdili skupno pri 45 uporabnikih in 15 zaposlenih. Rdečo cono so uredili v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Peca nad Mežico, kjer je bilo v torek nastanjenih 41 uporabnikov, štirje so bili na zdravljenju v UKC Ljubljana. Danes so v CUDV Črna, kjer trenutno biva okoli 120 uporabnikov, znova začeli odvzem večjega števila kontrolnih brisov.

Na Koroškem je bilo v torek skupno 134 aktivno okuženih, pri čemer Črni na Koroškem sledijo Slovenj Gradec s 24 aktivnimi okužbami, 20 aktivnih okužb imajo na Ravnah na Koroškem, po 13 pa v Mežici in na Prevaljah. Edina občina v regiji, ki trenutno nima aktivno okuženih občanov, je občina Mislinja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1026)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xyzw
02. 10. 2020 15.12
+1
Dejstvo: Šola -> otrok -> starš -> služba -> sodelavec ... Vprašanje: Ali je v šolah sploh možno preprečiti širjenje okužb(recimo do 14 leta) ?
ZivljenjeJeResLepo
30. 09. 2020 20.56
+2
Vlada nas rine na rdeč seznam! Barabe pokvarjene!
Betuul
30. 09. 2020 20.52
+0
Ja pa še več jih bo . Netopirji že preletavajo in so ob mračnem večeru vidni!
borec91
30. 09. 2020 20.11
+4
res si eni bajno polnijo zepe z temi dragimi kvazi testi
borec91
30. 09. 2020 20.16
+4
skorajvsak dan preko 300000e za te nicvredne kvazi teste kaj bi se lahko v zdravstvu naredilo z tem denarje lopovi pokvarjeni
borec91
30. 09. 2020 20.17
+1
vse zdravstvene delavce je lahko zelo sram dasodelujejo v teh krajah in lenuharjenju
Leo79
30. 09. 2020 20.04
+3
Kdo vam sploh še naseda? Aja, najde se peščica :)
gnoj222
30. 09. 2020 19.58
+1
1test je pri nas 100evrov (nem 40..) torej 300k nasega denarja potrosenih samo za to. Jutri je nov dan..
gnoj222
30. 09. 2020 19.59
+0
gnoj222
30. 09. 2020 20.00
+1
hondica
30. 09. 2020 19.41
-9
Nekateri tako stežka sprejemajo realnost, da je kar groza, veliko lažje sprejemajo bombastične teorije zarot in pravljice raznih Potrčenih.
ZivljenjeJeResLepo
30. 09. 2020 20.58
+4
Vi ste zvesti Janšatu do groba! Le kaj imate od tega? Lastno zadovoljstvo in bedno življenje!
Edvard Sotošek
01. 10. 2020 21.14
5x sem prebral in nisem zaznal omembe "vladarja".
afnguncar
30. 09. 2020 19.38
+3
Neverjetno. Koliko komentatorjev ima kvadratno glavo. Ves svet nosi maske, vi pa res mislite da ste pametnejši od vseh ljudi na planetu ? Vaša oholost res nima meja.
Dejan Matvoz
30. 09. 2020 19.37
+3
Od kod vam številka o 5000+ obolelih?!? Jih seštevate od novega leta al kaj? Govorijo samo o na novo okuženih. Koliko jih pa ni več okuženih? Nikjer ni videti številke koliko % ljudi v Sloveniji je s tem okuženih. Če jih je vsak dan 200 novih in okužb (pa jih ugotovijo manj) in okužba traja 10 dni (kot je karantena), potem je v Sloveniji okuženih manj ali enako 2000 ljudi. To je 1 promil ali 0.1% vsega prebivalstva. Da mi ne bi slučajno kdo začel nabijat o kaki epidemiji! Epidemije in pandemije se v časih, ko so to bile res hude bolezni, kot so koze, kuga in podobni, razglasili pri 60% okuženosti prebivalstva! Pa so to bile res hude bolezni, ne samo ena mutirana gripa, kot je to pri Koronamaniji!
lnterReflections
30. 09. 2020 19.35
+8
SARS-CoV-2 ni "novi koronavirus", ampak "novodkriti". Star pa je že milijarde ali milijone let. Sedaj pa mi povejte, kako je vedel, da mora začeti ubijati od Decembra 2019, prej pa milijarde let ni pobijal nikogar!? To je res nateg stoletja!
jutri_pa_res
30. 09. 2020 21.12
+1
Kje pa je do leta 1918 bila španska gripa? Tu je toliko pametnih, sigurno veste...
Et54678
30. 09. 2020 19.26
+4
folku že počasi dol visi... tresla se je gora, rodila se je miš
Et54678
30. 09. 2020 19.29
+9
spomladi je Krek napovedoval 90.000 mrtvih v Slo, lol in taki nam vodijo te zadeve?
devlon
30. 09. 2020 19.25
+3
Kleopatra 79
30. 09. 2020 19.25
+13
Serete govna, banda SDS-ovska
Ne me...
30. 09. 2020 19.19
+3
Sveže bla bla bla....vi štirje udarni novinarji, lahko postanete še vedno legende, samo čas se vam neizbežno izmika...
dolencek11
30. 09. 2020 19.05
+11
larifari je tole vse skupaj
Ime je to
30. 09. 2020 19.05
-6
Hvala protesnki fajn ste ukuzil celo Slovenijo
Vangaro Design
30. 09. 2020 21.57
+2
Hvala k..., da obstajajo ljudje, ki se borijo za svoje pravice. In ne, nikogar niso okužili, še manj pa ukužili.
clox
30. 09. 2020 18.54
-4
Zanimivo kako visokemu deležu komentatorjev enostavno ni jasno, da je zdravstveni sistem v Sloveniji dimenzioniran na gripo. Korona okuži več ljudi, kar pomeni da bo sistem počepnil. Ne boste umirali zaradi korone, boste pa zaraadi granulomov, ker vas nihče ne bo oskrbel. Draga levica, vam pa tole, janševi verniki nosijo maske. Ko bo šla korona mimo, bo njihov delež v Sloveniji višji.
Ne me...
30. 09. 2020 19.25
+1
Vse ok, če ironija o coroni...sam jo ne čutim dovolj, da bi se strinjal s tabo...potrudi se v dobrobit vseh ok
hhsk
30. 09. 2020 18.09
+5
veliko pametnih komentarjev, ampak ko je treba it v akcijo pa vsi doma na kavčih. kaj je a bomo kej skipal te lopove z vlade?
Vangaro Design
30. 09. 2020 21.58
+1
Točno to. S kavča je najlažje protestirat. Bo treba mal riti premaknit pa se pokazat na ulici!
Saloreich
30. 09. 2020 17.57
+6
Ni ves ta koronacirkus zgodba medicine ampak ekonomije, oziroma fiat balonomije.
lustracija
30. 09. 2020 17.57
-1
Covid-19-religija, a imaš potrdilo, da lohk hodiš okol brez spremstva ??